#1361 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2018 - 21:52
Pozdrawiam
#1362 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2018 - 09:50
Użytkownik 19john92 edytował ten post 30 styczeń 2018 - 09:55
#1363 OFFLINE
#1364 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2018 - 22:27
post 53 tegoż wątku
#1365 OFFLINE
Napisano 01 luty 2018 - 22:56
Koledzy szybkie pytanko . Czy szpulka od TP '08 4000S podejdzie do modelu TP '08 3000 ?
#1366 OFFLINE
Napisano 01 luty 2018 - 23:59
Koledzy szybkie pytanko . Czy szpulka od TP '08 4000S podejdzie do modelu TP '08 3000 ?
Tak
- gulf lubi to
#1367 OFFLINE
Napisano 02 luty 2018 - 07:10
#1368 OFFLINE
Napisano 08 luty 2018 - 20:44
Witam.Przestudiowałem temat ale nie znalazłem,czym smarować rolkę w TP 15?
#1369 OFFLINE
Napisano 09 luty 2018 - 09:14
#1370 OFFLINE
Napisano 10 luty 2018 - 14:30
Najlepiej niczym. Te nowe rolki są tak skonstruowane (zintegrowane z łożyskiem) że powinien wystarczyć smar w łożysku zamkniętym, które zostało obustronnie uszczelnione w rolce. Po bokach rolki są tulejki dystansujące. Jak ktoś musi dla świętego spokoju to dać po bokach w te tulejki lekkiego smaru typu dg-06. Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby.
Ale bzdury opowiadacie z tymi rolkami i integracją czy modułami.Rolka jest w 100% rozbieralna wraz z łożyskiem.Wiem bo mam gwiazdę 14 i nie ma problemu z rozłożeniem tego.Wystarczy szpileczka delikatnie podważasz niebieskie zasłonki(uszczelniacze) i masz łożysko które normalnie możesz otworzyć i nasmarować.Ktoś kiedyś gdzieś pisał że 14 nie ma łożyska w rolce tylko jakiś moduł... głupota jakich mało.Tam jest normalne łożysko.Co prawda z rolki go nie wyciągniesz ale nasmarować można.
Użytkownik woblery L.E. edytował ten post 10 luty 2018 - 14:41
#1371 OFFLINE
Napisano 10 luty 2018 - 14:46
Wyjmij te osłonki z Twin Powera tą igiełką.....Ale bzdury opowiadacie z tymi rolkami i integracją czy modułami.Rolka jest w 100% rozbieralna wraz z łożyskiem.Wiem bo mam gwiazdę 14 i nie ma problemu z rozłożeniem tego.Wystarczy szpileczka delikatnie podważasz niebieskie zasłonki(uszczelniacze) i masz łożysko które normalnie możesz otworzyć i nasmarować.Ktoś kiedyś gdzieś pisał że 14 nie ma łożyska w rolce tylko jakiś moduł... głupota jakich mało.Tam jest normalne łożysko.Co prawda z rolki go nie wyciągniesz ale nasmarować można.
Nie wyciągniesz łożyska z rolki Stelli? Teraz to ty głupoty piszesz....mała prasa i masz nowe łożysko....w rolce.
@smokwelski ma racje.
- smokwelski lubi to
#1372 OFFLINE
Napisano 10 luty 2018 - 14:47
Użytkownik przemo_w edytował ten post 10 luty 2018 - 14:50
#1373 OFFLINE
Napisano 10 luty 2018 - 14:50
Wiadomo inwazyjnie wszystko wyciągniesz ale nie każdy posiada taką prasę... zamiast wypychać i wprasowywać taniej kupić całą integralną rolkę...Wiec jak zaczyna szwankować polecam taki zabieg.
#1374 OFFLINE
Napisano 12 luty 2018 - 09:15
W normalnej rolce tez zamiast wymieniać łożysko można w nim zdjąć blaszki czy uszczelnienie, dołożyć smaru, z powrotem założyć osłony i modlić się, żeby przez jakiś czas nie szumiało. Zużyte łożyska się po prostu wymienia. Amen.
Rozumiem ewentualnie tych, którzy regenerują oporówki, moczą w benzynkach, rozbierają i próbują podginać blaszki i sprężynki, jeżeli np. chodzi o niedostępne już części do czarnuchów shimano.
Napisałem wyraźnie: "Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby". Chodziło o to, że w założeniu rolka jest przewidziana do wymiany w całości w przypadku zużycia się łożyska i tego w zasadzie należy się trzymać. Jest jednym elementem handlowym. To że da się rozebrać, co jerkbaitowi konstruktorzy sprawdzili niezwłocznie po tym jak młynki z nimi weszły na rynek i jest to fakt ogólnie znany, nie oznacza dla mnie, że tak powinno się robić.
Użytkownik smokwelski edytował ten post 12 luty 2018 - 09:25
- woblery L.E. lubi to
#1375 OFFLINE
Napisano 12 luty 2018 - 20:42
Napisałem wyraźnie: "Samej rolki lepiej nie rozbierać bez potrzeby". Chodziło o to, że w założeniu rolka jest przewidziana do wymiany w całości w przypadku zużycia się łożyska i tego w zasadzie należy się trzymać. Jest jednym elementem handlowym. To że da się rozebrać, co jerkbaitowi konstruktorzy sprawdzili niezwłocznie po tym jak młynki z nimi weszły na rynek i jest to fakt ogólnie znany, nie oznacza dla mnie, że tak powinno się robić.
Ja się tego nie trzymam Panie @ smokwelski. Co mnie obchodzi jakiś element handlowy. Jednak jest do naprawy. Bez problemu w Stelli '14 wymieniam w rolce łożysko,które jest dużo tańsze jak zakup nowej rolki zintegrowanej wraz z łożyskiem. Pomijam już fakt,że w tej nowej rolce jest łożysko zupełnie suche lub ledwo liźnięte smarem.
I tak powinno być w serwisie,że da się coś zrobić bez potrzeby wydawania zbyt dużych pieniędzy. Ale to trzeba chcieć i umieć zrobić. Fakt,teraz jest epoka wymieniaczy części,bez kunsztu technicznego i w zasadzie średnio wyedukowany serwisant to zrobi.
Miałem kiedyś w serwisie kołowrotek przysłany z USA. Był to stary uszkodzony model Shimano produkowany na stany. Właściciel pojechał z nim do serwisu Shimano gdzie stwierdzono,że go nie naprawią,bo już nie ma do niego części. Odesłali go z kwitkiem. Przysłał do mnie. Naprawiłem.
Uszkodzenie było prozaiczne,tylko tym leniuchom i wymieniaczom części nie chciało się robić. Bo oni są już tak uformowani i jednokierunkowi.
Może takie czasy,ale dla mnie to żadni fachowcy.
#1376 OFFLINE
Napisano 12 luty 2018 - 21:27
Nie wiem jakie są ceny całej rolki. Wg schematow Shimano ok. 2 tys. jenow czyli niecale 2 razy tyle ile samo pojedyncze łozysko SARB. Czyli powiedzmy 50 zł.
Jezeli serwis rolki u Pana z przesyłką w 2 strony jest znacząco tańszy i w miarę szybki to może istotnie warto.
Proszę jednak też uszanowac tych, dla ktorych wazne są prostota i czas. Z pewnoscią Pan nie ma problemu z naprawą tej rolki. Ja jej jeszcze nie rozbieralem, nie mialem takiej potrzeby. Pewnie tez bym sobie poradził. Ale czy kazdy to zrobi łatwo sam? Mozna sobie zakupic taką całą na zapas i wymienic w ciągu minuty.
#1377 OFFLINE
Napisano 13 luty 2018 - 11:59
Ja się tego nie trzymam Panie @ smokwelski. Co mnie obchodzi jakiś element handlowy. Jednak jest do naprawy. Bez problemu w Stelli '14 wymieniam w rolce łożysko,które jest dużo tańsze jak zakup nowej rolki zintegrowanej wraz z łożyskiem. Pomijam już fakt,że w tej nowej rolce jest łożysko zupełnie suche lub ledwo liźnięte smarem.
I tak powinno być w serwisie,że da się coś zrobić bez potrzeby wydawania zbyt dużych pieniędzy. Ale to trzeba chcieć i umieć zrobić. Fakt,teraz jest epoka wymieniaczy części,bez kunsztu technicznego i w zasadzie średnio wyedukowany serwisant to zrobi.
Miałem kiedyś w serwisie kołowrotek przysłany z USA. Był to stary uszkodzony model Shimano produkowany na stany. Właściciel pojechał z nim do serwisu Shimano gdzie stwierdzono,że go nie naprawią,bo już nie ma do niego części. Odesłali go z kwitkiem. Przysłał do mnie. Naprawiłem.
Uszkodzenie było prozaiczne,tylko tym leniuchom i wymieniaczom części nie chciało się robić. Bo oni są już tak uformowani i jednokierunkowi.
Może takie czasy,ale dla mnie to żadni fachowcy.
A bo w tej Ameryce to wszyscy tylko gadają a robić nie ma komu....
- przemo_w lubi to
#1378 OFFLINE
Napisano 13 luty 2018 - 12:41
Mam pytanie.
Jakiego typu łożysk EZO użyć zamiast oryginalnych do starego 1010 gt shimano? Chodzi o to czy moga być zwykłe stalowe, czy muszą być nierdzewne tak jak oryginały? Wymiary łożysk to 13x7x4- jeżeli popełniłem błąd proszę o poprawienie mnie. Chodzi o wymiar środka łożyska bo mierząc wychodzi między 6 a 7 mm.
Jest to łożysko MR 137 ZZ o wymierach wew x zew x szer 7x13x4 bądź 7x13x3 jeśli ma być to łożysko nie kryte występują też w wersji nierdzewnej
- ObraFM lubi to
#1379 OFFLINE
Napisano 13 luty 2018 - 13:23
@bubas zadał konkretne pytanie. Odpowiedziałeś ?Jest to łożysko MR 137 ZZ o wymierach wew x zew x szer 7x13x4 bądź 7x13x3 jeśli ma być to łożysko nie kryte występują też w wersji nierdzewnej
Zaśmiecasz tylko wszystkie tematy w tym dziale.
#1380 OFFLINE
Napisano 13 luty 2018 - 13:30
@bubas zadał konkretne pytanie. Odpowiedziałeś ?
Zaśmiecasz tylko wszystkie tematy w tym dziale.
Skoro prosisz o poprawę a dałeś błędne wymiary łożyska to chyba jednak odpowiedziałem , a nawet podałem typ łożyska
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych