Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wodowanie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 czerwiec 2018 - 00:59

Silnik przeważający łódkę oznacza złe wyważenie zestawu. Nie da się przesunąć osi? Rozumi, że problem z wyciągarką jest taki, że jak odepniesz przyczepę, to siada na rufę. Pamiętaj też, że jazda tak wyważonym zestawem jest po prostu niebezpieczna.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

#62 OFFLINE   -Power-

-Power-

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 16 czerwiec 2018 - 07:40

Gdy przyczepa stoi pod sporym kątem, to środek ciężkości wędruje za oś. Praw fizyki nie oszuka, psulek odepnij z haka na na stromym slpie swój dobrze wyważony zestaw, stanięcie na zaczep czasem nie pomoże :-D
Można przedłużyć dyszel o te 3m tak jak woduja się z plaży na filmikach, tyle że na końcu pod zaczepem podwójny bloczek trzeba przyczepić. A na przyczepie to druga wciagarka w stronę haka...
  • gooral lubi to

#63 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 16 czerwiec 2018 - 08:25

Jest tak jak pisze Psulek. Przyczepa powinna byc tak wywazona aby leciala na dziob!

W przeciwnym wypadku jest to bardzo grozne przy jezdzie np. https://youtu.be/4jk9H5AB4lM

Mozna to zrobić na parę sposobow np. Ustawiajac przyczepe z lodzia tak aby zaczep byl na wysokosci haka w aucie (czyli jakby byla podłączona do auta), z przodu zaczep opierając o pieniek a na nim umiescic wage (aby widziec jakie obciazenie na przod daje przyczepa) i manewrowac sankami pod przyczepa tak aby dobrze wywazyc

Ja mam swoja przyczepe wywazona na ok 40-50kg na hak. Nigdy mi jej nie wywrocila na tyl podczas wodowania bez podpiecia do samochodu. Wywraca na dupe w momencie zrzucania samej lodzi - ale to chwilka z którą da sie swobodnie zyc

Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik SzymusS edytował ten post 16 czerwiec 2018 - 08:31

#64 OFFLINE   -Power-

-Power-

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 16 czerwiec 2018 - 11:21

Mowa jest o bardzo stromym i nierównym slipie, gdy się woduje za pomocą dodatkowej liny. Również na płasko mam 50 kilo na haku. Zwodowac się na płaskim gładkim slipie to nie problem, jaja się dzieją na dzikich psełdo "slipach". Gdzie często samochód stoi na płaskim a przyczepa pod kątem 40-45 stopni.

#65 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 16 czerwiec 2018 - 12:28

Dokladnie slip nie jest bardzo strony ale bardzo dlugi i samochod i przyczepa sa pod katem. Na plaskim przyczepa jest mocno na dziub obciazona. Wlasnie googlami zmierzylem slip ma niemal 40m dlugosci w poziomie to pewnie z 50 wzdluz betonu. Musi miec tyle bo plywy bodaj ok 5m na wiosne sa w irlandii...

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

#66 OFFLINE   -Power-

-Power-

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 16 czerwiec 2018 - 15:40

W takim razie lina odpowiedniej długości, trzecie koło do przyczepy i heja.

#67 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 16 czerwiec 2018 - 21:02

wlasnie nei wiem gdzie dac to 3cie kolo - jak juz wspomnialem przyczep akolyskowa jak na fotce:

Załączony plik  35-3-1024x579.jpg   59,44 KB   39 Ilość pobrań

w zasadzie to sie prosi o 2 kola pomiedzy kolami drogowymi a "kolyska"  tylko nie wiem czy korbki o kadlub ryc nie beda..

#68 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 czerwiec 2018 - 22:11

Przecież możesz ustawić kółka przed odpięciem haka, bez używania korbki. Luzujesz mocowanie i opuszczasz ile się da. Przecież jak będą trochęnad ziemią, to też będzie ok

Użytkownik psulek edytował ten post 16 czerwiec 2018 - 22:13

#69 OFFLINE   adamo_t

adamo_t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Adam

Napisano 17 czerwiec 2018 - 07:04

W tym krótkim filmiku możesz zobaczyć jak umieszczaja koła producenci przyczep.

#70 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 17 czerwiec 2018 - 14:36

W tym krótkim filmiku możesz zobaczyć jak umieszczaja koła producenci przyczep.

Przecież możesz ustawić kółka przed odpięciem haka, bez używania korbki. Luzujesz mocowanie i opuszczasz ile się da. Przecież jak będą trochęnad ziemią, to też będzie ok

chyba mnie oboje nie rozumiecie. ja pisze o jeckey wheel (takie kolko jak masz kolo haka na dziobie przyczepy zamocowane).

Przyczepa jest prawidlowo obciazona na dziub (jak jest na plasko)

Jak sie przyjzycie na moja przyczepe to ona na koncu ramy ma os obrotu platformy z rolkami na ktore wjezdza lodka - calosc sie kolysze w zgledem przyczepy (tylko 2 przedie podwojne rolki niebieskie sa na stale zamocowane do przyczepy - 2 tylne podwojne zestawy rolek  kolysza sie wzgledem reszty przyczepy i musze im ten ruch zapewniec - dzieki temu moge wodowac i wciagac lodke niemal " z trawnika".  myslalem na tej koncowce ramy pomiedzy kolami a kolyska zamocowac jockey wheel, ale boje sie, ze korbkami porysuje lodke przy wciaganiu/spuszczaniu.

Pozatym sam moment wodowania mam opanowany 100% mi chodzi o zjezdzanie przyczepa z lodzia do wody - wyobrazcie sobie, ze to robicie bez samochodu. chcialem dodac jakies podparcie do przyczepy by nie podrywala dziobu przy zjezdzaniu ze slipu. mz wyjscia sa 2:

1 obciazenie dziobu przyczepy - najprosciej wlasnym ciezarem, ale to znacznie redukuje moje mzliwosci ruchu jak musze kleczec na rurze.

2 podparcie tylu o czym wlasnie mysle

WLasnie zauwazylem, ze rury z ktorych wykonana jest przyczepa sa puste i otwarte od tylu moze zrobie jakies 2 kolka zamocuje do rury , ktorabedzie sie miescic do srodka ramy przyczepy - tylko zas strach czy to ramy wszystko nie pognie...

stad wlasnie myslalem o przedluzaczu haka jako optymalnym rozwiazaniu...

#71 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2018 - 19:26

Rozumiem ze chodzi o takie kolo z przodu przyczepy: http://fishingtravel...pedem-jedna-os/
(To moj zestaw , to przednie kolo to nie zapasowe ale wlasnie dojazdowe)

Spoko rozwiazanie, ale tylko na plaskie powierzchnie (powiechrznia może być pod dowolnym katem, chodzi aby była płaska). Bo jak jest nierówna (jak np na zdjęciach z linku) to przy zjezdzaniu zaczep przyczepy potrafi haczyc o ziemię (w momencie jazdy na takim kolku, przyczepa jest znacznie bardziej wychylona ku dziobowi niż gdy jest podpieta do auta lub na kolku manewrowym)

Użytkownik SzymusS edytował ten post 17 czerwiec 2018 - 19:26

#72 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 17 czerwiec 2018 - 23:43

Rozumiem ze chodzi o takie kolo z przodu przyczepy: http://fishingtravel...pedem-jedna-os/
(To moj zestaw , to przednie kolo to nie zapasowe ale wlasnie dojazdowe)

Spoko rozwiazanie, ale tylko na plaskie powierzchnie (powiechrznia może być pod dowolnym katem, chodzi aby była płaska). Bo jak jest nierówna (jak np na zdjęciach z linku) to przy zjezdzaniu zaczep przyczepy potrafi haczyc o ziemię (w momencie jazdy na takim kolku, przyczepa jest znacznie bardziej wychylona ku dziobowi niż gdy jest podpieta do auta lub na kolku manewrowym)

znowu mnie nie rozumiesz. ja chcialem 2 takie kolka zamocowac z tylu

#73 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 czerwiec 2018 - 00:28

Acha, ok, to nie mam doświadczenia w tym temacie

#74 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 18 czerwiec 2018 - 06:42

Koledze chodzi o to że jak jest na ostrym slipie to przeraża mu przyczepke na tyl (co jest normalne przy jednej osi) a montaż kół z tyłu ma zapobiec udezeniu silnika o ziemie .
  • gooral lubi to

#75 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 18 czerwiec 2018 - 06:44

Może zrobić kola wkładanie w profil po belce oświetleniowej

#76 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 19 czerwiec 2018 - 18:52

Może zrobić kola wkładanie w profil po belce oświetleniowej

tylko musialo to by byc dosyc dlugie i boje sie czy jakis dzwignie nie powstana kosmiczne bo to jednak kilkaset kg do przewazenia jest. powoli mysle moze nad czym przykrecanym do pawezy albo nad wodowaniem ze zwirowej plazy obok - ciezej pchac, ale na pewno bezpieczniej niz klekac na przyczepie jednoczesnie operujac linami..

#77 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 04 lipiec 2018 - 12:08

Witam:) Panowie macie jakieś swoje doświadczenia w wodowaniu waszych sprzętów? Jak zrobić to bezpiecznie?(posiadam niewidów p400+polport 340 łódka waży około 100kg) Wiadomo jak jest ładny slip to w pojedynkę nie ma problemu a co robicie jak takiego slipu brak? Na moich wodach tylko jednym jeziorze jest betonowy zjazd.Moze ktoś kiedyś montował kółka slipowe na rufie?takie jak montuje się na większych pontonach.

#78 OFFLINE   horac

horac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów

Napisano 04 lipiec 2018 - 14:26

Auto 4x4 - Najlepiej SUV/Terenowka , przyczepa do wody i po temacie. Jak jest problem z autem to koledzy pisali tu na forum w watku "nasze lodzie" o rozwiazaniach odczepiania przyczepy i na lince do wody.

Użytkownik horac edytował ten post 04 lipiec 2018 - 14:27

#79 OFFLINE   adamo_t

adamo_t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Adam

Napisano 04 lipiec 2018 - 17:10

Tu masz fajne rozwiazanie do wysokich slipow.

• gooral i crizz100 lubią to

#80 OFFLINE   Brylant

Brylant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 postów
  • LokalizacjaOstrowiec Świętokrzyski / Kraków
  • Imię:Bartosz

Napisano 05 lipiec 2018 - 13:37

Koledzy ma ktoś jakieś filmiki z tym wodowaniem po lince? Z góry dzięki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0