Najlepszy kołowrotek muchowy - subiektywny ranking użytkowników
#261 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2015 - 22:15
#262 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2015 - 22:42
Polska .
W tym oryginalnym amerykańskim jest za dużo lakieru na omotkach. U mnie niestety jest inny problem, przy dłuższym kontakcie z wodą lakier na insercie staje się mleczny i tak delikatny, że można go zdrapać paznokciem. Zimą oddam go do naprawy, mam nadzieję że uda się zostawić korek, bo jest najwyższej jakości ze wszystkich posiadanych przeze mnie wędek.
Będąc na Łupawie proszę o kontakt, daleko nie mam, a nuż się uda podjechać i chociaz chwilę porozmawiać
Użytkownik Kacper.K edytował ten post 04 wrzesień 2015 - 22:42
- Paweł Bugajski i robert.bednarczyk lubią to
#263 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2015 - 21:28
#264 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2015 - 14:47
Eeeeee tam...... bardziej bym powiedział, że stważacie zagrożenie dla domowego budżetu pisząc o Winstonach.Hej!Napisz o Winstonach i planach reparacyjnych uchwytu w wątku o wędziskach bo tu trochę Robertowi offtopujemy.Jestem ciekaw zbrojenia przez Artura, oraz ile czasu czekałeś .Ale to nie tu. Cześć!
- giniu666 lubi to
#265 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 14:49
Witam.Teraz ja mam pytanie i proszę o opinie .Trafił w moje ręce kołowrotek (zdjęcie I).Czy może zostać MOIM ULUBIONYM??.Nie wiem czy inwestować w drugą szpulę.Od kilku lat mój "ulubiony kołowrotek" (na zdjęciu ze sznurem) który używam m/in do Paradigma.
Marian.
Załączone pliki
- Paweł Bugajski i Franc lubią to
#266 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 14:57
Użytkownik Andrzej Stanek edytował ten post 10 wrzesień 2015 - 15:07
#267 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 15:57
Toż to Ross, kołowrotek, o którym chyba nikt nigdy nic złego nie napisał. Sam nigdy nie miałem, w związku z czym nie znam ich bliżej i nie wiem co to za model, ale Ross to jedna z topowych młynkowych stajni.Witam.Teraz ja mam pytanie i proszę o opinie .Trafił w moje ręce kołowrotek (zdjęcie I).Czy może zostać MOIM ULUBIONYM??.Nie wiem czy inwestować w drugą szpulę.Od kilku lat mój "ulubiony kołowrotek" (na zdjęciu ze sznurem) który używam m/in do Paradigma.
Marian.
#268 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 15:58
Bezawaryjna maszynka, śmiało możesz zainwestować w drugą szpulkę.
Zdecydowanie może stać się ulubieńcem
#269 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 16:08
Witam.Teraz ja mam pytanie i proszę o opinie .Trafił w moje ręce kołowrotek (zdjęcie I).Czy może zostać MOIM ULUBIONYM??.Nie wiem czy inwestować w drugą szpulę.Od kilku lat mój "ulubiony kołowrotek" (na zdjęciu ze sznurem) który używam m/in do Paradigma.
Marian.
Marianie, Ja również posiadam Ross'a, model Evolution LT 2 (nowsza generacja) ...i jest to bezwzględnie mój ulubiony młynek !.
Wiem ze Ross'y wizualnie nie powalają (LT również), ale za trwałośc i niezawodnośc nalezy im się szacunek.
Jedni lubią wodotryski inni surówkę.
Lubię tego Rossa, ten zwykły zwijak, gdyz pięknie komponuje się stylem, kolorystycznie i sentymentalnie z moim czarnym Ross'em FS - taki fabryczny zestaw.
Aha ...zapomniałbym
Nie przypadkiem tez w testach yellowstoneangler dot. wędzisk uzywane sa one we wszystkich referencyjnych zestawach ...coś jest na rzeczy.
Użytkownik K.Kalisz edytował ten post 10 wrzesień 2015 - 16:09
#270 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 20:41
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Przemyślę(będę szukał) sprawę drugiej szpuli(szpula od LT pasuje do starej wersji którą posiadłem).Jakoś do kołowrotków nie przywiązywałem się nigdy,miałem różne.Dla mnie najwazniejsze ,że gdy włożę kołowrotek do wody to po wyjęciu" dmuchnę "w mechanizm i dalej łowie. ORVIS jest faktycznie nie do zajechania ale dość ciężki. Ciekawostka- szpula od Battenkill 5/6 pasuje do BBS III i odwrotnie.Nie chciałem nic sugerować.Do Rossa Evolution przymierzałem się od co najmniej 10 lat, ale za każdym razem trafiał się jakiś inny "nawijak".Zakup w/w odkładałem na póżniej.
Marian.
#271 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2015 - 22:39
Załączone pliki
- Marszal, Paweł Bugajski, Andrzej Stanek i 1 inna osoba lubią to
#272 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 08:39
Robert z tymi Hatch'ami to pełna burżuazja
Zart, żartem, ale pełny wypas ...pozazdrościć !.
Na zdjęciu z pokrowcami to leżą tak pieknie jak dzieciaki pod pościelą
#273 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 10:33
Na zdjęciu z pokrowcami to leżą tak pieknie jak dzieciaki pod pościelą
Każdego ranka "Jerkbait" poprawia mi humor. Jak tu nie lubić tego towarzystwa ?
- Paweł Bugajski lubi to
#274 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 15:36
Każdego ranka "Jerkbait" poprawia mi humor. Jak tu nie lubić tego towarzystwa ?
To czysta przyjemność !
#275 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 17:21
Nie mogłem się powstrzymać, zwłaszcza, że po trzech latach na "Jerku" nauczyłem się wrzucać fotki. Moje ulubione bliźniaki Hatch 3 Plus i 5 Plus.
Robercie bardzo ładne kołowrotki. Jak powiedział klasyk:"powoli po ścianie kazdy coś dostanie".Ty też dojdzież do posiadania całej serii Hatch-a.
Marian.
#276 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:49
Jest tam kilka rozmiarów Finatica, którymi zastąpiłbym inne posiadane kołowrotki, ale jednak mimo ewidentnego zarażenia flyfishingowym gadżeciarstwem staram się racjonalizować zakupy, choć gdy włączy mi się faza "muszę to mieć" rozum przechodzi w stan częściowej hibernacji i ...... wiadomo. Zatem walczę z chorobą, choć efekty bywają różne. Póki co realną potrzebą jest fajny kijek do nimfy, a stan nasycenia kołowrotkami mam na 90 %, brak tylko dodatkowej szpulki do Hatcha Finatica 5 Plus. I tu właśnie tkwi podstawowa wada drogich kołowrotków - cena ich szpuli to równowartość dobrych, a czasem i bardzo dobrych kompletnych kołowrotków, do których jednak, z mniej czy bardziej racjonalnych powodów, człowiek nie ma przekonania. I takim właśnie gadżeciażom, szarpanym wewnętrznymi dylematami kilka firm kołowrotkowych dedykuje swoje koszmarnie drogie "kręćki".Robercie bardzo ładne kołowrotki. Jak powiedział klasyk:"powoli po ścianie kazdy coś dostanie".Ty też dojdzież do posiadania całej serii Hatch-a.
Marian.
- Paweł Bugajski i sierżant lubią to
#277 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 19:00
..... jednak mimo ewidentnego zarażenia flyfishingowym gadżeciarstwem staram się racjonalizować zakupy, choć gdy włączy mi się faza "muszę to mieć" rozum przechodzi w stan częściowej hibernacji i ...... wiadomo.
I takim właśnie gadżeciażom, szarpanym wewnętrznymi dylematami kilka firm kołowrotkowych dedykuje swoje koszmarnie drogie "kręćki".
Fajnie, że nie jestem sam z taką przypadłością. Faza "muszę to mieć" włącza się czasami u mnie zupełnie niespodziewanie i wówczas w pracy się nie klei, sen jakiś taki płytki, komputer wyświetla tylko strony z kołowrotkami - same kamienie pod nogami. Ale jako twardziel podejmuję jedyna słuszną decyzję (czasami wcześniej, czasami później) i wiadomo jaki jest efekt.
- Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i sierżant lubią to
#278 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 19:45
Witam wszystkich,
to są moje dwa ulubiane kołowrotki Nautilus FWX 3/4 & 5/6. Wszystko jest wykonane solidnie i działa bez najmniejszych problemów.
Trójke używam na Sage TXL #3 przez ten letki młynek zestaw jest świetnie wyważony. To jest moje ulubione kombi na małe rzeczki i strumyki.
@Robert
na jakim kiju używasz Hatch 3 ?
Pozdrawiam
Darek
- Paweł Bugajski, robert.bednarczyk, Franc i 1 inna osoba lubią to
#279 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 19:54
Fajnie, że nie jestem sam z taką przypadłością. Faza "muszę to mieć" włącza się czasami u mnie zupełnie niespodziewanie i wówczas w pracy się nie klei, sen jakiś taki płytki, komputer wyświetla tylko strony z kołowrotkami - same kamienie pod nogami. Ale jako twardziel podejmuję jedyna słuszną decyzję (czasami wcześniej, czasami później) i wiadomo jaki jest efekt.
Wędkarstwo to moja pasja od ponad 40 lat . Jeśli chodzi o łowienie na muszkę , to dopiero w tym roku zacząłem jakieś nieśmiałe próby . Przez te 40 lat udało mi się zgromadzić całkiem sporo naprawdę dobrego i markowego sprzętu spiningowego. Jednak żaden kołowrotek ani wędka spiningowa , nie wzbudzały we mnie takich emocji i chęci posiadania , jak kołowrotki i wędki muchowe . Nie potrafię tego wytłumaczyć , ale jest coś magicznego w tym sprzęcie . Niektóre wędki i kołowrotki są po prostu przepiękne i można się w nich zakochać .
- Marszal, Paweł Bugajski, maciekg i 3 innych osób lubią to
#280 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2015 - 19:56
Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 12 wrzesień 2015 - 08:33
- Marszal i Paweł Bugajski lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych