Czołem Waszmościom!
Opiszę, bowiem używam , modele Lamson Litespeed, a mianowicie starszą wersję rozmiaru 2, oraz nowszą większego kołowrotka nr 3.
Średnia pólka cenowa, konstrukcja large arb.miły dyskretny design-może być!
DSCN0057.JPG 63,79 KB
8 Ilość pobrań na zdjęciu oba kołowrotki z wędziskami z-axis.Są względnie lekkie i pojemne.Szybko zwijają linkę i nie skręcają jej dzięki szerokiej szpuli o dużej średnicy.
Terkotka jest cicha, słyszalna przy od i zwijaniu.Absolutnie nie wkurza nawet u pacjentów z początkami otosklerozy.
Hamulec poprawny, można śmiało zacinać z kołowrotka przy użyciu żyłki 0,10.a regulacja pokrętłem o nieco odmiennych w obu egzemplarzach kształtach.
DSCN0001.JPG 70,7 KB
8 Ilość pobrań
DSCN0004.JPG 73,16 KB
8 Ilość pobrań
Dziwny jest system zmiany szpuli, należy poluzować hamulec i wyciągnąć szpulkę z obudowy pociągając wzdłuż osi za jej brzeg.Lekki opór...i puszcza.Dobrze działa, nic się nie dzieje, ale nietypowo.Szpule w kolejnych mutacjach Litespeed'a są podobno kompatybilne czego jednak nie sprawdzałem.
Jak wspomniałem kołowrotki są lekkie szpule ażurowe, konstrukcja jest delikatna i nie można mówić o maszynach do ciężkiej roboty.Może to tylko wrażenie, ale takie właśnie odniosłem spoglądając także na wielkość hamulca.
DSCN0010.JPG 93,74 KB
8 Ilość pobrań
DSCN0011.JPG 90,94 KB
8 Ilość pobrań waga z wypełnieniem pozwala dobrze wyważyć mniejszej 2-ce z-axisa 9/5, a większej 3-ce z-axisa 10/5.
DSCN0009.JPG 61,47 KB
8 Ilość pobrań
Mniejszy z Lamsonów sprawuje się świetnie pomimo tego, że od wielu lat ostro daję mu w kość,czego dowodem poniższa fotografia.
DSCN0047.JPG 84,31 KB
8 Ilość pobrań
Większy kolega wiosną także nie będzie oszczędzany-rychtuję mu streamerowanie w Łupawie
Tak więc Lamson Litespeed 2 to doskonały kołowrotek do lekkiego łowienia w klasie 4-6, a trójka świetnie wyważy dłuższe i mocniejsze wędzisko.Oba ze względu na średnicę szpuli i jej szerokość idealnie nadają się do łowienia z łódki, linka bowiem po rzucie nie tworzy spirali , a potem może być szybko zwinięta.
Polecam - Paweł