Cześć,
ponownie :-)
jestem po zakupie Daiwa BG MQ 4000, wcześniej dużo wątpliwości, moich zapytań na "jerkbait" i gdzie indziej, sory, info wrzucę w kilku wątkach, może dotrze do szerszego grona, jak zdenerwuje to przepraszam bo w dobrej wierze :-)
Praca jest płynna, nie czuć dyskomfortu na rączce ani różnicy w pracy do standardu przełożenia 5 i coś. Nad kołowrotkiem długo się zastanawiałem (ma zastąpić Slammera a być lżejszy) , dużo zapytań na różnych "forach", różne odpowiedzi, "misz masz", wszystko katalogowo mi się podobało (aluminium, moc, waga, wyższa półka jak dla mnie"), ale bałem się "ciężkiej" korbki, to wysokie (zarazem sprzyjające przy ściąganiu dalekiego "trolla") przełożenie (złe doświadczenia z "białymi" Straick-ami z hamulcem walki i przełożeniem ponad 6, ale to ponad ćwierć wieku temu), zaryzykowałem, kupiłem i teraz mogę pomóc tą informacją :-)
Chyba?
- moc całości czuć "mocno", lekkość konstrukcji też "czuć lekko", płynność pracy super, oporów - zero, a w "praniu" wyjdzie trwałość, ale raczej się nie obawiam, na ogół jak dotkniesz, widzisz i czujesz to wiesz, no ale "starych mercedesów już nie ma", trzeba przywyknąć, a może perełka? . Ogólnie wielkie super, no poza ceną :-)
Kupiłem w plecionie po cenie aktualnej 989, tam gdzie taniej to po telefonie okazuje się że nie ma, jak gdzieś proponują że ściągną to dużo powyżej 1,2 t. Jak zaczynałem się interesować to mogłem kupić za 800, no ale "frycowe". Teraz wezmę jeszcze jednego drogiego i dokupię jedną drogą szpulę na dwa - będzie taniej :-) Zapomnę i będę się cieszył zabawkami. Jeszcze moje przemyślenia - Daiwę BG MQ 3000 warto (i to bym/będę robił to) wziąść jak będzie tańsza o minimum 200pln od BG MQ 4000. Korpus i moc ta sama, różnica w wadze niewielka (rotor i szpula minus parę gram), oba i tak są bardzo lekkie więc warto myśleć o dwóch takich samych i dla nich jednej drogiej szpuli zapasowej. Przymierzałem swoje "cacko" do moich kiiji shimano speedmaster, technium i beastmaster (choć BG MQ kupiona została do Daiwa Lexa 2,4 50-100, dzielona rękojeść, rewelacja, tam zostanie) i tu wyszły delikatne minusy dla "fochów" jak ja. Nie pasuje do wędek w kolorystyce czarnej ze złotem, sorry, dupa :-)
Może się przyda i pomoże