Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie

Konserwacja sprz臋tu - smary i smarowanie

serwis ko艂owrotek multiplikator

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1355 odpowiedzi w tym temacie

#1061 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 post贸w

Napisano 23 pa藕dziernik 2016 - 22:01

Ja do shimano u偶ywam ardenta oliwy i smaru, a do innych Quantum Hot Sauce oliwka i smarek. Dla mnie obie firmy nr 1. Oliwk臋 czasem tez abu, mam jeszcze ze starych zapas贸w, smar zszed艂.

U偶ytkownik norbertkrakow edytowa艂 ten post 23 pa藕dziernik 2016 - 22:03

#1062 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw
  • Imi臋:Radek

Napisano 01 listopad 2016 - 17:20

Ja do shimano u偶ywam ardenta oliwy i smaru, a do innych Quantum Hot Sauce oliwka i smarek. Dla mnie obie firmy nr 1. Oliwk臋 czasem tez abu, mam jeszcze ze starych zapas贸w, smar zszed艂.

Potwierdzam mas艂o ardent bardzo 艂adnie smaruje a oliwka te偶 jest do艣膰 g臋sta i do 艂o偶ysk idealna wr臋cz.Smaruje shimano tym zestawem i kr臋c膮 ma艣lanie po tym.Quantuma te偶 nasmarowa艂em ardentem i te偶 pi臋knie kr臋ci.Mimo i偶 posiadam te偶 hot souce ardent bardziej nadaje sie na przek艂adnie.Co ciekawe orginalnie m艂ynek Quantuma jest smarowany jakim艣 jasno-偶贸艂tym smarowid艂em ale na pewno nie jest to ardent.Ciekawe czym smaruja ale wida膰 偶e to dobre smarowid艂o bo bardzo dobrze przylega na cz臋艣ciach.Jest dosy膰 g臋ste.

#1063 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz
  • Imi臋:Przemo

Napisano 01 listopad 2016 - 17:46

艁o偶yska si臋 smaruje a nie oliwi, fabrycznie s膮 smarowane i nakrapianie w nie oliwki powoduje wyp艂ukanie smaru fabrycznego. Oliwka z czasem wyp艂ynie z 艂o偶yska i kulki w koronce tr膮 a nie pracuj膮 jak w smarze.

• NARA lubi to

#1064 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 post贸w
  • Imi臋:艁ukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 01 listopad 2016 - 18:02

艁o偶yska si臋 smaruje a nie oliwi, fabrycznie s膮 smarowane i nakrapianie w nie oliwki powoduje wyp艂ukanie smaru fabrycznego. Oliwka z czasem wyp艂ynie z 艂o偶yska i kulki w koronce tr膮 a nie pracuj膮 jak w smarze.

w艂a艣nie 99% posiadaczy multiplikator贸w strzela sobie w kolano z 偶alu ,偶e od lat zakrapiaj膮 oliwk臋 w 艂o偶yska w szpulach.

#1065 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 01 listopad 2016 - 18:16

w艂a艣nie 99% posiadaczy multiplikator贸w strzela sobie w kolano z 偶alu ,偶e od lat zakrapiaj膮 oliwk臋 w 艂o偶yska w szpulach.

nie pro艣ciej raz w roku je posmarowa膰 smarem np DG01, my艣l臋 偶e lepsza praca takiego 艂o偶yska b臋dzie ni偶 kropi膮c oliwk膮 po kilka razy w sezonie.? 

#1066 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 post贸w
  • Imi臋:艁ukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 01 listopad 2016 - 18:20

nie pro艣ciej raz w roku je posmarowa膰 smarem np DG01, my艣l臋 偶e lepsza praca takiego 艂o偶yska b臋dzie ni偶 kropi膮c oliwk膮 po kilka razy w sezonie.? 

tak super sprawa do 艂o偶ysk w szpulach multiplikator贸w, zapewne wiesz co piszesz wi臋c si臋 nie k艂贸c臋.

#1067 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 01 listopad 2016 - 18:43

tak super sprawa do 艂o偶ysk w szpulach multiplikator贸w, zapewne wiesz co piszesz wi臋c si臋 nie k艂贸c臋.

nie znam si臋 na specyfice pracy multik贸w, jak widzisz postawi艂em na ko艅cu swojego zdania znak zapytania. Nie by艂o te偶 we wcze艣niejszym wpisie o kropleniu 艂o偶ysk oliwk膮, 偶e to konkretnie 艂o偶yska z multika st膮d m贸j wpis o smarowaniu. 

#1068 OFFLINE   stoen

stoen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 post贸w
  • LokalizacjaPL
  • Imi臋:Marcin

Napisano 01 listopad 2016 - 19:29

A co powiecie o Starplex EP ?

Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk

#1069 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 post贸w

Napisano 01 listopad 2016 - 20:15

Mo偶e dodam 2 grosze bo par臋 latek by艂em w usa i troszk臋 multik贸w przerobi艂em.

Faktycznei do multika na szpuleczk臋 tylko oliwka ale musi by膰 naprawd臋 wysokiej jako艣ci. Ja u偶ywa艂em IOS czy jak mu tam,w艂a艣nie specjalna do multik贸w.

A do zwyk艂ych 艂o偶ysk oczywi艣cie smar i tyle. Co tu si臋 napr臋偶a膰, nie ma po co.

• Hunter_pike lubi to

#1070 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw

Napisano 02 listopad 2016 - 06:48

艁o偶ysk zamnietych i tak w 艣rodku nie nasmarujesz...chyba 偶e rozbierzesz.Co do oliwki ardenta jest ona nadwyraz mocno gesta i wr臋cz oblepia a nie sp艂ywa.Nie jest taka jak oliwka shimano czy daiwa.Sadze 偶e by艂a stworzona pod 艂o偶yska.Zgadzam sie z teoria wyp艂ukiwania smaru z 艂ozysk ale oliwa ardenta raczej tworzy film a nizeli wyp艂ukuje.

#1071 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 02 listopad 2016 - 08:19

艁o偶ysk zamnietych i tak w 艣rodku nie nasmarujesz...chyba 偶e rozbierzesz.Co do oliwki ardenta jest ona nadwyraz mocno gesta i wr臋cz oblepia a nie sp艂ywa.Nie jest taka jak oliwka shimano czy daiwa.Sadze 偶e by艂a stworzona pod 艂o偶yska.Zgadzam sie z teoria wyp艂ukiwania smaru z 艂ozysk ale oliwa ardenta raczej tworzy film a nizeli wyp艂ukuje.

oczywi艣cie 偶e do smarowania trzeba zamkni臋te rozebra膰 a to nie problem nawet przy 艂o偶yskach w rozmiarze 3x6x2,5. Oliwk臋 ardenta mam,fakt jest g臋stsza, bardziej lepka ni偶 oliwka shimano czy Penn ale zakraplaj膮c ni膮 nasmarowane 艂o偶yska r贸wnie偶 powoduje 偶e smar si臋 rozrzedza i wyp艂ywa z 艂o偶yska, sprawdzi艂em osobi艣cie. By膰 mo偶e jak pisz偶 koledzy w multikach do smarowania 艂o偶yska szpuli by艂a by ok jak co jaki艣 czas si臋 zakrapla, w m艂ynkach z korb膮 nie zda egzaminu.

#1072 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw

Napisano 02 listopad 2016 - 09:32

Ja tam daje oliwke ardenta do 艂o偶ysk wewnatrz ko艂owrotka od ponad roku i nic sie nie dzieje.Kryte rozbieram daje krople ardenta sk艂adam i hula jak ta lala.Nic im sie nie dzieje.Natomiast 艂o偶ysko rolki po rozebraniu smaruje hot souce uwa偶am ze jest idealny do 艂o偶yska rolki.Jak to m贸wia ka偶dy ma swoje techniki a tak naprawde jak sie serwisuje ko艂owrotek to bedzie chodzi艂.A jak co艣 sie zu偶yje to trzeba wymieni膰 nic nie trwa wiecznie...

#1073 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 02 listopad 2016 - 10:39

Ja tam daje oliwke ardenta do 艂o偶ysk wewnatrz ko艂owrotka od ponad roku i nic sie nie dzieje.Kryte rozbieram daje krople ardenta sk艂adam i hula jak ta lala.Nic im sie nie dzieje.Natomiast 艂o偶ysko rolki po rozebraniu smaruje hot souce uwa偶am ze jest idealny do 艂o偶yska rolki.Jak to m贸wia ka偶dy ma swoje techniki a tak naprawde jak sie serwisuje ko艂owrotek to bedzie chodzi艂.A jak co艣 sie zu偶yje to trzeba wymieni膰 nic nie trwa wiecznie...

pewnie ka偶dy ma swoje sposoby, ja uwa偶am 偶e 艂o偶yska wewn膮trz m艂ynka lepiej pracuj膮 w dobrym smarze ni偶 na oliwce, w rolce 艂o偶yska nigdy nie smaruj臋 zawsze zak艂adam nowe, no chyba 偶e w艂a艣ciciel m艂ynka sobie 偶yczy mie膰 smarowane a nie wymienione na ezo smr nierdzewne to robi臋 z wol膮 w艂a艣ciciela.

#1074 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw

Napisano 02 listopad 2016 - 12:04

Smr ezo(nierdzewne) bardzo dobre .Tak偶e je stosuje je艣li robi臋 upgrade m艂ynka.Dla mnie serwis 1raz na rok lub na 2 lata w zale偶no艣ci od u偶ytkowania ko艂owrotka wystarcza.Jak to m贸wia nie 艣wie偶bi膮 mnie 艂abska i nie jestem nadgorliwy w tej materii gdy偶 nie koniecznie cz臋ste smarowanie dobrze wp艂ywa na ko艂owrotek.Staram sie stoowa膰 do tej operacji dobry produkt(smar).Wiadomo dobrze dobrany smar wyd艂u偶a 偶ywotno艣膰 komponent贸w w ko艂owrotku ale nic nie trwa wiecznie i w ko艅cu co艣 si臋 wytrze.W tedy tylko wymiana lub zmiana m艂ynka.

#1075 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 post贸w

Napisano 16 listopad 2016 - 17:40

Smarowa膰 je艣li u偶ywa si臋 sprz臋tu maszeruj膮c pieszo po rzece powinno si臋 po ka偶dym sezonie, na jeziorku z 艂odzi wystarczy raz na 2 latka.

#1076 OFFLINE   gladki

gladki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 272 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w
  • Imi臋:Tomek

Napisano 17 marzec 2018 - 10:13

Cze艣膰,

ostatnio bazuj膮c na tym filmie: https://www.youtube....h?v=ivW9F5eyJzQ. przesmarowa艂em moj膮 Talik臋 - mam jednak w膮tpliwo艣ci co do ilo艣ci smaru, kt贸ry go艣膰 z filmu 艂aduje do 艣rodka... praktycznie ka偶dy element p艂ywa w smarze.

By膰 mo偶e w ko艂owrotkach morskich, kt贸re pracuj膮 pod du偶ymi obci膮偶eniami tak w艂a艣nie powinno si臋 robi膰, niemniej i tak nadmiarowy smar zostanie wyci艣ni臋ty spomi臋dzy przek艂adni i innych ruchomych cz臋艣ci ju偶 po pierwszym przekr臋ceniu korbk膮.

Czy tak du偶a ilo艣c smaru ma jakie艣 praktyczne uzasadnienie?

I jeszcze jedno pytanie - czy kto艣 ma do艣wiadczenia ze smarami z filmu (Super Lube Synthetic Greese) - ilo艣膰 smaru vs cena na ebay do艣膰 przyzwoita w por贸wnaniu do np. Shimano DG04, kt贸ry obecnie stosuj臋.

Pozdrawiam

Tomek

#1077 OFFLINE   miramar69

miramar69

jad臋 na ryby i nie b臋dzie mnie troch臋 , trzeba odpocz膮膰 od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4988 post贸w
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imi臋:MARIUSZ

Napisano 17 marzec 2018 - 11:46

#1078 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 post贸w

Napisano 17 marzec 2018 - 12:26

Super Lube to m贸j nr 1.

• Mateo1989 i Nories lubi膮 to

#1079 OFFLINE   Mateo1989

Mateo1989

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 824 post贸w
  • LokalizacjaSopot
  • Imi臋:Mati
  • Nazwisko:W

Napisano 20 kwiecie艅 2018 - 17:32

Mi te偶 przypasowal super lube :) Daiwa po smarowaniu tym偶e mazidlem pracuje bardziej maslanie :)

#1080 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 post贸w
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imi臋:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 30 kwiecie艅 2018 - 11:45

A gdzie偶 to ten w膮tek ... ?

Te偶 mia艂em ten problem wydawa艂o by si臋 trudny do rozwi膮zania. Jak ju偶 pisa艂em do jednej osoby biggrin.png , cudze chwalicie swego nie znacie. Ot贸偶 Mefisto za艂atwi艂 mi podk艂adki do Daiwa Emblem XCu o grubo艣ci 0,1 mm. Podpowiem, 偶e do rozmiaru XCu 2000 jest 艣rednica wewn臋trzna 7 mm, a do rozmiaru XCu 3000 艣rednica wewn臋trzna 8 mm. Czy w艂o偶ysz podk艂adk臋 Daiwy do Shimano czy do Penna to my艣l臋, 偶e ani jeden ani drugi od tego nie stanie laugh.png . Wa偶ne aby dobra膰 odpowiedni膮 艣rednic臋 wewn臋trzn膮. Je艣li 艂o偶ysko ma 艣rednic臋 wewn臋trzn膮 7 mm to podk艂adk臋 te偶 stosujesz 7 mm, je艣li 艂o偶ysko 8 mm to podk艂adka te偶 8mm. Sk膮d wzi膮膰 7 mm, a sk膮d 8 mm podk艂adk臋 masz powy偶ej. Jak potrzebujesz wi臋kszy dystans zniwelowa膰 (co jest ma艂o prawdopodobne, cho膰 s艂ysza艂em o ko艂owrotku gdy za czas贸w 艣wietno艣ci produkcji w USA jaki艣 yankes zapomnia艂 w og贸le w艂o偶y膰 podk艂adki ) to poprostu wk艂adasz tych podk艂adek wi臋cej. Cena ich jest 艣mieszna, wi臋c jak kupisz kilka to my艣l臋, 偶e Tw贸j bud偶et nie ucierpi Byle by艣 z nimi nie przedobrzy艂 i nie za艂atwi艂 艂o偶ysk.

Przy okazji chcia艂em podzi臋kowa膰 za pomoc Mefisto, bo trudno za艂atwianie podk艂adek i innych tego typu dups贸w nazwa膰 dzia艂alno艣ci膮 zarobkow膮. @Mefisto: dzi臋ki i sorry za zawracanie czterech liter biggrin.png

Bardzo przydatne informacje, kt贸re na szybko 艂atwo nie by艂oby znale藕膰 ...

Mi dobrze klei sie do cz臋艣ci rozrzedzony castrolem magnatec
na wa艂ek posuwu szpuli jak znalaz艂 biggrin.png

Czym panowie rozrzedzacie ?

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: serwis, ko艂owrotek, multiplikator

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych