Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Serwisowanie kołowrotków Shimano

serwis kołowrotek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3179 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 09 luty 2017 - 18:45

kołowrotek był oddany pod koniec gwarancj nie na kasowanie luzów lecz na jakieś stuki podczas kręcenia.na gwarancj był u nas w kraju zeszłej zimy,po powrocie i teście nic się nie zmieniło a gwaranca wygasła i kołowrot trafił do mnie.

#902 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 09 luty 2017 - 19:58

Załączony plik  Serw-2.jpg   63,21 KB   15 Ilość pobrań   Koledzy jak serwisujecie swoje młynki to starajcie się nakładać smar tylko na części pracujące, bo jak za dużo smalcu to i tak wszystko ląduje na obudowie.

Załączony plik  Serw-1.jpg   48,5 KB   15 Ilość pobrańTu w zbliżeniu.

• elmo lubi to

#903 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 09 luty 2017 - 20:22

Ale jeśli wystarczająco dużo zbierze się go na obudowie to po czasie będzie to działać jak dozownik smarowidła, coś tam od czasu do czasu ze ścianki skapnie na zębatki :P ;) :D

#904 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 09 luty 2017 - 20:26

Ale jeśli wystarczająco dużo zbierze się go na obudowie to po czasie będzie to działać jak dozownik smarowidła, coś tam od czasu do czasu ze ścianki skapnie na zębatki :P ;) :D

Tak, skapnąć to wiesz z czego może..... :)

• szczupak1 i fox mulder lubią to

#905 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 09 luty 2017 - 20:36

ja nakładam dość obficie ale tu to już trochę przesadziłeś.u mnie panel boczny jest prawie czysty.

#906 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 09 luty 2017 - 20:40

Smar niebieski tani to walą łopatą. IOS albo DG aplikowany by był pewnie  oszczędniej.

• trout master lubi to

#907 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 09 luty 2017 - 20:50

ja nakładam dość obficie ale tu to już trochę przesadziłeś.u mnie panel boczny jest prawie czysty.

To nie moje dzieło, to jest po otwarciu przed serwisowaniem.Pokazuję, co się robi z nadmiarem smaru, ląduje na panelu bocznym.

#908 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 09 luty 2017 - 20:56

Po Star Dragu , ardencie już by nie kręciła przy takiej ilości :-)
A tak na marginesie to profanacja tej Stelki......
Widać że ktoś przez dziure doładowywał smar :-) i przez to w nowych już ją zaspawali :-)))))

Użytkownik przemo_w edytował ten post 09 luty 2017 - 20:59

• Jozi lubi to

#909 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1799 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 10 luty 2017 - 21:44

Jozi ja to kiedyś Ignisa kupiłem uzywkę świerzo po serwisieto też byl na niebiesko zapackany jeszcze bardziej niż to co pokazujesz. Do umycia poszło benzynki na conajmniej 3 kolowrotki. Niedawno znajomemu czarnucha smarowałem to z niego dosłownie wypłyną smar. Od pewnego czasu dostawał oliwke do środka. Tak co roku porcja na początku sezonu bez mycia, rozkrecania tylko siup ze strzykawy.Masakra jakaś. Nie wiem skąd ludzie czerpią pomysły na taką fuszerkę.

#910 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2305 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 10 luty 2017 - 22:02

Dlatego Shimano nie daje już swojej oliwki przy nowych młynkach :-)

Przez te porty lali do środka całe fiolki :-) no bo po cóż innego Shimano je dawało he he  :-)

#911 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 11 luty 2017 - 08:36

Ojtam ojtam, przynajmniej nic nie szumiało ani nie stukało w środku ;) 

• Jozi i przemo_w lubią to

#912 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 606 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 11 luty 2017 - 16:09

Cześć.

Dłubaliście już swoje Stradic'ki '15 ?

Mój trochę rzęził, stukał przy normalnym kręceniu, szumiał bardziej niż ustawa przewiduje...i jakby troszkę korbka biła.

Wyczyściłem bebechy, żadnych defektów części nie było widać.

Nasmarowałem :

- worm (lekko rozrzedzony Ardent)

- prowadnica wodzika (iOS)

- micro-modul (lekko rozrzedzony ardent)

- przekładnia i pinion (czysty Ardent, tylko zakryłem nim zęby przekładni)

Znaczyłem przekładnię.

Zostawiłem luz na przekładni taki, że dołożenie jednej najcieńszej podkładki to już za dużo.

Dociągając śrubki obudowy skręcałem "po przekątnej" i jaki jest efekt ?

Kołowrotek kręci leciutko, nie ząbkuje ale trochę rzęzi i szum nie zmalał...korbka jakby minimalnie biła.

Jedyne co widzę to to, że ośka przekładni jest jakby troszkę za luźna i podkładki przekładni nie kładą się idealnie centrycznie.

Mieliście podobne problemy ? Co może być nie tak...? :/

#913 Guest_EdekZfabrykiKredek_*

Guest_EdekZfabrykiKredek_*
  • Guests

Napisano 11 luty 2017 - 16:43

Jaką masz średnice ośki/trzpienia na które nakładasz podkładki i łożysko jak 6,98 - 6,99mm to jest dobrze, podkładki zazwyczaj mają delikatnie większą średnice wewnątrz od ośki.

Rzężenie najlepiej zlokalizować poprzez wywalenie wszystkich bebechów i zakręcenie kręciołkiem z samą przekładnią i pinionem i jeśli nie występuje to dokładać kolejno zębatki pośrednie i znowu skręcamy kołowrotek i kręcimy itd. 

A szum to spytam wprost przeszkadza Tobie on na rybkach czy jedynie jak kręcisz w ciszy, pytam bez sarkazmu.

#914 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 606 postów

Napisano 11 luty 2017 - 17:14

"Hagane Body" to kanciasty rotor którego rozbijanie powietrza będzie słyszalne...to wiem, ten szum akurat nie przeszkadza mi wcale ;)

Szum i to rzężenie było takie, że łowiąc przy leciutkim wietrze słyszałem to - na pewno było głośniejsze niż szum plecionki "Sunline Super PE 8" na przelotkach Inazumy F.P - a to jest całkiem cicha współpraca ;)

Mam też podejrzenie, że micro-modul jest trochę luźny...i pod wormem też całkiem luźno...bo jak złapię pensetą wormshaft w tym "gładkim odcinku" to luz jest taki, że aż stuknie...a nie tylko drgnie.

#915 Guest_EdekZfabrykiKredek_*

Guest_EdekZfabrykiKredek_*
  • Guests

Napisano 11 luty 2017 - 19:17

Spoko, najlepiej zrób tak jak mówiłem.

#916 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 606 postów

Napisano 11 luty 2017 - 20:13

...Nie chcę robić wielu cykli "skręć, rozkręć" bo połówka to super-plastic-fantastic...także żeby nie urwać gwintów :/

Doprowadziłem do najlepszej sprawności jaką byłem w stanie uzyskać, połowię nim jak zima odpuści i zobaczymy co będzie :)

Tak czy inaczej dzięki za rady :)

A czy ktoś już miał jakieś problemy z tymi kołowrotkami ? :/

#917 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 11 luty 2017 - 23:31

W obu moich Stradicach Ci4+ FB (1000 i 2500) wywaliłem uszczelki zbierające smar z osi głównej (te czarne, które nasadzone sa na śrubę mocująca rotor i przykryte plastikowa osłona przykrecana na 2 śruby do rotora). Kręcą teraz trochę lzej i dłużej po zakręceniu korba.

Po nasmarowaniu oliwka karbowanej czarnej uszczelki pod rotorem, szum lekko zmalał.

#918 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 606 postów

Napisano 12 luty 2017 - 00:21

Żbiku...a Stradic (FB) 16' różni się od Stradic'a 15...jeśli chodzi o te podkładki, tulejki, uszczelki...? Bo jeszcze nie oglądałem rozbieranej sesji Stradic'a '16 :D

Mi nie przeszkadza, że krótko kręci korbką po zakręceniu tylko szum i rzężenie trochę mogłoby być mniejsze ;)

Sprawdzę jak będzie bez tej gumowej podkładki...ale mam wrażenie, że u mnie łożysko pod pinionem za luźno siedzi, a sam pinion za luźno siedzi w łożysku.

Bo jak pociągnę lekko za koniec piniona to łożysko wychodzi z gniazda, a tulejka piniona wychodzi z łożyska...

Tą czarną, karbowaną uszczelkę pomazałem smarem...tak żeby tylko tłusta była, jutro jeszcze raz wyczyszczę flaki i namaszczę jakimś "masłem"...iOS'em ? :P  Może wyciszyć ale nie mogę dać dużo bo to prawie klej ;)

#919 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 12 luty 2017 - 01:20

Spróbuj dla testu złożyć kreciol bez zakładania tej grubej karbowanej uszczelki pod rotorem. Zobaczysz o ile ciszej kołowrotek kręci ;)

#920 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 606 postów

Napisano 12 luty 2017 - 12:05

Nigdy tego nie robiłem...ta uszczelka o ile dobrze kojarzę to gumowy odbój dla zbijaka kabłąka...więc ona musi być, nie ? :)

Tylko jak łachudrę wyciszyć ?

Mam pewien pomysł na zmniejszenie szumu tego kołowrotka ale aż boję się "pochwalić" tym, a po za tym nie wiem czy nie wprowadzi to pogorszenia sytuacji :/

• Baniak lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych