Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie
#1241 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 11:56
#1242 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 12:21
... albo nie użyłeś zbyt gęstego smaru ???
- przemo_w lubi to
#1243 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 12:30
Witam, wczoraj wziąłem się za przedsezonowe smarowanie swojego SPRO BLACK ARC LEGACY, po wykonaniu smarowania i złożeniu wszystkiego okazało się że kołowrotek chodzi ciężej, z większym oporem niż przed. Czy ktoś z bardziej doświadczonych serwisantów wie gdzie leży problem i co zrobić aby pozbyć się tego problemu?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Obstawiam, że pomyłka przy składaniu nastąpiła. Jedna podkładka nie w tym miejscu i mamy problem. Nie wiem jak w tym ale niektóre kołowrotki mają eliptyczne przekładnie i trzeba je składać tak jak były. Osi posuwu też nie wolno smarować smarem bo zamulają pracę.
- Jozi lubi to
#1244 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 13:40
Obstawiam, że pomyłka przy składaniu nastąpiła. Jedna podkładka nie w tym miejscu i mamy problem. Nie wiem jak w tym ale niektóre kołowrotki mają eliptyczne przekładnie i trzeba je składać tak jak były. Osi posuwu też nie wolno smarować smarem bo zamulają pracę.
Eliptyczna przekładnia w kołowrotku??????????
Podasz jakiś przykład?
Natomiast - "trzeba składać tak jak były" - odnosi się do tego , że zęby które ze sobą współpracowały - wzajemnie się dotarły - dopasowały krzywizny styku. Przestawienie zębów spowoduje, że niejako od nowa będą się musiały docierać(dopasować)
#1245 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 13:44
Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
#1246 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 14:41
Podasz jakiś przykład?
Natomiast - "trzeba składać tak jak były" - odnosi się do tego , że zęby które ze sobą współpracowały - wzajemnie się dotarły - dopasowały krzywizny styku. Przestawienie zębów spowoduje, że niejako od nowa będą się musiały docierać(dopasować)
nie ma szans ze po kilku obrotach korba zęby trafiają na siebie ponownie ,i tyczy się to kołowrotków spinningowych z wolna jak i szybka przekładnia
#1247 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 15:27
nie ma szans ze po kilku obrotach korba zęby trafiają na siebie ponownie ,i tyczy się to kołowrotków spinningowych z wolna jak i szybka przekładnia
Ależ trafiają.
Gdybyśmy wzięli przekładnie 1:1 - to po jednym obrocie koła napędzającego jego zęby trafiły by na zęby koła napędzanego. Dla 1:2 - jeden obrót i dwa obroty koła napędzanego.
W kołowrotku - o przełożeniu 1:5 - po jednym obrocie korbki rotor wykona 5 obrotów i znów zęby się "spotkają". Przy innych przełożeniach - np 1:5,2 zęby się "spotkają" przy wielokrotności obrotów korbki - wspólna wielokrotność będąca liczbą całkowitą. - w tym przypadku - 5 obrotów korbki i 26 obrotów rotora.
Itd...
Użytkownik eRKa edytował ten post 12 kwiecień 2020 - 15:28
- G_rzegorz lubi to
#1248 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 15:52
Młynek trochę ciężej pracujący po smarowaniu może się jeszcze "rozkręcić" po powiedzmy kilkunasu minutach kręcenia.
Jeszcze jedno może pomóc: kropla oliwki na oś. Jedna!
Użytkownik smokwelski edytował ten post 12 kwiecień 2020 - 15:53
#1249 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 17:19
#1250 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 17:30
Użytkownik FRS1985 edytował ten post 12 kwiecień 2020 - 17:31
#1251 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 18:14
#1252 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 19:44
Podasz jakiś przykład?
Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.
Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę.
A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają.
Załączone pliki
#1253 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 20:26
Tak, dokładnie, chodziło mi o koło odpowiadające za posuw osi. Zębatka na osi przekładni też wtedy jest eliptyczna, nie koło główne.
Stare czerwone Catany mają taką zębatkę posuwu i wiele Okum, które rozbierałem też takie miały. I tu nie da się złożyć kołowrotka w innej pozycji niż umożliwiająca pracę.
A jaki macie sposób na znaczenie przekładni? Ja tego nie robię nigdy. Jakiś czas później, 2, 3 wypady i zęby się uspokajają.
Ja bardzo lubiłem okume alumine i szkoda , ze jej juz nie robią . one miały przekładnie znaczona
- Kadi lubi to
#1254 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2020 - 13:46
Ja rozbierałem Okumę Helios i miała znaczniki oraz otworek. Światło przez otwór musi padać na znacznik.
#1255 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2020 - 15:19
Ja rozbierałem Okumę Helios i miała znaczniki oraz otworek. Światło przez otwór musi padać na znacznik.
Dziś miałem na stole Ceymara c40 i też miał tak. Czyli pewnie większość Okum takie rozwiązanie ma.
#1256 OFFLINE
Napisano 19 kwiecień 2020 - 22:13
#1257 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2020 - 19:38
#1258 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2020 - 19:00
#1259 OFFLINE
Napisano 03 maj 2020 - 15:56
<...>
Multik Daiwa Tatula 100HSL rozkręcony, po 3 latach nie widać w środku żadnego brudu, jakiś smar na poszczególnych częściach wygląda jak nowy. Jest sens dać ponownie trochę olejku/smaru ? Skoro wszystko w środku wygląda jak nowe to czemu teraz słychać podczas rzutu, zwijania że jednak coś tam mu do końca nie pasuje ? Czytałem temat ale jest tam tyle różnych modeli itd., że już sam nie wiem co kupić.
Użytkownik Jano edytował ten post 03 maj 2020 - 16:52
#1260 OFFLINE
Napisano 05 maj 2020 - 10:47
Może same łożyska dają o sobie znać.
- S.N. lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek, multiplikator
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
|
Sprzęt wędkarski →
Baitcasting →
Jak multiplikator do 400 złNapisany przez Kamil.G. , 29 kwi 2019 multiplikator |
|
|
|
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Kołowrotek Ryobi Tresor 2000 - zagubiona częśćNapisany przez tadelinho , 01 kwi 2019 ryobi, kołowrotek, część |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
Kruszyna, darek1000