Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie
#1001 OFFLINE
Napisano 21 maj 2016 - 12:09
#1002 OFFLINE
Napisano 21 maj 2016 - 17:38
Kolego, czytałem tamten wątek o ile dobrze pamiętam stanęło na tym, że Ardent jest cacy.
W tym wątku przewinął się wpis, że wcale nie taki dobry jest.
Chciałem poznać jakąś ostateczną wersję tego czym smarować, dlatego napisałem tutaj gdzie dyskusja się toczy
Także to nie przez lenistwo albo brak szacunku...
#1003 OFFLINE
Napisano 21 maj 2016 - 17:53
Kolego Catrol, tak jak każdym samochodem da się jeździć tak i każdym smarem smarować, większość z wymienionych została stworzona właśnie do kołowrotków, jeśli chcesz kombinować z nowymi smarami śmiało, rób to na własną odpowiedzialność ale ameryki nie odkryjesz bo poza mobilithem wymienione przez Ciebie są odpowiednie, poza skrajnymi gęstościami smarów shimano czy iosa ,które mają stosunkowo wąskie zastosowanie to reszta jest w miarę uniwersalna i naprawdę prześledź tamten wątek raz jeszcze , wszystkie są opisane dokładnie i znajdziesz tam informacje stricte pod Twoje zastosowania.
pozdrawiam
- Hunter_pike lubi to
#1004 OFFLINE
Napisano 21 maj 2016 - 19:14
#1005 OFFLINE
Napisano 21 maj 2016 - 21:02
#1006 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 08:57
A jakie macie porównanie Penna do Ardenta? Mam Penna i faktem jest, że ten smar dość szybko czernieje. Chciałbym przesmarować mojego nowego Biomka bo na sucho trochę głośno pracuje i zastanawiam się czy nie kupić jednak tego Ardenta. A może od razu Shimano - tylko który? Jest ich sporo.
#1007 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 10:05
#1008 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 10:08
- popper i dany lubią to
#1009 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 10:14
#1010 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 10:21
A jakie macie porównanie Penna do Ardenta? Mam Penna i faktem jest, że ten smar dość szybko czernieje. Chciałbym przesmarować mojego nowego Biomka bo na sucho trochę głośno pracuje i zastanawiam się czy nie kupić jednak tego Ardenta. A może od razu Shimano - tylko który? Jest ich sporo.
owszem ,maja wspolne cechy,jedna rzadka druga gesta ,obie takie same kupy
#1011 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 20:01
owszem ,maja wspolne cechy,jedna rzadka druga gesta ,obie takie same kupy
Napisane jest na ten temat tyle że pół nocy można czytać. W zasadzie każdy markowy smar jest dobry,ale nie do wszystkich kołowrotków. Decyduje o tym rodzaj zastosowanej przekładni i mechanizmu oscylacji. Niektóre przekładnie są tak upierdliwe,a szczególnie w Daiwach,za co nie "kocham" tych kołowrotków,choć je serwisuję. Smary by Shimano w przekładniach Daiwy typu Hyper Digigear raczej kiepsko się spisują. Należy to dobrać indywidualnie w zależności od rodzaju przekładni,ale nadal kołowrotek ma być w wzorowym stanie. Ostatnio bardzo dobrze spisują się smary firmy Cal,s Uniwersal , a szczególnie Cal,s Regular którego stosuję od już wielu lat.
Reklamowałem swego czasu Ardenta,jest to b. dobry smar,ale nie do wszystkiego
#1012 OFFLINE
Napisano 22 maj 2016 - 23:38
Napisane jest na ten temat tyle że pół nocy można czytać. W zasadzie każdy markowy smar jest dobry,ale nie do wszystkich kołowrotków. Decyduje o tym rodzaj zastosowanej przekładni i mechanizmu oscylacji. Niektóre przekładnie są tak upierdliwe,a szczególnie w Daiwach,za co nie "kocham" tych kołowrotków,choć je serwisuję. Smary by Shimano w przekładniach Daiwy typu Hyper Digigear raczej kiepsko się spisują. Należy to dobrać indywidualnie w zależności od rodzaju przekładni,ale nadal kołowrotek ma być w wzorowym stanie. Ostatnio bardzo dobrze spisują się smary firmy Cal,s Uniwersal , a szczególnie Cal,s Regular którego stosuję od już wielu lat.
Reklamowałem swego czasu Ardenta,jest to b. dobry smar,ale nie do wszystkiego
prosciej jest sie pozbyc tych smarow ktore nie spelniaja swojej roli, a zapewniam ze kazda przekladnia odwdzienczy sie wzorowa praca przez dluzszy czas
Daiwy natomiast smialo mozna potraktowac shimanowskim smarem ,sam tak robie,chociazby DG-6 jest bardzo do nich odpowiedni,i bardzo uniwersalny,przekladnie ktora rzezi sie poprostu wymienia,a nie szuka super-smaru,gestosci smarow chociazby shimano zostaly wymyslone do kolowrotkow duzych lub tez typowo morskich,choc slabo sie do tego nadaja,do kolowrotkow konwencjonalnych sa lepsze srodki smarne
a Ardent,no coz ,albo smar sie nadaje albo nie, po co zasmiecac sobie warsztat
lepiej miec 1 dobry smalec jak 10 h.....ch,tak oczywiscie ja uwazam
#1013 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 09:34
- Pendergrast lubi to
#1014 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 10:02
A żeby była jeszcze maślana praca, to można też zrobić tak
Dobre!
to jest kwintesencja smarowania. Należy jedynie uważać na to aby nie zaaplikować margaryny przez przypadek
#1015 OFFLINE
Napisano 31 maj 2016 - 10:57
Nie napisał czy to masło 82% tłuszczu czy margaryna Mam teraz dylemat...
- fish28 lubi to
#1016 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2016 - 09:08
Co do smarów. Napisaliście, ze nie wszystkie smary sa do wszystkiego. Co to znaczy? Mam mobilitha i uzywam go lekko rozrzedzonego oliwką. Raz na rok serwisuje kołowrotki i smaru nie żałuję. Wale wiecej niz potrzeba bo zawsze z przekladni troche go zejdzie. Nie uwazam, że to błąd, a jedynie co na tym "tracę" to płynność pracy zaraz po smarowaniu. Kiedy juz trochę nim połowię i smar się "ułoży" wtedy praca kolowrotka jest na zadowalającym poziomie.
#1017 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2016 - 09:37
Mówiąc, że nie wszystkie smary są do wszystkiego zapewne ktoś miał na myśli konsystencję w skali NLGI. Twardzsze smary do koła przekładni i na pinion,
rzadsze na wormshaft. Ja osobiście nie stosuję dużej ilości smaru, delikatnie pędzelkiem. Nadmiar i tak zostanie wypchnięty.
DSC_0320.jpg 40,83 KB 5 Ilość pobrań
#1018 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 17:23
Dzień dobry Panowie czy można mieszać produkty IOS i Shimano itp tak jak to widać na załączonym filmie
Pozdrawiam Roger
Użytkownik SID edytował ten post 31 lipiec 2016 - 17:30
#1019 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 19:48
#1020 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 20:18
Nie wolno bo młynek wybuchnie....:-)))Dzień dobry Panowie czy można mieszać produkty IOS i Shimano itp
Pozdrawiam Roger
Profisher to klasa sama w sobie....
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek, multiplikator
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
|
Sprzęt wędkarski →
Baitcasting →
Jak multiplikator do 400 złNapisany przez Kamil.G. , 29 kwi 2019 multiplikator |
|
|
|
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Kołowrotek Ryobi Tresor 2000 - zagubiona częśćNapisany przez tadelinho , 01 kwi 2019 ryobi, kołowrotek, część |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych