Czy wiosną stosujecie mniejsze przynęty, bardziej podobne do wiosennego narybku czy cały rok lecicie na tych samych przynętach?
Vertical jiging (łowienie w pionie)
#381 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2024 - 17:00
#382 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2024 - 21:18
U mnie wiosna lecą do wody generalnie 15-20cm.
#383 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2024 - 10:13
Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie.
Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo?
- Marcin_s lubi to
#384 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2024 - 16:00
Ciekawe pytanie.
#385 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2024 - 09:59
Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie.
Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo?
Pozdrawiam kolegę z Suwalszczyzny.
Wedle zarządzenia Dyrektora WPN
łowienie metodą spinningową to:
- Łowienie dozwolone jest na jedną wędkę z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą,
która wykonana jest z materiałów naturalnych lub sztucznych. Wędkarz łowiący tą
metodą zobowiązany jest do zachowania następujących, minimalnych odstępów od
innych wędkujących: łowiąc z brzegu lub brodząc – 25 m; łowiąc z łodzi – 50 m.
Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u.
#386 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2024 - 11:01
Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u.
Również pozdrawiam Kolegę.
Wg przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest oki? Jeden hak, naturalna przynęta......
Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?
Tak samo mogę tym zestawem spinningować?
Użytkownik Janusszr edytował ten post 30 wrzesień 2024 - 11:02
#387 OFFLINE
Napisano 01 październik 2024 - 05:45
Również pozdrawiam Kolegę.
Wg przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest oki? Jeden hak, naturalna przynęta......
Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?
Tak samo mogę tym zestawem spinningować?
Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami?
- Sailfish lubi to
#388 OFFLINE
Napisano 01 październik 2024 - 07:27
Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami?
Nie jestem. Dlatego pytam
#389 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 07:28
Zacznijmy od tego, że rosówka, trup czy filet na haku jigowyym to nie spinning tylko metoda gruntowo-spławikowa. Nie ma czegoś takiego jak spinning przynętą naturalną. Pomijając już fakt o samej zgodności verta z ustawą.Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami?
Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka
Użytkownik psulek edytował ten post 03 październik 2024 - 07:37
- Janusszr i Sailfish lubią to
#390 OFFLINE
Napisano 03 październik 2024 - 15:09
Oczywiście że nie ma
2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno uŜywać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.
To wyczerpuje wszelkie mięso na główkach itp.
Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 03 październik 2024 - 15:09
- Sailfish lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych