Cześć,
Sezon szczupakowy w pełni zatem temat kolejnego odcinka z serii „rodbuilderzy prezentują” zapewne nie będzie zaskoczeniem. Tym razem obecni na naszym forum zbrojmistrzowie przedstawiają swoje typy wędek szczupakowych. Jest to oczywiście pewien wybór, ponieważ szczupaka można łowić w różnych wodach i na różne sposoby – dlatego propozycjom kijów towarzyszą opisy warunków ich zastosowania. Szczególnie serdecznie w tym odcinku chciałbym powitać publikującego pierwszy raz w naszym cyklu Pana Krzysztofa Zielińskiego z pracowni FishingArt z Krakowa, który prezentuje kij na wciąż ezgotycznym na naszym rynku blanku nowozelandzkiej firmy CTS.
Zapraszam serdecznie do lektury nowego artykułu na jerkbait.pl. Dzisiaj nasi forumowicze i zarazem rodbuilderzy wypowiedzą się na temat wędek szczupakowych.
pozdrawiam
Remek
Rodbuilderzy prezentują – wędki szczupakowe - nowy artykuł
#1 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 11:54
#2 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 12:45
#3 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 14:12
#4 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 15:03
@lukasz masiak
lukasz napisales:
' ...
Silnym konkurentem tego wedziska lecz o troche innej charakterystyce bedzie na pewno model testowy , który niedawno otrzymalem. Teleskopowy flipping stick z rekojescia z grafitu woven 7'6 (dlugosc transportowa 6') material ATCV.
...
Nastepnym projektem nad którym pracujemy to dlugi 8'6, czuly kij szczupakowy do lowienia z brzegu.
... '
czy moglbys temat tych 2 wedek rozwinac? mozemy to tez zalatwic mailowo (pitt@jerkbait.pl)
#5 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 17:32
po pierwsze dzieki, temat jest dla mnie na tyle ciekawy, ze juz dlugo na niego czekalem ... i nadal czekam na specjalistyczny artykul o wedkach do lowienia zebaczy na duze gumy
I dużych ryb na duże przynęty bo fotki ze scorpionem i chyba curado 101 to chyba z artykułu o pstragach
Jak mówił Ford - możesz mieć auto w każdym kolorze, tak długo jak jest to czarny
#6 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 18:12
taaaaaaaaI dużych ryb na duże przynęty bo fotki ze scorpionem i chyba curado 101 to chyba z artykułu o pstragach
ps.artyk ciekawy jak zawsze ,widz coraz częsciej Matagi gości na kijkach no i coraz wiecej rodbuilderów.to cieszy
#7 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 18:27
Może pod koniec wakacji ukaże się zbiór wypowiedzi naszych zbrojmistrzów na temat kija na okonie. Któż to wie?
pozdrawiam
#8 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 18:34
mam pytanie prawie dotyczące artykułu . Chodzi o kołowrotek na zdjęciach 1,2,3,4 i 5 , co to jest za model ?
Przepraszam za OT ale jest piękny ...
Marcin
#9 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:02
i nadal czekam na specjalistyczny artykul o wedkach do lowienia zebaczy na duze gumy
@pitt
myślę że i w tym odcinku znajdziesz coś dla siebie: fragment z artykułu Tomka & Michała z Art-Roda
...IC84M znam z jesiennych wypadów, szczupaki zgarniały duże gumy na stokach, wędka pięknie sygnalizowała brania, trzymała i szybko męczyła ryby.
@hasior
też zwróciłem na to uwagę, że coraz więcej elementów dżapan stajl w kijach naszych rodbuilderów.
Bardzo fajne jest uchwyt w kolorze real marble w połączeniu z czerwonymi pierścieniami metalowymi - widać to na zdjęciach Łukasza i Daniela. Podobnie zestawiony kijek jest też na jednej ze stron katalogu Matagi.
Podoba mi się też gałka na końcu dolnika z logo X-Rods, rzecz jest fajnie przemyślana bo metalowy kapsel jest w grubym gumowym kołnierzu, dzięki czemu nie będzie się rysował i bedzie cichy.
Ładnie dobrane są też nici w kijach Łukasza, nie wiem czy to był pomysł @peresady czy Łukasz sam to zaproponował ale wygląda naprawdę cool
Że nie wspomnę o metalowych pierścieniach na kiju Waldka Saksa. Naprawdę z tego artykułu widać że mamy rodbuilding na światowym poziomie!
@standerus
Kuba, fakt. Aczkolwiek to jest chyba też kwestia na jakie przynęty łowi się ryby - jeżeli łowi się na małe przynęty, to myślę że konsekwencją będą dopasowane multiplikatory. Niekoniecznie DC...
@all
wydaje mi się że ten odcinek cyklu jest chyba najobszerniejszym i najlepiej sfotografowanym odcinkiem jak dotąd. Naprawdę artykuły są pierwsza klasa, chłopaki postarali się. Jest dużo konkretnego mięsa i w tekście i na zdjęciach. Chciaż składałem wszystko do kupy, sam chętnie przetrawię artykuł raz jeszcze z czego mam nadzieję urodzi się kilka pytań do naszych rodbuilderów
#10 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:27
i jeszcze jedno pytanie - do Daniela - czy z czarnej mamby moge śmigać gumy po 250g?? czy kleknie pod tym??
#11 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:29
i nadal czekam na specjalistyczny artykul o wedkach do lowienia zebaczy na duze gumy
[/quote]
@pitt
myślę że i w tym odcinku znajdziesz coś dla siebie: fragment z artykułu Tomka & Michała z Art-Roda
...IC84M znam z jesiennych wypadów, szczupaki zgarniały duże gumy na stokach, wędka pięknie sygnalizowała brania, trzymała i szybko męczyła ryby.
[/quote]
oczywiscie, ze czytalem ten fragment, czkolwiek jest chyba tez kwestia jakiej dlugosci wedki, do danej techniki, sie preferuje ... nie musi wiazac krawata po raz drugi
#12 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:54
Ja mam pytanie - o wędkę do łowienia na gumy - do ok 60g, szybką, którą można bez strachu wziąść się za bary z dużą rybą, mająca minimum 30lb mocy, na tyle czułą żeby można było wyczuć wąchacza zanim go zobaczę z łodzi. Długość między 7 a 8 stóp, z opcją bycia uniwersałem szczupakowym, łowienia duzymi woblerami (whitefish, shadrap, pike, perch). Jednocześnie kij powinien być na tyle lekki żeby nie odpadła mi reka po dniu łowienia i albo teleskop albo jakos rozsądnie dzielony (tak jak wspomniany w artykule). Żeby obsługiwał przynęty od 15g. I kosztował do 1kpln. Nie musi wiązać krawata
i jeszcze jedno pytanie - do Daniela - czy z czarnej mamby moge śmigać gumy po 250g?? czy kleknie pod tym??
kuba - male mam doswiadczenie w tej materii, ale nie moge sobie wyobrazic miotania cwiercia kilograma. ty tak powaznie ????
nie lepiej zostawic sobie takie klocki na trolla?
pozdrawiam!
#13 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:58
Doskonała prezentacja wyrobów rodbuilderów.Przyszli klijenci mają dużą podpowiedz oraz poważny problem co i od kogo wybrać
#14 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 19:58
klęknie na paweno, w końcu to kij zaledwie 3oz... i mimo że na Avidach 3oz w jednym kawałku zrobiłem sporo kiji na dorsze i hulają bez problemu z pilkerami po 180-200gr to w przypadku tego blanku - a jest to 2-częsciowiec o zdecydowanie głębszym ugięciu niż Avid o tej samej mocy ( nota bene juz niedostępny niestety, a szkoda..) takie przeciążenie juz nie wchodzi raczej w grę. No chyba że delikatnie wypuścisz przynetę za łodzią i ją potrolujesz a nie będziesz klasycznie rzucał.Wówczas i z taką masą może kij da rady, ale to już musisz organoleptycznie sprawdzić
Pozdr
#15 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 20:09
#16 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2008 - 21:25
#17 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2008 - 08:23
Krzysztof
#18 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2008 - 08:47
#19 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2008 - 14:48
Ja mam pytanie - o wędkę do łowienia na gumy - do ok 60g, szybką, którą można bez strachu wziąść się za bary z dużą rybą, mająca minimum 30lb mocy, na tyle czułą żeby można było wyczuć wąchacza zanim go zobaczę z łodzi. Długość między 7 a 8 stóp, z opcją bycia uniwersałem szczupakowym, łowienia duzymi woblerami (whitefish, shadrap, pike, perch). Jednocześnie kij powinien być na tyle lekki żeby nie odpadła mi reka po dniu łowienia i albo teleskop albo jakos rozsądnie dzielony (tak jak wspomniany w artykule). Żeby obsługiwał przynęty od 15g. I kosztował do 1kpln. Nie musi wiązać krawata
Witam,
Kuba- taki kijek jest jeszcze u Ciebie w domu tyle ze w wersji spiningowej Moc niby opisana 25 lbs ale 60 gram dla niego to nic. W jednej czesci niestety.
Pozdrawiam,
Bujo
P.S. Ostatnio pojawily sie plany zeby zmienic go na casta, kto wie
#20 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2008 - 17:09
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, blank, szczupak
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szwecja vs Rugia vs ResztaNapisany przez janekmarczyk , 27 mar 2023 szwecja, szkiery, rugia, spinning i 1 więcej |
|
|
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szczupaki 2023Napisany przez AdamCh , 09 sty 2023 szczupak |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych