Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przynęty Ubik.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Rafał

Napisano 03 kwiecień 2015 - 22:34

Jeszcze kilka z ostatniej serii 6-6,5cm. Duszkowate, kropy, strażaki i odrapańce. Skromne malowanie bez kombinacji. 

Z tymi tymczasowo koniec, następne idą na warsztat mniejsze i dużo mniejsze.

IMG_2615.JPG

IMG_2614.JPG

IMG_2619.JPG

IMG_2630.JPG

IMG_2631.JPG

Załączony plik  IMG_2616.JPG   33,47 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2618.JPG   44,05 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_2617.JPG   29,65 KB   8 Ilość pobrań

#162 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 04 kwiecień 2015 - 16:38

Wystrugałem kiedyś takie igiełkowate korpusy pod kalkę, ale nakleiłem sztukę i nie spodobały mi się. Niedawno wygrzebałem je z pudełka i tak na szybko pomalowałem na próbę trzy sztuki. W miarę podobne do kozy, ale z pamięci malowałem, więc real to nie jest :) Wyszło jak widać. Mają po 5cm.

IMG_2634.JPG

IMG_2635.JPG

IMG_2637.JPG

IMG_2638.JPG

IMG_2633.JPG

A to jest chyba najnormalniejszy wobler jakiego zrobiłem. Jestem prawie dumny, że potrafiłem poprzestać na kilku kropach. Taka normalna, zwyczajna przynęta wędkarska do łowienia ryb na wędkę  ;)

IMG_2640.JPG

#163 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 04 kwiecień 2015 - 16:56

Koza złotawa najlepsza! ;)

• Ubik lubi to

#164 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 06 kwiecień 2015 - 14:37

Do kózek jeszcze powrócę, zmodyfikuję lekko korpus, bo ten domyślnie był przygotowany pod coś innego.

Myślałem, że w wolne dni potestuję co nieco, ale pogoda skutecznie zniechęca do wyłażenia z domu. Złośliwe te święta!

Pewnie nie tylko u mnie z tym klapa wyszła...

No nic, dobry moment żeby przysiąść do kolejnych struganek, zapas mam spory.

#165 OFFLINE   muddler

muddler

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Jarosław

Napisano 06 kwiecień 2015 - 15:05

Twoje rybki są z drewna, a wyglądają jakby były ulepione :rolleyes:. Fajne kolorki.

#166 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 19 czerwiec 2015 - 16:48

Kilka nowych kolorków i dwa nowe modele. Tak raczej na szybko robione, bo mam sporo nastrugane, ze stelażami itd, a w niektórych jeszcze kombinuję z obciążeniem. Narobi człowiek różnych opcji, a potem ciężko zdecydować się na jedną  ;)

Jeden ze starszych modeli, Blackwater, zwykle robię go w ciemnych, w miarę naturalnych barwach, a tu coś mi strzeliło do głowy i zrobiły się takie wariaty z myślą o rozgorączkowanych okoniach. Plus minus 5,5cm. Mniejsze 4,5cm. Wagowo wyjdą ok. 4g. Temat na lekki zestaw.

IMG_3414.JPG

Krąpiki Mikro - ok. 3,8cm. Pierwsze testowe sztuki w różnych kombinacjach wagowych od ok. 3 do 5g. Mają być po prostu małe srebrne rybki. Te dostaną ster, ale przygotowuję jeszcze bezsterowce, praktyka pokaże co i jak z nimi wyjdzie i jak będzie lepiej. Bawiłem się z folią, więc w sumie każdy jest nieco inny ;)

IMG_3334.JPG

IMG_3305.JPG

I jeszcze taki kierunek przerabiam, klasycznie na srebrno ok.5cm.

IMG_3450.JPG

I coś tam jeszcze. Kolejne się robią. Pozdrówka :)

Załączony plik  IMG_3443.JPG   48,39 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_3424.JPG   28,89 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_3175.JPG   60,98 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_3179.JPG   46,8 KB   9 Ilość pobrań

#167 ONLINE   teki77

teki77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 482 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 19 czerwiec 2015 - 22:44

Strasznie podobają mi się te krąpiki , fajny kształt a i malowanie takie jakie lubię najbardziej  :) .

• Ubik lubi to

#168 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 06 lipiec 2015 - 20:36

Nowy model, jeszcze bez nazwy. 5,5cm, dość wychudzony, w wersji pływającej i tonącej, 3-5g. Drobi, drga, błyska i ma łowić :D

Z zamierzenia drobna i mniej typowa łuseczka, grunt żeby lekko trzepała po oczach, barwy - powiedzmy - naturalne. Przy pierwszych testach bardzo obiecujący.

Technicznie: balsa, pełny stelaż, alu, łuska odbijana w tiulu, hartzlack kilka warstw - standard do kwadratu.

Na pierwszy ogień trzy sztuki, każda z drobnymi różnicami w malowaniu: bez kombinacji; z małą przecierką dolnej części; z drobnymi niebieskimi dodatkami w wersji opalizującej. Jak tak patrzę na foty to prezentują się dość frajersko, na żywo lepiej (co wróży im przyjemniejszy kontakt bezpośredni). Z 30 sztuk czeka ostatnia polerka i malowanie. Połowę zrobię w takim malowaniu, a dla reszty wymyślę trochę inne barwy.

IMG_3471.JPG

IMG_3480.JPG

IMG_3483.JPG

#169 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 20:45

Jak tak patrzę na foty to prezentują się dość frajersko

Co Ty pleciesz, na zdjęciach wyglądają mega :o ostro pojechałeś z nimi :ph34r: super robota :rolleyes:

• Ubik lubi to

#170 OFFLINE   bertold12

bertold12

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 21:33

No Rafale  nic dodać nic ująć  :wub:  :wub:  . Odra czeka  :)

• Ubik lubi to

#171 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 06 lipiec 2015 - 21:46

Dziękuję panowie za dobre słowo. Psioczę, bo stwierdziłem dzisiaj, że mam wkurzający aparat. Gdybym dysponował innym to tego wywaliłbym chyba do kosza. Co porobię jakieś foty, to potem patrzę - a to inaczej wygląda niż w moich oczach. Gdybym jeszcze wzrok miał kiepski, ale mam całkiem dobry.

Ale to tak na marginesie ;)

Odra czeka i jakoś cholerka nie możemy się zgadać. Mało powiedziane, że Odra... Ryby i wędkarskie pogaduchy czekają!

• bertold12 lubi to

#172 OFFLINE   BARENZ

BARENZ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • LokalizacjaKałuszyn

Napisano 07 lipiec 2015 - 06:45

swietnie to wygląda Rafał. Te pomarańcze na przodzie bardzo ciekawe. ;)

• Ubik lubi to

#173 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 07 lipiec 2015 - 21:40

Kilka Baboków w nowych i eksperymentalnych kolorkach. Pływające, plus minus 4,5cm. 

Jeszcze je czeka lakierowanie rowków przy sterze (z braku laku są nieco za wąskie w miejscu klejenia).

Przy okazji robienia wyżej prezentowanych wobków spróbowałem też kilka sztuk Baboka owinąć alu.

IMG_3506.JPG

IMG_3507.JPG

IMG_3508.JPG

Kilka w takim "oskowatym" malowaniu, sprawdzały mi się podobne.

IMG_3510.JPG

Tradycyjny biało-srebrzysty duszek. 

IMG_3512.JPG

Taki lekko kombinowany flagowiec.

IMG_3517.JPG

I na próbę będzie kilka takich czarnych owiec w stadzie. Jak widać - w bardzo skomplikowanym malowaniu.

IMG_3518.JPG

Jak widzicie panowie, rządzi coraz większa prostota i następnych prawdopodobnie w ogóle nie pomaluję :lol:

#174 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 22:14

I to niby ja robię dużo wobów? :P też jedziesz ostro ;)

Ten flagowiec rządzi B)

• Ubik i BARENZ lubią to

#175 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 08 lipiec 2015 - 16:33

Nie potrafię odpowiednio korzystać z poliuretanu. Za każdym razem ileś tam tracę na skutek zgęstnienia. Tym razem pół słoiczka (ok. 1/5 całości). Niby sprawdzało mi się szybkie zanurzanie i woreczek foliowy pod denkiem, ale jak widać też nie do końca, bo jednak strata była. Tak czy siak robię każdorazowo większe partie żeby wykorzystać puchę jak najbardziej.

Czeka mnie teraz szlifowanie kilkudziesięciu zaszpachlowanych korpusów i przyznam, że aż mnie trzęsie na myśl o tym. Chyba jedyna część roboty, której normalnie nie lubię. Jak bym nie kombinował pył osiada mgiełką na wszystkim dookoła. Tak sobie myślę (obawiam się), że wcześniej czy później ten pył zrodzi formy i odlewy.

Użytkownik Ubik edytował ten post 08 lipiec 2015 - 18:05

#176 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 17:03

Szlifujesz papierem sciernym czy jestes zmechanizowany? ;) jeśli papierem to polecam pracę na świeżym powietrzu. Od kilku miesięcy praktykuję i jest super, wiaterek wszystko zdmchuje etc.

#177 OFFLINE   BARENZ

BARENZ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • LokalizacjaKałuszyn

Napisano 08 lipiec 2015 - 17:51

I to niby ja robię dużo wobów? :P też jedziesz ostro ;)

Ten flagowiec rządzi B)

Czarny też jest fajny ;)

• Ubik lubi to

#178 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 08 lipiec 2015 - 18:24

Szlifuję papierem ręcznie, warunki nie pozwalają na bardziej zmechanizowane roboty, a już szlif odpada zupełnie. Proxxonem jedynie jakieś rowki i otworki. Taka robota na powietrzu to świetny pomysł, ale dla mnie nie za bardzo praktyczny. Musiałbym z tym gdzieś specjalnie łazić. Z drugiej strony to pomyślę nad tym przy okazji jakiegoś działkowego grilla ;) Raz kiedyś zabrałem ze sobą troszkę robótek na zasiadkę. Towarzystwo przy wędkach zerkało na mnie dziwnym wzrokiem ;)

Marcinie, czarny to taki wybryk chwili. Chodziłem niedawno na małej rzeczce i w końcu padło na czarne, pogrzebałem w portfelach i pudełkach, miałem jedynie czarne z dodatkami. I tą drogą pyknąłem kilka zupełnie czarnych z z dobrze widocznym oczkiem. Dostaną ster i wypróbuję przy najbliższej odpowiedniej okazji.

• Pride lubi to

#179 OFFLINE   brown

brown

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • Lokalizacjadziki wschód / dziki zachód

Napisano 08 lipiec 2015 - 22:13

Rafał wobki konkret a ten czerwono perłowy wymiata. Piękne przejście. To gąbką?

Podziwiam twój zapał.

• Ubik lubi to

#180 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 08 lipiec 2015 - 23:29

Ten Babok flagowiec malowany jest aero i potem ręcznie. Na biały korpus natrysk koloru aerografem, a na to dopiero pędzelkiem srebrno-perłowy lakier. Czyli bez gąbeczki. I to właściwie wszystko :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych