Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
BLANKI

Blanki Batson Enterprises

blank batson

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
772 odpowiedzi w tym temacie

#741 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 25 listopad 2024 - 13:11

Ja już dawno zostawiłem Batsona w spokoju, zdecydowanie są dużo lepsze, lżejsze i tańsze rozwiązania. Japońskie wędki eggingowe pod każdym względem wyprzedzaja poczciwe SSy i jedynie sentyment może być obecnie uzasadnieniem dla kupna Batsona. 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 25 listopad 2024 - 13:12

• Rheinangler lubi to

#742 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 25 listopad 2024 - 13:19

Hmmm… to nie jest karane, jeszcze 🤪

#743 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 13:58

Ja już dawno zostawiłem Batsona w spokoju, zdecydowanie są dużo lepsze, lżejsze i tańsze rozwiązania. Japońskie wędki eggingowe pod każdym względem wyprzedzaja poczciwe SSy i jedynie sentyment może być obecnie uzasadnieniem dla kupna Batsona.

Czyli nie kupiłbyś dziś używanego xst1143 za 600zł ? By sobie w zimowe wieczory przezbroić pod siebie i mieć na wiosenne łowy ? Nie chce wydać więcej jak 800-900zł na taką wędkę.. jest na olx CD HYDROGRAPH za tysiaka.. ale krótszy, delikatniejszy i nie wiem czy tak uniwersalny to blank.. mało o nim opini.

Użytkownik Bolesław edytował ten post 25 listopad 2024 - 14:54

#744 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 15:15

To tylko Twój punkt widzenia. Wiem, że jesteś fanem kijów Yamaga Blanks. Ale w seriach różnych producentów są różne blanki.  Mój punkt widzenia jest taki, że po przełowionych kilku miesiącach Mebiusem Yamagi - czyli kijem "eggingowym" o którym piszesz -  i różnych rybach wyjętych na ten kij (od drobnych okoni do boleni pod 80 cm) mogę powiedzieć tyle, że wędka  jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. Natomiast w swojej wąskiej specjalizacji - do łowienia na tzw. moving batits jest rzeczywiście bardzo dobra. Tylko, że wędkarstwo nie kończy się na łowieniu boleni ani szerzej: na łowieniu na tzw. moving baits. Jeżeli ktoś lubi szybsze wędki S&S np do jigowania lub po prostu bardziej uniwersalne to trudno mi sobie wyobrazić o coś lepszego niż XST Batsona. Zaznaczam że nie miałem w ręku nowych St.Croix ani Lamiglasów.   Stary Esprit Lamiglasa tez był świetny, podobnie jak niektóre modele starych Talonów. Na plus dla Yamagi na pewno jest to wychodzi taniej niż wędka z pracowni na analogicznych komponentach. No i szybciej.

#745 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 25 listopad 2024 - 16:44

że wędka  jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. 

można prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia? Jakie cechy przesądzają o takiej ocenie?

Użytkownik Bobby0404 edytował ten post 25 listopad 2024 - 16:44

#746 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów

Napisano 25 listopad 2024 - 17:34

XST1143F za 600 zł? Jeśli nic mu nie dolega, to brać, brać, brać!!!
  • TOFIX99 lubi to

#747 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1648 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 25 listopad 2024 - 17:54

To tylko Twój punkt widzenia. Wiem, że jesteś fanem kijów Yamaga Blanks. Ale w seriach różnych producentów są różne blanki.  Mój punkt widzenia jest taki, że po przełowionych kilku miesiącach Mebiusem Yamagi - czyli kijem "eggingowym" o którym piszesz -  i różnych rybach wyjętych na ten kij (od drobnych okoni do boleni pod 80 cm) mogę powiedzieć tyle, że wędka  jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. Natomiast w swojej wąskiej specjalizacji - do łowienia na tzw. moving batits jest rzeczywiście bardzo dobra. Tylko, że wędkarstwo nie kończy się na łowieniu boleni ani szerzej: na łowieniu na tzw. moving baits. Jeżeli ktoś lubi szybsze wędki S&S np do jigowania lub po prostu bardziej uniwersalne to trudno mi sobie wyobrazić o coś lepszego niż XST Batsona. Zaznaczam że nie miałem w ręku nowych St.Croix ani Lamiglasów.   Stary Esprit Lamiglasa tez był świetny, podobnie jak niektóre modele starych Talonów. Na plus dla Yamagi na pewno jest to wychodzi taniej niż wędka z pracowni na analogicznych komponentach. No i szybciej.

moving baits tzn? 

#748 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 19:01

XST1143F za 600 zł? Jeśli nic mu nie dolega, to brać, brać, brać!!!

No tak... tylko stare zbrojejenie... ja nie będe szalał w tytany. Alconity kr (bo mam) i sic na szczycie. I tyle. I tak wychodzi kij za tysiaka.

Użytkownik Bolesław edytował ten post 25 listopad 2024 - 19:01

#749 ONLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 listopad 2024 - 19:32

Stare zbrojenie nie przeszkadza w łowieniu. Po przezbrojeniu nie koniecznie będzie lepszy.
  • popper, Sławek Oppeln Bronikowski i Fatso lubią to

#750 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 19:56

Stare zbrojenie nie przeszkadza w łowieniu. Po przezbrojeniu nie koniecznie będzie lepszy.

Masz rację.. wiem. Też sie tym aż tak nie podniecam 😉 Jestem tradycjonalistą ale nie fanatykiem😉 Za to fajnie "coś porobić" przy 15sto letnim kiju. Te giga przelotki na szczycie ze startową 30 to nie jest zawsze sexy😉

#751 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów

Napisano 25 listopad 2024 - 20:27

Ta 30, to Y, czy V?

#752 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 25 listopad 2024 - 21:18

Przewaga przelotek torzite, polega głównie na wyjątkowo korzystnej optymalizacji marży. A anorektyczne ciągoty to tylko zwykły odruch stadny  :) 

Nic do japońskich pomysłów na sukces nie mam - oprócz zadawnionej niechęci do byłych hitów Diaflash/TwinPower/Power Loop. Szarpnąłem się i wybuliłem za nie sporo, ale żaden nie przetrzymał długo - Diaflash trzasnął sobie dwa razy, co ma tą poboczną zaletę, że był moim najdroższym kijem. Po Efttexach i największym rynku sprzętowym sądząc, nie są istotną konkurencją dla świętej trójcy i jej odprysków :) Moje dwa długie Batsony RX7, z 2000 roku, przetrzymają nawet koniec świata  :)   

#753 ONLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 600 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2024 - 22:38

Y. Ale to nie o to chodzi. Mam stary kij którego nazwy nie można w tym dziale wymieniać. Też 15 letni albo lepiej. I jego uzbrojenie działa.. sprawdza się 🙂 Ale to ciężki kij... i do trolla często. Zauważyłem że duże przelotki na szczycie minimalizują plątanie o blank gdy trzeba szybko zwinąć z płynącej łódki i przynęta wyskoczy z kilwatera.. są plusy. Jest ich sens. A rzutowo nie sprawdzałem.. ale wędki rzutowe opisane w tym roku w mieścięczniku znanym... daje do myślenia.

Użytkownik Bolesław edytował ten post 25 listopad 2024 - 22:47

#754 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 26 listopad 2024 - 01:00

Jak lowisz klenie czy bolenie to z braku znajomosci chociazby owych wedek jestem w stanie uwiezyc opini eksperta.

Ja mialem mozliwosc lowic dwoma Batsonami XST 1264F i XST 1143F ryby lososiowate jak pstragi, trocie czy lipienie. @Friko 1143 w jeden dzien ulowil wiele pstragow uznawanych za duze, chwile pozniej mial okazje podac na dloni woblera lososiowi OK 90 cm i gdyby wzial tez wedka dala by rade. Moge duzo pisac. Nie wiem czy Twoje Yamagi do 21 gram sa w stanie podniesc na dyszlu pstraga ponad 50 cm, takiego klenia czy okonia pod 45? Tak z poltorej metra na skarpe. Nie wiem czy w rynnie tuz pod brzegiem podbija kopyto relaksa 4" z glowka 35 gram jak potrzeba dobrac sie do duzych okoni tam siedzacych 1143 dawal rade. Tyle ze z zylka i najgorszym horrorem swrwisantow kolowrotkow czyli holem z niego. Dokladnie tak samo jak w muchowce. Wedka pod najlepszym katem i sie kreci.

#755 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 26 listopad 2024 - 01:39

No tak... tylko stare zbrojejenie... ja nie będe szalał w tytany. Alconity kr (bo mam) i sic na szczycie. I tyle. I tak wychodzi kij za tysiaka.

Nawinac na kolowrotek zylke i lowic nawet jesli startowa to alconite Y30.

#756 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 26 listopad 2024 - 21:48

Miałem sporo wędek na blankach Batsona, na pewno większość w zakresie 10-17lb i 8'6-9'6.

Mebius nie nadaje się do cięższego jigowania ale już ostrzejsze pozycje TZ/N jak najbardziej i sporo lepiej niż "batoniki" S&S.

Pisząc o eggingerach dodałem, że o kij na bolenie się rozchodzi, bo o taki pytał juzer co go interesowały blanki. Yamaga oczywiście ma również wędki uniwersalne ale lepsze na bolenie są te eggingowe niż te uniwersalne, bardzo dokładnie to sprawdziłem.

Batsona nie kupiłbym już nawet za 100 PLN bo zwyczajnie łowię na możliwie najlepsze wędki jakie jestem w stanie zdobyć, nie sugeruję się sentymentami. Batsony nie są złe ale są już dużo lepsze kije, ot tyle. Trochę to na zasadzie takiej, jak ta, że nie łowię już stellami poniżej 2010 roku bo właśnie od Stelli FE w górę zaczęły być one wyraźnie lepsze. 

Zdaję sobie sprawę, że będą osoby broniące marki za wszelką cenę ale to jest normalne, co nie znaczy do końca obiektywne  :) 

• Rheinangler lubi to

#757 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 26 listopad 2024 - 23:02

Moim zdaniem, MOIM to dużo, za finalnie 1000zł używany kij który trzeba było jeszcze przezbrajać. Dziś jest cała masa świetnych wędek czy eggi / seabass Mebius, Calista / BlueCurrent TZtki Dialuna / Lunamis / Argento / Crostage / Triplecross /  Solpara / Tidrift i sporo innych gdzie wybierzesz sobie kij pasujący parametrami i akcją, finalnie wyjdzie cię tez 1000zł ale faktycznie będzie znacznie wyżej niz ten batson, użytkowo, estetycznie itp.

Co do Mebiusa mogę się wypowiedzieć bo miałem kij kosztował ok 1250zł mnie finalnie w domu, za te pieniądze żadna pracownia nie wykona wędki na takim poziomie, estetyce, komponentach, i co najważniejsze blanku. Nawet za wędkę na poziomie MajorCraft w pracowni zapłacisz x2 jak nie x3.

Robisz sam, koszt robocizny odchodzi, ale kij na dożywocie albo ze sporą stratą przy odsprzedaży. Mi za 200zł nie chciało by się bawić, chyba że lubisz, jednak i tak nigdy nie zbliżysz się do jakości gotowego Mebiusa czy Dialuny którą również w granicach 1100zł możesz kupić, dobrze poszukasz to i lunamisa za 1200-1300 można tracić

Nie zamierzam przekonywać na siłę bo u nas panuje kult pracowni za wszelka cenę, jest pracownia jest jazda... dla mnie nawet lepiej bo co fajniejsze wędki japońskich marek szybko znikają ze sklepów, generalnie im więcej wyznawców pracowni tył łatwiej mi będzie, mniejsza konkurencja przy zakupach :D

Edycja:

Żeby być uczciwym wędki gotowe, o których pisze nie są pozbawione wad, największą z nich jest zmiana postrzegania sprzętu wędkarskiego często do tego stopnia że nie wyobrażasz sobie używania innych, u mnie pracownia zostaje tylko na skrajne przypadki...na tyle skrajne że wszystkie kije z pracowni już dawno sprzedałem i nie widzę sensu i możliwości do tego wracać. Ten etap rozwoju już dawno za mną bezpowrotnie.

Użytkownik Valo edytował ten post 26 listopad 2024 - 23:08

#758 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 27 listopad 2024 - 06:42

Głos globalnego marketu, koniec końców, musiał się i tutaj tutaj pojawić :) Albowiem ten supermarket codziennie dostarcza nam rzeczy coraz lepsze, ładniejsze i akuratniejsze i temu podobne, bez pudła spełniające wyrafinowane wyobrażenia masowej klienteli o rzeczach nieskończenie doskonałych, o lata świetlne i corocznie wyprzedzających poprzednie hity, tudzież staromodne nawyki ludzi samodzielnych, niezależnych i wolnych od wszelkiego wmówienia - w tym tzw lepszejskości.

Jak wiemy najlepsza w świecie kawa jest w Starbucks, szamka w McDo, whisky w Lidlu, a cała reszta na aliexpress!

I tylko zwykły oszołom - ale pozbawiony kompleksów -  potrafi samodzielnie sporządzić szarlotkę :D  Na szczęście.. 

#759 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5381 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 27 listopad 2024 - 07:05

Najblizej mi do rozumowania Kuby. Uczciwie trzeba jednak powiedziec, ze taki stopien pragmatyzmu oparty na otwartej glowie i portfelu i zainwestowanym w to czasie nad woda jest dostepny dla bardzo niewielu osob...

Zazwyczaj daje sie zaobserwowac w trakcie forumowych dyskusji, ze z braku ktorejs wz ww mozliwosci, ten czy ow user kompensuje sobie to jakas tam "ideologia"czy emocjami i sie zaczyna...

To co Slawek czesto okresla duzo, tanio, T.... :lol:

Z mojego doswiadczenia wynika, ze nie trzeba, byc moze nawet nie nalezy uzywac emocji i sentymentow by wybrac odpowiedni kij.

Dalej opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu, zaryzykowalbym teze, ze mocno techniczne podejscie jesli jest oparte na wiedzy i doswiadczeniu staje sie uczciwe wobec mozliwosci wyrobu x,y,z, a nie wobec marki lub jej znanych uzytkownikow.

Mozna mi w tym momencie zarzucic, "co ty gadasz, przeciez sam uzywasz wielu staroci technicznych",- jednak ja ich uzywam zgodnie z tym co napisalem wyzej, czyli dlatego, ze odpowiada mi to co oferuja a czego nie znajduje w tzn nowych pomyslach. 

Zdaje sobie sprawe, ze ta moja opinia nie trafia w meinstrem, bo wymaga czasu, pieniedzy, przyznania sie przed samym soba do bledu i krytycznego podejscia,- a na tak dlugi proces nikt obecnie nie ma ochoty.

Nie ma ochoty bo chce efektu a nie pracy nad nim...

Koniec slowa na niedziele :lol:

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 listopad 2024 - 07:08

• guciolucky i bogunow lubią to

#760 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 27 listopad 2024 - 09:45

Jeżeli ktoś lubi tkwić do końca życia w dogmatach czemu nie... warto czasem podejść do okna w bańce przetrzeć szybkę i spojrzeć na to co oferuje świat.

• kmiasko lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, batson

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych