Witam. Ponieważ będzie to mój pierwszy sezon na troć proszę o poradę i opinię jaka wędkę seryjną możecie mi polecić na początek.
Kijek max 270 cm do 60 gr, rzeka nad jaką głównie będę wędkował to Ina.
Jest cała masa odpowiedniego sprzętu do kupienia.Moim zdaniem kij trociową rzekę to minimum 3metry(a nawet ciut więcej) długości, te dodatkowe centymetry nie tylko dają wygodny dostęp do trudnych miejscówek ,dłuższy kij to inny kąt spływu przynęty dzięki temu wabik dłuższy czas "penetruje" dane miejsce i co za tym idzie jest większa szansa na branie.Na krótszym kiju duża ryba ma większą szansę zmienić kąt i przeciągnąć linkę przez np.nawisy drzew i cyrk gotowy,sam się o tym przekonałem.Długość wędki ma ogromne znaczenie zimą,i to nie tylko ze względów bezpieczeństwa,zimą gdy nie ma maskowania i ryby dużo widzą lepiej jest nie podchodzić pod samą krawędż brzegu tylko wystawić szczytówkę dłuższego spinningu :)Najlepiej żeby ważył >220gr.Nie warto zbytnio odchudzać zestawu,ryba życia może nam go zdemolować.Znam z własnego doświadczenia,hehe.No ale,... to tylko moje prywatne spostrzeżenia.
Powodzenia -nie życzę kelta, lecz zimowego srebrniaka
Użytkownik Leny edytował ten post 12 grudzień 2013 - 14:32