Jak w temacie jakie macie obserwacje odnośnie tarła szczupaka w tym roku. Jak przedwczesna wiosna wpływa na zachowania ryb i na których wodach szczupak się wyciera a gdzie dopiero będzie, albo już to zrobił. Mam mętlik, bo takiego roku nie pamiętam, może ktoś wie w jakich temperaturach szczupak zaczyna tarło, albo jakie są inne czynniki.
Tarło Szczupaka 2014
#1 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 13:11
#2 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 13:25
Ja wiem tylko, że podbiał już kwitnie
Temp. tarła to bodajże ok. 8 st. C
#3 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 13:33
- Dagon, Tomek88 i cristovo lubią to
#4 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 14:14
Z moich obserwacji wynika, że w tym roku, "wszystko" dzieje się o ponad miesiąc szybciej niż w stosunku do analogicznego okresu z 2013r.
Jak tak dalej pójdzie to na płytkich łowiskach do końca marca szczupak powinien być już po tarle.
#5 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 17:28
Mam info. znad wody, że tarło w najlepsze trwa (bynajmniej tam gdzie bywam).
Na jednym z dwóch zbiorników (głębszym) część już wytarta, na płytkim wszystkie pełne. Mam też smutne wieści.
Polska brać stara się jak może i czy wytarty czy nie, przed reklamóweczką się nie uchowa. C...j mnie strzela, bo to info z dziś rana.
#6 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 17:58
Pleciona... sprawdź proszę znaczenie słowa bynajmniej...
#7 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 19:22
Ja wczoraj dostałem info od osoby, która była nad rzeką, że złowiony szczupak po wyciągnięciu zalał się mleczem. Proszę nie krytykujcie, to przyłów(przynajmniej tak zostałem poinformowany).
Na b.płytkim zbiorniku hodowlanym łowione szczupaki bez mleczu i ikry co wskazywałoby bagatela, że już po tarle.
#8 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 20:01
Mam stawik i rok temu tarło było dwa dni po zejściu lodu. W tym roku lód zszedł już trzy tygodnie temu a tarła nie widac. Tyle że rok temu z tego co pamiętam to lód znacznie dłużej się utrzymywał niż w tym roku - moim zdaniem pomimo tego że lód był to ikra i tak dojrzewała w szczupakach i akurat przystąpiły do tarła jak zszedł lód. Więc w tym roku też może to nastąpi mniej więcej w tym samym czasie co rok temu, choć pogoda powinna przyśpieszyć
#9 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 20:37
Dwa tygodnie temu przyłowiłem przy okoniowaniu szczupaczycę pełną ikry, w sobotę znowu przyłowiłem szcuzpaczycę już jakby wytartą. Łowisko płytkie max 3,5m zaś druga połowa akwenu to blat 80 cm wody.
Użytkownik Toudinho edytował ten post 10 marzec 2014 - 20:39
#10 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 20:47
dziś przyłów - 2 małe szczupaki (nażarte 40-ki) na zbiorniku X, okoni nie widać, drobnicy jeszcze nie ma przy trzcinach. coś musi żreć bo widziałem dwóch troli (dziwnie wyglądających dziadów) i dziwnie się zachowujących (partyzanci) - łowiących topornym sprzętem na dość duże (okoniowo) przynęty, drugi przypadek to dziadek ze spławikiem plus druga wędka z dość dużym spławikiem ("korkiem"), nawet jak na łowienie karpi czy okoni - szczupaki mają przefurgane
edit: ten rok jeszcze bez wrażeń z tarła, ale rok temu było późno, ale przynajmniej widziałem buszujące szczupacze pary
Użytkownik ROOS edytował ten post 10 marzec 2014 - 20:50
#11 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 21:07
U mnie na jeziorku temperatura wody w granicach 5st. Wczoraj przyłów jeszcze brzuszatej mamuśki.
#12 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2014 - 21:40
Mam u siebie małe rozlewisko przy jeziorku na które wypływają szczupaki żeby się wytrzeć. Co roku jeżdżę popatrzeć jak wyglądają szczupakowe zaloty. Ostatnio byłem tam w sobotę i widziałem sporo szczupaków na tym tarlisku, ale były to raczej skróty >50cm.
#13 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 06:48
Ja wczoraj byłem na zwiadzie tarłowym temp. wody 10st. Oznak tarła zero. Dziwne to jest ale mam wrażenie, że zacznie się lada dzień.
#14 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 09:45
Przynajmniej jest szansa, że nasza słodkowodna barakuda będzie mniej przełowiona początkiem sezonu, bo już się zregeneruje po tarle przed otwarciem sezonu i nie będzie żerować w amoku.
#15 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 09:58
Przynajmniej jest szansa, że nasza słodkowodna barakuda będzie mniej przełowiona początkiem sezonu, bo już się zregeneruje po tarle przed otwarciem sezonu i nie będzie żerować w amoku.
Częściowo się zgodzę, ale należy pamiętać jaka rzez w okresie ochronnym będzie się działa. Już na żywca stawiają, a i ,,okoniowcy" z 4" kopytem nie będą spać.. Niestety.
#16 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 11:30
Ja w tym roku na 4 wyjazdy widziałem 3 szczupaki ale też chyba po tarle bo 2 stały pod powiedzchnią a 1 płynął za moją okoniową gumką natomiast okoni niestety nie widziałem wogule,mięsiarze już chyba polują bo wczoraj wyciągnąłem z wody kopyto relaxa na 16 g główce które nie lezała tam długo bo było w bardzo dobrym stanie
#17 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 12:02
Częściowo się zgodzę, ale należy pamiętać jaka rzez w okresie ochronnym będzie się działa. Już na żywca stawiają, a i ,,okoniowcy" z 4" kopytem nie będą spać.. Niestety.
W sumie jakby lód dłużej się utrzymywał to by się skrócił "sezon na fileta", w którym to przepisy są sprawą drugorzędną...
#18 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2014 - 21:11
W sumie jakby lód dłużej się utrzymywał to by się skrócił "sezon na fileta", w którym to przepisy są sprawą drugorzędną...
Otóż to W zeszłym roku długo udało się rybom ,,przeżyć" przedwiosenną rzez
#19 Guest_Drac_*
Napisano 12 marzec 2014 - 18:26
Koledzy jak widzicie takie akcje /kłusownicze - bo taki sprzęt stosowany w marcu to kłusownictwo!/ dzwońcie na straż rybacką.
Oni czują się bezkarni!
#20 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2014 - 18:53
Ja jestem jednakowoż trochę czepliwy i nr mam przygotowany, przed zadzwonieniem jednak zwróciłbym najpierw uwagę osobiście, żeby nie wyjść na ubeckiego folksdeutscha (folksdojcza) jednakowoż jeśli nie pomaga to perswazja ręczna albo zdjęcie do kolekcji na dowód przestępstwa i nie ma zmiłuj taki mamy klimat.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych