Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#2181 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry
  • Imię:Filip
  • Nazwisko:Skywalker

Napisano 13 kwiecień 2021 - 06:24

U mnie wybór był jeden 2T bo wodowanie nad Odrą i te 37kg z nowej 15 to była graniczna waga do noszenia. Ale po pół roku kupiłem przyczepę i teraz 50 nie było by problemem, bo nie ja to dźwigam. Może zacznij od tego?

@Tresor i to jest właściwa odpowiedź - przyczepka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik gumowy edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 06:25

• Tresor lubi to

#2182 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 08:55

Zapraszam tego pana z tym wózkiem w teren gdzie do wody na odcinku czterech metrów mamy zjazd dwa metry w dół .

No pewnie, choć wózek na dużych pompowanych kołach czyni cuda. Ja na swoim ciągałem po schodach na 2. piętro, skarpach (i na odwrót) silnik elektryczny, aku, kotwicę i jeszcze coś czyli łącznie ok. 50 kg. Tylko raz czy dwa zaliczyłem glebę   :D

#2183 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 08:58

U mnie wybór był jeden 2T bo wodowanie nad Odrą i te 37kg z nowej 15 to była graniczna waga do noszenia. Ale po pół roku kupiłem przyczepę i teraz 50 nie było by problemem, bo nie ja to dźwigam. Może zacznij od tego? 

A jak wygląda slipowanie na kółkach pomocniczych (nie przyczepie) pontonu z już powieszonymi tymi dajmy na to 40 kg na rufie? Ktoś to ćwiczy? Przy dość stromym slipie/zejściu do wody daje się to zrobić jednoosobowo bez jednej osoby dociskającej dziób, a drugiej hamującej zestaw żeby nie zjechał zbyt szybko?

#2184 OFFLINE   Dżagiel

Dżagiel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:17

Witam

Zamówiłem ponton Maweric 300D. Mam możliwość kupienie dobrego silnika 5 KM Czy jest sens czy to za mało. Waga całego zestawu ponton, silnikiem, sprzęt i moja około 180 kg. nie jestem demonem szybkości ale nie chcę się też toczyć.

#2185 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:22

Witam

Zamówiłem ponton Maweric 300D. Mam możliwość kupienie dobrego silnika 5 KM Czy jest sens czy to za mało. Waga całego zestawu ponton, silnikiem, sprzęt i moja około 180 kg. nie jestem demonem szybkości ale nie chcę się też toczyć.

A jak daleko chcesz pływać?

#2186 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:26

O krajan mój. :) Ja latałem na 8 i było dobrze. Wpadnij w czwartek popołudniu do Nietkowa do portu to Ci pokażę jak 300D lata z 15... :) 

5 trocho ubogo będzie dużo kombinacji żeby wejść w ślizg. Na pusto ok, ale dojdzie troszkę i już lipa.

Ja na 8 sam śmigałem, z synem 30kg, ledwo ledwo, z córką 40kg żeby był ślizg musiałem kotwicę na brzegu zostawić...

#2187 OFFLINE   Dżagiel

Dżagiel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:40

A jak daleko chcesz pływać?

Myślę, że max 3 do 5 km po Odrze

#2188 OFFLINE   Dżagiel

Dżagiel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 10:45

O krajan mój. :) Ja latałem na 8 i było dobrze. Wpadnij w czwartek popołudniu do Nietkowa do portu to Ci pokażę jak 300D lata z 15... :)

5 trocho ubogo będzie dużo kombinacji żeby wejść w ślizg. Na pusto ok, ale dojdzie troszkę i już lipa.

Ja na 8 sam śmigałem, z synem 30kg, ledwo ledwo, z córką 40kg żeby był ślizg musiałem kotwicę na brzegu zostawić...

W czwartek nie dam rady. Ale może w inny terminie się spykniemy. Czyli nie zawracać sobie d.... tym silnikiem. Dodam, że jest to dwuletnia Honda z dobrej ręki. Przepływane niecałe 30 moto godzin za 3000PLN. Ja mam maksymalnie 5500 na silnik.

• Tresor lubi to

#2189 ONLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 439 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 13 kwiecień 2021 - 11:14

Praca jednego cylindra nawet w 4T nie powala. Poza tym chcesz pływać po rzecze. 5 HP jak wyżej napisano, to nie jest najszczęśliwszy wybór. Przy 180 kg coś w okolicy 8 HP poszukaj żeby to w miarę sprawnie pływało.  

#2190 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 11:16

W czwartek nie dam rady. Ale może w inny terminie się spykniemy. Czyli nie zawracać sobie d.... tym silnikiem. Dodam, że jest to dwuletnia Honda z dobrej ręki. Przepływane niecałe 30 moto godzin za 3000PLN. Ja mam maksymalnie 5500 na silnik.

Za niecałe 6000 może się uda wyrwać nowy 6 HP np. Tohatsu albo Suzuki? Ostatnio robiłem sobie zestawienie i wszystkie szóstki kosztowały tyle, z wyjątkiem Hondy która była o kilkaset PLN droższa. Za 5500 widziałem Evinrude. Różnice między nimi marginalne, wszystkie ważące 26-27 kg, niektóre z wbudowanym zbiorniczkiem 1.5l, większość bez. Z mocniejszych nowych w tym budżecie to już tylko Chiny - 12-18 HP - Storm, Capral itp.

#2191 OFFLINE   Dżagiel

Dżagiel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 13 kwiecień 2021 - 12:31

Za niecałe 6000 może się uda wyrwać nowy 6 HP np. Tohatsu albo Suzuki? Ostatnio robiłem sobie zestawienie i wszystkie szóstki kosztowały tyle, z wyjątkiem Hondy która była o kilkaset PLN droższa. Za 5500 widziałem Evinrude. Różnice między nimi marginalne, wszystkie ważące 26-27 kg, niektóre z wbudowanym zbiorniczkiem 1.5l, większość bez. Z mocniejszych nowych w tym budżecie to już tylko Chiny - 12-18 HP - Storm, Capral itp.

Jakieś opinie na temat silników Storm. Ktoś ma?

#2192 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 13:02

Podłączam się do pytania, też jestem ciekaw. Gdy usłyszałem na YT ich 18-konnego dwusuwa to jako żywo stanęły mi przed oczami (uszami) produkty ZSRR ...to jest chyba droga, na którą nie powinniśmy zawracać :-P Może i lekki, ale... Natomiast 4-suwy wydają się interesujące, podobnie któryś Capral będący rzekomo kopią 1:1 Yamahy z pasującymi częściami zam. z katalogu Yamaha... (ale czy rzeczywiście tak jest?)

Użytkownik skrzyp edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 13:02

#2193 ONLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 439 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 13 kwiecień 2021 - 13:02

Nawet wielu

http://jerkbait.pl/t...-silniki-storm/

• skrzyp lubi to

#2194 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 kwiecień 2021 - 13:35

A jak wygląda slipowanie na kółkach pomocniczych (nie przyczepie) pontonu z już powieszonymi tymi dajmy na to 40 kg na rufie? Ktoś to ćwiczy? Przy dość stromym slipie/zejściu do wody daje się to zrobić jednoosobowo bez jednej osoby dociskającej dziób, a drugiej hamującej zestaw żeby nie zjechał zbyt szybko?

Bardzo często tak w pojedynkę woduję po slipie, plaży czy pochyłym brzegu i raczej bezproblemowo. Gorzej w drugą stronę :lol:

#2195 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 13:39

Bardzo często tak w pojedynkę woduję po slipie, plaży czy pochyłym brzegu i raczej bezproblemowo. Gorzej w drugą stronę :lol:

Dzięki. Jakiej masy masz silnik? W drugą stronę można od biedy założyć wodery/śpiochy/kąpielówki i najpierw odpiąć silnik gdy ostygnie :) 

#2196 ONLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 439 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 13 kwiecień 2021 - 13:44

Gorzej w drugą stronę :lol:

Jak jest stromo i chcę wytargać gumiaka z silnikiem i kręgosłupa przy tym nie połamać to jest prosty patent. Biorę linkę zawiązuję na uchwycie silnika, daję ją pod spodem gumiaka i od dołu przez przedni uchwyt przekładam i raz na nim okręcam. Jak najbliżej przyczepką cofam wiążę linkę do przyczepki i wyjeżdżam wolniutko razem z nim. Ani nie trze spodem bo go linka trzyma w górze, ani do góry nie ucieknie bo go uchwyt trzyma. 

#2197 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 14:27

Jak jest stromo i chcę wytargać gumiaka z silnikiem i kręgosłupa przy tym nie połamać to jest prosty patent. Biorę linkę zawiązuję na uchwycie silnika, daję ją pod spodem gumiaka i od dołu przez przedni uchwyt przekładam i raz na nim okręcam. Jak najbliżej przyczepką cofam wiążę linkę do przyczepki i wyjeżdżam wolniutko razem z nim. Ani nie trze spodem bo go linka trzyma w górze, ani do góry nie ucieknie bo go uchwyt trzyma. 

No ja miałem na myśli slipowanie z użyciem kółek pomocniczych, nie przyczepy. Skoro już masz przyczepę, do nie lepiej "po amerykańsku"? Przyczepę spuszczasz do wody na długiej linie i pakujesz ją po kokardy do wody. Napływasz pontonem, zapinasz go i wyciągasz przyczepę samochodem, ale na linie. Tylko tutaj druga osoba bardzo przydatna i twardy slip albo plaża. Czasem przyczepa spadnie kołami ze slipu albo się zagrzebie, no i wtedy ktoś musi się zmoczyć :) :)

Użytkownik skrzyp edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 14:31

#2198 ONLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 439 postów
  • Lokalizacjawlkp.

Napisano 13 kwiecień 2021 - 15:01

No ja miałem na myśli slipowanie z użyciem kółek pomocniczych, nie przyczepy. Skoro już masz przyczepę, do nie lepiej "po amerykańsku"? Przyczepę spuszczasz do wody na długiej linie i pakujesz ją po kokardy do wody. Napływasz pontonem, zapinasz go i wyciągasz przyczepę samochodem, ale na linie. Tylko tutaj druga osoba bardzo przydatna i twardy slip albo plaża.

Slipów u mnie nie ma. Znaczy jeden jest ale ogrodzony i zamknięty. Kajakarze tam działają. Poza tym dzikie brzegi, przeważnie urwane pionowo, albo zarośnięte krzakami bez dojazdu. Dobrych miejsc do wrzucenia nie ma wiele co nie znaczy że wcale. Kilka łagodnych wjazdów jest i generalnie z nich korzystam bo rękami w tych miejscach wyciągam bez stresu. Przeważnie slipuję w mieście przy parku gdzie sporo ludzi się kręci, jest sporo wędkarzy na brzegu etc. Obecnie wolę dopłynąć gdzieś nawet dalej, niż się męczyć na zadupiu i zostawiać auto z przyczepą bo się można zdziwić po przypłynięciu. Mam też bardzo nieodpowiednie auto do takich manewrów, ale tak już musi być. Musi być dla mnie w miarę płasko bez większych dziur bo inaczej nie dojadę swoim bolidem. Na lince jedynie w górze rzeki targałem zestaw. Tam jest dzicz totalna i tak się wyciągałem ze dwa razy. Ale obecnie unikam już tego i wolę dopłynąć 10 czy nawet 15 km. Tak jest lepiej pod każdym względem dla mnie.

• skrzyp lubi to

#2199 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 13 kwiecień 2021 - 15:13

Mam też bardzo nieodpowiednie auto do takich manewrów, ale tak już musi być. Musi być dla mnie w miarę płasko bez większych dziur bo inaczej nie dojadę swoim bolidem.

Mam podobnie, niski profil opon i duży rozstaw osi powodują, że trę nawet przy wyjeździe z garażu podz. Stąd pomysł z kółkami pomocniczymi montowanymi na rufie i ciągnięciem pontonu tam, gdzie samochód nie dojedzie:) No ale to już off-topic nam się zrobił.

Użytkownik skrzyp edytował ten post 13 kwiecień 2021 - 15:13

#2200 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 kwiecień 2021 - 17:48

Dzięki. Jakiej masy masz silnik? W drugą stronę można od biedy założyć wodery/śpiochy/kąpielówki i najpierw odpiąć silnik gdy ostygnie :)

Waga 37kg, jeśli nie ma porządnego slipu, to droga powrotna zgodnie z Twoim opisem🤭
  • skrzyp lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych