Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kormorany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
647 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   Andrew126

Andrew126

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 15 marzec 2021 - 18:20

Ja plagi kormoranów upatruję przede wszystkim w braku srogich, długich zim. Gdyby lód był na jeziorach i rzekach przynajmniej te dwa miesiące jak przed laty to i liczba kormoranów byłaby znacznie mniejsza.

• jachu i FishingCEO lubią to

#202 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5096 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 15 marzec 2021 - 18:31

To stosunkowo proste do pojęcia - otóż wbrew jojczeniu eko hunwejbinów, Polska przemienia się w dzikie pola - my ustępujemy pola, a pole nie pozostaje puste.. :)

• Kotwic lubi to

#203 OFFLINE   karoleq007

karoleq007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 15 marzec 2021 - 20:08

jachu, on 15 Mar 2021 - 16:21, said:

To który kraj zalicza się do tych kulturalnych. Dania, czy np. Ukraina? :) Bo w obu przypadkach kormorany radzą sobie całkiem nieźle.

O kurcze, to może jednak wina globalnego ocieplenia, że ich się tyle narobiło :D

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
  • jachu lubi to

#204 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 15 marzec 2021 - 20:20

Sławek Oppeln Bronikowski, on 15 Mar 2021 - 17:31, said:

To stosunkowo proste do pojęcia - otóż wbrew jojczeniu eko hunwejbinów, Polska przemienia się w dzikie pola - my ustępujemy pola, a pole nie pozostaje puste.. :)

Sławku, mam wrażenie, że prawie dobrze mówisz, ale jednak wymaga to korekty.
Pole nie jest puste, pole jest pełne baranów.
Szkoda, że nad tymi baranami sprawuje władzę pastuch, zamiast pasterza. :lol:

Już miałem pisać odpowiedź wyjaśniającą moje postrzeganie na temat kormorana, gdy ległem sponiewierany obrazem przez patrzałki moje stare dostrzeżonym.
Ot ja, czarny charakter, rybak straszliwy, w nawet według niektórych wszech wiedzących "pseudonaukowiec", nie wiem, jak świat postrzegać i rozumieć.
Skoro Polska, kraj "dzika acz piękna" ma kormoranów podobnie co Holenderscy tulipanożercy, to "moja nie wiedzieć" czy one, te Nederlandy są bardziej niecywilizowane niż potomkowie Vistuli, czy może nasze białawe paszcza są istotnie bardziej chamskie, niż te Holendry. :D
A o Duńczykach to nawet strach pisać, jak wyślą Wikingów na mój marny domek, to ni cholery nie przekonam ich, że są cywilizowani, skoro mają więcej kormoranów niż w kraju gdzie z prądem Odry będą transportować węgiel, zaś w drugą stronę to chyba głupotę na kilogramy. :D

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#205 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 15 marzec 2021 - 20:32

Szwedów to kto wie (ale nie sadzę, tam już rewolucja nastąpiła, wykastrowali się), ale na Duńczyków to Krzywousty wysłał swego lennika Racibora...Raciobor Konungahelle złupił, spalił, jeńców i kosztowności zabrał.. Bolek wycyckał margrabie i wojny uniknął. To była jakoś, podmiot w grze geostrategicznej, a nie pionek jak dziś.

Użytkownik korol edytował ten post 15 marzec 2021 - 20:42

• coma lubi to

#206 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5096 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 15 marzec 2021 - 20:47

Przez całe trzy dekady, dosłownie na oczach wszystkich, Jeziorsko padało od plagi kormoranów. Ale wg zgodnej opinii wędkarskiego świata najbardziej winni tej przyrodniczej katastrofy byli rybacy. Zgadzam się z Tobą, ale małą korektę uczynić muszę - barany są całkiem ślepe..  :)

#207 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1162 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 15 marzec 2021 - 20:48

Sławek Oppeln Bronikowski, on 15 Mar 2021 - 17:31, said:

Coś mi się Sławku wydaje, że akurat Hunwejbini nie bardzo różnili się od Czerwonych Khmerów. A jacyś ekonaziści też są/byli? ;) Dzikie pola nie do końca tłumaczą ekspansję kormoranów. Jasne, że po Piotrkowskiej kormorany spacerować nie będą, ale popatrz na Wisłę w Warszawie, Krakowie, czy Wartę w Poznaniu, inne podobne miejsca w kraju. To już tak źle z kormoranami, że pchają się w takie nieciekawe dla nich miejsca? Najgorsze dzikie pole wydaje się bardziej odpowiednie dla nich niż duże miasta.

#208 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Nazwisko:K

Napisano 15 marzec 2021 - 20:57

Nie wiem, jak w pozostałych, ale w Warszawie to mają ciągłe niżówki i rafy do przesiadywania.
Miałem taki sezon, że codziennie ścigałem się z nimi, kto pierwszy będzie na rybnej miejscówce. Przy Czajce to już ludu się nie boją...

#209 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1787 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 15 marzec 2021 - 21:31

Kotwic, on 15 Mar 2021 - 19:20, said:

Sławku, mam wrażenie, że prawie dobrze mówisz, ale jednak wymaga to korekty.
Pole nie jest puste, pole jest pełne baranów.
Szkoda, że nad tymi baranami sprawuje władzę pastuch, zamiast pasterza. :lol:

Już miałem pisać odpowiedź wyjaśniającą moje postrzeganie na temat kormorana, gdy ległem sponiewierany obrazem przez patrzałki moje stare dostrzeżonym.
Ot ja, czarny charakter, rybak straszliwy, w nawet według niektórych wszech wiedzących "pseudonaukowiec", nie wiem, jak świat postrzegać i rozumieć.
Skoro Polska, kraj "dzika acz piękna" ma kormoranów podobnie co Holenderscy tulipanożercy, to "moja nie wiedzieć" czy one, te Nederlandy są bardziej niecywilizowane niż potomkowie Vistuli, czy może nasze białawe paszcza są istotnie bardziej chamskie, niż te Holendry. :D
A o Duńczykach to nawet strach pisać, jak wyślą Wikingów na mój marny domek, to ni cholery nie przekonam ich, że są cywilizowani, skoro mają więcej kormoranów niż w kraju gdzie z prądem Odry będą transportować węgiel, zaś w drugą stronę to chyba głupotę na kilogramy. :D

Witaj, Piotrze, mój imenniku. Kopę lat. Jesteś z północy Polski, wiem i znam Twoją wiedzę. Szanuję ją bardzo, bo miałem okazję wysłuchać co nieco na żywo. Podzielam Twoją opinię. Pozdrawiam Cię Piotruś serdecznie i do zobaczenia gdzieś  płn-wschodzie Polski.

#210 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 16 marzec 2021 - 00:27

Novisku, dziękuję Ci bardzo i serdecznie za słowa Twe.
Mieliśmy okazję, by kilka lat temu się spotkać, a ja parę słów wykładu uczyniłem (jest tu też paskudnik, który tam był), nie wymienię go, niech się lęka ;).
Mam nadzieję, że zgramy taki czas by razem pogadać.

A tym bardziej widać, że trwająca dyskusja wskazuje, że kormorany odżywiają się rybą której ponoć nie ma, albo skarłowaciałą (a kto to stwierdził? jaką metodą?), lub wręcz głównie dużymi osobnikami,

Od razu uprzedzę, że nie jestem eksterminatorem, (a nawet krojąc kilkaset kormoranów czyniłem to w miarę nauki, nie zaś w krwiożerczej żądzy), nie wypowiem się jak wyeliminować kormorana.  Od tego są ornitolodzy i inni specjaliści od zarządzania ptakami. Ja jeno na rybach się znam. :lol: :lol:

Ale jak sobie pomyślę, że można wynaleźć granaty atomowe, :D To wtedy taki jeden granat, pomalowany na kolor kormorano-jajkowy, podłożony do gniazda, to zgodnie z uwagą pewnego ornitologa: i naświetlił by jaja, i efekt płoszący dokonał. Chyba nawet w całej okolicy :D .

#211 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 16 marzec 2021 - 07:39

No i widzisz, krygujesz się, krygujesz, a rozwiązania znasz. :-)

Może niekoniecznie od razu bombka, czy granat, ale dron z jebutnym aparatem RTG... zrobić dokładne zdjęcia kolonii i po ptokach.

Czysto, schludnie, ładnie, nowocześnie i w razie czego zawsze jest wytłumaczenie - to tylko zdjęcia były robione, żeby jajka policzyć, niestety doszło do pomyłki i nieco większą dawkę promieniowania zastosowano.

#212 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 18 marzec 2021 - 11:13

drakmen, on 15 Mar 2021 - 13:48, said:

Co wynika z Twoich badań, odnośnie wzrostu liczebności kormorana w ostatnich latach i jak, Twoim zdaniem można/czy w ogóle można ten problem zażegnać/zminimalizować?

Coś podupadł wątek czarnych ptaszorów, czyżby wszyscy wzięli się za tropienie gniazd i jaj naświetlanie? :lol:

Co do tematu jak minimalizować wpływ kormoranów, to prozaiczna jest odpowiedź: pozbawić pokarmu.
Słyszę gremialnie od wędkarzy, że około 1000 000 rybołowców usilnie pracuje nad wyrybieniem wód naszych, a spora część twierdzi, że już nawet w..bała do dna ryby. Nie wiem tylko czy mylą się ci rybołowcy czy kormorany? Bo i jedni ciągle tłuka ryby i drudzy. :lol: :D 

#213 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 18 marzec 2021 - 14:25

Na kormorany najlepsze jest WWW. (Wybić, Wystrzelać, Wyplenić), na rybaków ZPŚ (Zakaz Połowów Śródlądowych). Jedno i drugie w tym kraju nie przejdzie, bo ptaki piękne a rybacy mają rodziny i się rozmnażają jak kormorany. Chyba, że zmienić rybakom dietę na ptasią, może przestaną łowić, wyjedzą kormorany i sprawa sama się zamknie. Menu może być nad wyraz bogate, kormoran po japońsku (jak zje japonkę), po bolońsku jak połknie bolenia lub po płocku jak się nawpiernicza płoci. Dla mnie tak już bez żartów temat jedynie do mielenia jęzorem. Szkoda słów i klawiatury.

Użytkownik Matteoo edytował ten post 18 marzec 2021 - 14:31

#214 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 18 marzec 2021 - 19:03

[quote name="Kotwic" post="2888444" timestamp="1616062429"]

Coś podupadł wątek czarnych ptaszorów, czyżby wszyscy wzięli się za tropienie gniazd i jaj naświetlanie? :lol:

Trzeba podreperować psychikę bo nadwątlona wyczynami tej plagi. Liczyć straty i planować odwet.

#215 OFFLINE   Psil

Psil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 195 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 18 marzec 2021 - 20:25

Kasa chłopaki, kasa i ekopopaprance.
Spróbuj strzelić do jakiegokolwiek ptaszyska.
Z automatu żeś zbój i złoczyńca.
Walić to, że nasi przodkowie polowali na ptaszydla.
Teraz żeś zbój i kryminał czeka.

Liczenie na to, że nasz rząd, błądzący jak dziecko we mgle, zauważy, że ptactwo wyżera rybostan, jest nikłe jak rozliczenie ich z przekrętów.

Nie wpycham polityki żeby nie było.
Nie mniej wiatrówkę można bez pozwolenia kupić.
Ba nawet nosić oficjalnie jakby ktoś chciał.
A taką wiatrówką można sporo zmienić.
Jaja się same nie wysiądą.
  • biturbo, drakmen i chlodnica lubią to

#216 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 988 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 18 marzec 2021 - 20:38

Coś  tam z kormoranami się  ruszyło .

W mojej wsi są stawy hodowlane z 40 h , właściciel wystąpił o pozwolenie na odstrzał na własnym terenie .

Podobno do pisma dołączył oświadczenie że jeśli nie dostanie zezwolenia na odstrzał 

pozwie ustawodawcę do sądu o odszkodowanie za szkody wynikające ze zmiany ustawy o 

częściowej ochronie Kormorana .

#217 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 18 marzec 2021 - 21:28

Psil, on 18 Mar 2021 - 19:25, said:

Nie mniej wiatrówkę można bez pozwolenia kupić.
Ba nawet nosić oficjalnie jakby ktoś chciał.
A taką wiatrówką można sporo zmienić.
Jaja się same nie wysiądą.

Owszem można kupić bez pozwolenia, jednak taką żeby można było "sporo zmienić" trzeba rejestrować, przedłożyć badania, zaświadczenia.

Kormoran to duże ptaszysko i pierdziawką do 17J niewiele zwojujesz. Pomijam fakt, że to nielegalne, zabronione i karalne.

#218 OFFLINE   karoleq007

karoleq007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 19 marzec 2021 - 08:15

Kilka lat temu kojarzę, że były pozwolenia na odstrzał, tyle że nie było komu ich robić, bo taki mysliwy mięsa z tego miał nie będzie, więc chętnych brakowało do strzelania.

#219 OFFLINE   FishingCEO

FishingCEO

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 19 marzec 2021 - 08:26

karoleq007, on 19 Mar 2021 - 07:15, said:

Kilka lat temu kojarzę, że były pozwolenia na odstrzał, tyle że nie było komu ich robić, bo taki mysliwy mięsa z tego miał nie będzie, więc chętnych brakowało do strzelania.

Tu jest problem innego typu. W cywilizowanych krajach dopuszczone jest korzystanie z amunicji 22lr do odstrzału małych drapieżników i ptaków. W hurcie ta amunicja kosztuje nie więcej niż 0,30-0,40zł za sztukę. U nas myśliwy nawet nie może kupić jednostki na taką amunicję...

A walenie do kormorana chociażby z 223 albo 30-06 to po pierwsze, jak strzelanie do wróbla z armaty (słowo klucz - bezpieczeństwo, taka kula nie rozbije się w ptaku, tylko przejdzie na wylot i poleci...) a po drugie - koszty amunicji są horrendalnie wysokie. Niby można z gładkolufowej, jednak nigdzie nie widziałem aby tak strzelano do kormoranów.

W zeszłym roku słyszałem o dwóch akcjach, gdzie szukano chętnych do redukcji kormoranów. Obie akcje zostały zakończone fiaskiem, bo w obu wypadkach szukani byli wolontariusze którzy zrobią to na własny koszt  :D

Użytkownik FishingCEO edytował ten post 19 marzec 2021 - 08:29

#220 OFFLINE   Kotwic

Kotwic

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaGiżycko

Napisano 19 marzec 2021 - 08:45

rybarak, on 18 Mar 2021 - 18:03, said:

Trzeba podreperować psychikę bo nadwątlona wyczynami tej plagi. Liczyć straty i planować odwet.

Akurat  "liczenie strat" to ostatnio moje główne zajęcie i usiłuję się zmotywować i przekonać, by dzieło w tym roku powstało. :lol: :angry:
Wtedy też przybędzie kolejny kamyczek, który każdy może w swoją stronę poturlać. :D

A żeby nie cytować kilku kolejnych wpisów, to jednak polecam działania legalne, bo inaczej będzie afera jak na Jeziorsku kilka lat temu.
A co do strzelania do kormoranów, to i realizowane są i różni wykonawcy tego, efekty i skala także różne (dużo pisania by to wyjaśnić).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych