Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dokumenty silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 16:05

Uszanowanko.

Dzisiaj odbyłem krótką rozmowę z gościem co handluje w mojej okolicy silnikami zaburtowymi.Gość strasznie się uparł, tłumacząc mi, że muszę posiadać dokumenty na silnik żeby pływać po naszych wodach...trochę mnie to zdziwiło.. może ktoś powiedzieć jak to jest naprawdę? 

pozdro

Czoper

#2 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 16:07

Dodał również, że kupując nawet stary silnik powiedzmy z 90r. powinienem wymagać od sprzedającego pełnej dokumentacji silnika...hmm.. :ph34r:  :wacko:

#3 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 luty 2014 - 16:07

Pierwsze słyszę, dołączam się zatem do pytania. Bo że jednostkę z przeznaczeniem "amatorski połów ryb" trzeba zarejestrować i mieć kwit, to oczywiste.

#4 ONLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 17 luty 2014 - 16:09

...wystarczy oryginalna tabliczka ( naklejka) znamionowa...na jej podstawie Policja sprawdzi silnik w systemie.

Jadąc za granicę warto mieć dokument zakupu silnika ( ja na wszelki wożę w schowku fakturę)

#5 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 16:11

Ponton,łódka jasna sprawa..rejestrujesz..nanosisz numery i jazda...ale że silnik?? Zasugerował, że uparty policjant ze straży wodnej może narobić mi kłopotów jeśli nie posiadam dokumentów stwierdzających że silnik nie jest skradziony itp..

#6 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 17 luty 2014 - 16:11

Wątpie aby coś w tym było , na jednostce "ponton"  plus spalina w sezonie sam uczestniczyłem w kilku kontrolach na Wiśle ze strony PSR jak i Policji i nigdy nikt nie wymagał żadnych dokumentów jeśli o silnik chodzi.

#7 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 16:15

Ostatnio zakupiłem przez allegro silniczek...nie mam ani umowy... żadnej faktury...ale z tego co się orientuję to wielu kolegów robi podobne zakupy...

#8 OFFLINE   tasiek321

tasiek321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1419 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartek

Napisano 17 luty 2014 - 16:24

Ostatnio zakupiłem przez allegro silniczek...nie mam ani umowy... żadnej faktury...ale z tego co się orientuję to wielu kolegów robi podobne zakupy...

Umowa ważna rzecz.

Jak się okaże, że silniczek zmienił właściciela, bezwiednie pod osłoną nocy zanim trafił do ciebie, to bez umowy troszkę lipa :(

#9 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 17 luty 2014 - 16:50

Widziałem, na granicy (przy zjeździe z promu - Świnoujście) jak pogranicznicy tyrali gościa za silnik. Brak nalepek na kolumnie silnika i brak dokumentów skutkował zatrzymaniem silnika. Co było dalej nie wiem. Jechałem dalej. Natomiast na wodzie policja już dwukrotnie sprawdzała mi naklejkę. Pewnie sprawdzali też, czy mam właściwe uprawnienia do posiadanej mocy silnika. Patent z malowaniem czapy znają doskonale, liczy się to co w papierach łodzi i na tabliczce legalizacyjnej.

#10 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 16:57

O jakie nalepki na kolumnie chodzi? czy masz na myśli tabliczki znamionowe-rok,model, moc itp? 

#11 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 17 luty 2014 - 16:58

Ostatnimi czasy głosno było,o Sandomierskiej wisle,to i policji i kontroli psr samej i razem z policją było sporo,i dwa razy byłem uczestnikiem takich kontroli.ja na swoim pontonie,i z kolega na jego łodzi,ja silnik 8km on 15km yamaha,i jedna z akcji była spora na 3 auta i kilkanascie osób,wypadli na szybkiego,kazali przy brzegu wyjsc z łodzi,poprosili o papiery na łodke,otworzyli schowek,kazali otworzyc plecaki,sprawdzili karty,rejestry i tyle,u mnie na pontonie sama psr,tylko kwit na ponton,karta,i jeden zagadał,mam stary ale dobry silnik (93r) i czy daje rade przy pontonie,i tyle,z opowiadań kolegów wiem ,że w sezonie letnim też pływała policja,ze straża po wisle zostali zatrzymywani lecz ani razużaden z nich nie miał pytań o silnik(papiery).

#12 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 17 luty 2014 - 17:10

30 % SILNIKOW PROPONOWANYCH NA AUKCJACH JEST KRADZIONA, W TYM ROKU BEDZIE WIECEJ KONTROLI MAJACYCH NA CELU SPRAWDZENIE LEGALNOSCI POCHODZENIA SPRZETU PLYWAJACEGO W TYM SILNIKOW SPALINOWYCH.....TO DO NAS URZYTKOWNIKOW SPRZETU NALEZY UDOWODNIENIA LEGALNOSCI POCHODZENIA np..SILNIKA .. WIEC POWODZENIA ;) 

• szczupak1 lubi to

#13 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 17:15

Ja myślę że więcej niż 30%....

Użytkownik Czoper edytował ten post 17 luty 2014 - 17:16

#14 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM

Napisano 17 luty 2014 - 17:24

TAKIE MAMY DANE ........ZWLASZCZA SZWEDZI POTEM NORWEDZY .......SA ROSZCZENIOWI ;) BAZA Z KROJONYMI SILNIKAMI JUZ DZIALA WIEC ..........

#15 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 17 luty 2014 - 17:33

Z podawaniem % to tak sobie mozecie gdybać....a kol @marius13 nie musi tak wytłuszczać,tego co pisze,i cienkie widac dokładnie....i skąd masz takie info ,że akurat silników bedzie wiecej kontrolowanych...może na wiśle,odrze,warcie,nysie???bo to tak zabrzmiało,jak bójcie sie ci bez papierów na silnik,jak masz takie bardzo dobre z pierwszego żródła ifo,może z komedny głownej lub MSWiA,to podziel sie informacją...potencjalni kupcy wiekszą uwage zwrucą na przedmiot(silnik) i sprzedawcę,a i złodzieji może mniej bedzie oferowac silniki...jakos na pijanych kierowców,zwiekszone patrole nie działaja,a wszędzie o tym mówia,to i ci co dotąd pływali bez papierów,silników nie zakopią w ziemi....

.znajomy co z nim pływałem ma yamahe z 88r i raczej cięzko aby sie papiery przy takim ostały...ale jest tabliczka na silniku....chłop od którego kupował,spisał go z dowodu.podpis złożyło,na dowodzie zakupu dwoje innych ludzi,i on jako kupujacy,mysle ,ze nie powiniem snu zarywac z powodu braku kwitu na silnik...

#16 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM

Napisano 17 luty 2014 - 17:45

gorgol czego boisz .................musza się czegos czepiac :) planowane działanie prewencyjne w zak.kontroli jedn.plyw....zatwierzdone .....trzeba statystyki i wyniki robic ;) 

#17 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 17:54

To gdzie mógłbym sprawdzić swój silnik czy jest 100% legal?

#18 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 17 luty 2014 - 17:55

O jakie nalepki na kolumnie chodzi? czy masz na myśli tabliczki znamionowe-rok,model, moc itp? 

Tak, i numer seryjny....

#19 OFFLINE   -YAN-

-YAN-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 736 postów
  • LokalizacjaPruszków

Napisano 17 luty 2014 - 18:00

Mówisz że kupiłeś bez umowy ani faktury na al....o .Na tobie ciąży też obowiązek złożenia PIT-a w US na tą okoliczność a u nich nie ma zmiłuj się.A handel tam obserwują.

Użytkownik jans edytował ten post 17 luty 2014 - 18:02

#20 ONLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 18:07

Z tym, że aby cena była niższa transakcja odbyła się poza systemem all...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych