PS.
Moje przesłanie było i jest np. do takich wędkarzy:
Chodzi o sposób trzymania wędziska.
Jak widać 90% z nas trzyma kij nad kołowrotkiem
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 19 marzec 2021 - 10:53
PS.
Moje przesłanie było i jest np. do takich wędkarzy:
Chodzi o sposób trzymania wędziska.
Jak widać 90% z nas trzyma kij nad kołowrotkiem
Napisano 19 marzec 2021 - 11:12
Dziwne żeby wędkę dorszową trzyać za dolnik - to tak jak złapać miotłę za koniec.
Smutne jest, że prócz wymiarowych dorszy, te długości pilkera z kotwiczką też trafiają do skrzynek. A później płacz że dorszy nie ma...
Napisano 19 marzec 2021 - 11:13
... to może czas z korbą l kabłąkiem przeprosić się ... ?Próbowałem, pewnie bym się i nauczył, gdyby tylko wredny multiplikator mi nie przeszkadzał.
Napisano 19 marzec 2021 - 11:55
Dziwne żeby wędkę dorszową trzyać za dolnik - to tak jak złapać miotłę za koniec.
Smutne jest, że prócz wymiarowych dorszy, te długości pilkera z kotwiczką też trafiają do skrzynek. A później płacz że dorszy nie ma...
Przepraszam, a za co należy trzymać wędkę?
Jeden chyba trzymał poniżej kołowrotka, tzn. trzymał za koniec dolnika.
Sprawa mięsiarstwa, to inny już temat
A wracając do szczotki. Lżej jest trzymać jedną szczotkę za koniec, czy dwie identyczne połączone końcami(kije łączymy) ze sobą na sztywno? Miejsce chwytu w miejscu połączenia, czyli chwytamy w środku ciężkości. Waga "zestawu" wzrośnie dwukrotnie..........
Użytkownik Janusszr edytował ten post 19 marzec 2021 - 12:12
Napisano 24 kwiecień 2023 - 17:57
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:07
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:12
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:15
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:15
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:19
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:29
no co ty nigdy nie spasowal ci sie kolowrotek dobrze z wedka? jak jest krotki kij albo w miare dlugi dolnik to na luzie idealnie mozna wywazyc samym mlynkiem
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:30
Wędka to jak waga, więc ciężar wiesza się na końcu szali, a w naszym przypadku na końcu dolnika. Kołowrotkiem nigdy się nie wyważy zestawu, a jedynie w minimalnym stopniu zmieni się komfort obsługiwania.
myślę, że trzeba się jeszcze pouczyć ... o budowaniu wędek ...
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:35
Wędka to jak waga, więc ciężar wiesza się na końcu szali, a w naszym przypadku na końcu dolnika. Kołowrotkiem nigdy się nie wyważy zestawu, a jedynie w minimalnym stopniu zmieni się komfort obsługiwania.
z twojej wypowiedzi wynikaloby ze praktykowales wywazanie w dolniku...zdradzisz moze jak Ty to robiles?
Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:59
najprostszy sposób umieszczenia obciążenia to odsłoniecie otworu w dolniku i włożenie tam specjalnie odlanego ciężarka... robimy tak: odsłaniamy i czyscimy otwór na końcy wędki, mierzymy średnicę, dobieramy wiertło, raczej minimalnie mniejszego rozmiaru niż zmierzony, wiercimy nim otwór w klocku drewna wzdłuz włókien, zalewamy ołowiem... po rozłupaniu drewna otrzymujemy ciężarek, trzeba go jeszcze skrócic w celu otrzymania odpowiedniej wagi - warto robic to stopniowo... na koniec wklejamy ciężarek i zaślepiamy otwór...
ps. raczej nie da się zrobic tego lepiej... przy starannym wykonaniu na wędce nie ma śladu po dociążaniu:)
ps2. raz tak zrobiłem i więcej żadnej wędki nie dociążam!!! a tamtej sie szybko pozbyłem mimo naprawdę idealnego wyważenia - coś nie pasowało przy łowieniu:(
Napisano 24 kwiecień 2023 - 19:49
Napisano 24 kwiecień 2023 - 20:37
Napisano 24 kwiecień 2023 - 20:41
Użytkownik mepps edytował ten post 24 kwiecień 2023 - 20:46
Napisano 24 kwiecień 2023 - 20:56
Kupiłem na tej aukcji. Są różne rozmiary.
https://a.aliexpress.com/_EGEa19H
Screenshot_20230424_191055_AliExpress.jpg
Takie termokurczliwe końcówki do kabli elektrycznych kupuje się w sklepach, hurtowniach elektrycznych.
Napisano 25 kwiecień 2023 - 08:35
Napisano 25 kwiecień 2023 - 08:59
Najpierw się kupuje przelotki z papieru, jak najcieńsze blanki, oczywiście nie lakierowane żeby nie podnosić wagi, dzielimy rękojeści aby zyskać te dodatkowe kilka gramów, a na koniec idzie w Dolnik pecyna ołowiu żeby to wszystko zniwelować!
Ten świat zmierza do samozagłady!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych