Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1819 odpowiedzi w tym temacie

#1201 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 06 kwiecień 2018 - 15:10

Pogoda coraz lepsza, nasze szanse na normalne wędkowanie rosną.

Kiedy się wybieracie?

#1202 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 06 kwiecień 2018 - 19:03

Zlot Klubu 50+ rusza 17 kwietnia. Czuję, że znowu będzie 201 cm na wodowskazie w Lesku, dwie turbiny i ciężka streamerowa orka. Tyle, że w takich okolicznościach każdy pstrąg 40+ cieszy wielokroć bardziej niż przy komfortowym łowieniu - przynajmniej ja tak mam. Zatem najpewniej w roli głównej wystąpi u mnie Orvis Helios 2 #6 w zestawie z Hatchem 5 Plus.

#1203 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 06 kwiecień 2018 - 19:50

Jak się nie uspokoi z deszczem to II turb. macie na 100 pro. Szansa na I jest ale bardzo mała, warunek- nie może być deszczy.

Do tego niestety zimnica (czyli śniegówka z Soliny). Gdyby była I turb to szansa na czarną jętkę jest ale raczej poniżej Hoczewki, nie na OS. Na I turb. jednak bym nie liczył czyli streamer i sznur min 3 klasa tonięcia. 

Najlepiej łowić na "spokojnych" płaniach w wodzie do pasa (zwłaszcza gdzie jest dużo trawy na dnie) lub  przy brzegach w innych miejscach.

• Marszal, Andrzej Stanek i robert.bednarczyk lubią to

#1204 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:03

Dziękujemy Arek za fachową analizę. Każda dobra rada przybliża nas do sukcesu.

#1205 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:13

Czyli wodołazy będą w siódmym niebie.  ;) Razem z Grzesiem wybierzemy drogę przybrzeżnej zasiadki, łatwiej utrzymać pion i polewanie sprawniej wychodzi, prowianty nie namokną.  :D

• Marszal, Paweł Bugajski i robert.bednarczyk lubią to

#1206 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:14

Jak się nie uspokoi z deszczem to II turb. macie na 100 pro. Szansa na I jest ale bardzo mała, warunek- nie może być deszczy.
Do tego niestety zimnica (czyli śniegówka z Soliny). Gdyby była I turb to szansa na czarną jętkę jest ale raczej poniżej Hoczewki, nie na OS. Na I turb. jednak bym nie liczył czyli streamer i sznur min 3 klasa tonięcia. 
Najlepiej łowić na "spokojnych" płaniach w wodzie do pasa (zwłaszcza gdzie jest dużo trawy na dnie) lub  przy brzegach w innych miejscach.

Arku - też tak czuję. Mamy to przerobione, przez ostatnie 2 lata spotykaliśmy się w marcu i łowiliśmy jako jedyni na OŚ- ie. Lekko nie było, ale każda ryba smakowała w dwujnasób (w przenośni oczywiście). Najważniejszy jest klimat i dobre towarzystwo.
  • Marszal lubi to

#1207 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:22

Razem z linka przyszło wsparcie. Trzeba to jeszcze uzbroić.

Załączony plik  Lead-Core.jpg   129,83 KB   10 Ilość pobrań

#1208 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:26

I na bardzo duże pstrągi (i niestety głowacice jako przyłów) duże muchy. Min 8cm, a najlepiej 10-12cm

Na pstrągi (te "ścigacze" do 40 cm przy brzegach)  5-6cm. Przy śniegowej (zielonej) wodzie perłowe dodatki obowiązkowe. Perłowe brzuszki cacy. Pijawki czarne z fluo lub czerwoną główką też czasami ok. Ale perły nic nie przebije, może biały (zawsze).   :lol:  ;)

Przy brudnej po deszczach- złoty brzuch i fluo orange dodatki (skrzydła, grzbiecik, ogonek). Duży Fire Tiger też ok.

Ogólnie duże bo pstrągi kalkulują. Mała przynęta i za szybko płynąca, nie opłaca się gonić.  Lepiej zjeść "trupka" (białego) lub ledwo żywego (też białego ale wykonującego jakieś słabe ruchy) płynącego powoli z prądem.  :lol: To na płaniach. Przy brzegach mogą strimy iść pod prąd. Skok i postój. Dwa skoki, postój. Itd. Ewent. stać w wodzie i rzucać pod brzegi ale na II turb. ciężko brodzić. Wtedy prowadzenie jak na płaniach. Z prądem po skosie. 

Zresztą wszystko już wiecie. To nie pierwszy wyjazd na San. 

Jeszcze jedno. Bachlawa cacy ale ciężko się łowi na II turb. Za to miejsca dużo na wiele osób. I rzuty można ćwiczyć przeróżne.   ;)

#1209 OFFLINE   romasz

romasz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Roman
  • Nazwisko:Czajkowski

Napisano 06 kwiecień 2018 - 20:58

podziwiam Cię trout masta... coraz bardziej, tak cichutko... ;-)

#1210 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 07 kwiecień 2018 - 15:54

Trout, świetna analiza zgodna z naszymi obserwacjami.

Czy moglbys te kwestie poruszyć w wątku-"Streamer od A do Z"?

Brakuje tam merytorycznych wpisów o konkretnych wodach...

Załączony plik  IMG_0008.JPG   127,1 KB   10 Ilość pobrań

A tu wraz z Robertem wędkujemy nad piękną Łupawą -doskonała okazja by poznać zalety sage i orvis.9/4 sage one i helios 2-baaardzo podobne.

Pozdrawiam Paweł :)

• kleniarz, Sławek Oppeln Bronikowski, Marszal i 2 innych osób lubią to

#1211 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 07 kwiecień 2018 - 16:06

Jak ktoś pyta to czasami podejmuje temat. Żeby nie było słychać narzekania zła woda bo ... brudna, wysoka, śniegowa. Wiem że ograniczenie presji spowodowało celowe "wyjścia w idealnych warunkach" a jak przytrafia się trudne, to doświadczeń brak. Wiadomo, trening czyni mistrza i nabiera się doświadczenia kombinując i myśląc. Teraz, jest jak jest. Więcej pytań w necie niż doświadczenia z nad wody. 😕
Żeby nie pomyślał ktoś że mam receptę na każda rybę to napisze, łowiska specjalne są dużo trudniejsze niż otwarte wody (C&K) bo ryby nabierają doświadczenia. Czasami właśnie w trudniejszych warunkach ryby "odpuszczają" i popełniają błędy.
Swoją największą glowacice wyjąłem na II turb. na OS a chciałem łowić pstrągi. :)
  • Paweł Bugajski, marian-56 i Richi55 lubią to

#1212 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 07 kwiecień 2018 - 16:58

9/4 sage one i helios 2-baaardzo podobne.

Paweł, naprawdę takie masz odczucie? Ja od dawna łowie sagem one i ostatnio kupiłem sobie Helios 2 w wersji covert black. Moim zdaniem jeśli chodzi o dynamikę to nie ma porównania, sage one wyrywa z butów, a Helios dopiero solidnie popchnięty pokazuje, że też może oddać więcej energii. Dzięki temu rzucając heliosem trudniej o tailing loopy, ale jednak mnie dzikość saga dużo bardziej pasuje.
  • TroutFan i Paweł Bugajski lubią to

#1213 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 07 kwiecień 2018 - 17:38

Mack, oczywiście, że tak sądzę :)

.Łowiłem oboma wędziskami na tym samym łowisku w tym samym czasie.Różnice są pomijalne, parametry techniczne prawie identyczne, odczucia podobne...To właśnie sposób który uskuteczniam od lat- łowienie  użyczonym sprzętem, zamiana zestawów na długi czas, bezstronna ocena i ciekawość doznań kosztem efektów( tak, tak, trzeba to sobie powiedzieć ) powodują, że zbieram doświadczenia.

W czasie szczupakowych łowów muchowych jest podobnie-cudze wędzisko, linka, kolowrotek, no nawet mucha w końcu i ...patrzymy co i jak lata i łowi.

Nie mam już po latach  takiego parcia na sukces czyli złowioną rybę. Często prowadzę kolegów, odpuszczam bankowe miejsca, powierzam własne zestawy...Zbieram jednak inne doświadczenia i doznania, poznaję nowości o których nawet bym nie pomyślał.Bilans ok, :)

Wiele by opowiadać...pozdrawiam

#1214 OFFLINE   Krzysiek Dmyszewicz

Krzysiek Dmyszewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów

Napisano 07 kwiecień 2018 - 17:54

Jakie piękne zdjęcie z zielonego lasku :-) Róbcie takie piękne wstawki w każdym możliwym temacie, to przypomina nam po co to wszystko. Paweł gratulacje!!!
  • Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i Grzegorz78 lubią to

#1215 OFFLINE   bezi

bezi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 07 kwiecień 2018 - 18:29

Razem z linka przyszło wsparcie. Trzeba to jeszcze uzbroić.

Rzucisz tym? Jesli tak to bije pione. Ja bym się bał. Wędka musi mieć duży zapas.
Nie prościej linka wf5s3 z jakimś tipem, albo wf5s6?

#1216 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 07 kwiecień 2018 - 20:08

Wsparcie j/w do #8 9'6" i linki RIO OB #8F.

#1217 OFFLINE   bezi

bezi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 07 kwiecień 2018 - 20:14

A teraz to ok. Trzyma się kupy i ładu. Powodzenia i połamania nad Sanem.

#1218 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 kwiecień 2018 - 16:38

Hej!
Ponieważ zupełnie przypadkowo :rolleyes: pojawił się w moim wędkarskim kąciku nowy kijek postanowiłem go Wam przybliżyć omawiając przy okazji pasujący do niego kołowrotek.

Załączony plik  IMG_0081.JPG   77,52 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_0079.JPG   32,54 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_0078.JPG   50,72 KB   10 Ilość pobrań

Wędzisko to smuggler z linii deluxe, składająca się z 7 części muchówka o długości 250 cm przeznaczona do linki #5 .Będzie w plecaku towarzyszyć moim wyprawom stanowiąc alternatywę dla spinningu lub innej muchówki.
Hardy oferował i oferuje wiele wędzisk tego przemytniczego typu, jednak kolor blanku, słabość do serii deluxe i moc wspomnień spowodowały, że właśnie burgundowy kijek fociłem dziś na parapecie.

Tak się złożyło, że zestaw uzupełnił się o kołowrotek JLH z serii golden w adekwatnej klasie i ...

Załączony plik  IMG_0080.JPG   58,17 KB   10 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_0082.JPG   80,74 KB   10 Ilość pobrań

stało się...

Załączony plik  IMG_0075.JPG   76,13 KB   10 Ilość pobrań

Całość waży ok.220 gramów, dolnik wędki jest dośc ciężki i wyważa go lekki klasyk z nawinietą linką.

W przypadku wędzisk wieloczęściowych obawy budzi zawsze jakość złączy, ewentualne przesztywnienia wynikajace z obecnosci -w przypadku smugglera - 6 spigotow, akcja i skomplikowanie całej tej dość karkołomnej w zamyśle konstrukcji.

Z drugiej strony jednak firma udowadnia w ten sposób swe zaawansowanie technologiczne i możliwosci techniczne , co w przypadku Hardy'ego nie budzi moich wątpliwosci.

Po parapetowe sesji, zauważyliście może, że fotografuję w tym miejscu sprzęt pomagając sobie naturalnym swiatłem popołudniowego słońca, poprosiłem o pomoc Agnieszkę i Łukasza by przedstawić łagodną spolegliwą akcję wędki.

Można ją nazwać klejonkową, można szklakową, a może to akcja fajnego powolnego karboniaka ? ;)
San niebawem zweryfikuje te kwestie.

Załączony plik  IMG_0092.JPG   52,4 KB   10 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_0101.JPG   38,87 KB   10 Ilość pobrań

Córka i jej narzeczony, podobnie do całej rodzinki od dawna śledzą tatowe odloty, rzuty i fotograficzne ogrodowe wygibasy.
Tym razem aktywnie uczestniczyli w fotoimprezie, a jesli kręcili kółka na czole to nadzwyczaj dyskretnie :D

pozdrawiam - Paweł

Użytkownik Paweł Bugajski edytował ten post 08 kwiecień 2018 - 17:22

• Sławek Oppeln Bronikowski, peresada, Marszal i 11 innych osób lubią to

#1219 OFFLINE   Krzysiek Dmyszewicz

Krzysiek Dmyszewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów

Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:38

Oto czym jest paraboliczna wędka muchowa w swej istocie! Nie ukrywam że takie ujęcia znaczą dla mnie więcej niż 100 fotografii "bierek" położonych na stole. Kolor kolorem, ja kocham fizykę kija - teraz i zawsze jest to moje 95% kryterium doboru, jeszcze tylko wyważenie i odpowiedni stożek przedni w lince i jestem spełniony.
  • Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i Richi55 lubią to

#1220 OFFLINE   Richi55

Richi55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 404 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 kwiecień 2018 - 07:52

Zdjęcia robisz super.

• Paweł Bugajski lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3