Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników
#1721 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2021 - 21:43
04.jpg 68,59 KB 28 Ilość pobrań 03.jpg 74,13 KB 28 Ilość pobrań
- Paweł Bugajski, Franc, Lukasz_ i 2 innych osób lubią to
#1722 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 00:25
Gratulacje
- Andrzej Stanek i Rondis lubią to
#1723 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 06:06
- maciekg lubi to
#1724 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 06:16
Ja mam już od dekady B2X 9'6'' #5, fantastyczny kij. W tym roku wraca do pracowni celem odświeżenia .
- Paweł Bugajski, maciekg i Andrzej Stanek lubią to
#1725 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 14:40
#1726 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 18:07
- Paweł Bugajski i Night_Walker lubią to
#1727 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2021 - 19:36
- Night_Walker, Franc i trout master lubią to
#1728 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2021 - 13:58
Dzień dobry.
Dzisiaj krótka prezentacja wędziska, które ma chyba tylu zwolenników co i przeciwników.
Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy.
No, ale do rzeczy.
Otóż mowa dziś będzie o wędzisku w oliwkowo-szarym kolorze a mianowicie o Hardy Zenith 9’ ,5 wt, 4 części, dla mnie najlepszej „piątki” ze wszystkich dotąd skonstruowanych. Używam go zarówno do mokrej jak i do suchej muchy. „Suche” w rozmiarach od „May fly” do małych jętek #18. Aha, streamer byle nie za duży też mu nie jest straszny.
Jak na wyrób z produkcji seryjnej prezentuje się całkiem nieźle. Wiem, wiem, „muchowi” puryści powiedzą że to „Koreańczyk” przebrany za „Anglika”. Ok, może i „Koreańczyk”, ale znakomity więc chyba nie ma co dramatyzować.
Wróćmy jednak do naszego bohatera (Zenith) wyposażonego w świetne przelotki i korek oraz zaczep na muchy, z cienkim malowaniem omotek i łączeniem na czopy. Całość tworzy, może nie oszałamiający ale miły dla oka widok. Jednak clou tego wędziska to jego wartość użytkowa objawiająca się dużym zapasem mocy, może nie takim jak w Sage One, ale i tak niezłym i zaskakującą lekkością w użyciu. Pomimo relatywnie niezbyt niskiej wagi, nie męczy tak szybko jak część teoretycznie lżejszej konkurencji. Chociaż od razu czuje się że to „piątka”.
Napiszę od razu że, wbrew wielu opiniom, uważam że nie jest ani zbyt szybki, ani zbyt sztywny.
Konstrukcja blanku a właściwie szczytówki, sprawia że akcja wydaje się być umiarkowanie szybką. Szczytówka jest dość miękka, co daje fantastyczne „czucie” pracy wędziska i sprawia, że pomimo nieprzesadnie głębokiego ugięcia blanku, łowi się nim precyzyjnie, przyjemnie i bez „spadów”.
Odległości a zwłaszcza celność rzutów jakie można osiągnąć przy użyciu tego sprzętu są naprawdę znakomite a nie do przecenienia są jego możliwości gdy łowimy na dużej rzece w wietrzny dzień. Swobodnie też można wykonać nim dość ciasne pętle a przy tym spolegliwość i łatwość wybaczania błędów użytkownika to również wielka zaleta tego wędziska. Aby mieć naprawdę to wszystko, wystarczy zadbać o odpowiedni „mariaż” wędzisko-szur.
U mnie najlepiej sprawdzają się Rio lub SA np. Grand lub MPX.
Zenith uzbrojony jak powyżej, jest moim podstawowym wyborem na pstrągi, choć zdarza się że jak musi to „obsłuży” gładko również i lipienie.
Jest też oczywiście przysłowiowa łyżka dziegciu :
- brzydki insert , zbyt futurystyczny, zimny, wykonany z aluminium (niektórym się podoba)
Pomijając tę jedyną wadę którą znalazłem, trzeba jednak docenić to że całość składa się z bardzo przyzwoitych komponentów, a mianowicie :
materiał blanku – Sintrix 440
korek - klasa AAAA
przelotki jednostopkowe – Recoil (uwielbiam je)
przelotka kierunkowa – Fuji
uchwyt kołowrotka z podwójnym zabezpieczeniem mocowania
Dodam że w serii Zenith dostawaliśmy dwa rękawy, jeden z przegródkami na części wędziska i kieszonką na zatyczki, drugi chroniący piękną, czarną tubę.
To się już chyba ”ne vrati” , bo w nowszych seriach wędek Hardy’ego, tuby to golasy.
Ale szczęśliwie ja to wszystko mam, ponieważ jestem posiadaczem najlepszego na świecie „kija” na pstrągi.
Pozdrawiam
P.S.
ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU .
Załączone pliki
- lukomat, Mysha, Paweł Bugajski i 8 innych osób lubią to
#1729 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2021 - 12:36
Zenithy z późniejszych wypustów miały już insert z drewienka jakby komuś bardzo nie pasowała ta metaloplastyka.- brzydki insert , zbyt futurystyczny, zimny, wykonany z aluminium (niektórym się podoba)
Użytkownik mack edytował ten post 24 grudzień 2021 - 12:39
- Paweł Bugajski i Radek79 lubią to
#1730 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 09:10
#1731 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 09:34
Taka sama jak w spinningu - możliwie samoładująca - bo zasady i technika rzutu w krótkiej nimfie są takie same. Rzucamy wykorzystując wagę przynęty. Tańsze albo droższe, wg uznania..
#1732 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 10:15
- Marszal i marian-56 lubią to
#1733 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 14:46
Witam
Przedstawie najlepsze wedzisko muchowe ( dla mnie)
Od tego sezonu zaczalem łowic na wędzisko firmy od której rozpocząłem moją przygodę z wędkarstwem muchowym
W latach 90-tych ubiegłego tysiąclecia zostałem włascicielem wędziska 9' w klasie #8
Nazywało się GLOOMIS IMX ( made in Canada ).Miało byc przerobione na spinning pstrągowy
Mnie przerobiło na "muszkarza"
Teraz mam "muchówkę" GLOOMIS ASQUITH 9' #5
Pierwsze dotknięcie "na sucho" nie było "elektryczne"
Mam podobne wędziska o podobnej akcji
Teraz po kilku wyjazdach na pstrągi uważam ,że to jest mój "Święty Graal"
Używałem do różnych linek F / I / S II / SIV
Różne kołowrotki też wyważają wędzisko
Starałem się za bardzo nie przeciążać
Rzuty sama przyjemność
Nie przeszkadza nawet silny wiatr
Muchy suche/mokre/nimfy/streamer -bez problemu
Kilka ryb też już sprawdziło pracę/ugięcie wędziska
Wykonanie/zbrojenie bdb ,ale nie dorównuje do T&T
Przedstawiam kilka zdjęć poglądowych mojego "Graala"
Kłaniam się Marian
PS. Kolejnośc zdjęć to nie ja
Samo się...
Załączone pliki
Użytkownik marian-56 edytował ten post 31 marzec 2022 - 14:49
- Marszal, Mysha, Paweł Bugajski i 4 innych osób lubią to
#1734 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 15:43
#1735 ONLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 15:59
Witam.
Widzę że już oficjalnie Shimano firmuje GLoomis'a ... teraz pytanie czy to kij z Japonii sprzedawany w USA, czy amerykański puszczony przez Shimano na rynek europejski ?
Shimano wypuściło jakiś zas temu kręcioł Asquit, który niczym specjalnym poza ceną właśnie się nie wyróżnia - jest dostępny i u nas w kraju. Miałeś może okazję sięz nim spotkać ?
Pozdrawiam.
#1736 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 16:04
(...)
teraz pytanie czy to kij z Japonii sprzedawany w USA, czy amerykański puszczony przez Shimano na rynek europejski ?
(...)
Zbrojony w USA na blanku wyprodukowanym w Japonii
P.S. Tymczasem Sage właśnie ogłosił nowy "flagowiec" - R8. 1000 $ pękło, choć z nieco mniejszym hukiem, niż w przypadku Asquitha...
Użytkownik Marvin edytował ten post 31 marzec 2022 - 16:10
- Paweł Bugajski, Night_Walker, marian-56 i 1 inna osoba lubią to
#1737 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 17:04
Witam
Właśnie z tym jest problem
Na sucho nie zachwyca - wydaje się nijaki
Nie miałem jeszcze takiego "zagwozdka",żebym nie mogł porównać do innych wędzisk
Na sucho akcja podobna do Winstona LT ( mam 2 sztuki)
Pod linką podobnie do Paradigma ale Mocniejszy w dolniku
Pod rybą (największa 35 cm jak narazie ) Sage One/HELIS
JESTEM POD WRAŻENIEM działania wędziska
To porównanie też nie jest za bardzo adekwatne do właściwości ASQIUTH-a
Kłaniam się Marian
PS.Kołowrotki SHIMANO ULTEGRA też były sygnowane GLOOMIS ... nie pamiętam jak sie nazywała seria
GLOOMIS i SHIMANO to "jedna "firma juz wielu lat
Hej! A gdybyś miał powiedzieć do którego z innych kijków w tej klasie jest podobny to na co by padło?
- Mysha, Paweł Bugajski, Maciek Rożniata i 2 innych osób lubią to
#1738 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2022 - 23:38
---------"Kołowrotki SHIMANO ULTEGRA też były sygnowane GLOOMIS ... nie pamiętam jak sie nazywała seria GLOOMIS i SHIMANO to "jedna "firma juz wielu lat".
Jeżeli chodzi o mlynki to S. Ultegra jak pisałeś. GLoomis Adventure i Venture.
- marian-56 lubi to
#1739 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2022 - 09:57
#1740 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2022 - 12:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
jabadaonbis