Wybór echosondy!
#3921 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2023 - 14:18
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
- Paweł Bugajski i Sonary i mapy lubią to
#3922 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2023 - 09:12
Cześć.
Chciałem sobie kupić może trochę na wyrost w miarę przyzwoite echo.
Będę łowił w Szwecji, Mazurach, Podlasiu i na Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim. Oglądałem obrazy i patrzyłem obsługę sond na Lowrance i Garmina, przeczytałem prawie cały ten wątek (chociaż się już gubię), pooglądałem troche filmów u Maćka na stronie i sobie wymyśliłem, że kupię Garmina 10 lub 12 cali, żeby pomieścić na jednym ekranie SV (łowienie między przeszkodami podwodnymi lub nad), mapę i CV. O panotopix'e narazie nie myślę.
Wybór padł na Garmina. Ale Lowrenca całkiem nie przekreśliłem. Hummingbirda chyba sobie odpuszczę z racji "zabawy" z ustawieniami, które mnie przerażają, z racji że kwalifikowałbym się raczej do użytkowników początkujących, chociaż czytałem, że SV ma najlepszy z wymienionych trzech.
Na Garminie kolegów trochę pływałem i coś już tam wiem .
Myślałem o GPSMap 1223xsv. W PL strasznie drogo więc pomyślałem o zakupie za granicą lub poczekać na black friday...
O przetworniku pomyślałem tym najnowszym - GT56UHD-TM, który ewentualnie kupiłbym później.
Myślałem również o 8412xsv (wysoka rozdzielczość) ale to już nie moja półka cenowa.
Fajnie jakby był jakiś dostęp do map społecznościowych. Tu chyba u Garmina najgorzej nie jest.
Pchać się w GPSMAP czy może ECHOMAP? Mam mętlik w głowie. Za dużo do ogarnięcia.
Co poradzicie? Czy dobrze myślę. Może coś innego?
Chciałbym kupić odpowiednie echo, włączyć je i świadomie szukać ryb, chociaż mam też tą świadomość, że czeka mnie trochę nauki.
Cena - myślałem o 10- max.12tys. pln.
Wolę kupić coś, co mi posłuży trochę czasu.
Sorry za przydługi wstęp.
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Ps. Do cen na stronach zagranicznych (szwedzkich/fińskich) należy doliczyć VAT czy już jest doliczony?
- Og2 lubi to
#3923 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2023 - 10:07
Kochani, najprostsza sonda pokazująca tylko głębokość, kształt dna i temperaturę i może prędkość. Lekka mała tania,łatwa do montażu. Coś jest w sklepach? I potrzebuję za 4 dni…
Mam na zbyciu Garmina echomap jak cos, male echo, moge podeslac fotki itd
- Paweł Bugajski lubi to
#3924 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 08:06
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
#3925 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 12:31
#3926 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 14:35
#3927 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 14:42
Generalnie dwa ekrany to bardzo dobry pomysł
#3928 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 14:51
Mam Helixa 7 G4 DI Mega Chirp.Jakiego dokładnie masz tego Helixa 7?
Generalnie dwa ekrany to bardzo dobry pomysł
#3929 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 15:04
Użytkownik karkoszek edytował ten post 05 październik 2023 - 15:51
#3930 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 15:37
#3931 OFFLINE
Napisano 05 październik 2023 - 16:00
#3932 OFFLINE
Napisano 06 październik 2023 - 20:01
#3933 OFFLINE
Napisano 06 październik 2023 - 20:35
Zastanawiam się jeszcze nad Helix 12 G4. Czy ten model dobrze zobrazuje wodę o głębokości 20m? Gdzieś mi się obiło o uszy, że działa fajnie do 6-8m a głębiej to już słabo.
Zależy od wody i od KHz użytych. 455 KHzobrazuje normalnie. Na zaporówkach niezamulonych to MegaSI+ daje radę nawet na takich głebokościach, choć zwyczajowo w zwykłych jeziorach słabo to wygląda Jak jesteś fejsbukowy- poszukaj mój FP sonary i mapy tam masz kontentu z HB bardzo dużo.
#3934 OFFLINE
Napisano 13 październik 2023 - 17:15
Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:
Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś?
Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.
Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.
Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.
#3935 OFFLINE
Napisano 13 październik 2023 - 17:37
Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:
Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś?
Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.
Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.
O, miło.
Natomiast co do Ultry vs Gpsmap według mnie różnica jest nie tyle w obrazie jako takim, tylko w kolorach, matrycy i szybkości działania. ultra potrafi przylagować ale z wieloma okienkami i lvs. W użytkowaniu bez dodatkowego osprzętu daje to radę. Ma w sumie fajną zaletę, bo mi brakuje fizycznych przycisków na gpsmapach programing key, proste +/- to są wygodne rzeczy zwłaszcza w deszczu czy rękawiczkach.
HDS live 9 cali jest teraz w bardzo obrych pieniądzach, 12tkę można miec poniżej 10k. Obraz się nie zestarzeje, przetworniki też. To, co jest obecnie w Lowrance moim skromnym zdaniem teoretyka nie jest warte ceny. Największym plusem Lowrance jest dobry obraz w warunkach jeziorowych, mułu itp. Tu wypada lepiej od Garmina. HB to topka i pięknie rzeźbi obraz dna, ryby także widać- zwłaszcza jeśli wyjdzie się poza standardowe kolory i poklika trochę. Niedogodnością potencjalną jest brak systemu auto dla podtrzymania wyglądu obrazu - a takowy jest w Lowrance i Garminie. W związku z tym trzeba klikać czułością ale to jest na panelu przycisków. W sumie, to patrząc obiektywnie- przy jednym aktywnym oknie np SI czy 2d Helix jest szybszy w obsłudze niż dotykowce- ze względu na przyciski panelowe. W widoku złożonym nie ma tak dobrze i tutaj inni mają przewagę.
- Juko i Og2 lubią to
#3936 OFFLINE
Napisano 19 październik 2023 - 18:06
witam,
Kupiłem EliteFS i active target.
Chciałby się ktos podzielić informacją jakie ustawienia używanie do AT do trybu forward i verta? Bo trochę tego jesszcze nie ogarniam, wiem, ze do każdej wody będzie pewnie inaczej ale jakiś punkt odniesienia potrzebuje.
Albo może zdjęcie jak powinno to wyglądać?
#3937 OFFLINE
Napisano 19 październik 2023 - 18:37
Witam szanowne grono,
Zaczynam rozglądać się za nową echosondą, budżet 6 - 8,5 tys. pln
Przeznaczenie użytkowanie na głębokich jeziorach do spiningu i trollingu, oraz użytkowanie na wyprawach karpiowych.
Zależy mi na dobrym skanie bocznym.
Dużym plusem byłaby możliwość podpięcia echa do silnika dziobowego tak abym mógł zaprogramować trasę płynięcia łodzi.
Proszę o podesłanie podpowiedzi.
Pozdrawiam Grzesiek
#3938 OFFLINE
Napisano 20 październik 2023 - 17:36
#3939 OFFLINE
Napisano 20 październik 2023 - 19:32
Po przejrzeniu internetów mój typ to
Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N
#3940 OFFLINE
Napisano 20 październik 2023 - 20:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych