Józek chyba myślałeś nad rozprasowaniem tego ustrojstwa, jak zaprasowali rolkę z łożyskiem to w drugą stronę też powinno się dać "rozbroić.
Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 sierpień 2016 - 19:07
Józek chyba myślałeś nad rozprasowaniem tego ustrojstwa, jak zaprasowali rolkę z łożyskiem to w drugą stronę też powinno się dać "rozbroić.
Józek tak też myślę,rozmawialiśmy o tym kiedyś. Należy mieć tylko badawczy element tej wymyślnej rolki.
Napisano 02 sierpień 2016 - 19:30
Jakoś mi umknęło ze to od 6000 bebechy były :-) Czyli tak jak było w '09 4 elementy do wymiany? Tych zębatek od spowolnienia szpuli nie trzeba?
Oj bedzie i pierwszy TP SW 4000 PG '15 :-)))
Grzesiek działaj :-))))
Napisano 03 sierpień 2016 - 05:50
A jakże pamiętam, mam nadzieję że jakiś posiadacz owych maszynek poświęci dla dobra nauki "zniszczoną rolkę" tzn. z zatartym łożyskiem nie żądając zwrotu, byś mógł ją rozbroić w celach badawczych .
Napisano 16 sierpień 2016 - 22:01
może się komuś przyda
Napisano 02 wrzesień 2016 - 14:30
może się komuś przyda
Przyda się
Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ?
Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ?
Napisano 02 wrzesień 2016 - 14:46
Napisano 02 wrzesień 2016 - 15:00
Napisano 02 wrzesień 2016 - 15:42
moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze.
Użytkownik busz231 edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 15:44
Napisano 02 wrzesień 2016 - 17:06
Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:44
Najśmieszniejsze w tych TP to jest że wystarczy wyjąć ośke i paluchami pomolestować wodzik prawo-lewo i po problemie :-))))) Molestowanie w granicach rozsądku żeby przypadkiem ograniczników ( wąsów) nie poobrywać..... :-)))Przyda się
Koledzy muszę rozebrać TP'16 i chciałbym zapytać jakiej wielkości kluczy Torx do tego potrzebuję ?
Dodam, że ta "wybitna" konstrukcja, którą mam od nowości i używam w lekkim, kleniowym zestawie, kręci super, ale od początku miała jakieś zaburzenie w pracy, polegające, tym, że podczas kręcenia można było wyczuć coś jakby niespasowanie mechanizmu, taki luz z przeskokiem - stukaniem, a teraz dołączył to tego słyszalny chrobot, który nasila się podczas szybszego zwijania przynęty. Wyeliminowałem rolkę - może ktoś spotkał się z takimi objawami w podobnym kołowrotku i powie mi co to może być ?
Napisano 02 wrzesień 2016 - 21:08
Może spróbuj zmienić linke? Kiedyś walczyłem z szumem w młynku a przyczyną była złachana linka :-))))moja tp 11' 2500 szumi i nie jest to łożysko rolki.dziwne bo 2 sezony było ok potem sobie leżał w szafie od zeszłego roku i na pierwszych rybkach szum.nic nie obciera,chodzi leciutko bez oporów.przy lużnej pracy jest ok,szum się zaczyna już przy lekkim oporze.
Napisano 14 wrzesień 2016 - 21:53
Pomocy...
Zapomniałem jak się wycisza terkotkę hamulca zapadkowego w czarnuchu GT 4010
Napisano 22 wrzesień 2016 - 13:04
Możecie wyjaśnić co daje takie polerowanie przekładni ?
Napisano 22 wrzesień 2016 - 18:52
daje masełko.praca jak ta lala. :)jeśli nie rozumiesz to patrz na gesty rąk.
stosowałem raz podobny zabieg przy zajechanej przekładni.
Napisano 22 wrzesień 2016 - 19:59
Łożysko dolne piniona raczej do wymiany po takim zabiegu.
Napisano 22 wrzesień 2016 - 21:35
Łożysko dolne piniona raczej do wymiany po takim zabiegu.
Przecież o tym mówił, żeby zakładać "robocze" łożysko. Nawet pokazał na filmiku.
A poza tym kilkakrotnie podkreślał, żeby "nie robić tego samemu w domu".
Napisano 23 wrzesień 2016 - 09:53
Napisano 23 wrzesień 2016 - 10:22
Napisano 23 wrzesień 2016 - 13:30
https://www.youtube....h?v=oUQC7LQ9VcY
Napisano 23 wrzesień 2016 - 19:26
Niech się wypowie naczelny guru czyli Pan Józek,co o tym sądzić ?
Rozmawiałem z gostkiem od mechaniki precyzyjnej i był raczej sceptycznie nastawiony do tego polerowania przekładni.
Użytkownik Piokowal edytował ten post 23 wrzesień 2016 - 19:28
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych