Witam
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem "dorzucić: się do tematu. Przedstawię kręcioły, które mają u mnie jak na razie "dożywocie"
Jako pierwszy kołowrotek z gatunku "tych mniejszych" czyli w moim przypadku Danielsson model "nymph w".
IMG_0552.JPG 109 KB 42 Ilość pobrań
IMG_0551.JPG 109,73 KB 35 Ilość pobrań
Jokość wykonania i precyzja wykonania - top. Design - mnie się podoba. Wchodzi na niego max. DT4 (na zdjęciu RioTrout) + kilka metrów podkładu. Brak jakiegokolwiek hamulca. Wbrew opiniom głoszonych przez niektórych "znawców" pokrętło służy jedynie niwelowaniu "overspinu". Wymiana szpuli kłopotliwa ale mam jedną, więc nie ma problemu. Do czego można się przyczepić ? Szpula jest niewyważona i przy odjeździe ryby kołowrotek "daje po kiju". Biorąc pod uwagę wielkość ryb, które łowię na "suchara" feler pomijalny. Syszałem opinie, że na rancie szpuli, który styka się z łożyskami lubią gromadzić się zanieczyszczenia ale po dwóch latach niezbyt intensywnej eksploatacji nie zauważyłem tego problemu. Poza tym - ma swój urok i do suchej jak znalazł. "Sparowałem" go z kijem 9' #4 ale ze względu na niską wagę ideałem do niego byłby patyk 8' - 8'6". Terkotki brak.
Ocena 8/10
Następnie kołowrotek z gatunku "do wszystkiego" czyli Danielsson model "F3W 4seven"
IMG_0556.JPG 114,94 KB 34 Ilość pobrań
IMG_0557.JPG 114,79 KB 32 Ilość pobrań
Jakość i precyzja wykonania - j.w. Po dwóch latach w miarę intensywnego użytkowania brak śladów zużycia. Pojemny. Na zdjęciu z Rio Trout WF5 + "od groma" podkładu. Hamulec doskonały. Ergonomia itp., itd. - doskonała. Linka o nic nie zaczepia, nastawy hamulca łatwe i precyzyjne. Używam go z kijem 9'6' #5 dosłownie do wszystkiego na pstrąga - od suchej do streamera. Wymiana szpuli wymaga uwagi (nie należy odkręcać do konca nakrętki, bo można ją zgubić) i to jak dla mnie jedyny minus (lekki) tego kołowrotka. Terkotka stosunkowo cicha, działająca w obydwie strony (różni się dzwiękiem).
Ocena 9/10
Kolejny to kołowrotek, jak dla mnie idealny biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny. Lamson model "Konic 2,0".
IMG_0559.JPG 113,94 KB 35 Ilość pobrań
IMG_0561.JPG 113,65 KB 31 Ilość pobrań
Używany kilka lat jako "wół roboczy". Jakość wykonania i precyzja spasowania bardzo dobra. Po 4 latach użytkowania starły się jedynie kropki na pokrętle hamulca i linka lekko wyrobiła krawędź obudowy. Hamulec jak najbardziej w porządku. Wymiana szpuli bezproblemowa, bez pokręteł i innych tego typu "pierdułek" - po prostu ściągamy lub zakładamy . Trzyma to doskonale i pewnie. Kołowrotek o niskiej wadze i bardzo pojemny. Na zjęciu z linką DT5 (chyba Airflo) + duuuża ilość podkładu. Plusem jak dla mnie jest stosunkowo głośna terkotka, działająca w dwóch kierunkach, solidnie "trzymająca" szpulę.
Ocena 10/10
Z góry przepraszam za jakość zdjęć a raczej jej brak.
Gdy znajdę jeszcze chwilę postaram się opisać kołowrotki, które miałem ale "dożywocia" nie dostały, chociaż niektóre były "całkiem-całkiem"
Pozdrawiam
Jarek M
Użytkownik Jarek M edytował ten post 07 sierpień 2014 - 20:53