Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kamizelka pneumatyczna - jaka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
264 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 12 listopad 2018 - 10:19

Na przyszly rok planuje zakup takiej kamizelki :

https://www.secumar....odukt/free-100/

Mial moze ktos okazje uzytkowac ? albo przynajmniej nosic / plywac z tym ?

Posiada atest UE i nie bedzie uzytkowana na wodach PL, wiec raczej interesuja mnie aspekty praktyczne, a nie formalnoprawnodedukcyjne:)

Załączony plik  SECUMAR-FREE100_2.jpg   23,82 KB   23 Ilość pobrań

Bede wdzieczny za komentarze

Pozdrawiam

#82 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 12 listopad 2018 - 10:57

Nie ma konieczności wymiany pojemnika ze prężonym powietrzem jeśli minimalna waga podana na naboju jest w normie. Wymogi UE nakazały podanie daty ważności na większości sprzedawanych przedmiotów. Używałem w pracy kamizelek ratunkowych po przeglądach, które miały naboje produkowane wcześniej niż 5 lat temu i jeśli waga była ok przegląd był podbijany.

Dokładnie, dyskwalifikująca jest za niska masa lub korozja.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

#83 ONLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 12 listopad 2018 - 11:23

Na przyszly rok planuje zakup takiej kamizelki :

https://www.secumar....odukt/free-100/

Mial moze ktos okazje uzytkowac ? albo przynajmniej nosic / plywac z tym ?

Posiada atest UE i nie bedzie uzytkowana na wodach PL, wiec raczej interesuja mnie aspekty praktyczne, a nie formalnoprawnodedukcyjne:)

attachicon.gif SECUMAR-FREE100_2.jpg

Bede wdzieczny za komentarze

Pozdrawiam

@Guzu ja też myślałem nad zakupem czegoś takiego, jednak na razie się wstrzymałem. Przy tego rodzaju kamizelkach trzeba sobie zdawać sprawę jak one działają, a mianowicie: po aktywowaniu automatycznym lub ręcznym pompuje nam się kamizelka w kształcie tradycyjnym lub koła ratunkowego. Następnie trzeba sobie te koło ratunkowe założyć wokół pasa i zapiąć lub tradycyjną kamizelkę założyć przez głowę. Tak więc działa to zupełnie inaczej niż w przypadku standardowej kamizelki, która nawet po utracie przytomności i wpadnięcia do wody uratuje nam życie.

Inne rodzaje takich wynalazków:

https://www.amazon.c...6f-1f89a389871f

https://www.amazon.c...rd_i=B00SGV71MU

#84 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 11:33

@Guzu ja też myślałem nad zakupem czegoś takiego, jednak na razie się wstrzymałem. Przy tego rodzaju kamizelkach trzeba sobie zdawać sprawę jak one działają, a mianowicie: po aktywowaniu automatycznym lub ręcznym pompuje nam się kamizelka w kształcie tradycyjnym lub koła ratunkowego. Następnie trzeba sobie te koło ratunkowe założyć wokół pasa i zapiąć lub tradycyjną kamizelkę założyć przez głowę. Tak więc działa to zupełnie inaczej niż w przypadku standardowej kamizelki, która nawet po utracie przytomności i wpadnięcia do wody uratuje nam życie.

Inne rodzaje takich wynalazków:

https://www.amazon.c...6f-1f89a389871f

https://www.amazon.c...rd_i=B00SGV71MU

Planuje uzytkowanie jej z Belly Boat, wiec raczej wpadanie do wody powodujace utrate przytomnosci malo prawdopodobne.

#85 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 12 listopad 2018 - 17:48

sorki chcesz cos miec na pasie zalozone siedzac na czyms co ma oparcie? chyba nie bedzie za wygodnie? Oczywiscie uwaga od 120kg kolesia, ale moze sprobuj gdzies siasc z torebka typu "nerka" najpierw?

Pozatym ja osobiscie balbym sie na bb tego wynalazku bo dosyc duzo linek etc i mozne sie cos kijowo zachaczyc - jak ci sie kamizelka zaklinuje pod bb albo cos to sa szansa, ze ich nei rozplatasz.

Oczywiscie mowa o czarnym scenariuszu. Ps w zeszlym tygodniu sie najadlem strachu wodowalem sie na bardzo niskiej wodzie w miekkim mule - przy samym brzegu pletwy mi sie zaklinowaly w mule i upadlem na plecy do wody - nie moglem ruszyc nogami a bb mi "uciekl" jak sie na nim oparlem. Przy odpowiedznio niefartownym upadku tego typu (np na twarz) mozna miec 5 kamizelek i utopic sie 50cm od brzegu na 20 cm wodzie... bo automat odpala sie dopiero po pelnym zanurzeniu do tego czesto luzu jest na tyle ze kamizelka nic nie da. Fartownie brzeg byl na tyle blisko, ze sie dalem rade wydostac.

#86 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 12 listopad 2018 - 18:23

Jakby ktos chcial,mam trzy naboje ...do "oddania"

#87 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 12:36

sorki chcesz cos miec na pasie zalozone siedzac na czyms co ma oparcie? chyba nie bedzie za wygodnie? Oczywiscie uwaga od 120kg kolesia, ale moze sprobuj gdzies siasc z torebka typu "nerka" najpierw?

Ale owa nerka z kamizelka z zalozenia jest z przodu . Na brzuchu.

Nie plywam w kamizelce wedkarskiej. Nie plywam z zadnym zasobnikiem na sobie -typu slingbag, technical vest etc.

Wiec pomyslalem, ze moge plywac z tym.

Widze, ze masz watpliwosci.

Zwykla kamizelke na naboj ( z recznym zaplonem) mam, drugiej kupowac nie planuje. 

Ta na pasku zanabede, takze temat jest do sprawdzenia w warunkach lowiska...

• gooral lubi to

#88 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 373 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Piotr

Napisano 14 listopad 2018 - 17:36

Witam. Mam pytanko mam kamizelkę pneumatyczną DAM Effzett 150 N 33g CO2, wyprodukowaną na początku 2016 roku, jaki jej okres przydatności, do kiedy ważny nabój itp. Po jakim okresie od 2016 roku należy zrobić przegląd lub do kiedy jest jej sprawność, że tak powiem...? W środku jest tak tabela narysowana od 2015-2010 r. czy to oznacza, że do 2020 (przez 5 lat) można bez obawy ją użytkować i nie robić przeglądów i w razie konieczności prawidłowo zadziała czyli napompuje.I czy po wpadnięciu do wody ten typ kamizelki sam się napompuje (bo jest też sznureczek do pociągnięcia). Miałem instrukcję ale niestety mi zamokła i rozmyły się litery. Może ktoś posiada taką instrukcję i by mi przesłał (proszę o info na pw to bym podał maila). Dzięki.

#89 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 19:21

Tabletkę zmienia się raz na dwa lata, przy czym nie może być używana dłużej niż nadrukowana data, jeżeli kamizelka jest cały czas na łodzi to co roku, wilgoć z powietrza jej podobno szkodzi.

https://www.decathlo...c1-53d1850983a7

Nabój, jeżeli ma odpowiednią masę i brak śladów korozji to jest dobry. Niska masa lub korozja wykluczają z użytku.

Zalecenia UML są tu:

https://www.uml.co.u...c_inflator.html

Jam zrobić samodzielnie tu:

https://www.uml.co.u...nstructions.pdf

#90 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 373 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 14 listopad 2018 - 20:03

Tabletkę zmienia się raz na dwa lata, przy czym nie może być używana dłużej niż nadrukowana data, jeżeli kamizelka jest cały czas na łodzi to co roku, wilgoć z powietrza jej podobno szkodzi.

https://www.decathlo...c1-53d1850983a7

Nabój, jeżeli ma odpowiednią masę i brak śladów korozji to jest dobry. Niska masa lub korozja wykluczają z użytku.

Zalecenia UML są tu:

https://www.uml.co.u...c_inflator.html

Jam zrobić samodzielnie tu:

https://www.uml.co.u...nstructions.pdf

U mnie nie ma daty na tabletce?? Chyba, że jest widoczna po odkręceniu tej przezroczystej plastikowej osłony (ale boję się co  kolwiek tam odkręcać żeby nie wystrzeliło...a jestem w tym zielony a servisu blisko brak). A czy tabletka jeżeli już nie będzie do użycia czyli straci swoją ważność to nie zmieni się jej kolor i będzie to znak do jej wymiany bo już nie zadziała?

Użytkownik pio76 edytował ten post 14 listopad 2018 - 20:25

#91 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 14 listopad 2018 - 21:21

To wymien naboj i tabletke. Bedziesz mial pu kt zaczepienia. A jak wleziesz z nia do wody/ zanurzysz w wodzie to i przetestujesz balon/ tabletke/naboj przy okazji

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

#92 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 21:56

No właśnie popatrzyłem na zestaw do tego i nie jestem do końca pewny, czy to jest UML. Tzn. wygląda podobnie, nabój chyba taki sam. Możesz wrzucić zdjęcie zestawu aktywującego? Jak to UML (na 99% tak), to tabletka w decathlonie kosztuje około 30 PLN.

#93 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 373 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 14 listopad 2018 - 23:10

A co jest wyznacznikiem tego, że tabletkę trzeba wymieniać po 2 latach...zawilgocenie i wtedy może nie zadziałać (nie sądzę żeby zawilgotniała bo jest w obudowie chroniącej przed wodą czy wilgocią). A może zmienia ona kolor jak już należy ją wymienić....czy nie ma takiej opcji, generalnie chodzi mi o to skąd wiadomo, że należy wymienić, jak np. kamizelka leży w domu nie używana przez 2 lata to też wymiana??? 

I jeszcze pytanie którędy dostaje się woda żeby zmoczyć i aktywować tabletkę skoro jest ona w tej plastikowej przezroczystej kapsule?

Załączony plik  20181114_2256551.jpg   30,94 KB   23 Ilość pobrań

Użytkownik pio76 edytował ten post 14 listopad 2018 - 23:13

#94 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo

Napisano 15 listopad 2018 - 06:08

Od spodu przez zielony plasticzek jest otwór,a ogolnie najlepiej wykręcić tabletke po wedkowaniu i polozyc w suchym miejscu,i co wyjazd na ryby wkrecac,i tak mozna wieki.

#95 OFFLINE   ptychoo

ptychoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaWąbrzeźno
  • Imię:Krzysztof

Napisano 15 listopad 2018 - 20:33

Ja już nie mam problemu z datą tabletki i naboju.🤓
Przed wjazdem łódką na myjnię zapomniałem o kamizelce w bakiście. 🙈🙈🙈 Działa. Skutecznie wypełniła wolną przestrzeń w bakiście.😂😂😂
  • Guzu i Paweł J lubią to

#96 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 15 listopad 2018 - 20:54

A co jest wyznacznikiem tego, że tabletkę trzeba wymieniać po 2 latach...zawilgocenie i wtedy może nie zadziałać (nie sądzę żeby zawilgotniała bo jest w obudowie chroniącej przed wodą czy wilgocią). A może zmienia ona kolor jak już należy ją wymienić....czy nie ma takiej opcji, generalnie chodzi mi o to skąd wiadomo, że należy wymienić, jak np. kamizelka leży w domu nie używana przez 2 lata to też wymiana??? 

I jeszcze pytanie którędy dostaje się woda żeby zmoczyć i aktywować tabletkę skoro jest ona w tej plastikowej przezroczystej kapsule?

attachicon.gif 20181114_2256551.jpg

troszke to jak pytanie "skad wiadomo, ze parowki po tygodniu poza lodowka sa niejadalne?" Nie wiadomo. sa tacy co beda probowac zjesc i sa tacy co zaloza, ze nie sa i nie beda. Nie mam juz kamizelki automatycznej wiec nie pamietam, ale zakladam, ze jest jakis niewielki otworek (stad kamizelka nie dziala od razu tylko z opoznieniem dobrych kilku sekund po wpadnieciu do wody). Jesli otwor bylby zbyt duzy to byla by spora szansa na odpalenie w duzym deszczu.

PS conajmniej 2 znajomym poduszki odpalily w samochodzie (byly po mega deszczu zwiniete do bagaznika razem z pontonem - moze gdziies w zagieciu sie wody nazbieralo). Ale w deszczu nigdy nie strzelila rzadna ZTCW.

#97 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 373 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 15 listopad 2018 - 20:55

Od spodu przez zielony plasticzek jest otwór,a ogolnie najlepiej wykręcić tabletke po wedkowaniu i polozyc w suchym miejscu,i co wyjazd na ryby wkrecac,i tak mozna wieki.

W tym przezroczystym plastiku są dookoła nacięcia co widać na foto i tamtędy dostaje wody. Tabletka to jest chyba ta cała dolna część przezroczysta bo wykręciłem tą całą kopułę no i nic z środka nie wychodzi nie da się wyjąć...także myślę że przy chęci wymiany trzeba całość...chyba że się mylę i jakoś da się wypchnąć samą tabletkę z tej plastikowej kapsuły?

#98 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo

Napisano 15 listopad 2018 - 21:20

Jutro rozbiore te wklady z tabletkami i wszystkiego sie dowiem,bo mam pare "przeterminowanych" do wyrzucenia..ale kamizelka otwiera sie po paru sekundach nie dlatego ze otwory sa małe,tylko to czas rozpuszczenia sie tabletki.

#99 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 15 listopad 2018 - 21:39

Mi to wygląda na zwykły UML, wymienia się cały element a nie samą tabletkę.

#100 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo

Napisano 15 listopad 2018 - 22:04

No tak,caly element oczywiscie. Tylko rozbiore stary "wklad" i pokaże tu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych