#2041 OFFLINE
Napisano 15 luty 2020 - 08:20
Jaki to może mieć numer części w Shimano? No i dodatkowo pytanie gdzie dostać te małe podkładeczki, żeby prawidłowo osadzić łożyska? Jedynie co udało mi się znaleźć to podkładki ze stali DIN 988 3x6 oraz 4x8 różnej grubości - od 0.1 do 1 milimetra
Wydaje mi się że lepsze były by z teflonu albo miedziane ale takich zapewne poza serwisem nie znajdę.
Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka
#2042 ONLINE
Napisano 15 luty 2020 - 08:59
@smokwelski dzięki za instrukcje, generalnie łożyska firmy Ezo już kupiłem. Moje pytanie dotyczyło tej tulejki do prowadnicy rolki która w 4:58 minucie filmu daje serwisant podczas wymiany
Jaki to może mieć numer części w Shimano? No i dodatkowo pytanie gdzie dostać te małe podkładeczki, żeby prawidłowo osadzić łożyska? Jedynie co udało mi się znaleźć to podkładki ze stali DIN 988 3x6 oraz 4x8 różnej grubości - od 0.1 do 1 milimetra
Wydaje mi się że lepsze były by z teflonu albo miedziane ale takich zapewne poza serwisem nie znajdę.
https://www.mefistof...dnie-p-665.html lub na aledrogo.
#2043 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 18:49
tzn podczas holu ryby hamulec nie oddaje linki nawet gdy jest lekko ustawiony dopiero jak ryba zrobi bardzo mocny zryw wtedy dopiero się odzywa..i takie moje pytanie co zrobić aby ten hamulec zaczął chodzić prawidłowo czy problem może leżeć rolce kabłaka? Pozdro
#2044 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 19:00
Mam taki problem z twin powerem xt-ra
tzn podczas holu ryby hamulec nie oddaje linki nawet gdy jest lekko ustawiony dopiero jak ryba zrobi bardzo mocny zryw wtedy dopiero się odzywa..i takie moje pytanie co zrobić aby ten hamulec zaczął chodzić prawidłowo czy problem może leżeć rolce kabłaka? Pozdro
Problem nie leży w rolce tylko tylnym hamulcu.
#2045 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 21:06
Korba w moim Twinn Powerze XT 3000 ma luzy na korbie (składanie, knob)
Jest to w ogóle naprawialne?
Gdzie znajdę zamiennik, od jakiego modelu podejdzie jakaś korba?
Za wszelką pomoc szczerze dziękuję 😊
#2046 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 21:07
#2047 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 22:51
Czyli to jest kwestia ustawienia draga??
Trzeba nasmarować hamulec.
#2048 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2020 - 23:05
#2049 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2020 - 16:29
Luzy na korbie to normalka w tych modelach. Z czasem pogłębia się coraz bardziej, chyba że ktoś przytomnie nie wykorzystywał tej funkcji. Jest to naprawialne bardzo prosto i skutecznie - wyczyścić, odtłuścić i zalać łączenie np. Distalem. Oczywiście korba będzie potem nieskładana. Chcąc zachować możliwość złożenia trzeba nakombinować się z podkładkami, ale efekt nie będzie do końca zadowalający.Pytanie za sto punktów 😉
Korba w moim Twinn Powerze XT 3000 ma luzy na korbie (składanie, knob)
Jest to w ogóle naprawialne?
Gdzie znajdę zamiennik, od jakiego modelu podejdzie jakaś korba?
Za wszelką pomoc szczerze dziękuję 😊
Ta korba jest o ile pamiętam przetykana, na tzw. kwadrat. Można próbować podpadować coś współczesnego, ale nie z ostatnich lat, bo przetykane mają teraz ząbkowane zakończenie trzpienia.
Moja rada - zakleić na trwałe. Jak to dobrze zrobisz, to estetyka nie ucierpi, o ile ten ok. 20-25 letni młynek udało ci się zachować w cieszącym oko stanie.
Dla knoba chyba nie ma ratunku - jak mie pamięć nie myli - drewniany, nierozbieralny.
Użytkownik smokwelski edytował ten post 13 kwiecień 2020 - 16:30
#2050 ONLINE
Napisano 13 kwiecień 2020 - 17:14
Kołowrotek Shimano Twin Power 2500 XTRA
#2051 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2020 - 15:59
Serwisował ktoś tutaj kołowrotek? https://fishing-test...rze-i-solidnie/
#2052 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2020 - 18:20
Serwisował ktoś tutaj kołowrotek? https://fishing-test...rze-i-solidnie/
Śmiało możesz wysyłać, Rafał to solidna firma. Ma Swój profil na FB, kilku ludziom go poleciłem, są zadowoleni, nikt nie zgłaszał reklamacji.
Użytkownik Jozi edytował ten post 29 kwiecień 2020 - 18:21
#2053 OFFLINE
Napisano 09 maj 2020 - 16:31
7x14x5 na koszu.
Podparcie korby 7x11x3 i 7x13x4.
Rolka 4x7x2,5.
Te polecam koniecznie wymienić, skoro na koszu mu się zardzewiało troszkę. Na pewno nie zaszkodzi. Inne w zależności od tego jak wyglądają i kręcą.
Dodam jeszcze rozmiar łożyska pod wałek worm-a 3 x 6 x 2,5.
#2054 OFFLINE
Napisano 13 maj 2020 - 20:55
W Twin Power 2500 oraz 4000 FB jest dosyć duży luz na trzpieniu korby wchodzącym w koło przekładni oraz nicie składania korby . Jak sobie radzicie z tym problemami ?
#2055 OFFLINE
Napisano 15 maj 2020 - 08:51
Wymieniamy na nowy kołowrotek jak denerwuje.
#2056 OFFLINE
Napisano 15 maj 2020 - 09:12
#2057 OFFLINE
Napisano 15 maj 2020 - 09:38
W Twin Power 2500 oraz 4000 FB jest dosyć duży luz na trzpieniu korby wchodzącym w koło przekładni oraz nicie składania korby . Jak sobie radzicie z tym problemami ?
Różnie radzą. Raz miałem taką korbę uszczelnioną kawałkiem puchy z browara
#2058 ONLINE
Napisano 15 maj 2020 - 10:45
Różnie radzą. Raz miałem taką korbę uszczelnioną kawałkiem puchy z browara
Pianka montażowa też robi robotę.
#2059 OFFLINE
Napisano 15 maj 2020 - 18:45
Luzy na korbie to normalka w tych modelach. Z czasem pogłębia się coraz bardziej, chyba że ktoś przytomnie nie wykorzystywał tej funkcji. Jest to naprawialne bardzo prosto i skutecznie - wyczyścić, odtłuścić i zalać łączenie np. Distalem. Oczywiście korba będzie potem nieskładana. Chcąc zachować możliwość złożenia trzeba nakombinować się z podkładkami, ale efekt nie będzie do końca zadowalający.
Ta korba jest o ile pamiętam przetykana, na tzw. kwadrat. Można próbować podpadować coś współczesnego, ale nie z ostatnich lat, bo przetykane mają teraz ząbkowane zakończenie trzpienia.
Moja rada - zakleić na trwałe. Jak to dobrze zrobisz, to estetyka nie ucierpi, o ile ten ok. 20-25 letni młynek udało ci się zachować w cieszącym oko stanie.
Dla knoba chyba nie ma ratunku - jak mie pamięć nie myli - drewniany, nierozbieralny.
Sklejenie na stałe to pójście na łatwiznę.Wystarczy dobrze pomyśleć i problem będzie z głowy. Bez żadnych ceregieli należy wyciąć z blaszki mosiężnej o grubości ok.0,5 mm taką wkładkę w kształcie litery "U". A w którym miejscu ? .I tu zostawiam odpowiedz dla myślących. A dlatego,że niektórzy tutaj od razu oczekują gotowej recepty.
Ps. Grubość wkładki należy dobrać doświadczalnie tuż po wycięciu,tak aby korba mogła się składać. Jeśli za gruba,to pod paluszek i jedziemy na papierku gradacji "240" i przymierzamy. Nie jest to trudne i wykonanie tego zajmuje ok 30 minut. I zero luzów na składaniu korby w systemie "One Toush."
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 15 maj 2020 - 18:48
- Jozi, Adam K. i Sławek77 lubią to
#2060 OFFLINE
Napisano 15 maj 2020 - 20:25
- Jozi lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 10
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych