Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie SKYLLA czy ktoś posiada? - uwagi i opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
880 odpowiedzi w tym temacie

#641 OFFLINE   sumy i sandacze

sumy i sandacze

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 18 październik 2021 - 09:35

Wracając do tematu i pytania Skylla 420, a Yamaha 70 KM.

Posiadam taki zestaw i jestem mega zadowolony.

Mój zestawik we dwie osoby, dziobówka i reszta gratów, lata 66km/godz.

Wersja rumpel, czapka na głowie się nie utrzyma :D :D :D

#642 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 18 październik 2021 - 10:21

Wracając do tematu i pytania Skylla 420, a Yamaha 70 KM.
Posiadam taki zestaw i jestem mega zadowolony.
Mój zestawik we dwie osoby, dziobówka i reszta gratów, lata 66km/godz.
Wersja rumpel, czapka na głowie się nie utrzyma :D :D :D

Trochę odejdę od głównego tematu, ale skorzystam z okazji 😁

Pytam tak naprawdę serio, bo wszystkimi Skyllami pływałem, a 420 jeszcze osobiście nie , a chętnie bym ją sprawdził 😁
Po co do łodzi o długości 420 cm zakładać 70?
W pięcio metrowych łodziach miałem 60 i bardzo dobrze się zbierały i szybko pływały?
Może nie 66,ale 5 dych zamykały spoko
Zreszrą dla mnie, jest istotniejszy szybki start, niż prędkość powyżej 55 w łodzi typowo wędkarskiej, o ile nie startuje w zawodach na dużej wodzie

Więc szczerze, coś mi tu sie nie składa, 420 z 70 😁😁

Użytkownik @Brig edytował ten post 18 październik 2021 - 10:30

• Radbraw i trex lubią to

#643 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 październik 2021 - 12:14

Ktoś mogłby też zadać pytanie po co do dwuosobowego Porsche pchać silnik 3.6, 620km. Ja nie mam silnika 70km i nie mam Porsche ale rozumiem że ktoś może coś takiego chcieć. Z moich nie wydaje to mu nie żałuję  :P

• psulek i ZlapSeRybe lubią to

#644 OFFLINE   sumy i sandacze

sumy i sandacze

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 18 październik 2021 - 12:34

To, że mam 70 KM przy 420 i lata mi to jak wściekłe, nie oznacza, że tak zap.......m.

Sam start jest bardzo szybki i gdy tylko łodź wchodzi w ślizg, a jest to chwilunia, zdejmuję gazik i lecę sobie na mięciutko około 40km/h, tak abym nie musiał trzymać czapki i poprawiać okularów ;)Czasami dla szybszej zmiany miejscówki, przydaje się tych koni mieć więcej.

Certyfikat pozwala na tyle koników, więc założyłem i bardzo mnie cieszy że nie zawiesiłem mniejszego, a miałem już też zakupioną nową 40, ale zdecydowałem jednak na 70.

• Tresor lubi to

#645 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2021 - 12:36

Ktoś mogłby też zadać pytanie po co do dwuosobowego Porsche pchać silnik 3.6, 620km. Ja nie mam silnika 70km i nie mam Porsche ale rozumiem że ktoś może coś takiego chcieć. Z moich nie wydaje to mu nie żałuję :P

Wujcio, łódka to nie samochód 😎
Oj, Ty chyba łódką szybko nie pływasz, jak tego nie wiesz 😁

#646 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2021 - 12:46

To, że mam 70 KM przy 420 i lata mi to jak wściekłe, nie oznacza, że tak zap.......m.
Sam start jest bardzo szybki i gdy tylko łodź wchodzi w ślizg, a jest to chwilunia, zdejmuję gazik i lecę sobie na mięciutko około 40km/h, tak abym nie musiał trzymać czapki i poprawiać okularów ;)Czasami dla szybszej zmiany miejscówki, przydaje się tych koni mieć więcej.
Certyfikat pozwala na tyle koników, więc założyłem i bardzo mnie cieszy że nie zawiesiłem mniejszego, a miałem już też zakupioną nową 40, ale zdecydowałem jednak na 70.

Czyli na mniejszym nie pływałeś?

#647 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 18 październik 2021 - 12:48

Trochę odejdę od głównego tematu, ale skorzystam z okazji

Pytam tak naprawdę serio, bo wszystkimi Skyllami pływałem, a 420 jeszcze osobiście nie , a chętnie bym ją sprawdził
Po co do łodzi o długości 420 cm zakładać 70?
W pięcio metrowych łodziach miałem 60 i bardzo dobrze się zbierały i szybko pływały?
Może nie 66,ale 5 dych zamykały spoko
Zreszrą dla mnie, jest istotniejszy szybki start, niż prędkość powyżej 55 w łodzi typowo wędkarskiej, o ile nie startuje w zawodach na dużej wodzie

Więc szczerze, coś mi tu sie nie składa, 420 z 70

Ja się z kolei zastanawiałem nad czymś innym.

Ktoś wyżej gdzieś napisał, że przy 50 KM, 420 słabo wchodzi w ślizg. Ja się na nautyce znam słabo, ale to przecież tylko 4,2 m niecałe 1,9 szerokości i pewnie z 300 albo i nie kilogramów wagi netto.

Czy to kształt dna powoduje, że tak ciężko wystartować ?

Mam finvala 475, który jest dużo cięższy, dużo dłuższy i dużo szerszy i mocno obciążony sprzętem i dwoma wielkimi facetami przy 70 KM wstaje do ślizgu momentalnie i płynie koło 60 km/h

#648 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 październik 2021 - 13:02

Wujcio, łódka to nie samochód
Oj, Ty chyba łódką szybko nie pływasz, jak tego nie wiesz

Chodzi o zasadę. Po prostu ktoś może chcieć mieć zapas mocy który czasem się przydaje, łowienie w dwóch, trzech, dużo gratów na łodzi, albo po prostu szybko trzeba przed burzą spieprzać. Szybko nie pływam bo po co, silnik się katuje, spalanie większe i po rzekach niezbyt bezpieczne. Maks wyciągam 50, a przelotową mam 40. Wystarczy. Łowienie ryb to nie wyścigi. 

Użytkownik wujek edytował ten post 18 październik 2021 - 13:03

#649 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2021 - 13:27

Chodzi o zasadę. Po prostu ktoś może chcieć mieć zapas mocy który czasem się przydaje, łowienie w dwóch, trzech, dużo gratów na łodzi, albo po prostu szybko trzeba przed burzą spieprzać. Szybko nie pływam bo po co, silnik się katuje, spalanie większe i po rzekach niezbyt bezpieczne. Maks wyciągam 50, a przelotową mam 40. Wystarczy. Łowienie ryb to nie wyścigi.

Ale do czego, jeśli dobrze startuje i pływa
Zapas mocy zawsze jest wskazany, ale moim zdaniem tu jest jej przepas 😂
Chyba, że jest coś o czym nie wiem 😎
Może kiedyś będzie mi dane to sprawdzić 😁

Ja pływam teraz 440 na 190 szer ( 3 aku, 3 echa i dziobówka) na 40 i w trzy sekundy jest w ślizgu i max to 50
Takie osiągi są dla mnie zadawalające, więc zachodzę w głowę dlaczego do mniejszej łodzi pakować silnik o tak dużej mocy?

Użytkownik @Brig edytował ten post 18 październik 2021 - 14:16

#650 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 18 październik 2021 - 18:57

Chce to ma. Osobiście nie lubię pływać powyżej 60 na rumplu. Przy 65 za bardzo chodziło mi po głowie, w co i jak przywalę i czy rozbiję łeb w łódce czy poza nią.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • MIGOTKA, Radbraw i Olo1970 lubią to

#651 OFFLINE   wykrzyknik

wykrzyknik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 18 październik 2021 - 21:15

@Brig pytanie po co jest totalnie bez sensowne. Po co komu kołowrotek za 3 tysiaki, po co aluminiowa łódka, po co echo 15 cali. Bo można, bo ktoś ma taki kaprys, bo go stać. Po co takie dywagacje? Konstrukcja jest tak solidna, że pozwala zamontować 70 koni. Więc kogo stać i ma ochotę to sobie montuje.
Tyle w temacie, mi osobiście chodziło tylko o różnicę w osiągach między 50 a 60 koni bo taki upgrade wychodzi mi najtaniej. Jeśli różnica jest znikoma będę chciał dołożyć i kupić 70.
  • wujek lubi to

#652 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 18 październik 2021 - 23:12

Homologacja na 70 koni przy tej łodzi zrobiona pod te pelikany co wszystko łykajo,

#653 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2021 - 23:52

@Brig pytanie po co jest totalnie bez sensowne. Po co komu kołowrotek za 3 tysiaki, po co aluminiowa łódka, po co echo 15 cali. Bo można, bo ktoś ma taki kaprys, bo go stać. Po co takie dywagacje? Konstrukcja jest tak solidna, że pozwala zamontować 70 koni. Więc kogo stać i ma ochotę to sobie montuje.
Tyle w temacie, mi osobiście chodziło tylko o różnicę w osiągach między 50 a 60 koni bo taki upgrade wychodzi mi najtaniej. Jeśli różnica jest znikoma będę chciał dołożyć i kupić 70.

Bezsensowną to dałeś odpowiedz, jak ktoś kupuje drogie kołowrotki i łodzie tylko dla tego, że go stać to znaczy, że jest totalną bezbazą

Z resztą, Ty mi nic nie wyjaśnisz, bo potrzebuje odpowiedzi od kogoś z większym bagażem wiedzy
Widziałem już Skylle 500 na 140 😂😂, gdy optymalna była dla niej 70

Ps znałem kiedyś takiego co Mercedesem 124 na pole po ziemniaki jeździł, bo go było stać 😁

Użytkownik @Brig edytował ten post 19 październik 2021 - 00:23

#654 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2021 - 00:03

Homologacja na 70 koni przy tej łodzi zrobiona pod te pelikany co wszystko łykajo,

Też mi się tak wydaje, 420 na 70 to potrzebuje sportowego sternika z dobrym doświadczeniem, bo można nie zdążyć przeprosić 😂 i zostać wciśniętym w pokład lub za

Zapominają, że w łodzi nie ma pasów i trzymasz się tylko jedną ręką 😁

Użytkownik @Brig edytował ten post 19 październik 2021 - 00:25

#655 OFFLINE   sumy i sandacze

sumy i sandacze

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 19 październik 2021 - 07:34

Kol. @Brig

Przypuszczam, że w samochodzie którym jeździsz, masz minimum-max na liczniku  220-240 lub więcej, ale czy to oznacza ,że tyle jeździsz?

Jak zdecyduję, że 70 to stanowczo za dużo, zawieszę wówczas 9.9KM i też będę się przemieszczał i rybki łowił.

Myślę, że bez sensu jest ta dyskusja, nikt nie łamie przepisów, a każdy sam niech zdecyduje co sobie zawiesi na pawęży.

Pozdrawiam

• yocario, Marcipas i MatB lubią to

#656 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 19 październik 2021 - 09:02

Mam Skyllę 420 i silnik 40KM. Dopiero będę ją próbował na wodzie po dotarciu silnika. Nie ma dla mnie większego znaczenia czy będę płynął 50 czy 60 km/h, chociaż widziałem że nawet 60 jest możliwe. Dziwi mnie tylko ten przewlekły ból d....py niektórych, o to co i ZA ILE ktoś sobie kupi i zamontuje. 

Użytkownik Arkadio edytował ten post 19 październik 2021 - 09:59

• Krzysztof i yocario lubią to

#657 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2021 - 10:10

Albo na forum panuje problem z czytaniem ze zrozumieniem ,albo jest to jakiś rodzaj wyparcia lub braku wiedzy

Zadałem proste pytanie ,DLA CZEGO W ŁODZI WĘDKARSKIEJ O DŁUGOŚCI 420 CM ZAKŁADACIE TAK MOCNE SILNIKI

Nie interesują mnie auta ich prędkości maksymalne  ani inne teorie wyssane z palca  ,na zdrowy rozum łódz o tych wymiarach powinna osiągać 48-52 km\h na silniku o mocy 40 hp ,jak ktoś chce mieć szybszą zakłada 50 ,jak rakietę to 60 ;-) ,ale ni jak 70 mi tam nie pasuje 

Użytkownik @Brig edytował ten post 19 październik 2021 - 10:11

#658 OFFLINE   sumy i sandacze

sumy i sandacze

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 19 październik 2021 - 10:20

Przykro mi, że Tobie nie pasuje.

Mi pasuje i nie widzę problemu, ktoś to dopuścił do użytku, więc musi spełniać wszelkie wymogi.

Chyba trochę się czepiasz.

Jakie to ma znaczenie ile wisi na łodzi skoro przepis dopuszcza?

Ważne jak bezpiecznie jest użytkowane.

Zwróć uwagę ile ludzi na drodze ginie ze względu na jazdę z nadmierną szybkością.

Po co więc producenci aut pchają silniki dużej mocy do małych pojazdów?  Wszędzie można doszukiwać się sensu.

Najważniejsze jest aby bezpiecznie i z głową używać!!!

aby zmniejszyć prędkość przy max odkręconym gazie - wrzucam za łódź dryfkotwę ;)

Sama przyjemność płynąć na pół gwizdka z kulturalnie pracującym silnikiem mającym zapas mocy, niż z wyjącym od max obrotów mniejszej mocy, który się męczy katowany bo nie spełnia oczekiwań sternika

Odpowiadając na Twoje pytanie

,,DLA CZEGO W ŁODZI WĘDKARSKIEJ O DŁUGOŚCI 420 CM ZAKŁADACIE TAK MOCNE SILNIKI"

bo miałem kaprys i nie ma przepisu który tego zabrania

Dodam jeszcze, że łódź pływa bardzo stabilnie i nie wykazuje żadnych oznak niepokoju.

Jeśli ktoś może zawiesić 70KM szczerze polecam ( takie jest moje zdanie)

Użytkownik sumy i sandacze edytował ten post 19 październik 2021 - 10:32

• wujek, yocario i Tresor lubią to

#659 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2021 - 10:43

Jak to kaprys to inna sprawa ,można było tak odrazu ;)

a co do badań i bezpieczeństwa, to nie wiem czy orientujesz się na czym polega proces certyfikacji  łodzi w Polsce , pod daną jednostkę napędową

podpowiem tylko ,że  nikt nie sprawdza jej w ruchu ,ani w niekorzystnych warunkach pogodowych więc z tym bezpieczeństwem to raczej bym nie przesadzał

#660 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2021 - 10:52

Mam Skyllę 420 i silnik 40KM. Dopiero będę ją próbował na wodzie po dotarciu silnika. Nie ma dla mnie większego znaczenia czy będę płynął 50 czy 60 km/h, chociaż widziałem że nawet 60 jest możliwe. Dziwi mnie tylko ten przewlekły ból d....py niektórych, o to co i ZA ILE ktoś sobie kupi i zamontuje. 

O  to bardzo fajnie , myślę ,że odpowiedni motorek

Bardzo proszę wstawisz filmik jak startuje i pływa ,prosiłem już dwie osoby na fb ,ale nikt nie zamieścił ,a szkoda bo bym zobaczył jak zbiera się na 40

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych