Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2694 odpowiedzi w tym temacie

#1941 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 styczeń 2021 - 13:20

Cabage gdzie widziałeś cennik Tohatsu na 2021? W sieci nie widzę. Czekam na wiosenną dostawę bo chcę kupić 20KM S rumpel z elektr.rozr.

#1942 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 09 styczeń 2021 - 13:59

Cabage też czeka aż do niego przyjdzie cennik na 2021 od dystrybutora

• cabage, siarq i gumowy lubią to

#1943 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 09 styczeń 2021 - 15:37

Wy tu gadu gadu a od kwietnia Yamaha planuje 10-15% podwyżki (takie info dostał znajomy u dystrybutora),a jak kolega chce kupić to lepiej się spieszyć bo będzie bolało po kieszeni.

Że tak zapytam nie myślał kolega o Tośce z multi rumplem ? Cenowo podobnie jak Yamaha lub ciut taniej, fajny bardzo duży multi rumpel, równe 2L pojemności, 4 cylindry,technologicznie najświeższe, śmiem twierdzić że zauważalnie ekonomiczniejsze, cichsze i 100% made in Japan. Jedynie waga parę kilo więcej.

Nie bralem w ogole Tohatsu pod uwage. W tym japonskim zestawieniu na pewno najkorzystniej cenowo i to zdecydowanie najkorzystniej wychodzi Suzuki. 90KM mozna kupic za 39 tys.

A najlepsze jest to, ze jeszcze chwile temu mialem nowy silnik 100 km i sie go pozbylem ...

Tak samo jak bylem zdecydowany na Finvala 475 sle kolega pokazal mi alume 165, ktora jest wyraznie wieksza w srodku. Ale boje sie tego nitowania.
A teraz znowu zaczalem zastanawiac sie czy nie lepiej z kierownicą .....

#1944 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 09 styczeń 2021 - 15:37

Nie dziwię się, to spory wydatek, a przede wszystkim dobrze było by trafić "raz, a dobrze" :)

Moja łódka to prawie pełnoletni Odyssey V17 SC Fish On. Firma niestety już nie produkuje tego typu łodzi, a szkoda :)
Mogę kilka zdjęć i uwag podesłać jak chcesz na priv

To poprosze ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1945 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 09 styczeń 2021 - 17:33

Nie nalezy sie bac nitow a napewno w alumacraft w us plywaja 20 letnie i nic im sie nie dzieje moj ojciec ma lunda 40 lat i jeszcze nie zatonol 😀

#1946 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1151 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 09 styczeń 2021 - 21:06

Czy ktoś na forum handluje Yamahą ?

#1947 OFFLINE   polak9

polak9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaPasłęk
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:B..

Napisano 09 styczeń 2021 - 21:19

Ten rok bedzie cieżki w używki. Sam szukałem teraz silnika obdzwoniłem wszystkich handlarzy i sami potwierdzają że będzie słaby rok.

#1948 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 styczeń 2021 - 21:37

Oglądałem dzisiaj używaną Tohatsu20.(ogłoszenie z olx)
Proszę o komentaż odnośnie spodziny. Czy tak może wyglądać spodzina w dwu letnim silniku , który pływał tylko (niby) po jeziorze i ma (niby) 80mth? Śruba była w jeszcze gorszym stanie (łopatki wypiaskowane w ponad połowie płaszczyzny.

Załączone pliki

Użytkownik binio1111 edytował ten post 09 styczeń 2021 - 21:38

#1949 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 09 styczeń 2021 - 21:43

Duzo piachu muly i wytarlo kwestia ile syfu w srodku a jak mozna ile za takie tohatsu sobie wolaja

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 09 styczeń 2021 - 21:43

#1950 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Proszę o komentaż odnośnie spodziny. Czy tak może wyglądać spodzina w dwu letnim silniku , który pływał tylko (niby) po jeziorze i ma (niby) 80mth? Śruba była w jeszcze gorszym stanie (łopatki wypiaskowane w ponad połowie płaszczyzny.

Jak na wykopkach pracował to tak 🙊😁

#1951 OFFLINE   polak9

polak9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaPasłęk
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:B..

O tym właśnie napisałem . Okazji będzie mało i dużo ludzi się nadzieje na prawdziwe dziady i szroty .

#1952 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 styczeń 2021 - 21:47

9700 ugadane -oczywiście odpuszczam. Miałem tośkę 9.8 którą sprzedałem na forum - 2016 a spodzina i śruba jak nówka.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 09 styczeń 2021 - 21:49

#1953 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 09 styczeń 2021 - 22:12

Witam wydaje mi się że jak dbasz tak, masz ,to jest spodzina 4-ro letniego silnika a  pływam sporo w sezonie  .

Załączone pliki

Użytkownik perch22 edytował ten post 09 styczeń 2021 - 22:20

#1954 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 09 styczeń 2021 - 22:14

Ten rok bedzie cieżki w używki. Sam szukałem teraz silnika obdzwoniłem wszystkich handlarzy i sami potwierdzają że będzie słaby rok.

To czy trudny czy nie zależne jest nie od handlarzy a od kupujących :)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 09 styczeń 2021 - 22:21

• kotwitz lubi to

#1955 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 09 styczeń 2021 - 22:27

Ktoś mało dbał ( lub w ogóle nie dbał), mój 4 letni Mercury wyglądał jak nowy a przepływane miał dość sporo. Gdyby nie spotkanie z kamieniem to śladów zużycia brak.

Patrząc po zainteresowaniu w temacie , to prawdziwe "okazje" trafiają z rąk do rąk, na internet bardzo rzadko.

Nikt rocznego lub dwuletniego silnika w super stanie nie sprzeda na 20-30% stracie - Chyba że taki silnik jest zajechany wizualnie i mechanicznie to i tak będzie pudrowany pod klienta lub potrzebna kasa na "gwałt".

Nie mówię że nie trafiają się okazje ale to rzadkość .

Użytkownik cabage edytował ten post 09 styczeń 2021 - 22:44

#1956 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 09 styczeń 2021 - 22:40

Moja 7 letnia honda tak nie wygląda a ja naprawdę dużo pływam.

#1957 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 10 styczeń 2021 - 08:14

A co ma wygląd spodziny do stanu silnika?
Jeśli łódka z silnikiem dopływała do brzegu jeziora i był tam żwir to farba się zetrze.
Po prostu łódka była często cumowania na żwirowym dnie. Zapewne jakąś wypożyczalnia. A jak wypożyczalnia to na bank był serwisowany bo łódka ma zarabiac

#1958 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 10 styczeń 2021 - 08:56

A co ma wygląd spodziny do stanu silnika?
Jeśli łódka z silnikiem dopływała do brzegu jeziora i był tam żwir to farba się zetrze.
Po prostu łódka była często cumowania na żwirowym dnie. Zapewne jakąś wypożyczalnia. A jak wypożyczalnia to na bank był serwisowany bo łódka ma zarabiac

Dwu letni silnik, wypożyczalnia i nalot 80 godzin? Trochę się to nie klei.

#1959 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 10 styczeń 2021 - 09:56

Na sprzedaż był cały komplet (bark 330 , niewiadów p400 i tośka). Młody człowiek sprzedaje-osoba prywatna. Używał na zbiorniku Przykona (niby). Teraz pewnie będzie ogłoszenie samego silnika. ( bo resztę niby już sprzedał). Nie wiem co robił z zestawem ale w pontonie było jak w piaskownicy. Dzieciaki mogły by się bawić. Ciekawe jak wytarło części silnika w środku. Przecież ten piach nieźle zasysało. Negocjacja ceny była bezproblemowa , czyli albo nóż na gardle albo chce się pozbyć z innej przyczyny. No cóż- ja się już nie dowiem.

#1960 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 10 styczeń 2021 - 10:02

Na sprzedaż był cały komplet (bark 330 , niewiadów p400 i tośka). Młody człowiek sprzedaje-osoba prywatna. Używał na zbiorniku Przykona (niby). Teraz pewnie będzie ogłoszenie samego silnika. ( bo resztę niby już sprzedał). Nie wiem co robił z zestawem ale w pontonie było jak w piaskownicy. Dzieciaki mogły by się bawić. Ciekawe jak wytarło części silnika w środku. Przecież ten piach nieźle zasysało. Negocjacja ceny była bezproblemowa , czyli albo nóż na gardle albo chce się pozbyć z innej przyczyny. No cóż- ja się już nie dowiem.

Pływam po tym zbiorniku czasami, mogę pokazać ci jak wygląda spodzina jak się szanuję sprzęt i widzi gdzie jest brzeg...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych