Mądrego to i przyjemnie poczytać
Po h... żeś się odzywał? he he :-)
Jeszcze się do pewnych rzeczy nie przyzwyczaiłeś?
Aaa machnę sobie..
Na dolnym podparciu piniona były tulejki bardzo długo i dawały radę. Teraz łożysko jest za małe? Ta sama historia z prawym podparciem korby. Zadbana tulejka służy latami.
Adasiu padają te łożyska bo na nim zbiera się cały syf z przekładni i łożysko w końcu zasysa cały ten muł. Zerknij gdzie spada cały smar razem z brudem z przekładni. Ot cały sekret.
Poza tym to szum nie pochodzi z samego rotora a oporówki pod nim. W nowych Shimano oporówka jest tak zabudowana że robi się pudło rezonansowe. Zdradziłem kolejny sekret :-)
Mądrego to i przyjemnie poczytać
Faktem jest że tuleje znosiły z godnością to co im serwowaliśmy.
Wież mi lub nie, wiele razy oglądałem efekty działania syfu na łożysko podbierające koło przekładni z prawej strony.
A jeśli chodzi o dolne podparcie piniona to równie dobrze, jeśli nie lepiej sprawdzało się rozwiązanie obywające się bez łożyska bądź tulei, kiedy bieżnia piniona "tarła" bezpośrednio po materiale body.
Po latach obserwacji stwierdzam że materiał body lepiej od tulei znosi tarcie ( choć zaletą tulei była możliwość jej wymiany ).
To wszystko nie zmienia faktu że, gdyby wspomniane wcześniej łożyska były odrobinę większe to ich żywotność zdecydowanie by się wydłużyła.
Druga sprawa to jakość łożysk, widzę że jesteś w temacie więc powiedz mi jak się mają łożyska montowane w np. 10 stelli do tych z 18 stella ?
Co do szumu, to masz rację, rotor działa jak tuba rezonansowa, to fakt, przenosi na zewnątrz dzięki oporówki i innych mechanizmów.
Ale ta tuba w zależności od materiału (aluminium, magnez, magnum light czy xt7) powoduje inne doznania akustyczne.
Magnum light jest w temacie przenoszenia owych dźwięków niekwestionowanym "nr 1".
PS. To żaden sekret
A jeśli chodzi o te rzeczy do których jeszcze się nie przyzwyczaił kolega woblery L.E. to nie wiem i nie chcę wiedzieć o co chodzi
Rozumiem że to jakiś szyfr starych wyjadaczy
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 11 luty 2022 - 23:52