Zdecydowanie Solix, potem Raymarine Axiom Pro lub HDS Live - to już w zależności od preferencji osobistych lub specyficznych potrzeb.
Wybór echosondy!
#2921 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 08:39
#2922 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 13:30
Zdecydowanie Solix, potem Raymarine Axiom Pro lub HDS Live - to już w zależności od preferencji osobistych lub specyficznych potrzeb.
nie stawiałbym na pierwszym miejscu Solixa, może równo z HDS
do HDS Live mogę podłączyć dwa przetworniki na raz, do Solixa tylko jeden, w HDS Live widzę całą mapę jaką zrobiłem w Solixie tylko obszar 1 km na 1 km,
#2923 ONLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 13:38
#2924 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 14:01
Ale mogę podłączyć tradycyjny sonar oraz SI jako dwa różne przetworniki
#2925 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 19:36
@nowy 76 zapytał o echo gdzie priorytetem jest dobre obrazowanie dna a nie widok mapy, to dla niego sprawa drugorzędna. Nadal wskazałbym na solixa
#2926 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 19:48
Witam,
porównuje sobie dwie echosondy Garmin Striker plus 9sv i Lowrance Hook Reval 9 TripleShot. Różnice jakie między nimi znalazłem:
-Lowrance ma czytnik karty SD gdzie można zapisać logi sonaru i odczytać na komputerze a Garmin zapisuje w pamięci urządzenia,
-nakłada FishReval w Lowrance ma jakiś odpowiednik u Garmina?
- w sklepie znalazłem taką informację: "klasyczne obrazowanie CHIRP 200kHz" dla Lowrance oraz "klasyczne obrazowanie CHIRP 150-240kHz" dla Garmin,
oznacza to, że w Garmin mogę sobie wybrać zakres obrazowania, przez co rozumiem zakres stożka?
Z góry dziękuje jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć
#2927 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 20:15
Nie ma odpowiednika Fish reveal
Garminowskie dane sa martwe- nie zobaczysz ich bez drogiego softu, który nie waypointuje nawet.
Czysto fizycznie to Lowrance łatwiej ogarniesz nastawami,bo SI/DI to tyklo jeden suwak+paleta kolorow, Garmin ma większe możliwości użycia przetwornikow różniastych a do HR tylko dwie opcje realnie TS lub Splitshot ,bo inaczej to kable dodatkowe.
Palety kolorów mnie bardziej podchodzą te od Lowrance.
Tylko nie wiem czy coś nie wyszło z tym HR- bo koledzy niektórzy mieli wymiany serwisowe po awarii przetworników.
Przewaga systemu Garmina to baza map socjalnych a przewaga Lowrance to możliwość przeglądania danych i ewentualnie nakładka struktury, czyli mapa dnaz sonaru bocznego.
- trex i Fabian lubią to
#2928 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 20:17
Przewaga systemu Garmina to baza map socjalnych a przewaga Lowrance to możliwość przeglądania danych i ewentualnie nakładka struktury, czyli mapa dnaz sonaru bocznego.
Maciek, czy aby na pewno baza map socjalnych Garmina jest lepsza od map socjalnych (social maps) w Lowrance (C-MAP)?
#2929 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 20:24
Witam,
porównuje sobie dwie echosondy Garmin Striker plus 9sv i Lowrance Hook Reval 9 TripleShot. Różnice jakie między nimi znalazłem:
-Lowrance ma czytnik karty SD gdzie można zapisać logi sonaru i odczytać na komputerze a Garmin zapisuje w pamięci urządzenia,
-nakłada FishReval w Lowrance ma jakiś odpowiednik u Garmina?
- w sklepie znalazłem taką informację: "klasyczne obrazowanie CHIRP 200kHz" dla Lowrance oraz "klasyczne obrazowanie CHIRP 150-240kHz" dla Garmin,
oznacza to, że w Garmin mogę sobie wybrać zakres obrazowania, przez co rozumiem zakres stożka?
Z góry dziękuje jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć
Dokladnie nad takim samym dylematem stałem od kilku miesięcy. I wybór padł na lowrance. Jutro jadę odebrać echo ze sklepu i nie moge doczekać się testów. Poczytaj parw postów wyżej dużo kokretnych podpowiedzi jest. Nie trzeba dużo się cofać bo sam tydzień temu o to pytałem.
- Fabian lubi to
#2930 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2020 - 20:42
Maciek, czy aby na pewno baza map socjalnych Garmina jest lepsza od map socjalnych (social maps) w Lowrance (C-MAP)?
Wiesz, dawno nie patrzyłem, ale jakoś pokrycie wydawało się większe. Natomiast nie zmienię zdania o jakości tych map, bo c-map rzeźbi z logów sonaru a to daje większe możliwości niż same pliki z danymi QD
#2931 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2020 - 18:29
mam pytankowłaśnie się zastanawiam nad wymianą echosondy Lowrence ELITE 9 z przetwornikiem 3x1 i nie wiem na jaką:
- HUMMINBIRD HELIX 10 MSI+ G3N GPS CHIRP
- Lowrance Echosonda GPS HDS 9 LIVE 3w1 Active
- Raymarine AXIOM RV 9"
- Axiom 9PRO 3D
- Humminbird solix 10 chirp mega si+ g2
zależy mi na dokładnym widoku dnaWybór padł na solixa 10 chrip mega si+g2
dziękuję za pomoc
#2932 OFFLINE
Napisano 09 październik 2020 - 07:30
A tu kilka zrzutów ode mnie.
Załączone pliki
- malinabar i Sonary i mapy lubią to
#2933 OFFLINE
Napisano 09 październik 2020 - 08:05
Sam za namową Marcina i Maćka kupiłem Elite Ti2 - po niespełna pół roku użytkowania potwierdzam pozytywne opinie.
Czasem mam problem z nawigacją jak się zapatrzę w ekran - detalizacja wyrywa z butów. A mam zaporóweczkę gdzie przyjemność sprawia mi samo odkrywanie tego co leży na dnie.
Jestem w szoku Marcin z Twojego zrzutu z wczoraj - 30 metrów na 455kHz i jeszcze tak daleko na boki sięgać - klasa.
Użytkownik scOOtt edytował ten post 09 październik 2020 - 08:05
#2934 OFFLINE
Napisano 11 październik 2020 - 20:52
Witam,
czy jest możliwość ściągnięcia polskiej instrukcji do Elite 7 ti2? Ewentualnie może ktoś mógłby udostępnić. Mignęły mi gdzieś posty o prawach autorskich itp. i związanych z tym wątpliwościach natury prawnej. Dlatego w razie co proszę o info na priv.
#2935 OFFLINE
Napisano 13 październik 2020 - 05:33
Panowie, a jak jest z gotowymi mapami od Navionics ?
Rozumiem, że do Lowrance, Humminbirda pasuja doskonale ale co znaczy że Bluechart g3 dla Garmina zawiera mapy Navionics?
Muszę kupić jakiś sprzęt z ekranem 9' i chciałbym aby czytał gotowe mapy i miał skanowanie boczne. Jeśli Navionics działa z Garminem to przy nim pozostanę ale nie upieram się przy tej marce, Reveal jest też przydatny.
#2936 OFFLINE
Napisano 13 październik 2020 - 07:17
Znaczy to tylko tyle, że Garmin kupując Navionicsa użył ich dane do stworzenia swoich map. Format mapy nadal pozostał ich - Garmina, czyli mapy Bluechart nie uruchomisz na niczym innym niż urzadzenie Garmina i odwrotnie na urządzeniu Garmina nie uruchomisz innej mapy niż Bluechart
- sucks_one i Dzudik lubią to
#2937 OFFLINE
Napisano 13 październik 2020 - 07:23
Znaczy to tylko tyle, że Garmin kupując Navionicsa użył ich dane do stworzenia swoich map. Format mapy nadal pozostał ich - Garmina, czyli mapy Bluechart nie uruchomisz na niczym innym niż urzadzenie Garmina i odwrotnie na urządzeniu Garmina nie uruchomisz innej mapy niż Bluechart
Rozumiem, że w wyniku wciągnięcia Navionicsa przez Garmina na mapach Bluechart powinienem spodziewać się map akwenów jakie były oferowane do tej pory przez Navionicsa ?
#2938 OFFLINE
Napisano 13 październik 2020 - 07:53
Taki był cel tego przejęcia. Ale co oni umieszczą to tylko oni wiedzą.
#2939 OFFLINE
Napisano 13 październik 2020 - 07:54
#2940 OFFLINE
Napisano 21 październik 2020 - 09:49
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych