Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dokumenty silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 18:38

To jak wie ktoś, gdzie mógłbym sprawdzić legalność silnika?chciałbym w tym roku wyskoczyć gdzieś z komplecikiem za granice i chce uniknąć przykrych niespodzianek...

Czoper

#22 OFFLINE   Forecast

Forecast

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2009 postów
  • LokalizacjaZadupie
  • Imię:J
  • Nazwisko:P

Napisano 17 luty 2014 - 18:41

No Czoper może wyjść że paser jesteś. Tylko nie idź na policje z nr. tego silnika :P żaden wujek tez nie pomoże bo im w systemie wyskakuje od razu kto kukał.

Użytkownik Forecast edytował ten post 17 luty 2014 - 18:47

#23 OFFLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 18:46

No może i tak być  :)

#24 OFFLINE   dygac

dygac

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Michał

Napisano 17 luty 2014 - 18:49

Czoper sprawdzić możesz na najbliższej komendzie, ale jeśli numer okaże się trefny, to już silnika nie odzyskasz i będziesz musiał się grubooo tłumaczyć :P

#25 OFFLINE   Czoper

Czoper

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 17 luty 2014 - 19:11

O swój silnik jestem raczej spokojny...ciekawi mnie inna rzeczy, miałem już inne silniki i nigdy nie zawracałem sobie głowy jakimiś dokumentami...śmiem twierdzić że 80% sprzedawanych silników nie posiada takich dokumentów, sprawa wygląda inaczej gdy silnik jest 2-3 letni z gwarancja itp. Kto posiada dokumenty od 20 letniego silnika?? W rozmowie z gościem , wyraźnie zasugerował mi że muszę mieć dokument ( coś w stylu dowodu rejestracyjnego) na ten silnik...z czymś takim wcześniej się nie spotkałem..to mnie najbardziej zaskoczyło..A tabliczki znamionowe to już inna bajka, tu była mowa o papierach i to nie chodziło o fakturę czy umowę- kupno-sprzedaż. 

Użytkownik Czoper edytował ten post 17 luty 2014 - 19:19

#26 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 17 luty 2014 - 19:11

gorgol czego boisz .................musza się czegos czepiac :) planowane działanie prewencyjne w zak.kontroli jedn.plyw....zatwierzdone .....trzeba statystyki i wyniki robic ;) 

O mój strach sie nie martw,ja sie boje tylko samego siebie...a na "lewym "silniku to i szybciej sie pływa,tak mówią........

#27 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 17 luty 2014 - 20:31

wlacze sie do rozmowy.

kazdy z nas jezdzi autem.

a kto wozi ze soba fakture zakupu lub umowe kupna sprzedarzy?

nawet nikt nie wozi ze soba karty pojazdu hehe

tak samo jest z silnikiem zaburtowym.

podstawą sprawdzenia auta jest numer VIN umiejscowiony na tabliczce i innych miejscach.

tak jest z silnikiiem zaburtowym.podstawą sprawdzenia jest tabliczka znamionowa.

ale ona nie jest wieczna.moze odkleic sie lub byc nie czytelna.

dodatkowo jest na bloku tzw.brok z numerem ale nie zawsze.

jesli silnik nie ma numerów to nikt nie sprawdzi go lub

nie ma podstawy do jego zatrzymania jak dowód w sprawie bo w tym przypadku nie ma żadnej sprawy.

Policja/Straz graniczna operuja na systemie SIS2.w tym systemie sa informacje o zgłoszonych zaginionych siiilnikach.

w tym systemie jest kopia krajowej bazy danych KSIP.sprawdzając w sis2 dokonuje sie sprawdzenie w ksip.

sam przerabiałem zakup silnika bez tabliczki.

dyzurny kpp odmówił sprawdzenia bo nie ma na podstawie czego sprawdzic.

rozwiazaniem było oswiadczenie pisemne sprzedającego ze jest wałasciceielem silnika i ponosi odpowiedzialnosc za jego legalnośc

#28 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 17 luty 2014 - 22:16

wlacze sie do rozmowy.

kazdy z nas jezdzi autem.

a kto wozi ze soba fakture zakupu lub umowe kupna sprzedarzy?

nawet nikt nie wozi ze soba karty pojazdu hehe

tak samo jest z silnikiem zaburtowym.

podstawą sprawdzenia auta jest numer VIN umiejscowiony na tabliczce i innych miejscach.

tak jest z silnikiiem zaburtowym.podstawą sprawdzenia jest tabliczka znamionowa.

ale ona nie jest wieczna.moze odkleic sie lub byc nie czytelna.

dodatkowo jest na bloku tzw.brok z numerem ale nie zawsze.

jesli silnik nie ma numerów to nikt nie sprawdzi go lub

nie ma podstawy do jego zatrzymania jak dowód w sprawie bo w tym przypadku nie ma żadnej sprawy.

Policja/Straz graniczna operuja na systemie SIS2.w tym systemie sa informacje o zgłoszonych zaginionych siiilnikach.

w tym systemie jest kopia krajowej bazy danych KSIP.sprawdzając w sis2 dokonuje sie sprawdzenie w ksip.

sam przerabiałem zakup silnika bez tabliczki.

dyzurny kpp odmówił sprawdzenia bo nie ma na podstawie czego sprawdzic.

rozwiazaniem było oswiadczenie pisemne sprzedającego ze jest wałasciceielem silnika i ponosi odpowiedzialnosc za jego legalnośc

Faktury zakupu z samochodem nie wozisz ale dowód rejestracyjny już tak. Spróbuj podczas kontroli policyjnej np. w Niemczech powiedzieć, że nie masz dowodu rejestracyjnego albo że spadły tabliczki znamionowe a na dodatek zwisa ciebie to zwiędłym kalafiorem....

Nasz dyżurny w każdej kpp ma to w dupie, jak zgłaszałem kradzież samochodu to też miał bo może się znajdzie ???? Najlepiej nie zgłaszać kradzieży bo im wskaźnik wykryć zaniżam. Ten sam dyżurny jak będą mieli akcję ścigania paserów to znajdzie i ciebie i podstawę żeby silnik zabrać. Taki kraj.

#29 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudziądz

Napisano 17 luty 2014 - 23:52

Nie znam żadnego przepisu który nakazywał by posiadanie i przedstawianie do kontroli jakichkolwiek dokumentów do silnika w Polsce.

Jedynie przy rejestracji w PZMiNW chcą dowodu posiadania ale i  tu powinno wystarczyć oświadczenie, że jest moją własnością.

Jedyne co mi wiadomo to we Włoszech trzeba mieć ubezpieczenie OC na silnik przy łodzi, które obejmuje szkody wyrządzone przez łódkę i jest obowiązkowe (kara 1000E). Czyli jak ktoś się wybiera na Pad z własną łodzią to trzeba wykupić OC.

#30 OFFLINE   Maticsh

Maticsh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 246 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 luty 2014 - 06:47

Jeśli chodzi kradzione silniki z alledrogo to dwa lata temu trafiłem na takowy. Kupowałem za pobraniem Yamaszke. Miałem normalnie do niej umowę kupna sprzedaży i kiedy silnik przyjechał do mnie, pierwsze co zrobiłem do skierowałem się do serwisu Yamahy. Technicznie silnik był bez zarzutu, ale tabliczka znamionowa była przebijana, takowy numer nie istniał. Od razu telefon w łapę i gość zwrócił mi kasę, a silnik odesłałem na jego koszt ( handlarz ). Goście z serwisu mówili, że większość takich bubli przyjeżdża do nas z zagranicy wprost do handlarzy ( vel paserów ). Niestety w naszym pięknej nadwiślańskiej krainie przekręt czai się wszędzie i trzeba być czujnym.

#31 OFFLINE   covent

covent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 18 luty 2014 - 08:02

Faktury zakupu z samochodem nie wozisz ale dowód rejestracyjny już tak. Spróbuj podczas kontroli policyjnej np. w Niemczech powiedzieć, że nie masz dowodu rejestracyjnego albo że spadły tabliczki znamionowe a na dodatek zwisa ciebie to zwiędłym kalafiorem....

Nasz dyżurny w każdej kpp ma to w dupie, jak zgłaszałem kradzież samochodu to też miał bo może się znajdzie ???? Najlepiej nie zgłaszać kradzieży bo im wskaźnik wykryć zaniżam. Ten sam dyżurny jak będą mieli akcję ścigania paserów to znajdzie i ciebie i podstawę żeby silnik zabrać. Taki kraj.

w dowodzie rejestracyjnym już dawno nie ma numerów silnika więc jak to porównywać do tematu silnika w łodzi? Jedynym dokumentem, który ratuje nasz tyłek jest umowa cywilno prawna, oczywiście opłacona drukiem PCC

#32 OFFLINE   Forecast

Forecast

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2009 postów
  • LokalizacjaZadupie
  • Imię:J
  • Nazwisko:P

Napisano 18 luty 2014 - 08:56

Jeśli cena była poniżej 1000 zł to druk PCC zbędny.

#33 OFFLINE   -YAN-

-YAN-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 736 postów
  • LokalizacjaPruszków

Napisano 18 luty 2014 - 09:53

I tu się mylisz druk składach a US określa czy uiszczasz podatek -z reguły odstępuje. Miałem taki przypadek.i zostałem poinstruowany bez konsekwencji na szczęście.

#34 OFFLINE   JACOB01

JACOB01

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów

Napisano 19 luty 2014 - 09:15

A czy paragon zakupu kołowrotka i wędki też  będzie potrzebny w trakcie kontroli ?

A co z woblerami ?

#35 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów

Napisano 19 luty 2014 - 09:42

w dowodzie rejestracyjnym już dawno nie ma numerów silnika więc jak to porównywać do tematu silnika w łodzi? Jedynym dokumentem, który ratuje nasz tyłek jest umowa cywilno prawna, oczywiście opłacona drukiem PCC

Bardzo prosto, jest numer VIN  na nadwoziu a może też już nie ma ???

#36 OFFLINE   qulpi

qulpi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 20 luty 2014 - 14:16

Numery silnika w samochodzie już dawno wycofano z dowodów rejstracyjnych bo jest to część która się zużywa i może być wymnieniona.

Co do silnika w łódce to rejstrowałem swoją łódkę z silnikiem honda bf30 [2004r] w Polskim zwiążku żeglarskim to wystarczyła umowa kupna łodzi i silnika oraz koniecznie potwierdzenie zapłacenia podatku od wzbogacenia, dostałem dowód który umożliwia mi pływanie na całym świecie więc on musi wystarczyć dla każdej kontroli która nas spotka.

Kontroli Policji oraz Celników na wodzie miałem kilka, nigdy nikt nie zaglądał do silnika, a co do rejstracji jako łódka wędkarska to nawet tego "dowodu" nie trzeba przy sobie posiadać.

A co do kradzieży silnika to są kradzione ruwnie często w naszych marinach jak i tych zagranicznych niestety.

Pozdrawiam.

#37 OFFLINE   towmala

towmala

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:TOMASZ
  • Nazwisko:GINAŁ

Napisano 27 listopad 2014 - 20:33

Mi podczas kontroli na wodzie przez policję wystarczyła kopia faktury zakupu

#38 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 listopad 2014 - 21:50

No to pewnie mam problem . na forum kupiłem małego dwusuwa. Wiem od kogo. Silnik nie ma ani papierów ani tabliczki. 

Co mam z nim zrobić? Utopić?

Mam zerowe doswiadczenie ze spalinami i do głowy mi nie przyszło aby pytać o tabliczkę.

#39 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 27 listopad 2014 - 22:31

Mi podczas kontroli na wodzie przez policję wystarczyła kopia faktury zakupu

Chyba sobie jaja robisz.

Nosisz fakturę zakupu przy sobie?

Przy kontroli nie musisz mieć niczego. Oświadczasz że to jest twoje i tyle. Ludzie, to nie czasy komuny itp. Nikt nie ma prawa kwestionować twojego oświadczenia. Chyba że regulują to jakieś przepisy w których jest mowa o tym że masz mieć fakturę przy sobie o któych nic nie wiem.

#40 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 08:20

Panowie, spokojnie. To nie jest tak, że organ kontroli zarekwiruje nam silnik na środku wody. Jeżeli mają wątpliwości to będziemy to wyjaśniać. Ale już za brak odbijacza albo bosaczka mandacik  ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych