Nie wiem czym łowiłeś, ale prawie każdy kij do 15g dobrze rzuci skupiony 1g na lince 0.4
Absolutnie nie mogę się zgodzić.
A łowiłem Finezzą UX do 5g (rzuca przyzwoicie), Dragon Microspecial do 6g (rzuca już OK, ale bez szału), Area Evok do 4,5g i Area Rap do 3g oba przerobione na wklejeczki do 3g realnie (te rzucają 1g DOBRZE), Perfect Jig do 10g (rzuca 1g źle), Berkley RS Micro do 4,5g (1g rzuca źle), Area Rap przed przeróbką (rzucał średniawo), Evok do 4,5g przed przeróbką (lepiej niż Rap, ale też tyłka nie urywało), Konger Micros do 5g (realnie do 8g, rzuca 1g średniawo co najwyżej), Mikado Katsudo Slim do 9g (rzuca 1g średniawo/źle), Toshido 2-8g 2,75m (rzuca średniawo/źle), Mikado Sensor X-Area do 4g (rzuca 1g OK, ale bez szału, Dragon moim zdaniem robi to lepiej, choć głowy za to nie dam).
Jasne, nie ma na liście kijów za 2000zł.
Ale napisałeś "niemal każdym kijem". A to bzdet wyssany z palca.
Mało która wędka 1g rzuci dobrze. Nawet Graphiteleader 1g rzuca spoko dopiero gdy mowa o kijach do 5g, choć jak pisałem, nawet Finezzka wolałaby troszkę więcej obciążenia.
Widocznie masz niskie wymagania.
Kij do 15g to 1g rzuci tak samo dobrze, jak kij do 30g, czyli zasadniczo długość rzutu będzie wynikała z długości wędki, bo nie naładuje się prawie w ogóle. I nie ma w tym żadnych czarów - by wędka obsługiwała cięższe przynęty, musi mieć odpowiednio sztywniejszy szczyt i resztę blanku.
Użytkownik Andżej edytował ten post 19 czerwiec 2023 - 13:16