@grunwald
obawiam sie ze otworzyles puszke Pandory
Zagadnienie czulosci blanku jest bardzo skomplikowane. Podstawowa sprawa - permanentnie pomijana - kazdy z nas czuje inaczej. Tak jak slyszy inaczej. Trudno jest zatem opinie innego uzytkownika stosowac do swojej sytuacji w stosunku 1:1. Zreszta to widac czasami po dyskusjach w tym dziale, jak odległe od siebie opinie potrafia miec ludzie nt tego samego blanku czy wedki wykonanej na jednym modelu blanku.
Poczyniwszy to zastrzezenie, pokusze sie o wymienienie kilku cech ktore - w moim subiektywnym odczuciu - przekladaja sie wprostproporcjonalnie na czuly kij/blank:
1. Niska masa
2. Cienkie scianki
3. Duza zbieznosc / szybka akcja
4. Wysoki modul materialu
Kolejnosc nie jest przypadkowa.
Podkreslam ze to moje subiektywne zestawienie, czyli prawdziwe dla osobnika Friko, dlatego czuje sie zwolniony z obowiazku udowadniania dlaczego te cechy, w tej kolejnosci itp. Po prostu empirycznie tak mi wychodzi. Przerzucilem w życiu grube setki blanków i dziesiątki wędek i na własny użytek doszedłem do takich wniosków.
Najlepiej do tego opisu pasuje seria blanków Hers i tak jest w rzeczywistości ,blanki są elektryczne , w Phenixie to seria K2 i te dwie konstrukcje wyprzedzają inne jeżeli chodzi o intensywność przekazywania sygnałów . Hersami łowię od początku ich wyprodukowania i są bardziej czułe jak analogiczne St.Croixy czy inne Batsony ,Talony ,MHXy czy też CDki
Przed chwilą zważyłem oraz wymierzyłem dwa podobne blanki które będę niebawem zbroił , są to : St.Croix 5SC86MHF2-G 8'6" 8-17lb 3/8-1 Oz ( 10-28 g) oraz Hersa SLR8617-2 8'6" 8-17 lb 7-30 g
Wyniki jeżeli chodzi o wagę są nieco zaskakujące
Elitka
Waga blanku :74 g
Srednica dołu : 12,7 mm
Średnica szczytu: 1,6 mm
Hers
Waga blanku : 47 g
Średnica dołu: 13,3 mm
Średnica szczytu 1,8 mm
Więc Friko potwierdził tylko jakie cechy są decydujące w przekazywaniu sygnałów i po dość intensywnym łowieniu tymi blankami opinię potwierdzam. Hers zdecydowanie bardziej elektryczny niż Elitka ale za to Elitka z przodu jeżeli chodzi o bezpieczny hol . Elitka trochę wybacza "przespanie" brania (może być lekko spóźnione ) Hers nic nie wybacza
Moje odczucia są bardzo neutralne bo buduję bardzo podobne konstrukcje do połowu sandacza ,ciągle poszukuję i w tegorocznym sezonie zamierzam potestować konstrukcje Phenixa , wrażenia opiszę
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 luty 2014 - 10:41