Robert, ja naprawdę nie bubam, zarówno Ciebie jak i większość kolegów tutaj czy znam osobiście, czy z jakiś rozmów prywatnych i darzę sporą sympatią.
Dla mnie zasadniczy problem jest w tym, ze nie chcecie dyskutować, a raczej oczekujecie na brawa. Każdy wpis pochlebny jest super, każdy kwestionujący czy zasadność, czy merytoryczność, czy podstawy doświadczenia pozwalające na wysnuwanie takich, nie innych wniosków - jest dość szybko zakrzykiwany, w sposób który niestety dobitnie przypomina o wymierającej umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Ja naprawdę chętnie bym poczytał mniej rozbudowany, nieokraszony stockowymi fotkami opis przygody z danym egzemplarzem, który spędził z wędkarzem sezon czy dwa, w przeróżnych warunkach, ze zdjęciami łowiska, jakiś ryb, wspominający o technikach połowu. Wątek zdryfował w stronę dogmatycznego przyjmowania na wiarę tekstów będących jakimś dziwnym mixem tego co znajdziemy w katalogu, z dodatkiem dla mnie przynajmniej zaskakujących spostrzeżeń.
Nie widzę tutaj jakiejkolwiek dyskusji, konkretnych technicznych pytań. Ktoś z Was te kołowrotki rozbierał, czyścił, smarował? Praktyczny brak informacji o trwałości i tym podobnych.
Ja ze swojej strony na tyle na ile czułem się na siłach - włączyłem się w wątek, opisując swoje doświadczenia z komami Visiona. Co prawda nie wiem czy ważą 347.8 czy 430.23 gram, za to wiem jak je rozłożyć do nakrętek i z powrotem. Wiem czego można się po nich spodziewać na mokro, sucho, w soli, na zimnie, piachu itd. Takich maszyn mam kilka, kolejne sa "pod obserwacją" i pewnie w przyszłym roku coś więcej o tym jak sobie radzą, a nie jak i na co wyglądają (jak o SKB) będę mógł powiedzieć.
Piszesz ze trudno sie czegoś konkretnego dowiedzieć. Jeszcze kilka osób sypiących równie ochoczo docinkami jak STREMER powyżej i będziecie rozmawiali sami ze sobą. W pełnej zgodzie unifikacja opinii i spojrzenia na pojawiające się problemy, w dużej mierze podparta... Sam już nie wiem czym. Nie wiem jaki sens ma skakanie na siłę do ludzi takich jak Bigos czy Michał, ale dla forum nie wyjdzie to na zdrowie. Nawet do projektów które samemu się stworzyło, można stracić wiarę, a z czasem i się zniechęcić. Coraz częściej są tematy z cyklu czym się różni wróbel i czy lepszy kij 9'6" czy 9'8"...
Pytania konkretne - o materiały, o technikę, o proporcje much- nie przekraczają zwykle jednej strony. Co pokazuje że całkiem rozsądnie ten dział forum powędrował do podgrupy "sprzęt wędkarski" bo z łowieniem wspólnego ma mało.