Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 15:04

Zielony, podłoga sklejka

Teraz poszukiwania silnika do niego. Po rozmowach z wieloma użytkownikami, raczej spalinówka jednak.

Łukasz, od tego roku Nogat na pewno będzie wpisany na listę moich łowisk ;)

Użytkownik Żbiku edytował ten post 23 marzec 2015 - 15:06

#222 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 marzec 2015 - 15:11

Zielony, podłoga sklejka

Teraz poszukiwania silnika do niego. Po rozmowach z wieloma użytkownikami, raczej spalinówka jednak.

Łukasz, od tego roku Nogat na pewno będzie wpisany na listę moich łowisk ;)

Ja swoim ProMarine 360 pływam na Osapianie 45 lbs z maxymizerem, na żuławskie wody wystarczy, Vmax mam całe 5 km/h ale na te bagienka jest ok :) 

#223 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 15:44

Elektryk 45-50lbs np na Linawę spokojnie wystarczy, Nogat raczej też obskoczy. Gorzej już z Martwą Wisłą czy ew większymi jeziorami. A i może na bieżącą Wisłę się gdzieś zapędzę czasami. Poszukam jednak spalinówki 5-6KM

Użytkownik Żbiku edytował ten post 23 marzec 2015 - 15:53

#224 OFFLINE   jac_jac

jac_jac

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Jacek

Napisano 23 marzec 2015 - 17:36

Nogat elektryk 50 - 55 z maxi w zupełności wystarczy. 

Do tej pory pływałem z kolega właśnie na elektrycznym ale od tego miesiąca sam stałem się szczęśliwym posiadaczem pontonu. 

Kolejny mój zakup planowany w kwietniu a najpóźniej w maju to będzie Osapian 55 z Maximizerem.

#225 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 23 marzec 2015 - 17:42

A co sądzicie o pontonach Bark , porównywał ktoś do reszty stawki ?

Czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy .

#226 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 17:59

Ja właśnie się waham, czy Osapian 55 Max + aku 120 czy spalina 5KM.

Elektryk ma ciężkie rozładowujące się akumulatory (pod koniec dnia przy rozładowanym aku jest zapewne mało ciekawie...) ale jest praktycznie bezobsługowy i chyba mniej awaryjny niż spalina. Jest cichy co daje mu duży plus przy trolingu czy pływaniu po płytkich kanałach żuławskich. Tu też będzie nowy zestaw z gwarancją, więc kolejny plus. Nie wiem jednak na ile poradzi sobie przy fali na Martwej Wiśle lub płynięciu w górę Wisły pod prąd.

Spalina (z wbudowanym zbiornikiem, bo taką chcę) będzie lżejsza ale trudniejsza w transporcie (przewożę wszystko w aucie, bez przyczepy). Do tego boję się o ewentualne awarie i "syf" (w sensie ew wycieków paliwa w aucie itp). Zapasowy karnisterek z paliwem zabezpiecza przed nieplanowanym postojem z powodu braku zasilania. Też raczej bezproblemowo poradzi sobie na lekkie fali czy pod prąd Wisły. Będzie jednak głośniejszy i na niektórych wodach (np kanały) może być z tym chyba problem. Mam nagranego fajnego Marinera 5KM za 1500zł i ciągle się waham...

I bądź tu mądry... Najlepiej byłoby podpiąć każdy do pontonu i sprawdzić ale nie ma takiej możliwości. Sam skłaniam się ku elektrykowi ale na około ludzie mówią "bierz spalinę, będzie lepsza".

#227 OFFLINE   jac_jac

jac_jac

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Jacek

Napisano 23 marzec 2015 - 18:08

Żbiku a weź dokładnie zastanów się ile kilometrów na tym AKU będziesz jednorazowo robił ???

Jak często będziesz pływał ??

jak często będą to naprawdę duże akweny ?

Ja również byłem nastawiony na spalinowy 3 - 5 KM ale po analizie (szczegółowej) doszedłem do wniosku, że jednak elektryk mi wystarczy.

Użytkownik jac_jac edytował ten post 23 marzec 2015 - 18:10

#228 OFFLINE   lokoko83

lokoko83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 18:37

Przede wszystkim mocniejsza

#229 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2015 - 18:53

Elektryk 45-50lbs np na Linawę spokojnie wystarczy, Nogat raczej też obskoczy. Gorzej już z Martwą Wisłą czy ew większymi jeziorami. A i może na bieżącą Wisłę się gdzieś zapędzę czasami. Poszukam jednak spalinówki 5-6KM

Na spalinie 5-6 km się poślizgasz w pojedynkę. Niby nic ale jednak lepiej mieć taką mozliwość niż jej nie mieć.

Co własciwie zadecydowało, że nie chciałeś pobawić sie w ściągnięcie z Ukrainy. Brak gwarancji? Bo cenowo jest kolosalna różnica. Ponad 1000 zł. 

#230 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 19:30

Jacek, tu masz rację. Jednakże wciąż siedzi mi w głowie ta Wisła i jej prąd.

Andrzej, za zakupem w Polsce przemówiły 3 sprawy:
1. Gwarancja 3 lata (nie zdziwiłbym się, gdyby ponton pochodził z Ukrainy, nie jest z Tokarexu)
2. 10 rat 0% w PayU
3. Faktura VAT (mam działalność gospodarczą i mogę sobie odliczyć VAT i dochodowy ;) )

#231 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2015 - 19:42

Jacek, tu masz rację. Jednakże wciąż siedzi mi w głowie ta Wisła i jej prąd.

Andrzej, za zakupem w Polsce przemówiły 3 sprawy:
1. Gwarancja 3 lata (nie zdziwiłbym się, gdyby ponton pochodził z Ukrainy, nie jest z Tokarexu)
2. 10 rat 0% w PayU
3. Faktura VAT (mam działalność gospodarczą i mogę sobie odliczyć VAT i dochodowy ;) )

Też mam działalność. Ale pontonów i silników boję się odliczać. Niedługo wędki zaczną sobie odliczać. Zawsze tyczkę do pomidorów można zrobić  ;) 

• pawelHERP lubi to

#232 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 19:59

Andrzej, nie ma się co bać, jeśli robisz coś z tym związane. Ja mam w PKD "wynajem i dzierżawa sprzętu sportowego i rekreacyjnego". Więc teoretycznie wędka to też sprzęt rekreacyjny ;)
  • pmiszk1 lubi to

#233 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2015 - 20:06

U mnie sprzedaż części motoryzacyjnych. Muszę to rozszerzyć.

Tylko gołym tyłkiem na zielonej gumie w lato nie siadaj. Tacy na forum też są...  ;)  :ph34r: .

• Jarek M lubi to

#234 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 23 marzec 2015 - 20:11

I jeszcze pytanie z innej beczki. Gdzie można kupic materiał PVC dobrej jakości? Szkoda mi malować burt, więc zamierzam kupić płachty PVC, namalować na farba numery i przykleić albo dobrej jakości taśmą dwustronną lub przykleić punktowo w 4 rogach klejem do PVC.

..popytaj w agencjach reklamowych, gdzie robią banery...koszt wycięcia, naniesienia numerów circa 40-50PLN

#235 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 marzec 2015 - 20:46

U mnie sprzedaż części motoryzacyjnych. Muszę to rozszerzyć.
Tylko gołym tyłkiem na zielonej gumie w lato nie siadaj. Tacy na forum też są...  ;)  :ph34r: .

U mnie sprzedaż samochodów osobowych i furgonetek, sprzedaż części samochodowych, transport lądowy, usługi fotograficzne, usługi informatyczne, a od niedawna również wspomniana dzierżawa i wynajem sprzętu sportowego i rekreacyjnego ;)

#236 OFFLINE   tasiek321

tasiek321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1419 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartek

Napisano 23 marzec 2015 - 20:58

I jeszcze pytanie z innej beczki. Gdzie można kupic materiał PVC dobrej jakości? Szkoda mi malować burt, więc zamierzam kupić płachty PVC, namalować na farba numery i przykleić albo dobrej jakości taśmą dwustronną lub przykleić punktowo w 4 rogach klejem do PVC.

Wg Rozp. MRiRW w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie   - takie przyczepianie/przyklejanie fruwających płacht PVC z numerami jednostki nie jest prawidłowym oznaczeniem sprzętu pływającego :ph34r: 

§ 17. 1. Sprzęt pływający służący do połowu ryb, zwany dalej "sprzętem pływającym", z wyjątkiem
statków rejestrowanych i oznakowanych na podstawie odrębnych przepisów, znakuje się w sposób
trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu
burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm
grubości.

#237 OFFLINE   kornetes

kornetes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 175 postów
  • LokalizacjaNad wodą
  • Imię:Dawid

Napisano 23 marzec 2015 - 21:11

Dzisiaj zamówiłem numery w studio reklamowym :) Mają być wykonane na banerze ,,a la,, PCV całkowity koszt 30zł, więc warto spróbować ;)

Widać, że chłopaki nie pierwszy raz takie numery robią bo kumali wszystko bez tłumaczenia wymiarów liter itp. :)

#238 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2015 - 21:57

Wg Rozp. MRiRW w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie   - takie przyczepianie/przyklejanie fruwających płacht PVC z numerami jednostki nie jest prawidłowym oznaczeniem sprzętu pływającego :ph34r: 

§ 17. 1. Sprzęt pływający służący do połowu ryb, zwany dalej "sprzętem pływającym", z wyjątkiem
statków rejestrowanych i oznakowanych na podstawie odrębnych przepisów, znakuje się w sposób
trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu
burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm
grubości.

Przyklejenie baneru jest umieszczeniem numerów w sposób stały.

Dzisiaj zamówiłem numery w studio reklamowym :) Mają być wykonane na banerze ,,a la,, PCV całkowity koszt 30zł, więc warto spróbować ;)

Widać, że chłopaki nie pierwszy raz takie numery robią bo kumali wszystko bez tłumaczenia wymiarów liter itp. :)

Podaj namiar na priva proszę. Numery będą malowali czy wyklejali na banerze? Cena za sztukę czy komplet?

#239 OFFLINE   tasiek321

tasiek321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1419 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartek

Napisano 23 marzec 2015 - 22:04

Przyklejenie baneru jest umieszczeniem numerów w sposób stały

Zwłaszcza na dwustronną taśmę klejąca, o której wspomniałeś wcześniej :P

Nie śledzę wszystkich rozporządzeń,  uczulił mnie na to urzędnik jak rejestrowałem ponton.

#240 OFFLINE   kornetes

kornetes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 175 postów
  • LokalizacjaNad wodą
  • Imię:Dawid

Napisano 23 marzec 2015 - 22:17

Przyklejenie baneru jest umieszczeniem numerów w sposób stały.

Podaj namiar na priva proszę. Numery będą malowali czy wyklejali na banerze? Cena za sztukę czy komplet?

Numery będą gotowo nadrukowane na banerze :)  Materiał to nie typowe PCV jak w pontonie, ale coś podobnego :) Nie chciałem zarobionych metalowych oczek po rogach banerów właśnie z myślą ich przyklejenia...

Andrzeju Numery zamawiałem w Mińsku Maz., jeżeli Ci pomoże kontakt do tej pracowni to nie ma problemu... Jutro odbiorę gotowy produkt, cyknę fotkę i jak bd Ci pasowało prześlę kontakt ;)  Cena za 2szt.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych