Ja, swoją, również bez przetwornika, otrzymałem z Ruoto kilka dni po zamówieniu. Jednak jak ja zamawiałem to były jeszcze na stanie.
Wybór echosondy!
#3801 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2023 - 20:44
#3802 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2023 - 23:52
#3803 ONLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 06:09
Maciej myślisz ze obraz będzie dużo lepszy ? Używając gt56 oczywiście.
Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy.
#3804 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 07:53
https://m.youtube.co...h?v=x_nI36mCutM
Użytkownik sero1975 edytował ten post 12 styczeń 2023 - 08:01
#3805 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 08:27
Z wyświetlaczem chyba aż takiego szału nie będzie. Wg specyfikacji: https://www.garmin.c...-02687-00#specs matryca jest typu TN. To raczej nie zapowiada dużych kątów widzenia.
#3806 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 11:21
Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond?
https://allegro.pl/o...NYaAu06EALw_wcB
https://allegro.pl/o..._UaAiCQEALw_wcB
Użytkownik janekmarczyk edytował ten post 12 styczeń 2023 - 11:33
#3807 ONLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 13:07
Hej, zastanawiam się nad zakupem pierwszej echosondy. Spinninguje na różnych łódkach, chociaż rozważam zakup pontonu. Chciałbym na echo przeznaczyć około 1000zl. Zwrócił moją uwagę Garmin Striker plus 4 w takim zestawie (1 link) oraz Lowrance Hook2 4x również w takim zestawie (2 link), które echo jest lepsze i czy taki zestaw sprawdza się jeśli nie chcę montować echo na stałe? Jeszcze moją uwagę jakkolwiek zwrócił Deeper chirp 2+ z uwagi na to jak bardzo mobilny jest, ale czy wart czegokolwiek w porównaniu do wyżej wymienionych echosond?
https://allegro.pl/o...NYaAu06EALw_wcB
Striker jest najlepszą opcją z małych ekranów obecnie, hook j- jestem na nie, kulka zamiast tradycyjnego echa też nie będzie zła.
- janekmarczyk lubi to
#3808 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 15:47
- janekmarczyk lubi to
#3809 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 09:39
Nie spotkałem się z podziałem ekranu który zawierałby obraz z 2 różnych przetworników jednocześnie. Rozumiem, że muszę wybrać źródło i widoki mam dostępne w ramach danego przetwornika? W praktyce widzę, że używane są 2 zestawy z 2 monitorami. Czy możliwe jest w ogóle w przypadku ultry przełączanie się na poziomie softu między livescoopem a tradycyjnym? Czy wiąże się to też z jakimiś fizycznym przekładaniem kabli?
Czy mając 2 ekrany mogę połączyć je w sieć jeden zostawić na sterówce drugi na dziobie i niezależnie szybko przełączać się między przetwornikami i widokami ?
#3810 ONLINE
Napisano 15 styczeń 2023 - 09:58
Echomap+ Echomap połączysz zwykłym kablem rj45.
Żeby mieć obraz z różnych przetworników w twoim wypadku potrzebny jest Y kabel, który pozwala podpiąć jednocześnie dwa przetworniki, np gt30+gt8 czy gt15
Inne kombinacje też mogą być ale nie wiem jak echo je rozpozna. Najwyższy tier Gpsmap czyli seria 84xx ma dwa porty sonarowe i może jednocześnie obsługiwać 2 przetworniki plus kolejne 3 live przetworniki- bo podobnie jak ultra ma gniazdo do lvs12 i gniazdo network x2 do zwykłych livescope
Jak masz livescope możesz aktywować sonar tradycyjny z niego- 200khz będzie, jest to jedna w opcjach menu LVS.
Widoki combo różnego obrazowania są dostępne w Garminie jak i w innych echosondach , można też tworzyć własną kombinację.
A tak poza tym to tutaj masz wiedzę.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 15 styczeń 2023 - 10:05
- amalker i Seba 37 lubią to
#3811 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2023 - 22:51
Jesienią miałem podobne dylematy. Jako, że miał to być mój pierwszy kontakt z echosondą to do nauki wybrałem prostego i ogólnie polecanego Garmina Strikera 4 plus. "Plus-a" z uwagi na możliwość rysowania i zapisywania map batymetrycznych odwiedzanych łowisk (quickdraw contours). Daje radę, jest czytelny, ale jeszcze wiele doświadczenia muszę z nim zdobyć. W przyszłości - jeśli uznam za stosowne - przeskoczę na Strikera Vivid 7cv. Będzie większy ekran, dodatkowy,realistyczny widok "ClearVü" i możliwość dostępu do społeczności Garmin i bazy danych. Piszesz gotowych zestawach - nie są idealne. Większość zawiera najtańsze, mało stabilne i zarazem najsłabsze uchwyty do przetwornika za kilkadziesiąt złotych, które lubią się trwale psuć. Za solidny uchwyt trzeba dać około 200 zł. (ale przyda się w przyszłości przy zmianie echosondy i większych przetwornikach).
- janekmarczyk lubi to
#3812 ONLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 07:01
jak najbardziej Striker4 jest ok, najlepszy maluch na rynku, bo hook2x to jestem mocno na nie , hb nie ma nic w echach tanich a Raymarine dragonfly 4 nie porysuje mapy bez sonarcharta.
- janekmarczyk lubi to
#3813 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 10:31
- wiesławek, Biesan i Radbraw lubią to
#3814 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 13:43
Od obecnego 92 UHD- na 100% bo pxl w pionie o połowę więcej. Ale czy lepiej od ultry, gpsmap923 tego nie wiem - cyferki rozdzielczości to jedno, jasność ekranu, kąty widzenia to inna historia. Overall nie przebija on niczym obecnych promocji na Ultry na zachodzie i północy.
Miałem 1022xsv i później Ultrę 10. Jakość obrazu w SV na plus dla Ultry.
#3815 ONLINE
Napisano 18 styczeń 2023 - 15:02
Miałem 1022xsv i później Ultrę 10. Jakość obrazu w SV na plus dla Ultry.
Tak to pewne, ultra ma 800 w pionie, gpsmap1022- 600 pxl
#3816 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2023 - 15:26
Mam i ja -))
Szczególne podziękowania dla Macieja_K za pomoc i doradztwo
W środę montaż na Łodzi
Ps.mam nadzieje ze teraz już będzie widać paski na okoniach -)))
Ps.2 - Maciej sklep w porządku mozna zaufać ale ogolnie długo szło bo śledziłem przesyłkę / szło to przez Norwegie i Niemcy do Polski -zapłacone 10.01 - 12.01wysyłka z sklepu z linku od ciebie - kurier w Pl dostarczył 17.01 ---- najwazniesze że wszystko gra i doszła
pzdr All
Załączone pliki
Użytkownik PiernikTorunski edytował ten post 19 styczeń 2023 - 15:36
- malinabar, Maciej1979 i Sonary i mapy lubią to
#3817 ONLINE
Napisano 23 styczeń 2023 - 07:46
Coś dla szukających podstawowych informacji o echosondach z sonarem bocznym w rozm. 7 cali ( Poza Humminbirdem, który ma inny przetwornik w rozmiarze 8 i więcej cali - pozostałe brandy będą miały dokładnie taki sam osprzęt i obrazowanie)
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 23 styczeń 2023 - 08:13
- bartolo, giepol, Biesan i 4 innych osób lubią to
#3818 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2023 - 17:31
W instrukcji montażu gt56 jest pokazany taki sposób i zastanawiam się nad jego sensem .
Opcja pozbycia się jednej sztycy jest kusząca dlatego pytam was o plusy i minusy takiego montażu .
Użytkownik sero1975 edytował ten post 29 styczeń 2023 - 17:32
#3819 ONLINE
Napisano 29 styczeń 2023 - 18:52
W sumie ciekawy temat Sergiusz, bo Garmin ma naturalny talent do zbierania zakłóceń. Ja miałem tak montowany przetwornik HB i obraz był gorszy, poza tym boczny sonar może ci się rozjeżdżać w czasie manewrowania silnikiem
#3820 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2023 - 19:29
Panowie 2 przetworniki od Lowrance Active Imaging 3w1 zamontowane od siebie powiedzmy 15cm na tej samej wysokości będą kolidowały się jeśli chodzi o boczny sonar ?
Lub będą jakieś inne zakłócenia dla standardowego obrazowania ? Mam 1 pod łodzią w Riverfoxie w wnęce i tak na 75% jestem zadowolony bo 455khz boczny działą dobrze, a 800khz niby strzela wiązka, w bok dna, ale mogę jeszcze go przesunąc, myślę, że wtedy będzie ok. Czy od razu montować drugi na rufie i podnosić silnik do bocznego ( el. trym w manetce )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych