Użytkownik Patryk122 edytował ten post 30 styczeń 2021 - 16:43
Wybór echosondy!
#3001 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2021 - 16:43
#3002 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2021 - 16:50
- Sonary i mapy lubi to
#3003 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2021 - 23:00
#3004 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2021 - 07:10
Napisz do Maciej_K mam wrażenie że to mistrz jeśli chodzi o elektronikę na Łodzi.
Nie, ale jakieś doświadczenie mam, z zakłóceniami też. W linkach na końcu tego wpisu są dwie paczki screenów- widać tam zakłócenia jako poziome kreski o różnym nasileniu- zazwyczaj widoczne na ciemnym tle.
Wojny sonarowe: Side Imaging - bitwa na khz. (sonaryimapy.blogspot.com) - pływałem z dwoma przetwornikami 455 i 455/800, konkluzja jest taka , że nie da się wyczyścić w pełni obrazu z zakłóceń, można je zmniejszyć używając różnych khz, ale one i tak będą- w przypadku Si.
Miałem softowo,w echu zamienione strony SI w przetworniku SS3D, udało się więc strzelić fotkę i złożyć w programie do SI tak, że widać ten sam kawałek dna z obydwu przetworników- równolegle do siebie. Lewy- to 455, prawy- 800(czarny pasek na dnie blisko toni wodnej) Zakłócenia pojawiaja sie w 455, choć ten po prawej był robiony w 800. Nie eksperymentowałem natomiast z oddaleniem od siebie przetworników- jeden na dziobie, drugi na pawęży.
górka2.jpg 67,37 KB 28 Ilość pobrań
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 31 styczeń 2021 - 07:35
#3005 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 13:31
#3006 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 17:05
Witam, czy jakikolwiek garmin (ekran przetwornik), jest w stanie pokazać obraz zbliżony do mega si humminbirda?. Chciałbym zmienić strikera + 9 na nowy sezon, a bardzo pasuja mi mapy w garmin ach. Z filmów na YouTube, nawet gpsmap jakoś słabo wyglądają.
Jest przetwornik nowy ,gt56 są ekrany fullhd gdzie nie widać ziarnistości tradycyjnej dla Garmina w Si. Tylko że to kosztuje więcej niż Solix, bo chodzi o GPSmap 84/86xx, gdzie w kompletacji z gt56 minimum 13k trzeba mieć.
GT 56 w akcji by Gregmegabass. (sonaryimapy.blogspot.com)
Materiały Gregmegabass, który pisze czasami u nas.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 luty 2021 - 17:12
- kkonrad lubi to
#3007 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 17:48
Bardzo ładnie na filmiku widać , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną , a potem znowu wyjdzie nowość i tak w koło Macieju . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało
Użytkownik pawlo29 edytował ten post 07 luty 2021 - 17:50
#3008 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 17:59
Bardzo ładnie na filmiku widać , ale trzeba trochę odczekać aż ceny spadną , a potem znowu wyjdzie nowość i tak w koło Macieju . Przepraszam że tak z Twoim imieniem się związało
Przyzwyczaiłem się.
Zwróć uwagę na jedną rzecz- Garmin tylko w topowych ekranach oferuje jakość si porównywalną do HB, w drugą stronę- jest ona dostępna od helixa 8 i wyżej.
- kkonrad lubi to
#3009 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 19:47
#3010 OFFLINE
Napisano 07 luty 2021 - 20:32
#3011 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 20:52
Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5
dzięki z góry za pomoc.
#3012 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 20:55
Dozbieraj jeszcze parę groszy. Na piątce możesz najwyżej potrenować obsługę.
#3013 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 21:10
Witam jestem przed zakupem swojej pierwszej echosondy budżet jaki zakładam na start to max 1500zł, zastanawiam się nad garminem strikerem 5 a raymarine dragonfly 5pro, będę pływał głownie po zbiornikach średnia głębokość od 3 do 15m, dużo osób zachwala dragonfly lecz niema jako takiego porównania do strikera 5
dzięki z góry za pomoc.
Ważkę możesz powiększyć tabletem, bo pro ma moduł wifi. Generalnie Striker rysuje mapy- w wersji plus , ray- nie. Podobne możliwości , bierz to co tańsze, a najlepiej nazbieraj do 7mki z SV - Striker, bo Si to podstawa obecnie do szukania ryby i struktur do obławiania. W 5calach nie ma SI już chyba nigdzie- stare helixy, ti5 tak, ale to minione już czasy i echa ze sporym przebiegiem- jako używane.
#3014 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 21:30
#3015 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 22:32
Rozwaz jeszcze Hook Reveal 5hdi. Masz prawdziwe mapowanie na karte pamięci, możesz kiedys przenieść swoje mapy na nowe exho, masz dostep do darmowych map wielu polskich zbiornikow i dobre 5 calowe echo.
Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??
- cabage lubi to
#3016 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 22:41
Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy....al-w-moich.htmlCzyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??
Użytkownik wuran edytował ten post 09 luty 2021 - 22:44
- Sonary i mapy lubi to
#3017 OFFLINE
Napisano 10 luty 2021 - 06:31
Czyli hook ogólnie lepsze echo jak striker ??
Obiektywnie- przewaga możliwości mapowych, edycji ich i nakładania obrazowania łuków "ryb" z 2d na DI- czyli FIshreveal za wyższą cenę vs. Striker.
Tu masz odpowiedź opisową. Tak jest wg mnie lepszy w wersji 5 cali bo mozesz wgrywac mapy a w strikerze dopiero w wersji 7 cali https://sonaryimapy....al-w-moich.html
Gdy pytałem garminowski support w USA - w czasie pisania tego artykułu- do dzisiejszego dnia nie dostałem danych o GPS rate i jasności ekranów Strikerów. "Po co panu takie dane?, W jakim celu pan je gromadzi?"Nie możemy udostępniać pewnych informacji ze względu na prawa patentowe".......Rozumiem, że te Strikery to gwiazdy śmierci są i dane wrażliwe nie mogą wpaść w ręce potencjalnego przeciwnika
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 10 luty 2021 - 06:32
#3018 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2021 - 19:28
ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7 3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS.
#3019 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2021 - 19:40
ostatnio nabyłem lowrenca hooka reveala 7 tripleshota - stoi od kilku dni nierozpakowany - do maja sporo czasu. Też się mocno i długo zastanawiałem pomiędzy wymienioną sondą a strikerem 7 garmina z bocznymi widokami. zdecydowałem się na lowrenca z kilku powodów - po pierwsze podobno mają lepsze odbicia boczne a po drugie mogę do nich wykorzystać MaxiMapę - mieszkam na Mazurach i zabrakłoby mi czasu żeby samodzielnie omapować chociaz częśc jezior na których zdarza mi się łowić a na Maxi Mapie mam ich kilkadziesiąt i to podobno dosyć dokładnie zrobionych. Rozważałem też zakup elitki 7 3 in 1 - jest teraz w fajnych cenach (np znalazłem po 3700zł) ale niestety moje finanse w ostatnim czasie nie pozwalają na kupno tego co bym chciał (np 9-cio calowej) budżet mam dosyć ograniczony, wiec zamiast elitki kupiłem reveala i jeszcze nowy silnik elektryczny - moja stara minkota niestety nie chce już współpracować ze mną - a współpracowała z ćwierć wieku. Podobnie zresztą jak i dotychczasowa echosonda - używałem do tej pory Humnibirda 3d Vision kupionego jeszcze w zeszłym wieku - na tamten czas to było cudeńko z 6 równoległymi wiązkami gdzie widziałem ryby pod łodzią a także po prawej i lewej stronie łodzi. Dokupiłem wtedy też dodatkowy przetwornik do rzutów bocznych który pokazywał mi co się znajduje pod powierzchnią wody (do kilkunastu metrów od łódki) no i też licznik kilometrów - znałem prędkości z jakimi pływałem i dystanse zanim ktokolwiek mógł to odczytać z GPS.
troszkę źle napisałem opisują starego humnibirda - powinno być: 6 przylegających do siebie wiązek tworzących stożek a nie - jak napisałem - równoległych
#3020 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2021 - 20:18
troszkę źle napisałem opisują starego humnibirda - powinno być: 6 przylegających do siebie wiązek tworzących stożek a nie - jak napisałem - równoległych
Tak, opcje mapowe to jedna z różnic na korzyść Lowrance.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych