Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Serwisowanie kołowrotków Shimano

serwis kołowrotek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3179 odpowiedzi w tym temacie

#2541 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Lokalizacjanieopodal Wrocławia
  • Imię:Adam

Napisano 14 kwiecień 2022 - 21:48

Niestety po raz kolejny się z Tobą nie zgodzę.
Otóż ta podkładka wcale nie blokuje zewnętrznej bieżni łożyska. Ma mniejszą srednicę zewnętrzną.
attachicon.gif 1.jpgattachicon.gif 2.jpg
Zrobiłem mały test. Wywaliłem tą podkładkę i wrzuciłem taką z przekładni o takiej samej grubości. I tu zonk. Stella zaczęła szurać. Ale żeby było śmieszniej ten sam myk zrobiłem w TP 20. Nakrętka, podkładka ze Stelli i zapasowe łożysko. Miód - malina. A po wrzuceniu podkładek z przekładni znów szuranie.
Więc chyba nie do końca mogą tam być podkładki z przekładni.
Zerknąłem sobie też na filmik mojego idola :-) Profishera.

Min 26.40 widać że ta podkładka jest węższa niż zewnętrzna bieżnia łożyska.

i właśnie dlatego że dałeś podkładkę tej samej grubości zaczęło szurać, podkładka z twojej fotki układa się w drugim frezie nakrętki, podkładka z mojej fotki w pierwszym.

Obejrzyj dokładnie budowę nakrętki. 

#2542 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 14 kwiecień 2022 - 21:59

Miałem przypadek że moja Stellka szurała inaczej niż zwykły szum i podesłałem ją na reklamację, z tego co pamiętam to serwis regulował lożysko nakrętki rotora czy tam luz owego łożyska tego nie pamietam (taka była przynajmniej adnotacja na formularzu).
Po powrocie pracuje elegancko

Słowo klucz " REGULACJA "  :lol:

Do tego odrobina logicznego myślenia, i sukces gwarantowany  ;) .

#2543 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 14 kwiecień 2022 - 22:00

Nie. Bo wsadzając 1, 2 czy 3 podkładki z przekładni szura cały czas.
A wystarczy odizolować pinion od tej tulejki w łożysku taką małą podkładką z knoba i jest cisza.
Idę dalej :-)
Podkładka typowo z knoba, stalowa bo poprzednia była plastikowa i nadal lekko szura.
Kolej na wycinanki z kliszy RTG na wymiar tej oryginalnej.
Z tymi jest idealnie. Więc musi tam być podkładka plastikowa a nie stalowa. Ktoś to tak wymyślił.
Jeszcze mnie korci zeby Ci odpisać tam gdzie pisałeś o kasowaniu luzu na rotorze ale szkoda mojego czasu.
Ja zaczniesz rozbierać młynki po artystach- kasownikach luzów i zobaczysz do czego to prowadzi to zrozumiesz.
Ty być może wiesz żeby z tym kasowaniem nie przesadzić ale 70% czytających tego nie wie i kasują na maxa bo przeczytali że można a nawet trzeba, nie wiedząc ile tam powinno luzu zostać.
A póżniej płacz bo po kilku miesiącach młynek zarżnięty.

Użytkownik przemo_w edytował ten post 14 kwiecień 2022 - 22:35

• woblery L.E. lubi to

#2544 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Radek

Napisano 15 kwiecień 2022 - 11:02

Adam czemu nie pracujesz w dziale konstrukcji shimano? Pytam na poważnie.Tylko nie pisz że pracujesz z Panem Kleksem. 

Użytkownik woblery L.E. edytował ten post 15 kwiecień 2022 - 11:05

#2545 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 11:15

Adam czemu nie pracujesz w dziale konstrukcji shimano? Pytam na poważnie.Tylko nie pisz że pracujesz z Panem Kleksem. 

Radku, twoje poczucie humoru jest wręcz powalające, niestety czytając twoje posty, odnoszę wrażenie że reprezentujemy troszkę inny poziom kultury osobistej.

A widzisz, tak się składa że dzisiaj trochę boli mnie kolano i nie mogę się schylać  ;) .

Pozdrawiam cię serdecznie i życzę wesołych i spokojnych świąt.

• Woytec lubi to

#2546 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 11:43

Pozwolisz Przemku że cię zacytuję (bardzo rozbawił mnie ten fragment, ale też zasmucił).

Jak zaczniesz rozbierać młynki po artystach- kasownikach luzów i zobaczysz do czego to prowadzi to zrozumiesz"

Pomijając różnice w tematach technicznych które nas dzielą, zauważyłem jeszcze jedną kwestię natury ludzkiej która nas od siebie odróżnia.

Ja Przemku staram się unikać traktowania ludzi z góry, zwłaszcza gdy tych ludzi nie znam.

A tak w temacie to nie pisz proszę że zakładasz set od Stelli do TP i jest miód malina.

Nakrętka od Stelli nie powinna być montowana w TP, żeby się nie rozpisywać zobrazuję to fotkami. 

post-75036-0-41604000-1650018230_thumb.jpost-75036-0-72282000-1650018248_thumb.j

Myślę że wyłapiesz te subtelne różnice i i problemy które mogą wyniknąć po ich wymianie pomiędzy STL a TP.

Co się zaś tyczy podkładek o których pisałem, to kolejne fotki powinny uzmysłowić ci konieczność ich montażu na przykład podczas tuningu TP.

post-75036-0-35577800-1650018522_thumb.jpost-75036-0-99901600-1650018545_thumb.j

Co do kasowania luzu rotora z innego wątku, napisałem wyraźnie że mały luz musi zostać.

Niestety ani ty, ani ja nie mamy wpływu na to co ludzie robią ze swoimi kołowrotkami, i niech tak zostanie.

W końcu to ich pieniądze i ich kołowrotki, jeśli wykonają ten zabieg prawidłowo to dobrze, jeśli nie, to pewnie kołowrotek trafi na giełdę  :)

Tobie również życzę wesołych świąt.

Pozdrawiam

Załączone pliki

Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 15 kwiecień 2022 - 11:46

• Woytec lubi to

#2547 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 11:56

Szkoda mojego czasu. Bo cały czas bedziesz mnie za słówka łapał a ja nie mam zamiaru z koniem się kopać i tłumaczyć jak dziecku.
Wyskakujesz z róznymi tematami które wałkowane były już 8 lat temu. Tam walczył z tą głupotą np p. Leśniak i inni. Wtedy nie do końca to do mnie docierało ale mieli 100% racji.
Bo przerobili młynki nie tylko swoje a setki młynków po różnych kombinacjach właścicieli i dobrze widzieli co się w różnych sytuacjach działo.
Cały czas było drążone żeby nie wypisywać o różnych "tuningach" bo w większości powielali to ludzie nie potrafiący wkrętaka obsługiwać i niszczacy przez co swoje młynki.
Poczytaj sobie w czeluściach jerka.
Idąc Twoją drogą to i przekładni nie można między tymi młynkami zamieniać. Bo mają inne kolory.
A można. I dalej kolega od Ultegry też nie powinien nic zamieniać bo w Ultegrze jest zupełnie inna nakrętka a sam co pisałeś?

Użytkownik przemo_w edytował ten post 15 kwiecień 2022 - 12:20

• Artek, Profil_Nieaktywny i woblery L.E. lubią to

#2548 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 15 kwiecień 2022 - 12:12

Radku, twoje poczucie humoru jest wręcz powalające, niestety czytając twoje posty, odnoszę wrażenie że reprezentujemy troszkę inny poziom kultury osobistej.

A widzisz, tak się składa że dzisiaj trochę boli mnie kolano i nie mogę się schylać  ;) .

Pozdrawiam cię serdecznie i życzę wesołych i spokojnych świąt.

Zadałem pytanie na poważnie czemu nie pracujesz w dziale konstrukcyjnym shimano? Odpowiedziałeś wymijająco.... Co do poziomu kultury, również odpowiem. Miło mi że jesteś z nami w tym wątku:)

• przemo_w lubi to

#2549 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 12:32

Miałem przypadek że moja Stellka szurała inaczej niż zwykły szum i podesłałem ją na reklamację, z tego co pamiętam to serwis regulował lożysko nakrętki rotora czy tam luz owego łożyska tego nie pamietam (taka była przynajmniej adnotacja na formularzu).
Po powrocie pracuje elegancko

Możesz to rozkręcić i pokazać fotki? Bo jestem pewny że serwis wrzucił taką samą plastikową podkładkę a zwyczajnie cieńszą lub grubszą.

#2550 OFFLINE   RybkaWoleju

RybkaWoleju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaZ nad Wody.
  • Imię:Włodek

Napisano 15 kwiecień 2022 - 12:44

U mnie w Stelli po powrocie z serwisu wygląda to tak.

Jak już to rozebralem to z ciekawości zamontowałem ten komplecik do TP4000MHGFD i wszystko pasuje i działa elegancko.

Załączone pliki

• woblery L.E. i przemo_w lubią to

#2551 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 14:38

Możesz to rozkręcić i pokazać fotki? Bo jestem pewny że serwis wrzucił taką samą plastikową podkładkę a zwyczajnie cieńszą lub grubszą.

Przemku, to jest oczywiste że w Stelli to działa i nie trzeba tam dokładać żadnych podkładek.

Ale tematem dyskusji jest zaadoptowanie tego setu w innych kołowrotkach, w tym przypadku Ultegry.

A w takim przypadku ta oczywistość nie jest już tak oczywista  :) 

Tak samo jest w przypadku TP gdzie lepiej zostawić oryginalna nakrętkę bo ma większe pole styku z rotorem.

Co do podkładki ze stelli (tej plastikowej) to po jej wyjęciu wszystko będzie pracowało dokładnie tak samo dobrze bo nawet bez niej pinion nie ma kontaktu z łożyskiem.

Traktował bym ją raczej jako uszczelkę a nie podkładkę regulacyjną.

14 STL ma taką samą nakrętkę rotora jak 18 i tej podkładki tam nie ma.  

Nie mam w zamiarze przekonywać ciebie, ani nikogo innego do swoich racji, ale budowa tych elementów ma znaczenie i warto się nad tym zastanowić zanim narobi się bałaganu.

#2552 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 14:47

Zadałem pytanie na poważnie czemu nie pracujesz w dziale konstrukcyjnym shimano? Odpowiedziałeś wymijająco.... Co do poziomu kultury, również odpowiem. Miło mi że jesteś z nami w tym wątku:)

Zupełnie bez podtekstów, czy uszczypliwości.

Radku, mnie również jest bardzo miło że mogę podyskutować w tak zacnym gronie na tematy które mnie interesują.

Przykro mi trochę że Przemek nie ma na to czasu i nie chce się z koniem kopać (choć koniem nie jestem, dzieckiem z resztą też) :) .

A wracając do tematu kultury, to zapomniałeś się zrewanżować i złożyć mi życzeń z okazji nadchodzących świąt  :D

#2553 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 15 kwiecień 2022 - 14:49

Przemku, to jest oczywiste że w Stelli to działa i nie trzeba tam dokładać żadnych podkładek.

Ale tematem dyskusji jest zaadoptowanie tego setu w innych kołowrotkach, w tym przypadku Ultegry.

Tak samo jest w przypadku TP gdzie lepiej zostawić oryginalna nakrętkę bo ma większe pole styku z rotorem.

Co do podkładki ze stelli (tej plastikowej) to po jej wyjęciu wszystko będzie pracowało dokładnie tak samo dobrze bo nawet bez niej pinion nie ma kontaktu z łożyskiem.

Nie mam w zamiarze przekonywać ciebie, ani nikogo innego do swoich racji, ale budowa tych elementów ma znaczenie i warto się nad tym zastanowić zanim narobi się bałaganu.

Hmmm.Tutaj Ciebie zaskoczę bo akurat w mojej stelli FI4000 ta podkładka znajduję się w tej nakrętce. Sądzę że Przemek ma racje i służy jakoś do regulacji. Shimano nie zawsze wszystko umieszcza na schematach. Zwaszcza washery.

• Profil_Nieaktywny lubi to

#2554 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 15:47

Tym się różnimy że Ty teoretyzujesz a ja tą nakrętkę zamontowałem w Ultegrze i działa bez problemu.
Nie piszszę niczego bo "mi się wydaje" tylko sprawdzam organoleptycznie. Jak czegoś nie wiem lub nie sprawdziłem to siedzę cicho i się nie odzywam.
A Ty? I tu przykład pomocy z pokręcajką.
Pobędziesz trochę na jb, poczytasz to sam to zrozumiesz.
  • Artek i woblery L.E. lubią to

#2555 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 16:42

Tym się różnimy że Ty teoretyzujesz a ja tą nakrętkę zamontowałem w Ultegrze i działa bez problemu.
Nie piszszę niczego bo "mi się wydaje" tylko sprawdzam organoleptycznie. Jak czegoś nie wiem lub nie sprawdziłem to siedzę cicho i się nie odzywam.
A Ty? I tu przykład pomocy z pokręcajką.
Pobędziesz trochę na jb, poczytasz to sam to zrozumiesz.

Aż miło popatrzeć jak razem z Radkiem spijacie sobie z dziubków  :) 

A jeśli chodzi o wspomniany Drag Knob to temat załatwiłem błyskawicznie i kolega Rafał już użytkuje wspomnianą pokręcajkę.

Ja nie mam problemu z tym żeby przyznać się do błędu.    

• Woytec lubi to

#2556 OFFLINE   Adaś Niezgódka

Adaś Niezgódka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów

Napisano 15 kwiecień 2022 - 16:44

Hmmm.Tutaj Ciebie zaskoczę bo akurat w mojej stelli FI4000 ta podkładka znajduję się w tej nakrętce. Sądzę że Przemek ma racje i służy jakoś do regulacji. Shimano nie zawsze wszystko umieszcza na schematach. Zwaszcza washery.

Jeśli chodzi o podkładki to ja nie sugeruję się schematem.

Mam dwie 14 od nowości i tam nie ma i nie było tej podkładki, choć wiem że w temacie podkładek shimano lubi zrobić psikusa.

#2557 OFFLINE   RybkaWoleju

RybkaWoleju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaZ nad Wody.
  • Imię:Włodek

Napisano 15 kwiecień 2022 - 18:00

To nie psikus, sami o tym informują, wystarczy rzucić okiem na schemat i tam jest informacja że podkładki przedstawione na schemacie mogą ale nie muszą się zgadzać ze stanem faktycznym.

Ps. W multikach też jest takie info.

Załączone pliki

Użytkownik RybkaWoleju edytował ten post 15 kwiecień 2022 - 18:06

• golsyl, woblery L.E. i przemo_w lubią to

#2558 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 22 kwiecień 2022 - 05:45

Składam TP 15, który został rozebrany do zera i przyszedł do mnie w worku. Nie wiem gdzie dać takie podkładki jak na foto? Wyglądają jak na gore wodzika ale nie za bardzo się tam mieszczą. Na schemacie jest jedna podkładka pod plastikowym ślizgiem, dać te podkładki na gore pod tą blaszkę która trzyma półksiężyc?

Załączone pliki

#2559 OFFLINE   woblery L.E.

woblery L.E.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 22 kwiecień 2022 - 07:47

Daj lepszej jakości to zdjęcie bo G widać. Zobacz na schemacie najlepiej.

#2560 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 22 kwiecień 2022 - 08:36

Lepsza jakość, obok podkładek dałem łożysko z dołu piniona dla odniesienia. Na schemacie właśnie nie mogę ich zlokalizować, na wodziku jest jedna podkładka taka przezroczysta i ona jest na miejscu…

Załączone pliki

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

1 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

Bastek86