Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2036 odpowiedzi w tym temacie

#241 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 19 czerwiec 2015 - 20:35

Raczej wołek zbożowy patrząc na rozmiar i zastosowanie ;) :)

Bujo, nie pękaj, Loopa kup :P

Loop jest dla mnie problematyczny, przeczy mojej wizji swiata tzn jest zrobiony w Korei zas cene ma jankeska. Tak wiec nie skorzystam z dobrej rady, jest jeszcze Galvan Torque i Tibor Pacific :)

#242 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 19 czerwiec 2015 - 20:40

Robercie- teraz juz za pozno, mialem w planach zakut Hatcha, tego najwiekszego 12+ pod zaglice, marliny czy GT ale w takim razie sobie odpuszcze, jeszcze sie mi porysuje czy cus i strata bedzie wielka :( Szkoda, mialo byc tak pieknie :(

E no, bez jaj...... Jak się rozniesie to już mi nikt Hatcha nie sprzeda, a i zostanę dożywotnio pozbawiony wszelkich praw gwarancyjnych😒 ...... za robienie im czarnej propagandy. Toż ja tylko nieśmiało zapytałem, a tu dym..... Tych przeszlifowań nawet na zdjęciu niezłym aparatem nie mogę wyłapać. Róbta co chceta, ja tam w młynkach dalej idę w Hatcha. Jak będzie trochę wolnego grosza to do kija w klasie 10 też kupię - pewnie 9 Plus. Poza tym małego Hydrosa też przytarłem w tym samym miejscu więc wniosek jest prosty - trza trochę inaczej sznur szarpać.

Raczej wołek zbożowy patrząc na rozmiar i zastosowanie ;) :)

Bujo, nie pękaj, Loopa kup :P

Niech i tak będzie......dla mnie polowanie na 40 - ki w niewielkiej pobliskiej rzeczce jest na codzień wystarczająco satysfakcjonujące, zwłaszcza jak połażę naście kilometrów. Inna sprawa, że raz na jakiś czas warto by gdzieś tyłek ruszyć dalej i na coś nowego spróbować, choć bez wielkiego ciśnienia. Ostatnio w upalny dzień bardzo fajnie na klenie zapolowałem na stojącej wodzie....., w której teoretycznie miało ich nie być. Koledzy spinningiści (całkiem doświadczeni) twierdzili, że płocie po 40 cm coś tam na powierzchni zbierały - płocie jednak miały płaskie łby i ciemne ogony, a miara rzeczywiście się zgadzała.

#243 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 20 czerwiec 2015 - 18:49

Hej!

Wycieranie się części obudowy kołowrotka faktycznie ma związek z techniką wysnuwania linki.Zerknijcie na zdjęcia z pierwszych stron naszego wątku, zdarzyło się to w Marquisie i ABU, które rekomendowałem.

Teraz, gdy to tylko  możliwe (ale nie zawsze tak jest ) próbuję tak przygotowywać sznur jak widzimy to w pierwszych chwilach filmu Larsa.Myślę,że dawniej przy każdym z wymachów wybierałbym linkę "skośnie, w lewo i pod górę" żłobiąc obudowę.

Tylko straszne bagno i krzaczory przy braku kosza zmuszają mnie do starego nawyku

pozdro

pozdro

• remek lubi to

#244 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 21 czerwiec 2015 - 18:19

Kilka fotek:

Może nie najlepszy, może nie najładniejszy, ale coś go lubię: Young Neauvex trout fly.

Ciekawa forma, trwały, hamulec sprężynowy klasyczny.

Na forach amerykańskich orzeczono, że jest to jeden z niewielu kołowrotków, wykonanych ze spieków ceramicznych.

Oczywiście nie mają racji. Sprawdziłem, starając się jak najmniej uszkodzić powłokę.

Jest to odlew z jakiegoś stopu aluminium, za to powloka w istocie wykonana z cermiki, piekielnie twarda.

Na fotkach widać prowadnicę linki, o której była mowa w poprzednich postach. Arcygładka, bardzo precyzyjnie wykonana, chyba ma chronić linkę, bo znacznie gładsza powierzchniowo od powłoki nawijaka.

Mam go z dziesięć lat, nie widać najmniejszych śladów zużycia.

Kręcioł od dawna nie produkowany, choć, opierając się na informacjach z amerykańskich stron, podobno nadal sprzedawany przez jakiegoś japońskiego handlowca.

Załączone pliki

• Paweł Bugajski i randomrodmaker lubią to

#245 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 21 czerwiec 2015 - 18:52

Dzięki serdeczne Paweł i Ryszrad za konkretne merytoryczne uwagi w temacie. Dla mnie wypływają dwa wnioski. Po pierwsze popełniam błędy w technice wysnuwania linki w czasie rzutu (Kuba też wyżej o tym pisał) i trzeba nad tym popraciwać. Po drugie jednak jeśli już wydaje się na prosty młynek kupę kasy to korona z głowy producentowi by nie spadła gdyby były one w newralgicznym miejscu wyposażone w utwrdzony (stalowy, ceramiczny czy diabli wiedzą jaki), choćby opcjonalny, wymienny element prowadzący linkę. Żadna to filozofia i jeśli techniki nie poprawię to pomyślę o liftingu moich kręćków.

#246 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 21 czerwiec 2015 - 20:30

Myślałem ja o zainstalowaniu prowadnicy linki. Doskonałym, łatwo dostępnym elementem byłby wkład z przelotki typu sic; twardy, gładki, rozmiar też chyba nietrudno dobrać.

Nie wiem jednak, jak go zamocować bez uszkodzenia kołowrotka. Ktoś coś podsunie?

Jeszcze jedno. Tytuł tematu to "najlepszy kołowrotek muchowy". Czy "najładniejszy" też się mieści w temacie?

Bo miałbym faworyta. Tak, wiem, że poczucie urody i walory estetyczne są raczej osobistymi doznaniami, ale jakieś kanony piękna może istnieją?

Zwłaszcza, że od około miesiąca posiadam na własność fotoaparacik, taki prosty pstryczek, stary, chyba ośmioletni, ale za to otrzymany w prezencie (zamiast na śmietnik :)  )

Fotki da się robić.

Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam Mistrzowi Andrzejowi Stankowi, ale i na moich zdjęciach da się odróżnić kołowrotek muchowy od wciągarki budowlanej.

#247 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 22 czerwiec 2015 - 09:35

Dawaj Ryszard z tym najładniejszym. Wprawdzie kołowrotkowy - muchowy konkurs piękności był gdzieś, ale dawno już zamarł.

Z tą prowadnicą linki to bardziej idzie mi o utwardzoną osłonę tej części ramy, po której linka się ślizga, podobnie jak w wielu, zwłaszcza starszych kołowrotkach prezentowanych w temacie.

#248 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:44

Nie do końca pasuje do tematu, bo recenzja niemożliwa, ale może być hicior kołowrotkowy na 2016. Zwróciłem na niego uwagę dzięki tematowi Sławka Opelna - Bronikowskiego i postowi Andrzeja Stanka o tegorocznej edycji ICAST (żeby nie było, że podbieram prawa autorskie ). Postanowiłem przerzucić nowego Nautilusa X z "cafe" do działu muchowego, gdzie zapewne wzbudzi szersze zainteresowanie. http://df3zidyktuxw9....new.X.reel.jpg Moim zdaniem bardzo ciekawa konstrukcja, no i marka Nautlius też coś sugeruje. Rama to praktycznie tylko "X", a reszta młynka to szpula, co zapewne wpłynie znacząco na, tak ostatnio modne, odchudzanie. Oby tylko ów "X" nie okazał się nazbyt "linkoczepliwy". Planuję to sprawdzić osobiście, czekając cierpliwie do styczniowego rynkowego debiutu. Kołowrotek ma być dostępny zarówno w wersjach małych jak i większych słonowodnych. Z tego co się wstępnie zorientowałem cena całkiem znośna - 275 $ za maluchy, im wyżej tym drożej.

#249 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 03 wrzesień 2015 - 19:13

Ja dzisiaj mocno zastanawiałem się nad tym tematem. Cena jak w USA...  http://allegro.pl/ko...5330249466.html

Robert coś dla Ciebie:

http://i1378.photobu...dq.jpg~original

http://i1378.photobu...tp.jpg~original

http://i1378.photobu...7m.jpg~original

#250 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:18

Ech Ty kusicielu...... Jeśli mam być szczery to ten CCF 2 już jakiś czas mnie męczy. Rzeczywiście ceny amerykańskie. Z tym, że mnie ten większy nijak do niczego nie potrzebny, a 6/8 miałby idealne zastosowanie do kijaszka streamerowego. W ogóle to muszę przemodelować lekko koncepcję sprzętową, do czego przekonał mnie ostatni wyjazd. Brakuje mi klasycznego uniwersała #5, wędki z którą jako jedyną mógłbym wędrować kilometrami, obsługując suchara, mokrą, nimfę i streamera. Boleśnie się o tym przekonałem w czasie ostatnie wyprawy nad San, opisywanej na blogu przez Pawła Bugajskiego, o czym tam także pisałem obszernie w "blogowym" poście. Wtedy mój wielbiony Hatch 5 Plus wędruje do nowej "piątki", a Nautilus CCF2 do streamerowego Zenitha. A mówili mi na początku dobrzy ludzie - bierz #5 na uniwersalne wędzisko,.....ale nie posłuchałem i mam #4 9' - genialnego Orvisa Heliosa 2, który jednak żadną miarą nie obsłuży już choćby średniego, obciążonego streamera. Trochę nabałaganiłem w sprzętowych zakupach, co dopiero dwuletnie doświadczenie pozwoliło dostrzec. Andrzejku, a te piękne fotki to Twoja oferta, bo jeśli tak to napisz coś bliżej na p/w bo byłbym zainteresowany. Robert.

#251 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:34

Kijek na fotkach to #5 9' CTS Vintage. Użyty kilka razy, mam także #2 8'6". Robione przez Krzyśka Zielińskiego na TOP komponentach. Będziesz miał okazję pomachać jak się spotkamy. Młynki do nich przypisane to prezentowany Danielsson DryFly i Midge. Moje ci one i tylko moje... :)

Wspomniany Danielsson Midge - http://i1378.photobu...vn.jpg~original

Użytkownik Andrzej Stanek edytował ten post 03 wrzesień 2015 - 20:54

• Marszal i robert.bednarczyk lubią to

#252 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 03 wrzesień 2015 - 21:14

Andrzej jako miłośnik "Zimnych Szwedów" zaraził mnie ta miłością i już kilka "lodowatych bestii" w swej kolekcji mam, więc na spotkanie zabiorę. Danielsson ma aktualnie dość fajne ceny w swoim sklepie.

http://danielsson-fl...reels/original/

Fajne zabawki o ciekawym wzornictwie. 

• Paweł Bugajski, Andrzej Stanek i robert.bednarczyk lubią to

#253 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 03 wrzesień 2015 - 22:01

Mariusz - gdybyś sprowadzał coś dla siebie z Danielsson-a to daj znać. Potrzebuję szpulę zapas do MIDGE i L5W 6nine. Ewentualnie jak ktoś czyta a ma to proszę o kontakt.  ;)

#254 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 03 wrzesień 2015 - 22:11

Z tych surowych klimatów bardziej mi po głowie chodzą islandzkie Einarssony, ale kto wie...., jak przy okazji spotkania pooglądam te Danielssony. Nie ukrywam jednak, że najbardziej mam fiksację na "Jankesy" od Hatcha i Nautilusa.
  • Paweł Bugajski lubi to

#255 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Jacek

Napisano 04 wrzesień 2015 - 09:42

A ja po przerzuceniu przez łapki parę amerykańców cofnąłem się do XXwieku   :)
między innymi  przyczynił się jeden z forumowych kolegów do tego uwsteczniania ..
i moim zdaniem 

subiektywny ranking użytkowników
na 1 miejscu są dwa stare traktorki

Załączone pliki

Użytkownik Franc edytował ten post 04 wrzesień 2015 - 09:44

#256 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 04 wrzesień 2015 - 09:45

Jacek - rok, dwa i szukasz nowych wrażeń...  ;)

• Franc lubi to

#257 OFFLINE   Franc

Franc

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1538 postów
  • LokalizacjaPłock
  • Imię:Jacek

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:32

Jacek - rok, dwa i szukasz nowych wrażeń...  ;)

Pewnie tak będzie  :)

#258 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 04 wrzesień 2015 - 19:31

Pewnie tak będzie  :)

Pewnie tak, aczkolwiek całkowicie rozumiem Twoje uwielbienie dla starych klasyków, zwłaszcza odkąd Paweł Bugajski pokazał mi swoje młynki z bardzo długą historią.
  • Paweł Bugajski i Franc lubią to

#259 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2008 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 04 wrzesień 2015 - 19:42

Czołem Waszmościom!

Opiszę, bowiem używam ;) ,  modele Lamson Litespeed, a mianowicie starszą wersję rozmiaru 2, oraz nowszą większego kołowrotka nr 3.

Średnia pólka cenowa, konstrukcja large arb.miły dyskretny design-może być!

Załączony plik  DSCN0057.JPG   63,79 KB   8 Ilość pobrań na zdjęciu oba kołowrotki z wędziskami z-axis.Są względnie lekkie i pojemne.Szybko zwijają linkę i nie skręcają jej dzięki szerokiej szpuli o dużej średnicy.

Terkotka jest cicha, słyszalna przy od i zwijaniu.Absolutnie nie wkurza nawet u pacjentów z początkami otosklerozy.

Hamulec poprawny, można śmiało zacinać z kołowrotka przy użyciu żyłki 0,10.a regulacja pokrętłem o nieco odmiennych w obu egzemplarzach kształtach.

Załączony plik  DSCN0001.JPG   70,7 KB   8 Ilość pobrań Załączony plik  DSCN0004.JPG   73,16 KB   8 Ilość pobrań

Dziwny jest system zmiany szpuli, należy poluzować hamulec i wyciągnąć szpulkę z obudowy pociągając wzdłuż osi za jej brzeg.Lekki opór...i puszcza.Dobrze działa, nic się nie dzieje, ale nietypowo.Szpule w kolejnych mutacjach Litespeed'a są podobno kompatybilne czego jednak nie sprawdzałem.

Jak wspomniałem kołowrotki są lekkie szpule ażurowe, konstrukcja jest delikatna i nie można mówić o maszynach do ciężkiej roboty.Może to tylko wrażenie, ale takie właśnie odniosłem spoglądając także na wielkość hamulca.

Załączony plik  DSCN0010.JPG   93,74 KB   8 Ilość pobrań  Załączony plik  DSCN0011.JPG   90,94 KB   8 Ilość pobrań waga z wypełnieniem pozwala dobrze wyważyć mniejszej 2-ce z-axisa 9/5, a większej 3-ce z-axisa 10/5.

Załączony plik  DSCN0009.JPG   61,47 KB   8 Ilość pobrań

Mniejszy z Lamsonów sprawuje się świetnie pomimo tego, że od wielu lat ostro daję mu w kość,czego dowodem poniższa fotografia.  Załączony plik  DSCN0047.JPG   84,31 KB   8 Ilość pobrań 

Większy kolega wiosną także nie będzie oszczędzany-rychtuję mu streamerowanie w Łupawie :rolleyes:

Tak więc Lamson Litespeed 2 to doskonały kołowrotek do lekkiego łowienia w klasie 4-6, a trójka świetnie wyważy dłuższe i mocniejsze  wędzisko.Oba ze względu na średnicę szpuli i jej szerokość idealnie nadają się do łowienia z łódki, linka bowiem po rzucie nie tworzy spirali , a potem  może być szybko zwinięta.

Polecam - Paweł

#260 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:49

Mam Konica 1,5 i też sobie chwalę. Lamson robi fajne kołowrotki, z mojego wykręciłem wystający pręcik(od hamulca oczywiście). Co prawda to odlew, ale kompletnie mi to nie przeszkadza. Ładny design, hamulec precyzyjny, szczelny, brak możliwości rozbujania szpuli tak żeby powstały "brody" linki (nie wiem czy to zrozumiałe).

Załączony plik  20150823_151540.jpg   115,25 KB   8 Ilość pobrań
Konic, a za nim konkretna konkurencja w postaci ATH Gallatin II opisywana kilka stron wcześniej ;). Obie wędki to Winstony BIIX 9'6'' #5, z tym że pierwsza od lewej to zbrojenie fabryczne, a druga to dzieło Artura Banachowskiego :)
Załączony plik  20150823_151959.jpg   33,7 KB   8 Ilość pobrań

ED// Dorzuciłem fotki. 

Użytkownik Kacper.K edytował ten post 04 wrzesień 2015 - 22:13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych