A ja jeszcze dorzuciłbym definicję pionu
Pion – linia pokrywająca się z kierunkiem działania siły ciężkości na powierzchni Ziemi i w jej pobliżu. Jest prostopadła do powierzchni geoidy, lokalnie jest prostopadła do poziomu.
Nie wiem czy ta akurat jest poprawna (wiki) ale jeszcze trzeba udowodnić, że łowiłeś w pionie czyli prostopadle do: lustra wody? dna?
U mnie w okręgu nadal jest zapis: "zakaz łowienia na tak zwanego "szarpaka" i tu rozumiem o co chodziło i każdy rozumny człowiek chyba też choć według mnie powinno być podane co to jest ten "szarpak"
W tamtym roku do innych zakazów dodano: "Zakaz łowienia ryb poprzez opuszczanie i podnoszenie przynęty w sposób ciągły z wyjątkiem łowienia ryb na lodzie" i tu chciano pogonić łowiących wertykalnie, tylko co znaczy "sposób ciągły" z tą samą częstotliwością, siłą? Czy jak będę tylko trzymał wędkę w ręce z opuszczoną przynętą i nie będę z nią nic robił tylko liczył na fale, to jest to ciągłe opuszczanie i podnoszenie robione przeze mnie czy przez siłę natury?
Przepisy są u nas niestety źle napisane bo dają nam, służba kontrolnym jak i sądom różną możliwość interpretacji.
W tym roku u mnie zabroniono tylko "szarpaka" czyli wertykalnie łowić mogę
Z niepotwierdzonych informacji tylko zasłyszanych podobno zrezygnowano z zapisu: "Zakaz łowienia ryb poprzez opuszczanie i podnoszenie przynęty w sposób ciągły z wyjątkiem łowienia ryb na lodzie" bo ktoś wygrał sprawę w sądzie. Ale tego nie mam jak potwierdzić.
U nas to niestety już tak jest, że wszędzie znajdziemy sobie jakąś lukę. Czy to w przypadku jak wyżej czy przy świadomym łowieniu ryb objętych okresem ochronnym i mówieniu, że przecież próbuję łowić okonia itp. itd.