Wybór echosondy!
#861 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 15:50
- Meme lubi to
#862 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 17:08
Witam.
Przymierzam się do kupna echosondy, wybór rozważam pomiędzy humminbird helix 7 si g2, a lowrance elite 7 ti, która będzie lepszym wyborem? Chciałbym wiedzieć, która ma lepsze obrazowanie boczne i sonar 2D, tworzenie map itd.,jakie są różnice. Na jakimś forum USA przeczytałem, że helix ma ostrzejszy obraz si ale z przetwornikiem hdsi który nie jest standardowo do tej sondy, czy ktoś wie coś na ten temat, proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
#863 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 20:44
Cześć, 7 ah dobrej firmy powinno być ok, a 9 jeszcze lepiej , tylko dobra ładowarka też jest ważna
dzieki ! suma sumarum kupilem dwa nowe 7 ah wiec starczyć powinno
#864 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 21:10
dzieki ! suma sumarum kupilem dwa nowe 7 ah wiec starczyć powinno
Szkoda że nie dwa razy 9 Ah. Wymiary takie same.
#865 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 22:28
Panowie, podpowiecie coś na temat różnic pomiędzy Helix 7X Chirp SI GPS G2 a G2N w tej samej konfiguracji? Nie wiem czy warto dopłacać 50€, zdaję sobie sprawę, że G2N ma bluetooth i możliwość sieciowego łączenia urządzeń ale te funkcje mnie nie interesują. W necie jest za to sprzeczne info co do dodatków do Autochart Live, a dokładnie AL Bottom hardness i AL Vegetation (pokazują twardość dna i roślinki), jedni piszą, że te nakładki są tylko dla wersji G2N, drudzy, że dla obu. Ktoś wie jak to jest? I czy to w ogóle ma wartość użytkową?
#866 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 22:45
Kuba , na tak skomplikowane pytania nie odpowiem Ci na pewno , ale jeśli planujesz brać w Nauen , to wyboru już nie ma - zostały tylko G2N .
- kubazmech lubi to
#867 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 22:52
Tak, tam chcę kupić Dzięki za cynk, jeszcze wczoraj mi pisali, że są obie. No nic, przyjdzie kupić tą droższą z niepotrzebnym (mi) bluetooth'em.
#868 OFFLINE
Napisano 24 maj 2017 - 23:40
Moja była kupiona właśnie wczoraj ( we wtorek znaczy ), kumpel brał około południa myślę . I taką informację dostał , więc przyjechał G2N . Faaajny . Duży . Kolorowy .
- kubazmech lubi to
#869 OFFLINE
Napisano 25 maj 2017 - 06:01
Szkoda że nie dwa razy 9 Ah. Wymiary takie same.
w sklepie gdzie kupowałem mieli tylko 7 ale wiem że po weekendzie beda mieli 18 ah za chyba 120 zł
#870 OFFLINE
Napisano 25 maj 2017 - 06:23
Panowie niedługo stanę sie posiadaczem aku garmina 350c - wybierając go jako kompromis cena a reszta ekstraktów - tylko mam pytanie - jaki aku ? Czy aku 7ah
wytrzyma cały dzień pływania ? Czy moze kupić dwa podłączyć razem i miec "14"
Mam to echo i aku 7ah jako rezerwowe.
Ma bardzo mały pobór energii.Dwie pełne dniówki nad wodą wytrzymuje spokojnie,jak nie dłużej.
- Meme lubi to
#871 OFFLINE
Napisano 29 maj 2017 - 23:52
Tak nawiasem mówiąc po lekturze forum i wielu pytaniach na priv nasuwają mi się pewne wnioski.
Społeczeństwo się bogaci i wiele osób rzuca się od razu na głęboka wodę nie mając nawet podstawowego pojęcia na temat działania, obsługi i wykorzystania wypasionych modeli sond.
Wszystko od razu. Bez nauki, czytania i praktyki.
Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.
#872 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 06:50
Tak nawiasem mówiąc po lekturze forum i wielu pytaniach na priv nasuwają mi się pewne wnioski.
Społeczeństwo się bogaci i wiele osób rzuca się od razu na głęboka wodę nie mając nawet podstawowego pojęcia na temat działania, obsługi i wykorzystania wypasionych modeli sond.
Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.
Też odnoszę takie wrażenie, ale kto bogatemu zabroni ?
#873 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 19:07
Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.😀Kolego czasy się zmieniają,a w jakim celu mam przerzucić pięć modeli,wydawć kasę,tracić czas jak mogę kupić raz a dobrze,a jeżeli mam jakieś wątpliwości zapytam na forum koledzy pomogą.Idą tokiem myślenia kolegi"godski"to każdy powinien rozpoczynać przygodę motoryzacyjną od WSK i golfa jedynki.
Użytkownik Marioo edytował ten post 30 maj 2017 - 19:09
#874 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 20:43
Terz wiekszosc zalatwia automat.
Użytkownik Stafford edytował ten post 30 maj 2017 - 20:43
#875 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 20:57
Co mogłeś ustawić wtedy, czego nie możesz zrobić teraz? Tak z ciekawości pytam,bo mało komu chce cię ręcznie ustawiać wartości poszczególnych parametrów i woli jechać w trybach domyślnych.....
#876 OFFLINE
Napisano 30 maj 2017 - 21:14
Dzieki za pomoc
#877 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 05:29
Kol.@Godski, który model zalecasz jako pierwszy? Czy ten dam radę okiełznać?
echosonda.JPG 111,59 KB 19 Ilość pobrań
- suhhar i Marioo lubią to
#878 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 05:35
Kol.@Godski, który model zalecasz jako pierwszy? Czy ten dam radę okiełznać?
Hahahah
Takim modelem zrobiono mapy batymetryczne w latach około siedemdziesiątych :-)
Dlatego właśnie są takie dokładne...
Tapatalknięte z komórki
#879 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 08:27
Kolego czasy się zmieniają,a w jakim celu mam przerzucić pięć modeli,wydawć kasę,tracić czas jak mogę kupić raz a dobrze,a jeżeli mam jakieś wątpliwości zapytam na forum koledzy pomogą.Idą tokiem myślenia kolegi"godski"to każdy powinien rozpoczynać przygodę motoryzacyjną od WSK i golfa jedynki.
Dzięki takim kolegom, jak kolega @godski masz się kogo zapytać, jak masz jakieś wątpliwości.
#880 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 11:07
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych