#281 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2018 - 20:14
#282 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2018 - 22:37
#283 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2018 - 09:45
Zerknij na Suzuki. Fakt ze miałem tylko lekkie wersje ale były szybkie i sprężyste, nie szybkie i kołek. Może w mocniejszych coś znajdziesz.
- Tomek88 lubi to
#284 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2018 - 13:57
#285 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2018 - 16:09
Jak juz sie zdecydujesz to daj znac co tam wybrales.
#286 OFFLINE
#287 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 17:42
#288 OFFLINE
Napisano 16 październik 2018 - 17:52
- Friko, ezehiel i pomidor babinicz lubią to
#289 OFFLINE
Napisano 18 październik 2018 - 21:48
aaaa... to taka ichnia uklejówka?
#290 OFFLINE
Napisano 24 październik 2018 - 14:16
#291 OFFLINE
Napisano 24 październik 2018 - 15:43
#292 OFFLINE
Napisano 24 październik 2018 - 17:38
#293 OFFLINE
Napisano 25 październik 2018 - 07:41
Jak w temacie poszukuje opini na temat tych blanków. Chce na luty/ marzec zbudować kijaszek, którym zamierzam łowić kropki i okonie na przynęty gumowe, jigi i koguty. Ostatnimi czasy zrezygnowałem z łowienia pstragów woblerami i przerzuciłeś się na w\w przynęty. Byłby fajnie jakby jakiś użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami. Najbardziej interesuje mnie model L. Z góry dzięki.
Chodzi mi konkretnie o Matagi Super Twitching Special. Nie jest wyszczególnione bo temat został przeniesiony przez admina.
Mam L i M
L to genialny kijek na okonie, w tej długości i mocy obecnie nie znam szybszego.
Matagi super shore tylko krótsze.
#294 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2018 - 01:50
Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu?
Za wszelkie porady serdeczne dzieki.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 29 listopad 2018 - 01:52
- Krzysiek Rogalski i MajKar lubią to
#295 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2018 - 08:22
Jak zetnie z góry to zrobi się z tego lekki kołek
Ten blank jest dość mocny
Nie wiem czy nie Za mocny na pstrąga
Żeby uruchomić dolnik to już trzeba kawałek ryby
#296 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2018 - 08:33
- Krzysiek Rogalski lubi to
#297 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2018 - 08:34
Wkręcił mi się film na Aurigę do 11g jako kij stricte pod pstrągi średnie i duże, łowione w trudnych warunkach brzegowych (przybrzeżne krzaki, powalone do wody drzewa itp), głównie na woblery 5-6cm i obrotówki 1-2.
Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu?
Za wszelkie porady serdeczne dzieki.
Moim zdaniem dobry wybór
Skoro szczyt ma być jak najdelikatniejszy, stąd wniosek, że ciąć od dołu.
Ja z kolei nie obawiałbym się, że będzie za mocny na pstrąga, zwłaszcza że kawałek owego dolnika Kuba i tak będzie kazał obciąć. Poza tym zawsze może trafić się jakiś kaban
Z kolei szczyt jest naprawdę finezyjny i delikatny, ma średnicę chyba 1,12 mm. Zaczyna pracować pod przynętami na główkach już od 3-4 g.
O, właśnie Kuba mnie ubiegł z tym wnioskiem odnośnie cięcia i mocy
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 29 listopad 2018 - 08:35
#298 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2018 - 08:47
Auriga to genialny blank, wydłużony do 198cm nie wyobrażam sobie skrócenie od góry. Gdybym miał skracać to od dołu.
- Krzysiek Rogalski lubi to
#299 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2018 - 10:21
Sie ma gdyby ktoś szukał na yt filmiku z pracą Matagi Tr 74 Super Mabaru M, to zapraszam do zerknięcia, może komus pomoże w wyborze blanku...
- Krzysiek Rogalski, carlus75, Night_Walker i 4 innych osób lubią to
#300 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2019 - 14:33
Dzień dobry Panowie,prośba. Może ktoś miał do czynienia obydwoma blankami i coś podpowie.Chodzi mi o różnice(praca ugięcie,realnie obsługiwane gramatury itp pomiędzy dwoma poniższymi blankami:
https://sklep.brc.co...,5g,-1-4lb/1111
https://sklep.brc.co...i,-1,5-3,5g/776
Wiem że Area to wklejka,widzę też że ma sporo mniejszą średnicą szczytówki.Moja ułomna wiedza na temat rodbuildingu podpowiada że Area lepiej powinna w związku z tym podawać niższe gramatury.Pytanie czy nie jest przy okazji jakoś mocno szczytowa w ugięciu.Konkretnie ma być wędka castingowa działąjąca dobrze od 1,2-1,3g do górą...no właśnie.Stąd pytanie czy górne 2,5g.przy Area i 3,5g.przy Super Trout to opisy zgodne z rzeczywistością.Super Trout(blank)miałem w ręce i bardzo mi się spodobał,stąd moje pytanie o porównanie z TR60 Area Sensor bo tego nie miałem niestety okazji dotknąć.
Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,Andrzej.
- robtin23 lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, matagi
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych