Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#2621 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 19 listopad 2021 - 22:12

Spoko :) przyznaje że nie przestudiowałem wyjątkowo dokładnie 132 stron dyskusji rozpoczętej w 2014 roku. Mimo to w wyniku pobieżnej lektory nie znalazłem odpowiedzi wprost czy raczej doświadcz osoby która pływała by w 4 osoby na większym pontonie

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Ech …
Wystarczyło by przeczytać wątek z dwóch ostatnich lat i miałbyś calkowity obraz tego co jest dostępne na polskim rynku …

Moim faworytem w relacji cena/jakość jest Maweric .
  • wariat1404 lubi to

#2622 OFFLINE   xjakub

xjakub

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Jakub

Napisano 19 listopad 2021 - 22:24

Ech …
Wystarczyło by przeczytać wątek z dwóch ostatnich lat i miałbyś calkowity obraz tego co jest dostępne na polskim rynku …

Moim faworytem w relacji cena/jakość jest Maweric .

Oczywiście zgodzę się - zauważ tylko że większość to pytania o gumę dla 1-2 osób. I tak zostały tam polecone jednostki o wymiarach od 2,8 bodajże do 3,7 (zresztą przez Ciebie).
Czyli dla 4 osób to ile ? A dla dwóch osób z osprzętem biwakowy to ile ?
Chciałbym poznać opinię innych i znależć złoty środek

Użytkownik xjakub edytował ten post 19 listopad 2021 - 22:25

#2623 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 listopad 2021 - 09:32

Powiem tak :

Mam 3.70 którego używam na kilkudniowe wypady i dla mnie jest w sam raz :) . Na pojedynczy wypad dla dwóch osób tez jest Ok . Przy trzech łowiących jest już ciasno. Rekreacyjnie pływałem
Z żoną i dwójką dorosłych dzieci mieścimy się ale z komfortem to tak średnio .

Jak dla mnie jak chcesz pływać w 4 osoby komfortowo albo zabrać sporo sprzętu biwakowego to celował bym w coś w okolicach minimum 4.30

Użytkownik sero1975 edytował ten post 20 listopad 2021 - 09:33

#2624 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 20 listopad 2021 - 10:59

Oczywiście zgodzę się - zauważ tylko że większość to pytania o gumę dla 1-2 osób. I tak zostały tam polecone jednostki o wymiarach od 2,8 bodajże do 3,7 (zresztą przez Ciebie).
Czyli dla 4 osób to ile ? A dla dwóch osób z osprzętem biwakowy to ile ?
Chciałbym poznać opinię innych i znależć złoty środek

Masz problem, bo jeśli chcesz za każdym razem składać ponton, to im większy tym więcej roboty. 

• suhhar lubi to

#2625 OFFLINE   xjakub

xjakub

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 listopad 2021 - 11:01

Masz problem, bo jeśli chcesz za każdym razem składać ponton, to im większy tym więcej roboty.

Tak, zdaje sobie z tego sprawę ale tak będę robił.

#2626 OFFLINE   tomuś

tomuś

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 178 postów
  • LokalizacjaOstrów Wlkp.

Napisano 20 listopad 2021 - 11:31

Kolego xjakub oprócz tego, że takiego grzmota będziesz składał i rozkładał za każdym razem, pomyśl jak go przewieziesz jeśli do samochodu wpakujesz jeszcze całą rodzinkę. O szpeju wędkarskim i wyposażeniu do pontonu nie wspominając...

#2627 OFFLINE   flyfisher33

flyfisher33

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Michał

Napisano 20 listopad 2021 - 11:46

Podłogę masz aluminiowe czy że sklejki ?

Mam sklejkę. Tylko nie wiem jak sobie wyobrażasz wożenie sporego pontonu i sprzętu wędkarskiego + biwakowego w aucie? Chyba, że dostawczakiem śmigasz. ;)

Użytkownik flyfisher33 edytował ten post 20 listopad 2021 - 11:46

#2628 OFFLINE   xjakub

xjakub

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 listopad 2021 - 11:49

Mam sklejkę. Tylko nie wiem jak sobie wyobrażasz wożenie sporego pontonu i sprzętu wędkarskiego + biwakowego w aucie? Chyba, że dostawczakiem śmigasz. ;)

Mam linowóz - czyli samochód wędkarski. Tak na poważnie ie to stara T4

#2629 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 20 listopad 2021 - 13:10

Spoko :) przyznaje że nie przestudiowałem wyjątkowo dokładnie 132 stron dyskusji rozpoczętej w 2014 roku. Mimo to w wyniku pobieżnej lektory nie znalazłem odpowiedzi wprost czy raczej doświadcz osoby która pływała by w 4 osoby na większym pontonie

Ja dość regularnie pływam w czwórkę ma kolibri 450dsl. Da się o ile załoga jest zdyscyplinowana. Składanie/ rozkładanie po kilku razach przychodzi dość szybko i sprawnie chociaż samemu jest ciężko szczególnie wyjąć ponton z auta i później go złożyć dla tego obecnie m przyczepę. Przewoziłem w Vito także na brak miejsca nie narzekam.

Użytkownik albercik2 edytował ten post 20 listopad 2021 - 13:10

#2630 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 20 listopad 2021 - 13:17

prowadnice trzeba posmarować np wazeliną.... fotel składany przymocowany na obrotnicy do jednej ławki ale trzeba przesunąć 2 ławki do kupy inaczej fotel leci na prowadnicach pod ciężarem wędkarza do tyłu..

Użytkownik delux64 edytował ten post 20 listopad 2021 - 13:19

#2631 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 21 listopad 2021 - 20:40

Jak pomyślę, że miałbym mojego Mawerica 370C za każdym razem pompować i składać to bym zrezygnował z łowienia ryb :)

#2632 OFFLINE   Patron

Patron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaIrlandia
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Bochunewicz

Napisano 21 listopad 2021 - 20:48

ja swojego 370ds za kazdym razem pompuje i skladam i az takiej tragedi nie ma choc gdyby byla przyczepka oszczedbosc czasu i zroszonych plecow przy tym calym zabiegu napewno odczuwalna

#2633 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 21 listopad 2021 - 20:53

po sezonie uzytkowania i pompce elektrycznej- automatycznej  , mozna dojsc do wprawy w 15min gotowosci zestawu :) kwestia wprawy. nie mniej jednak warto zainwestowac w przyczepke, sam ze 2 sezony skladalem i nigdy wiecej 

#2634 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 23 listopad 2021 - 05:15

Ja dość regularnie pływam w czwórkę ma kolibri 450dsl. Da się o ile załoga jest zdyscyplinowana. Składanie/ rozkładanie po kilku razach przychodzi dość szybko i sprawnie chociaż samemu jest ciężko szczególnie wyjąć ponton z auta i później go złożyć dla tego obecnie m przyczepę. Przewoziłem w Vito także na brak miejsca nie narzekam.

Mając przyczepkę to jaki by nie był ciężki, da się zwodować, natomiast przy samotnym przenoszeniu i rozkładaniu, albo ciągnięciu na kółkach przy pawęży, może być trudne.

Ze względu na możliwość przechowania wybrałem 360cm, dajemy radę popłynąć w 4 osoby. Obecnie bardziej skłaniałbym się do 380cm lub maksymalnie 400cm, ale to już spory ciężar. Jak się człowiek zestarzeje to może być że nie da rady.

#2635 OFFLINE   adiz1

adiz1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • Lokalizacjawoj. śląskie

Napisano 24 listopad 2021 - 10:29

Przebrnąłem właśnie przez 132 strony "sezon na zakup..." i ... nadal nie wiem co kupić. Trafiłem na rozbieżne opinie :(

Ogólne założenia jednak mam - długość 3,3m i sztywna (aluminiowa/sklejkowa) podłoga. 

W większości przypadków łowienie w pojedynkę, sporadycznie jeszcze drugi kompan. 

Spinningowanie za okoniem i szczupakiem 80%, 20% metoda spławikowa. 

Zbiorniki to śląskie zaporówki -np.  od niedużych ~50 ha jak "Zielona" k/ Kalet, do średnich typu "Przeczyce" k/ Siewierza i podczęstochowski zalew "Poraj", ale te 500ha to max. Nie biorę pod uwagę pływania na silniku spalinowym. Wiosła, w odległej przyszłości jakiś mocniejszy, elektryczny silnik.

Gdybym nie musiał liczyć się z wydatkami, to po lekturze tematu zakupiłbym pewnie ponton Maweric 330, ewentualnie Kolibri 330D.

Wydatek prawie 4 tys. zł (bo +/- tyle kosztują) mocno zuboży moje finanse, ale jest możliwy. Nie starczy już na echosondę (a żadnej nie posiadam). Pytanie czy do wioseł i "elektryka" i takiego pływania jak w opisie, starczy bardziej budżetowe rozwiązanie - standardowe "Kolibri" ew. "Bark" 3.3m, z nieco cieńszym pcv (i mniejszym zalecanym ciśnieniem) i brakiem kila? 

#2636 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 listopad 2021 - 11:01

Starczyć starczy . Kil przy elektryku nie jest potrzebny Tyko , że te pontony są węższe w środku i dają mniejszy komfort łowienia . Grubością bym się nie tu przejmował zarówno kolibi jak i bark są bardzo solidne .

#2637 OFFLINE   xjakub

xjakub

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 24 listopad 2021 - 11:26

Ponton bez kila jest dla mnie wygodniejszy przy wodowaniu w dzikich płytkich miejscówkach. Na tym pontonie pływam tylko na elektryku i połączenie sprawdzą się. Co do grubości gumybto nie wypowiem się

#2638 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska
  • Imię:Dominik

Napisano 24 listopad 2021 - 11:27

Ze swojego doświadczenia powiem tak, kupiłem na jerku ponton używany za 800 zł plus wysyłka 150 zł. Długość 320 z aluminiową podłogą i kilem. Ponton miałbyć szczelny ale okazał się nie szczelny i na domiar złego wlewała się woda do środka. Sprzedający olał temat. Dołożyłem 500 zł na naprawę i z 200 zł na materiał na rolki kotwiczne przód tył, linki i kółka slipowe. Powiem tak ponton jest krótki ale w niedziele było łowione w 3 osoby waga średnio 90 kg, każdy miał po dwa kije i po dwa pudła. Nie było może jakość zajebiście wygodnie ale dało się komfortowo łowić.(nikt nikogo nie zaczepił ani nie uderzył).Tylko u mnie jest jedna ławka z przodu. Wbrew pozorom siedzenie na burcie jest wygodne. Pływam z silnikiem spalinowym i elektrycznym 65 lbs od jaxona i spokojnie pod wiatr dawał rade w trrzy osoby. Jeżeli nie masz kasy za dużo to za 4000 tysiące skompletujesz sobie używany sprzęt z którego będziesz zadowolony. Ponton wożę na dachu samochodu. Jest ciężki bo waży pewnie około 55-60 kg, ale wymyśliłem pewny patent przy którym wrzucam go na dach sam i zdejmuje też sam. 

#2639 OFFLINE   Jakub K

Jakub K

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski
  • Nazwisko:K

Napisano 24 listopad 2021 - 11:27

Z mojego doświadczenia -  mam stare kolibri 330 i większe z twardą podłogą 360D. Musisz wiedzieć jak będzie ci służyć. Ja osobiście 360D zabieram jak jeżdżę z ojcem, dużo miejsca, ale tez łatwiej we dwójkę składać /rozkładać. Natomiast mniejszy jest bardziej mobilny, dla jednej osoby idealnie, ale we dwójkę ciasno. 

Odnośnie trwałości moje pierwsze kolibri 330 - te z podłogą z deseczek, ale sam zrobiłem sobie sklejkę na całość pontonu i mam sztywną podłogę, na której mogę stawać używam już 7-8 sezon. Wiadomo, widać znak czasu, który dotknął ponton, ale generalnie jest ok.

#2640 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 665 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 24 listopad 2021 - 11:58

@adiz1

Zastanów się jeszcze raz na spokojnie czy chcesz pływać po 500 ha na wiosłach, wiosła w pontonie są krótkie i pływanie na nich nie jest jakoś specjalnie wydajne i efektywne. Moja rada jest taka, kup używany ponton to starczy jeszcze na silnik lub echo, a następnie  zacznij zbierać na to drugie, a jak nie masz strefy ciszy na swoich zbiornikach to pływanie na małej spalinie to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie. Na początku myślałem podobnie jak ty, później żałowałem że nie dołożyłem paru stów do kila żeby lepiej się pływało spaliną.

• Biesan lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych