Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Batson Enterprises

blank batson

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
772 odpowiedzi w tym temacie

#721 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 18 listopad 2023 - 11:18

Czy ktoś używa blanku REVST86MH2? Z tego co widzę, nie ma o nim wzmianki w tym wątku, a rozważam go w charakterze uniwersalnego kija na rzekę. To RX7. 

#722 ONLINE   DP Fishing

DP Fishing

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów

Napisano 01 lipiec 2024 - 09:12

Straszna cisza w wątku to dodam krótki opis Batsona Imms610mxf 14lb opisany do 14 gram. Bardzo fajna sandaczówka.
Bez problemu wcina większe sandacze i poradził sobie z przyłowem sumka.
Najlepiej działa w zakresie 8- 15 gram plus wąskie 15 cm. Czułość blanku na wysokim poziomie.

#723 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 01 lipiec 2024 - 12:23

Straszna cisza w wątku to dodam krótki opis Batsona Imms610mxf 14lb opisany do 14 gram. Bardzo fajna sandaczówka.
Bez problemu wcina większe sandacze i poradził sobie z przyłowem sumka.
Najlepiej działa w zakresie 8- 15 gram plus wąskie 15 cm. Czułość blanku na wysokim poziomie.

Strasznie rybożerny ten blank. Sandacze wcina! Aż mu się przelotki trzęsą, zapewne  :rolleyes:

#724 ONLINE   DP Fishing

DP Fishing

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów

Napisano 01 lipiec 2024 - 14:16

Michale nie bądź uszczypliwy. Oczywiście moją intencją było przekazanie informacji, że łowiąc tym kijem nie ma problemów z zacięciem ryby :) i że to bardzo fajny blank.

Użytkownik DP Fishing edytował ten post 01 lipiec 2024 - 14:31

#725 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów

Napisano 01 lipiec 2024 - 16:39

Z zacięciem ok, ale wcinanie sandaczy, to już inna kwestia. 😜
  • DP Fishing lubi to

#726 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1402 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 24 lipiec 2024 - 20:19

Tez mam kijek na tym blanku i bez problemu daje sobie radę z ładnymi sandaczami.Szybki, sprężysty z ładnym ugięciem.
  • DP Fishing lubi to

#727 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1648 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 21 listopad 2024 - 14:15

Cześć

wobec ubogiego rynku seryjnych traveli o jigowym zacięciu, miał ktoś do czynienia z travelami z RX6?

Dokładnie mam na myśli SB783-3 - czy blank zachowuje charakter typowy dla spin bassa i czy tak w ogóle warto podążać tą ścieżką?  ;) 

#728 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2024 - 17:39

Mam pytanie o xst1143f.. Były jako rx7 i był model rx8 ? Starsze USA były zielone.. a nowsze już nie ? A jak jest zielony i ma napisane rx7 & rx8 blend ? Myślę zakupić taki kij i fajnie bym wiedział co i jak z tymi blankami..🙂 Z góry dziękuje za rozjaśnienie tematu..😇

#729 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 24 listopad 2024 - 19:26

Jeśli dobrze pamiętam xst1143F to blend rx7 & rx8 w kolorze stalowym. W lakierze transparentnym zielonym (jeszcze wcześniej śliwkowym) był ist1143F, węgiel rx7, produkcja jeszcze USA. Dla mnie zielona seria ist i isp to najlepsze blanki tej firmy.

#730 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów

Napisano 24 listopad 2024 - 19:51

W skrócie - RX7 (teraz Revelation) jest fajne, RX8 jest cacy!

P.S. Mój jedyny amerykaniec RX7 był nielakierowany (pomijam kilka muchówek RX7+ - te były brązowe). Miałem dwa IST zielone - oba blanki już chińskie, ale też fajne.

#731 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2024 - 20:01

Czyli xst 1143f jest zawsze tylko i wyłącznie blendem rx7 i rx8, a ja poprostu jestem daltonistą (juz dawno sie na tym złapałem😉) patrząc na zdjęcia wędki w necie.. zgadza się ?

#732 OFFLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 24 listopad 2024 - 20:39

Zadzwoń do FC, tam pewnie otrzymasz wszelkie informacje.

#733 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2024 - 21:16

Zadzwoń do FC, tam pewnie otrzymasz wszelkie informacje.

Tak zrobię. Chiński czy amerykański.. oby dał radę rzucać kleniowymi wobkami i lzejszymi boleniowymi przynętami..

#734 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 24 listopad 2024 - 21:21

Czyli xst 1143f jest zawsze tylko i wyłącznie blendem rx7 i rx8, a ja poprostu jestem daltonistą (juz dawno sie na tym złapałem😉) patrząc na zdjęcia wędki w necie.. zgadza się ?

XST 1143f jest tylko jeden. Ma stalowy kolor. Jest mieszanka rx7 i rx8. Innych nie bylo. To kapitalny blank. Ciut o nim pisalem dawno temu na moim blogu.
  • Sławek Oppeln Bronikowski i Fatso lubią to

#735 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 24 listopad 2024 - 21:40

W skrócie - RX7 (teraz Revelation) jest fajne, RX8 jest cacy!

P.S. Mój jedyny amerykaniec RX7 był nielakierowany (pomijam kilka muchówek RX7+ - te były brązowe). Miałem dwa IST zielone - oba blanki już chińskie, ale też fajne.

Blanki muchowe oznacznoe jako rx7+ ( brazowe), rx8+ (czarne) plus seria jednoczesciowych spinow i castow rx8+ znowu czarna byla produkowana dla Batsona u St Croix. Dawniej ponoc Loomis dla nich cos robil.

Zanim pojawily sie u Irka mozna je bylo kupic w Krokusie. Nazywane jako American Pro. Nie byly lakierowane. Wiem bo widzialem, studiowalem w Lodzi w 1999-2001, czesto odwiedzalem sklep. Pewnie ze Slawkiem sie tam nawet minelismy :) Byly made in USA.

#736 OFFLINE   ryba1981

ryba1981

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 234 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 24 listopad 2024 - 21:40

Tak zrobię. Chiński czy amerykański.. oby dał radę rzucać kleniowymi wobkami i lzejszymi boleniowymi przynętami..

Jak chcesz sprawdzić czy da rade, daj znać , mam taki , możemy się spotkać nad Wisłą 

#737 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2024 - 22:56

Dziękuję Wam bardzo..🙂👍💪 Czyli.. nie jest za.mocny do kleniowania na Wiśle ? Wiem że lepsze są lżejsze blanki w sensie cw.. ale szukam uniwersalnego lekkiego blanku nad rzekę... 🙂

#738 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 12:23

Cześć

wobec ubogiego rynku seryjnych traveli o jigowym zacięciu, miał ktoś do czynienia z travelami z RX6?

Dokładnie mam na myśli SB783-3 - czy blank zachowuje charakter typowy dla spin bassa i czy tak w ogóle warto podążać tą ścieżką?  ;) 

miałem w ręku kiedyś tego travela, kilka lat temu - pamiętam że to był bardzo mocny blank, spokojnie by się nadał np. na średniociężką jerkówkę. Czy nadałby się do jiga - do ciężkiego tak natomiast fakt że był to jednak blank w 3 kawałkach na złączach put-over powodował że wydawał się chyba jeszcze nieco szybszy / sztywniejszy od jednoczęściowych SB Batsona z tamtego okresu;  ogólnie kawał kija, raczej do większych ryb i większych / cięższych przynęt

#739 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 12:28

Dla mnie zielona seria ist i isp to najlepsze blanki tej firmy.

Osobiście polemizowałbym z tym stwierdzeniem. Uważam że późniejsze XST w kolorze "tytanowy metallic" są ciekawsze i tak naprawdę od XST Batson wszedł na wyższą półkę jeśli chodzi o dłuzsze blanki salmon & steelhead.  Zielona seria miała owszem bardzo ładny transparentny kolor olimpic green i z tego powodu wspominam ją z sentymentem natomiast były to typowe blanki ze średniej półki. Użytkowo i jakościowo XST stoi o półkę a może i dwie wyżej - to oczywiście tylko moje zdanie :)

• Fatso lubi to

#740 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów

Napisano 25 listopad 2024 - 13:03

Nie tylko Twoje 😀

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, batson