Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie
#921 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 11:28
- Jozi, godski i ROOS lubią to
#922 OFFLINE
Napisano 25 luty 2016 - 15:48
Witam Was Wszystkich.
Jeśli to możliwe to proszę o opinie smaru jak poniżej:
http://www.eko-oil.p...5ac_pl_v_03.pdf
Z góry dzięki za odp.
R.
#923 OFFLINE
Napisano 26 luty 2016 - 10:23
Zwróć uwagę na konsystencję NLGI tego smaru. W temperaturze pokojowej 00/000 ( płynna / bardzo płynna ). Do smarowania osi może by się dadawał
zamiast oliwki. Innego zastosowania w kołowrotkach nie widzę...
#924 OFFLINE
Napisano 26 luty 2016 - 16:40
Zajrzyjcie na znany portal aukcyjny, pojawiły się PENN smar 2 oz. i oliwka 4 oz. w dobrej cenie
#925 OFFLINE
Napisano 27 luty 2016 - 19:19
Racja. Dzięki
#926 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 16:11
#927 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 16:14
oczywiście że się nada, do rowerów, hulajnóg, łyżworolek i na siodło od ciągnika, jak również na zawiasy w oborze.
- Sławek77 lubi to
#928 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 16:25
oczywiście że się nada, do rowerów, hulajnóg, łyżworolek i na siodło od ciągnika, jak również na zawiasy w oborze.
Powstrzymam się od komentarza. Nie chce dostać bana.
Może wypowie się ktoś kto zna się na płynach eksploatacyjnych a nie na drzwiach od obory...
- didi lubi to
#929 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 16:28
Powstrzymam się od komentarza. Nie chce dostać bana.
Może wypowie się ktoś kto zna się na płynach eksploatacyjnych a nie na drzwiach od obory...
w tym temacie już padły nazwy co najmniej dziesięciu smarów nadających się do kołowrotków, zostały również opisane ich właściwości i zastosowania....więc po co drążyć wynalazki ? nic lepszego nikt już nie wymyśli w tym wieku...
#930 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 16:34
Nie ma to jak repremenda od stałego bywalca na forum. Poczekam... może ktoś się wypowie. Peace
#931 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 18:16
Wiesz Radek ,może jesli byś trochę się wysilił i napisał co chcesz tym smarować, ew. zapytał czy ktoś używał ,używa takiego smarka , to nie dostałbyś takiej odpowiedzi .
I staż nie ma tu nic do rzeczy .
By nie trolowac to ja zapytam .Czym można przesmarować kołowrotki używane do łowienia w zimę spod lodu ,czyli male i używane przy minusowych temp.
#932 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 18:22
Radek nie wiem czy ten co pokazany przez Ciebie będzie się nadawał do kołowrotków jeśli myślisz by tym je smarować bo praca łańcucha w rowerze czy nawet łożysk jest zgoła inna niż w kołowrotku. Potrzebujesz smaru o dobrej przyczepności, właściwym utrzymaniu smarności elementów współpracujących ze sobą a łożyska w kołowrotku masz wysokoobrotowe, zdaje się o innej charakterystyce pracy niż u roweru.
Osobiście serwisowane zaubery smaruję Ardentem, kupię też Penna bo są tacy co chcą właśnie tym smarem mieć posmarowane kołowrotki.
#933 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 18:32
Wiesz Radek ,może jesli byś trochę się wysilił i napisał co chcesz tym smarować, ew. zapytał czy ktoś używał ,używa takiego smarka , to nie dostałbyś takiej odpowiedzi .
By nie trolowac to ja zapytam .Czym można przesmarować kołowrotki używane do łowienia w zimę spod lodu ,czyli male i używane przy minusowych temp.
zdecydowanie niebieski penn , najdelikatniejszy z całej ferajny do lodowych maszyn idealny (nie mylić z paniami przy trasach)
#934 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 18:48
A jednak niebieski ,a ja go widze jako zielony coś ze mną nie teges ,znaczy z oczyma .OK a oliwkę jaka polecicie .
Najbardziej mnie wkurza jak kreciol na mrozie słabo kabłąk zamyka
#935 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 19:07
A jednak niebieski ,a ja go widze jako zielony coś ze mną nie teges ,znaczy z oczyma .OK a oliwkę jaka polecicie .
Najbardziej mnie wkurza jak kreciol na mrozie słabo kabłąk zamyka
to może za dużo nakitowane smalcu w gniazda mocowania kabłąka albo w panel ze sprężyną i mechanizmem zbijaka, oliwka tak naprawdę każda poza quantumowską ja tego smaru penna zużywam od zaje.... i jakbym nie patrzył jest dla mnie niebieski, w sumie kolor nieistotny grunt że smar jest pierwsza klasa do pewnych zastosowań.
#936 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 19:31
Dzieki w takim razie nic innego nie dokupuje bo wszystko mam -))
Ale zapytam jeszcze czym mogę czyścic bebechy .kreciolkow, bez obawy o powłoki obudów ,elementy plastikowe ,gumowe .itp
#937 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 19:33
#938 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 19:36
#939 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 20:23
#940 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 20:30
Ok. Chciałbym smarować tylko i wyłącznie bebechy kołowrotka: duże koło, małe koło, przekładnie ślimakową. Pytam o ten smar bo znajomy bardzo go zachwala, a jest ślusarzem. Jest to jego nr. 1 do kołowrotków. Chcąc się upewnić że ma facet rację zacząłem szukać info w sieci i trafiłem tu :-).
Jeśli nie doczekam się opinii o tym tytanowym smarze to Quantum Hot Sauce i fajnie.
Dzięki,
R.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek, multiplikator
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
|
Sprzęt wędkarski →
Baitcasting →
Jak multiplikator do 400 złNapisany przez Kamil.G. , 29 kwi 2019 multiplikator |
|
|
|
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Kołowrotek Ryobi Tresor 2000 - zagubiona częśćNapisany przez tadelinho , 01 kwi 2019 ryobi, kołowrotek, część |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych