Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#2201 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 13 kwiecień 2021 - 22:40

A jak wygląda slipowanie na kółkach pomocniczych (nie przyczepie) pontonu z już powieszonymi tymi dajmy na to 40 kg na rufie? Ktoś to ćwiczy? Przy dość stromym slipie/zejściu do wody daje się to zrobić jednoosobowo bez jednej osoby dociskającej dziób, a drugiej hamującej zestaw żeby nie zjechał zbyt szybko?

Ja woduję Kolibri 360 z Yamahą13.5 i paliwem, po łagodnej plaży. Jak po suchym piasku to bez problemu, a jak w wodzie, to kółka się zapadają. Daj duże i szerokie kółka.

• skrzyp lubi to

#2202 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 kwiecień 2021 - 22:46

Witam

Zamówiłem ponton Maweric 300D. Mam możliwość kupienie dobrego silnika 5 KM Czy jest sens czy to za mało. Waga całego zestawu ponton, silnikiem, sprzęt i moja około 180 kg. nie jestem demonem szybkości ale nie chcę się też toczyć.

Możesz liczyć na 18km/h. Możesz popływać trochę z tą piątką, a na następny sezon zmienić silnik na 10HP.

Przy tak krótkich wypadach moc silnika ma niewielkie znaczenie. Ważne by zawsze działał.

#2203 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:11

Takie pytanie, czy bardzo jest odczuwalna różnica w mocy między silnikiem 15km a 20km w 4t?

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik pikeft edytował ten post 25 kwiecień 2021 - 14:14

#2204 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:17

Samemu lub z mniejsza iloscia gratow nie bardzo zalezy od ludki u mnie ok 5 km z druga osoba lub wieksza iloscia gratow juz widac roznice przy zabawie ze sruba i tilt trim silnika

#2205 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:28

Łódź 420 stara romana 200kg wagi

#2206 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:37

Przelicz ile % stanowi te 5 km z 15 i sam odpowiedź sobie na pytanie :)

#2207 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:38

Nie mam pojecia nigdy nie widzialem romany na oczy ale to ok 14' ja ma 13'(80kg) i 16' lund nawet nie wiem ile wazy napewno daje mozliwosc zalozenia jeden wiencej skok lub 3 na 4 blades sruby nie tracac osiagow wychodze z zalozenia ze lepiej miec wiecej jak mniej mam tez wiekszy silnik 25hp i tu juz czuc roznice ale tu juz wchodzi w gre wieksza pojemnosc a to inna bajka

#2208 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:40

Pytam bo słyszałem opinie że sporą różnice widać dopiero jak się przeskoczy z 15 na 25km.
Pływałem na niej z podpiętą Hondą 15km w pojedynkę płynęła 33km/h w dwie osoby 28km/h dlatego zastanawiam się czy 20km w tym samym silniku zrobi różnice.

Użytkownik pikeft edytował ten post 25 kwiecień 2021 - 14:44

#2209 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 25 kwiecień 2021 - 14:48

Tak ale jak napisalem powyzej 15-20 km ma pojemnosc 333cm2 efi lub 351cm2 gaznik a 25 526cm2 ale lepiej wziasc 30 jezeli decydujesz sie na wiekszy jak 20 poniewaz waga 25 i 30 taka sama
  • pikeft lubi to

#2210 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 15:12

Na 20 będziesz miał dużo szybsze wyjście w ślizg, mocniejsza pod wiatr pod prąd , no i szybsza to chyba logiczne :)
  • pikeft lubi to

#2211 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 25 kwiecień 2021 - 15:33

Tak jak Piotrek napisal korzysc z 20 na 25 zadna prawie kwestia moze tylko zywotnosci a pomiedzy 15 a 20 to prosta matematyka 25% mocy wiecej torque ten sam
  • pikeft lubi to

#2212 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 15:53

A nawet dokładniej 33.33% i to bez hamowni he :)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 25 kwiecień 2021 - 15:53

• pikeft lubi to

#2213 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 17:25

znajomy podpiął 15hp pod romanę 440 bodajże, toż to nie płynie tylko pcha wodę a silnik żre paliwo aż miło. Bierz największy jaki możesz podpiąć z każdym wyjazdem będziesz wiedział że oszczędzasz na paliwie.

#2214 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 25 kwiecień 2021 - 19:19

Dokladnie tak jak suhhar mowi ja uzywam 20 wiekszosc czasu bo na nia da sie przyklejic 9.9 zeby nikogo nie zastanawialo i dawalo do myslenia
  • pikeft lubi to

#2215 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 25 kwiecień 2021 - 21:59

Pytam bo słyszałem opinie że sporą różnice widać dopiero jak się przeskoczy z 15 na 25km.
Pływałem na niej z podpiętą Hondą 15km w pojedynkę płynęła 33km/h w dwie osoby 28km/h dlatego zastanawiam się czy 20km w tym samym silniku zrobi różnice.

A jest temat o pełnym ślizgu pontonu i link w nim do obliczania prędkości, można się pobawić.

Przy tej długości łódki ten pełny ślizg będzie w okolicach 30km/h, tak więc niby 15HP wystarcza, problem może się pojawić gdy dojdzie na pokład trzecia osoba i ciężar dojdzie do 500kg. Jeśli masz patent to na pewno 20HP lepsze, a jeśli nie to lepiej 15 z napisem 13,5.

Rekordu prędkości nie pobijesz ze względu na wagę łodzi.

Użytkownik Stołczynianin edytował ten post 25 kwiecień 2021 - 22:00

#2216 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 26 kwiecień 2021 - 05:55

Mam Romanę 440 waga 150kg ,dwupłaszczowa  ,cały zestaw 350kg ,Honda bf20 kM, max prędkość 44km/g jak dojdzie druga osoba z gratami 38-40 km/g przy flaucie.

#2217 OFFLINE   rapek

rapek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacjasudety

Napisano 26 kwiecień 2021 - 06:18

W piątek pływałem próbnie z kolegą właśnie na starej Romanie z silnikiem Yamahą 20 tyle że w dwusówie,we dwie osoby na sporej fali 38 km/h.W ślizg wchodzi momentalnie

#2218 OFFLINE   pikeft

pikeft

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 585 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 26 kwiecień 2021 - 08:43

Patentu nie mam i albo trzeba będzie zmieniać oznaczenie albo zrobić patent
Na rekordach prędkości mi nie zależy tylko na sprawnym przemieszczaniu się po łowisku 80% pływania po zalewie sulejowskim reszta to inne zbiorniki plus trolling.

Użytkownik pikeft edytował ten post 26 kwiecień 2021 - 08:45

#2219 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 kwiecień 2021 - 22:26

Sam napis a silniku nie do końca rozwiązuje problem. Po ewentualnym wypadku może być problem, ja mam fabryczny 13.5, ale działa jak 15 - zależy jeszcze od obrotów 5tyś jest ok.

Dla mnie 30km/h jest całkiem fajną prędkością, choć myślę czasem o kupnie śruby o skoku 12 - dla zabawy.

• pikeft lubi to

#2220 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 27 kwiecień 2021 - 04:33

Jak się zastanowić, to do wszelkiej maści jednośladów, nawet na allegro można kupić akcesoria tunningowe, które dość znacznie są w stanie podnieść moc silnika i osiągi motocykla, skutera itp.

W przypadku łódek to tak absolutnie nie działa. 

Z silnika można odebrać tylko tyle mocy na ile pozwoli na to śruba napędowa.

Kluczowa jest średnica śruby (bo moc zależy w 5 potędze od średnicy) i obroty śruby (zależność w 3 potędze). (link do wzorów i liczącego kalkulatora na końcu posta)

W zeszły weekend pływałem nowym nabytkiem kolegi. 

4 metrowa łódka uznanego na forum polskiego producenta z silnikiem yamaha F40. Silnik miał założoną śrubę o średnicy 9cali i skoku 15 cali. Łódka była kupiona jako używana i nie udało mi się ustalić kto taki zestaw skonfigurował.

Czy to producent łodzi?? Czy "autoryzowany" serwis i diler silnika?? Czy może poprzedni właściciel. Tego nie wiem.

Łódka kilka dni wcześniej przeszła serwis silnika. "Autoryzowany" serwis nie zauważył:

- że śruba jest od innego silnika

- że silnik założony na tę konkretną łódkę jest o 10HP większy od dopuszczalnego dla tej łódki

Ale jedziemy dalej..

Osiągi łódki z tym silnikiem to stabilne 41kmh, momentami 42kmh -- 40konny silnik "yamaha to yamaha" i 4 metrowa łódka....... jakby nie było lipton, bo Rosjanie na strasznie chińskim, niebu obrzydłym silniku Hidea 9,9HP na 4 metrowej łódce we dwóch człowieka na łodce osiągają 43kmh

No więc "yamaha to yamaha" z 9 calową śrubą jest w stanie pchać łódkę z mocą: 15.72HP ale na czapce ma dumne 40

Szok prawda??? Yamaha, która ze śrubą 10 3/4 cala jest w stanie oddać 40HP mocy została wykastrowana do niecałych 16 kucyków.

Chciałbym znać historię tego zestawu.

Czy łódka od producenta została kupiona w zestawie z silnikiem 40HP choć dopuszczalny jest 30HP?

Kto i kiedy wykastrował silnik zmieniając śrubę napędową?

Jednocześnie chciałbym gorąco pogratulować "autoryzowanemu" serwisowi za to, że nie zauważył, że silnik jest o 10HP za duży. (tabliczka znamionowa łodzi zamontowana obok silnika, teoretycznie niesposób przeoczyć)

Szczególnie chciałbym pogratulować tego, że serwis nie zauważył, że śruba jest z innej bajki.

Ale "yamaha to yamaha"

Ja się nie czepiam producenta, bo to naprawdę doskonały silnik, ale w naszych warunkach ta doskonałość inaczej się objawiła....

Doskonale to ktoś zarobił pieniądze wciskając klientowi silnik za 25 tys (być może więcej) zamiast  takiego za mniej niż 5 tys... Można??? można

Wzory i kalkulator liczący moc

https://skot.design/...lnik-zaburtowy/

• Sonary i mapy i pikeft lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych