Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dokumenty silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 01 grudzień 2014 - 17:16

Jeżeli sprawdzamy silnik na policji-czy nie jest kradziony ,w policyjnej bazie danych, to pozostaje  bezwzględnie ślad.Kto,gdzie i kiedy

użyłbym słów - powinien zostać  :)  Mieszkamy w Polsce, w kraju, w którym już różne rzeczy mieliśmy okazję widzieć, w kraju w którym już nie zdziwi  :D

Wracając zaś do tematu, nie dam sobie głowy obciąć, że wszystkie silniki miały tabliczki. Szczególnie starsze konstrukcje.

#62 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 01 grudzień 2014 - 19:14

Wpis zostanie, ale logi tego typu przechowuje się obecnie rok, ponieważ tyle narzucają regulacje i dobra praktyka. Więc jak będziesz chciał się powołać na ten fakt za dwa lata, to już śladu nie będzie.

#63 OFFLINE   Homegeon

Homegeon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 21 luty 2019 - 14:40

Panowie, czy ktoś z was słyszał o rejestrowaniu silników zaburtowych? np do danej jednostki pływającej? czy da się urzędowo przypisać silnik do właściciela?

#64 OFFLINE   SkiDivPL

SkiDivPL

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 696 postów
  • LokalizacjaWa-wa
  • Imię:Tom

Napisano 21 luty 2019 - 16:12

Przy rejestracji łodzi w PZM masz przypisany silnik do łodzi.

Musisz przedstawić dokumenty zakupu silnika. 

#65 OFFLINE   Homegeon

Homegeon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 21 luty 2019 - 16:27

Orientujesz się czy w przypadku gdy  mam zarejestrowany ponton przez starostwo powiatowe, w PZM wnosi się tylko wniosek dokonanie zmiany wpisu w rejestrze i wydanie nowego dokumentu rejestracyjnego czy da się załatwić dopisanie silnika w Starostwie gdzie pierwotnie była rejestrowana jednostka?

#66 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 luty 2019 - 16:44

W jakim celu chcesz rejestrować ponton w PZM - masz za duży silnik?

Rejestr w starostwie to co innego niż Rejestr PZM - jeśli masz zarejestrowany w starostwie to następuje wpis na podstawie decyzji, po czasie na wniesienie odwołania już chyba nic nie dopiszesz/zmienisz - ktoś kiedyś zarejestrował łódkę z konkretnym silnikiem i po kupnie nowego musiał przerejestrować łódkę.

#67 OFFLINE   Homegeon

Homegeon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 21 luty 2019 - 16:56

Zagłębiam temat możliwości pływania jednostką poza granicami Polski, np. wakacyjnie w Chorwacji. W większości wpisów jakie znajduje w internecie zawierają wpisy o problemach z kontrolami przy przekraczaniu granicy lub na samej wodzie nie posiadając dokumentu rejestracji w PZM stąd moje wątpliwości jak to wygląda na dzień dzisiejszy :)

#68 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 luty 2019 - 17:06

Zarejestruj  zatem jednostkę w PZM - ale pamiętaj, że sam fakt wpisania silnika nie nadaje mu automatycznie statusu: "legalny" :)

#69 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 21 luty 2019 - 17:06

Witam
Po przeczytaniu paru postów nie rozumiem tematu rejestracji silnika zaburtowego. Poprzednią łódkę zarejestrowałem w urzędzie miasta dostałem decyzję a mianowicie zaświadczenie -że w" dniu...została zarejestrowana Łódź wędkarska o wymiarach... I otrzymała nr...."Nigdy nigdzie nie rejestrowałem silnika i przy kontroli na wodzie nikt o nic nie pytał.coś się zmieniło czy żyje w słodkiej niewiedzy. Silnik to 9.9 na który nie trzeba patentu.obecnie kupiłem inną łódkę o podobnych parametrach nakleiłem nr i pływam podobnie

#70 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 luty 2019 - 17:25

Nic się nie zmieniło:)

Urząd Miasta/Starostwo wydaje Ci decyzję/dowód zgodnie z danymi z wniosku - można tam też dodać silnik:)

Pewnie nikt z miarka nie będzie Ci nic mierzył :)

Jak trafisz Policjanta/Inspektora który będzie miał ochotę to sprawdzi Ci numery silnika o ile masz na nim tabliczkę ewentualnie numery wybite na bloku - o ile są :)

Jeśli się okaże że silnik nielegalny to oskarżenie o paserstwo:)

Silnika nie musisz rejestrować przy rejestracji sprzętu pływającego służącego do połowu ryb.:)

Użytkownik marioligi edytował ten post 21 luty 2019 - 17:26

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych