Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Fińskie "Levusy"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
209 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 25 listopad 2014 - 20:47

Znowu znalazłem chwilkę czasu i pokończyłem "starocie" i wydłubałem coś nowego :) .

Pseudo cykady z których właściwie jestem średnio zadowolony,ale czasami ryby lubią takie brzydale...

881c522336231979med.jpg

... i oklejane przeciążone 3cm i 4cm.

d10a8cb5eed6e725med.jpg

W planach woblerek około 2,5cm z "jajem" tylko trochę inaczej...ale to za chwilę...jak znajdę ponownie czas :ph34r: .

#142 OFFLINE   RUDI75

RUDI75

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 847 postów
  • Lokalizacjafarbyrudi.com
  • Imię:MARCIN

Napisano 25 listopad 2014 - 20:58

A to to złote to co za folia?

Wobi zacne :D :D :D :D :D :D

Użytkownik RUDI75 edytował ten post 25 listopad 2014 - 20:59

#143 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 21:15

A to to złote to co za folia?

Wobi zacne :D :D :D :D :D :D

Dziękuję za uznanie...a ta złota folia została kupiona w sklepie z trylionem pierdół dla domorosłych artystów ,szczerze mówiąc jestem dość częstym gościem tego sklepu gdyż tam zaopatruję się balsę i inne materiały.Folia jest dosyć gruba i przypomina fakturą bibułę i jest podobnie konfekcjonowana,posiadam również wersję srebrną chociaż rzadko jej używam.

Użytkownik PablovelLoco edytował ten post 25 listopad 2014 - 21:15

#144 OFFLINE   rybson

rybson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 25 listopad 2014 - 21:16

W cykadach widać schemat obciążenia - średnia ,większa i mała śrucina  ;)  oj daje zdrowo ten model tak myślę a samo wykończenie w  piórkach dla mnie rewelacja .

Śruciny nie odpadają po tym kleju ???? 

#145 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 21:25

W cykadach widać schemat obciążenia - średnia ,większa i mała śrucina  ;)  oj daje zdrowo ten model tak myślę a samo wykończenie w  piórkach dla mnie rewelacja .

Śruciny nie odpadają po tym kleju ???? 

Na tym obciążeniu cykady pracują dosyć drobno ale intensywnie (myślę,że się to sprawdzi),a śruciny trzymają się mocno,na testowym prototypie musiałem je zrywać kombinerkami.

#146 OFFLINE   rybson

rybson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 25 listopad 2014 - 21:29

Załączony plik  f1337834f71d3e461ebfc46c5c3206fa.jpg   60,24 KB   5 Ilość pobrań Coś się robiło kiedyś  ;)

Ile mają długości ??? Pstryknij jakieś foto przy linijce kiedyś ok???  

Użytkownik rybson edytował ten post 25 listopad 2014 - 21:33

• woblery z Bielska lubi to

#147 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 21:57

attachicon.giff1337834f71d3e461ebfc46c5c3206fa.jpg Coś się robiło kiedyś  ;)

Ile mają długości ??? Pstryknij jakieś foto przy linijce kiedyś ok???  

Twoje to naprawdę ''pchełki'' :) ...moje są sporawe te większe 4cm,mniejsze 2,8 cm.

#148 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 25 listopad 2014 - 22:59

Ladne te male przeciazone wobki, ile gram dales? Praca tak jak tych twoich wiekszych bezstetowcow?

#149 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 16:33

Ladne te male przeciazone wobki, ile gram dales? Praca tak jak tych twoich wiekszych bezstetowcow?

Hej,Dawid odnośnie obciążenia do udało mi się wepchać coś około 3g do tak małych korpusów,więc jestem jak najbardziej zadowolony.Te ''pękate'' pracują dosyć agresywnie takie V połączone z migotaniem,docelowo jeszcze trochę zgaszę ich pracę poprzez zmniejszenie testowego steru.Uklejo-kształtne natomiast pracują bardzo drobno tylko drobią ogonkiem,za to część przednia wykonuje całą robotę delikatnie się kiwając i pokazując boki,szczerze mówiąc to trochę mi zeszło zanim dobrałem odpowiedni kształt i wielkość steru aby wobler ''uruchomić''.

#150 OFFLINE   rybson

rybson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 listopad 2014 - 20:47

Paweł tylko jeden kształt cykad robisz ???? Możliwości  jest  sporo i coś takiego mi wpadło w oko

Załączony plik  61giDtiPNYL._SL1100_.jpg   24,46 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  lure-blade-storm-tetujin-z-797-79735.jpg   66,03 KB   3 Ilość pobrań

Kształt mi podoba się (tej pierwszej zwłaszcza)   a jeszcze w wersji mikro..... może mieć sens 

Użytkownik rybson edytował ten post 26 listopad 2014 - 20:57

• Paavo lubi to

#151 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 26 listopad 2014 - 20:56

Pawel orginalne bardzo .Pierwszy raz widze cykady tego pokroju .

Naklejasz piorko na blaszke ?

#152 OFFLINE   rybson

rybson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 listopad 2014 - 21:00

Dziękuje za zainteresowanie wszystko zrobiłem najprościej jak się da,skrzydełko wycięte z aluminium,matuję i odtłuszczam,następnie przykładam piórko i powoli nasączam cyjanoakrylem.Cykady (bo chyba zrobię ich więcej ;) ) dostaną jeszcze 2 warstwy lakieru tak dla zabezpieczenia.

Też o to pytałem bo ciągle jestem w szoku tak jak po widoku woblerów Janusza oklejanych piórkami 

• Paavo lubi to

#153 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 26 listopad 2014 - 21:28

I juz wszystko jasne -

• Paavo lubi to

#154 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 22:02

Paweł tylko jeden kształt cykad robisz ???? Możliwości  jest  sporo i coś takiego mi wpadło w oko

attachicon.gif61giDtiPNYL._SL1100_.jpgattachicon.giflure-blade-storm-tetujin-z-797-79735.jpg

Kształt mi podoba się (tej pierwszej zwłaszcza)   a jeszcze w wersji mikro..... może mieć sens 

Jeśli chodzi o "cykady" to dopiero drugi raz je zrobiłem,mam gdzieś jeszcze kilka które zrobiłem po raz pierwszy ponad rok temu,coś tam połowiły ale rewelacji nie było,być może ,że zbyt rzadko ich używałem.Tak wiem możliwości jest naprawdę sporo,ale akurat mnie ogranicza brak choćby mini ''warsztaciku'' gdzie mógłbym kombinować do woli,wszystko robię dosłownie na kolanie w kuchni lub w salonie i zasada jest taka jak najmniej śmiecić i smrodzić ;) .Wracając do ostatnich ''blaszanych wytworów'' to tak jak napisałem wcześniej jestem średnio zadowolony,pomysł dobry...ale trzeba parę rzeczy dopracować,myślę,że coś jeszcze jeśli chodzi o cykady ''sklecę'',ale na razie mam w głowie prototypy woblerków wertykalnych,które będą sporo kształtem nawiązywać do klasycznych cykad.Zima się zaczyna ja mam kilka projektów do zrealizowania na nowy sezon:koguty,jigi i mikrojigi,muchy szczupakowe na dociążonych hakach offsetowych no i oczywiście jeszcze kilkanaście lub kilkadziesiąt woblerków do wystrugania :D .Tylko trochę gorzej z czasem...może się uda go wysupłać.

#155 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 12:32

Ja ostatnio taka 5ke zrobilem 8-9gr, praca drobniejsze Y niz w tych wiekszych,migotanie bokami i lusterko w opadzie :) Byle do wiosny.

• Maciek Rożniata, Paavo i Pride lubią to

#156 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 28 listopad 2014 - 17:16

Fajny ten pomysl pokrycie blaszki piorkiem ,obrotki mozna by tak porobic,  Termos pewnie podlodowki by tak ozdobic mogl?

• rybson lubi to

#157 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 21:18

Ja ostatnio taka 5ke zrobilem 8-9gr, praca drobniejsze Y niz w tych wiekszych,migotanie bokami i lusterko w opadzie :) Byle do wiosny.

Fajny woblerek Dawid,bardzo lubię takie ''klasyczne'' malowanie i zdobienie...moje pierwsze woblery pstrągowe były podobne,srebrna lub złota folia z opakowania papierosów i na grzbiecie troszkę czarnej lub ciemno granatowej farby.Jeszcze raz Dawid bardzo fajnie Ci wychodzą te woblerki...najfajniejsze w robieniu przynęt jest to ,że poniekąd jesteśmy samowystarczalni...''rozpracowujesz'' rzeczne lub jeziorowe miejscówki,projektujesz i tworzysz pod nie przynęty,a kwintesencją są złowione ryby...czyli pasja w najczystszej formie.Do wiosny jeszcze kawałek,a ja trochę grzebałem w moim wędziskowym "lasku'' i wygrzebałem 6 stopowy kijek do 20g,do delikatnego jerkowania idealny więc będe ''musiał'' jeszcze przez zimę wydłubać kilkanaście niedużych sliderków :D .

Fajny ten pomysl pokrycie blaszki piorkiem ,obrotki mozna by tak porobic,  Termos pewnie podlodowki by tak ozdobic mogl?

Samo pokrycie blaszki jakiejkolwiek piórkiem moim sposobem to nie problem,zostaje jedynie zabezpieczenie jej odpowiednim lakierem,po moich doświadczeniach ''parkietowy'' poliuretan wypada średnio z powodu zbyt kruchej na metalu powłoki,może lepsze było by zastosowanie cienkiej warstwy żywicy epoksydowej np. Feather Lite lub bardziej ''elastycznego'' lakieru,mam jeszcze 2 rodzaje lakieru jachtowego jeden Tikkurila Unika Super i Super Venelakka,do woblerów są kiepskie,może się sprawdzą właśnie w tym zastosowaniu.

Użytkownik PablovelLoco edytował ten post 28 listopad 2014 - 21:21

#158 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 22:59

Dzieki Pawel :) Wiesz, mam dobrego nauczyciela ;)

#159 OFFLINE   ferrox

ferrox

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • Lokalizacjapolaniec
  • Imię:karol
  • Nazwisko:************

Napisano 29 listopad 2014 - 10:03

pod lodem mogą zrobić furore te cykady :-)

#160 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 14:21

Witam...''skrobania'' ciąg dalszy :) ... 3,5 i 2,5 cm woblerki z ''jajem'' które ma imitować ikrę łososiowatych :ph34r: ,mniejsze będą miały ''kijankowate'' kolory (widywałem kiedyś kijanki zażerające się ikrą),większe kolory narybku.Co do aspektu technicznego tych woblerków to wystająca śrucina nie jest jedynym obciążeniem,reszta znajduje się w środku korpusu,większe dostały 1,8g,mniejsze 1,5g.Na razie koniec z ''mikrusami'' i zacznę projektować 2 modele małych sliderków 5 i 5,5cm o wadze do 15g,ale to dopiero za chwilę.

332f9a1fdde8a412med.jpg

• Miro 85 i stoner lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych