Texas Rig, Carolina Rig
#301 OFFLINE
Napisano 04 październik 2020 - 21:04
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
- Predatorhunter lubi to
#302 OFFLINE
Napisano 04 październik 2020 - 21:29
Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk
#303 ONLINE
Napisano 07 październik 2020 - 05:24
Ja bardzo zaluje ze na "moim" Renie nie moge stoswac tych jak mi sie wydaje skutecznych metod ze wzgledu na wiele czynnikow, ktore powoduja w praktyce zrywanie kazdego zestawu, ktory lezy na dnie badz przesuwa sie po nim... Jednoczesnie sklania mnie to tego wpisu po przeczytaniu poprzedniej strony watku. Ot po prostu nie kazda skuteczna metoda nadaje sie do kazdego lowiska. Niby truizm ale jednak widze, ze potykamy sie o niego
- gooral lubi to
#304 OFFLINE
Napisano 07 październik 2020 - 06:20
#305 ONLINE
Napisano 07 październik 2020 - 06:54
Nie watpie Kamil,- jednak miejsca, ktorych ja szukam na Renie sa bardzo mocno usiane kamieniami wszelkiej masci i czesto miejwaja zmienne nurty szczeglnie przy dnie co jest "zaleta" owych kamieni, szczegolnie tych wiekszych. Lowienie z tradycyjna glowka pozwala (w miare refleksu) podbic gume natychmiast po kontakcie z dnem co w przypadku karolinki nawet z krotkim przyponem konczylo sie jego zdryfowaniem gdzies miedzy szczeliny kamolcow. Jak zapewne wiesz kamienie w Renie to nie sa "okragle" glazy tzw otoczaki jakie zalegaja np: gorskie rzeki tylko kamienie z kamieniolomow czyli ostro-kanciaste badziewie jakie wykrzystali niemcy wykopujac na nowo Ren i niszczac bezpowrotnie jego naturaln bieg, przynjamiej w granicach NRW.
Osobiscie za najwieksza zalete CR uwazam wlasnie wolna prezentacje, w ktorej doskonale sprawdzaja sie wlasnie przynety, ktore pozornie, albo w porownaniu z "kopytam" nie pracuja.
Miejsca w ktorych moglbym z powodzeniem CR stosowac na Renie nigdy mi nie daly ryby o jaka mi chodzilo, czyli duzego sandaczy czy okonia. Jesli Tobie sie to (na Renie) udalo to gratuluje, a jesli robiles to seryjnie,- to chetnie przyjme korepetycje
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 07 październik 2020 - 06:58
- zwiraz i Krzysiek Rogalski lubią to
#306 OFFLINE
Napisano 07 październik 2020 - 09:57
Pozdrawiam serdecznie i polamania wszystkim
- zwiraz i Rheinangler lubią to
#307 ONLINE
Napisano 08 październik 2020 - 06:01
Bardzo mnie interesuja Twoje spostrzezenia Kamil! Moim zdaniem sa one wlasnie wynikiem praktyki a nie teoretyzowania. Kto wie moze na ich podstawie uda mi sie cos zaadoptowac do swoich warunkow. To, ze tu czy tam jakas metoda slabiej funkcjonuje swiadczy zle nie o metodzie tylko o tym kto ja usilowal na sile zastosowac
Nie zam Menu ale pamietam jeszcze jak kiedys pisales o nim tu na forum, za to znam dobrze kanal Gliwicki kiedys mieszkalem w Gliwicach.
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 08 październik 2020 - 06:03
- Predatorhunter lubi to
#308 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2021 - 19:48
Że tak odświeżę temat
Który ze sposobów lepiej sprawdzi się pod okonie ?
#309 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2021 - 11:53
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
#310 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 09:32
Pytanie do " praktykujących " Carolina Rig.
W jaki sposób obserwujecie branie okonia na tym zestawie? Jestem po prawie 2 tyg. testów tej metody i o ile w rzece przy prowadzeniu pod prąd często widać to charakterystyczne pstryk lub pociągnięcie zestawu za przynętę o tyle na wodzie stojącej nic. Po kolejnym podbiciu/szarpnięciu czy przesunięciu po prostu czuć opór ryby i wtedy zacinam. Próbowałem z różnymi długościami przyponów i efekt ten sam - brak sygnalizacji brania jak np. w opadzie czy przy woblerze.
Wnioskuję, że branie ryby ma miejsce w moją stronę i wtedy przypon się luzuje, stąd brak sygnalizacji. Rzeka automatycznie naciąga przypon przez co jest to lepiej widoczne.
Macie jakieś spostrzeżenia jak obserwować branie przy technice Carolina Rig?
#311 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 10:23
o tyle na wodzie stojącej nic. Po kolejnym podbiciu/szarpnięciu czy przesunięciu po prostu czuć opór ryby i wtedy zacinam.
mam bardzo podobnie, może raz zdarzyło się że poczułem jakieś szarpnięcie a tak to prostu zacina przy oporze. Może to być kwestia zbyt ciężkiego ciężarka który tłumi brania, moze zbyt długiego przyponu - trudno mi powiedzieć. Wydaje mi się że to może być też przy carolinie związane z tym że np. ryba odchodzi w bok, po skosie albo tak jak piszesz w kierunku łowiącego na luźnym przyponie
- JimbeamPK lubi to
#312 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 10:58
Próbowałem nawet na 1gr ciężarku przelotowym od spławika zamiast "bullety" 3,5g i też nie było nic czuć.
Nie chcę odbiegać od zadanego pytania i poczekam na być może więcej opinii ale czy przy łowieniu metodą Texas Rig też tak jest?
#313 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 11:58
Za mało i za małych ryb złowiłem na Texas żeby się miarodajnie wypowiedzieć niestety.
- JimbeamPK lubi to
#314 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2023 - 18:08
- JimbeamPK lubi to
#315 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2023 - 16:16
- JimbeamPK lubi to
#316 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 09:58
Masz całkowitą rację, tylko przy CR szczytówka sygnalizuje to co się dzieje z ciężarkiem a nie z przynętą.
Z moich obserwacji wynika, że musi być na prawdę solidne przyłożenie lub odjazd ryby żeby szczytówka pokazała.
#317 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 17:07
#318 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 17:09
Przy wczorajszym łowieniu miałem okazję przeanalizować co tam dokładnie czuć a łowiłem drobne okonki do 18cm. Wyszło że przy odrobinie wprawy można odróżnić kiedy ryba chwyta za ogonek a kiedy głębiej ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ ale wszystko na dość krótkim dyszlu i wodzie 2,5m - Teksas bez koralika, bullet ~3g i shad impact 2".
Jaki kij?
#319 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2023 - 17:36
#320 ONLINE
Napisano 14 marzec 2023 - 12:47
Mam chce zacząć z carolina rig.
Potrzebuje pomocy w doborze zestawu, wędka, kołowrotek (opcjonalnie zależy od poleceń bo mam parę wolnych ale nie wiem czy podpasują wymiarem), pletka jakieś akcesoria bullet etc.
Mój budżet to ~~750pln na wszystko.
Łowię wszędzie od rzek narew, po zalewy i jeziora.
Ktoś coś sensownie podpowie? Nie miałem nigdy styczności z carolina jakby co
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych