Sezon na... zakup pontonu
Napisano 18 kwiecień 2025 - 10:25
Napisano 18 kwiecień 2025 - 12:05
Maveric ma mieć też wersje 330C-XL i domniemam, że będzie miał ~90cm szerokości.
To chyba idealny kompromis biorąc pod uwagę ilość miejsca w środku i potrzebę składania/rozkładania, przenoszenia pontonu.
Napisano 18 kwiecień 2025 - 12:23
scOOtt, on 18 Apr 2025 - 11:05, said:
Maveric ma mieć też wersje 330C-XL i domniemam, że będzie miał ~90cm szerokości.
To chyba idealny kompromis biorąc pod uwagę ilość miejsca w środku i potrzebę składania/rozkładania, przenoszenia pontonu.
Użytkownik darek63 edytował ten post 18 kwiecień 2025 - 12:26
Napisano 18 kwiecień 2025 - 13:57
scOOtt, on 18 Apr 2025 - 11:05, said:
330C-XL szerokość w środku między balonami 100cm, jest szerszy od 330C o 20 cm
370C-XL szerokość w środku między balonami 112cm , długość od środka balonu dziób do środka pawęży 268 cm
Waga 370C-XL bez kartonu 90 kg
Jako nowość - 300D-XL i 330D-XL , waga bez kartonu 59 i 66 kg
- Kozi81 lubi to
Napisano 18 kwiecień 2025 - 14:13
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 18 kwiecień 2025 - 15:55
scOOtt, on 18 Apr 2025 - 13:13, said:
To pewnie całość 330C-XL zakręci się wokół 80kg gdzie znaczną część wagi stanowi podłoga. Przy założeniu noszenia samej gumy (podłoga w aucie) myślę, że to będzie sensowne. Ktoś może zna wagę samej gumy 330D ? Ile to może być ? Z 50 kg ?
Bardzo szeroki ponton o długości 3,3 waży 80 kg a Bush 4 metry z balonami 50 cm 79 kg. Ciekawe kiedy pontony 3x3 m powstaną i jaka będzie ich nautyka. Parostatku ?
Napisano 18 kwiecień 2025 - 17:15
godski, on 18 Apr 2025 - 14:55, said:
Ciekawe kiedy pontony 3x3 m powstaną i jaka będzie ich nautyka. Parostatku ?
Juz sa. To katamarany pompowane z twarda podloga (np. nawipoland albo kolibri). Nautyka nawet chyba lepsza niz klasycznego pontonu, bo sa tylko w wodzie dwa rownolegle balony po bokach
Napisano 19 kwiecień 2025 - 07:38

Napisano 19 kwiecień 2025 - 11:43
scOOtt, on 19 Apr 2025 - 06:38, said:
I silnik pod stopę L co w wielu przypadkach całkowicie dyskwalifikuje ten ponton jako bagażnikowy.Jest jeszcze gala F360. Waży 75kg a więc mniej, ma 360cm długości i 99cm szerokości. A żeby trochę też pomarudzić - kosztuje 8k PLN
Napisano 19 kwiecień 2025 - 11:45

Napisano 19 kwiecień 2025 - 13:38
scOOtt, on 19 Apr 2025 - 10:45, said:
Czyli wniosek jest jeden - nie ma pontonu idealnego
Bo faktycznie nie ma Jak ktoś jak ja chce sobie go skastomizować pod swoje potrzeby to zawsze pojawia się duży problem. A to uwarunkowania certyfikacyjne jak np. linka życia, uchwyty wrzynające się w ręce lub w miejscach gdzie się ich nie chce, bezsensowne potężne balony całkowicie nie adekwatne do pływania po śródlądziu. Czy jak na ww filmie totalnie ciulowe wykończenie. Trochę mnie boli że nie jest tak jak w przypadku łodzi gdzie dużo więcej można zamówić pod swoje potrzeby. Z drugiej strony ponton, podkreślę porządny, ma więcej zalet niż łódka. W sumie to jedynie mniej miejsca jest bolączką dobrych gum. Oczywiście pomijam pływanie na potężnych akwenach o powierzchni liczonej w dziesiątkach lub więcej kilometrów kwadratowych a nie zwykłych polskich kałużach 50-250 ha czy tych paru rzeczkach przepływających przez nasz kraj.
Dla mnie ideał dla jednego zawodnika spinningisty: pokład w środku +1 m szerokości i do 3 długości, łączna długość gumy do 4m, balony max 48cm, pawęż pod stopę S, podłoga pełna alu z bocznymi usztywnieniami. I najważniejsze: żadnych dodatków, wklejonych prowadnic, rolek kotwicznych, rączek itp. Ja sam je kupuję i instaluję w miejsca które mnie interesują. Jakiż byłby to piękny świat
- darek63 lubi to
Napisano 19 kwiecień 2025 - 13:49
Użytkownik scOOtt edytował ten post 19 kwiecień 2025 - 13:53
Napisano 19 kwiecień 2025 - 14:14
Kozi81, on 19 Apr 2025 - 12:38, said:
I najważniejsze: żadnych dodatków, wklejonych prowadnic, rolek kotwicznych, rączek itp. Ja sam je kupuję i instaluję w miejsca które mnie interesują. Jakiż byłby to piękny świat
Akurat tutaj bym polemizował. W poprzednim gumowcu kombinowałem jak koń pod górę żeby ogarnąć scotty. W końcu ogarnąłem i nawet z tego byłem zadowolony, ale tylko do momentu jak debil nie przeleciał na skuterze przed dziobem i kotwica stanęła w pionie. Jak by się wypięła jest szansa dostać w łeb i mogło by być różnie. W Mawericku jest piękna baza do zrobienia całego łapacza, i teraz mam debili na skuterach gdzieś. Owszem też trzeba, sporo pogłówkować, podziałać, i popracować nad tym, ale z oryginalna bazą Mawericka jest dużo łatwiej to fajnie ogarnąć. Ostatecznie takie coś powstało w 1 minutę demontowane, bo tak chciałem. Jeszcze zamiast knagi będzie coś ala scotty pod tą konkretną windę zaprojektowane i wydrukowane. Już mam tylko jeszcze nie przełożone. Ale tak to mniej więcej wygląda. I tak podchodzę ze wszystkim do wersji "idelanej dla mnie". Żadnych półśrodków, druciarstwa i oszczędzania. Jak się zrobi tak jak człowiek chce mieć to tylko radocha i wygoda później z tego jest. I tak jak ten łapacz niżej podchodzę do wszystkiego już teraz. Przemyślane, zrobić raz, porządnie i na zawsze
Knaga.jpg 215,37 KB
8 Ilość pobrań
Użytkownik darek63 edytował ten post 19 kwiecień 2025 - 14:17
Napisano 19 kwiecień 2025 - 14:21
Łukasz mam Galę F300 a że na wielu pontonach pływałem, wiele oglądałem to mogę napisać iż ten producent ma wręcz super wykonanie. Jedynie można słusznie doczepić się do uchwytów, są zbyt cienkie i niewygodne. Za to klejenie, prowadnica, ławki, instalacja pawęży jak i sama ona są rewelacyjne. Podłoga alu przylega bardzo stabilnie, nic się nie ugina czy faluje. Nawet przy prędkości 45km/h bo z takim pływam w dół Wisły na swojej tośce. A muszę dodać iż posiadam fotel obrotowy zamontowany do podłogi. Do tego bardzo wytrzymałe oczka transportowe. Ja bez problemów wyciągam, czasem na chama w ujowych miejscach, moją gumę o masie do 200kg ze szpejem. Natomiast zwykła F360, identycznie jak moja F300, jest z materiału 1100g/m2, 1400 jest opcją. Podobnie można zamówić pawęż pod stopę S bo w orginale jest L-ka. Na kastoma trzeba było w zeszłym roku czekać ok 4 miesięcy, orginały były od ręki.
Edytka co możesz mieć w Gali:
https://www.galaboat...#specifications
Użytkownik Kozi81 edytował ten post 19 kwiecień 2025 - 14:30
Napisano 19 kwiecień 2025 - 14:27
Darek jeżeli skusze sie na Mawerica, a chyba tak będzie, to akurat tą małą rolke zostawię pod elektryczną wyciągarkę. Przyda się tylko na Wisłę bo i tak będzie obok dziobówka. Za to knaga zaciskowa musi wylecieć na amen. Dodatkowo nie chcę rączek po bokach pontonu bo będę mieć problem z zapinaniem gumy na przyczepkę i też by przeszkadzały przy instalacji zewnętrznego uchwytu na wędki który to sobie niedawno z 2 deseczek zrobiłem Dlatego wolał bym mieć pełną dowolność w akcesoriach. Bo kombinować potrafię
Napisano 19 kwiecień 2025 - 14:47

Użytkownik darek63 edytował ten post 19 kwiecień 2025 - 14:49
Napisano 19 kwiecień 2025 - 14:50
Kozi81, on 19 Apr 2025 - 13:21, said:
Łukasz mam Galę F300 a że na wielu pontonach pływałem, wiele oglądałem to mogę napisać iż ten producent ma wręcz super wykonanie. Jedynie można słusznie doczepić się do uchwytów, są zbyt cienkie i niewygodne. Za to klejenie, prowadnica, ławki, instalacja pawęży jak i sama ona są rewelacyjne. Podłoga alu przylega bardzo stabilnie, nic się nie ugina czy faluje. Nawet przy prędkości 45km/h bo z takim pływam w dół Wisły na swojej tośce. A muszę dodać iż posiadam fotel obrotowy zamontowany do podłogi. Do tego bardzo wytrzymałe oczka transportowe. Ja bez problemów wyciągam, czasem na chama w ujowych miejscach, moją gumę o masie do 200kg ze szpejem. Natomiast zwykła F360, identycznie jak moja F300, jest z materiału 1100g/m2, 1400 jest opcją. Podobnie można zamówić pawęż pod stopę S bo w orginale jest L-ka. Na kastoma trzeba było w zeszłym roku czekać ok 4 miesięcy, orginały były od ręki.
Edytka co możesz mieć w Gali:
https://www.galaboat...#specifications
Dzięki za te opinie - jak byś porównał to wykonanie do tego co oferuje maweric ?
Napisano 19 kwiecień 2025 - 15:11
Kozi81, on 19 Apr 2025 - 12:38, said:
Dla mnie ideał dla jednego zawodnika spinningisty: pokład w środku +1 m szerokości i do 3 długości, łączna długość gumy do 4m, balony max 48cm, pawęż pod stopę S, podłoga pełna alu z bocznymi usztywnieniami. I najważniejsze: żadnych dodatków, wklejonych prowadnic, rolek kotwicznych, rączek itp. Ja sam je kupuję i instaluję w miejsca które mnie interesują. Jakiż byłby to piękny świat
Ostatnie zdanie znamienne
Zamiast na dodatkach i pierdołach mogliby się producenci skupić na jakości wykonania, no ale to się pewnie nie stanie
Napisano 19 kwiecień 2025 - 15:42
Widziałem kilka egzemplarzy, jak mnie pamięć nie myli 4, od 3 do 4m. "Spawy" we wszystkich w porządku. Raz że wyglądały solidnie, dwa miały wystarczające zakładki a trzy nie słyszałem aby popuszczały komuś. Pawęże też bardzo dobrze wklejone i widać że solidnie zabezpieczone. Do podłóg alu, bo tylko z takimi miałem do czynienia, nawet gdybym chciał to nie mogę się przyczepić. Dobrze spasowane, nie widziałem ostrych kantów itp. Jedynie nie wiem jak się zachowują przy dużych prędkościach +45km/h bo kumple mieli za słabe spaliny, dużych prędkości jak na gumę oczywiście . Rączki nie za twarde ale szerokie i dobrze mi sie je trzymało, bardzo podobne do kolibrzaków. Za to brakowało mi na wszystkich widzianych jednej na samym dziobie a te zewnętrzne nie wiem po co są... Kto będzie w czwórkę nosić ponton 300-400cm? Więc na gume do 4m wystarczają 3 sztuki, jedna na dziobie lekko poniżej obojnicy i dwie na burcie od wewnętrznej strony-te są. Ale problemem jest brak solidnego oczka typowo transportowego, to z przodu raczej nie wyciągania zapakowanego gumiaka na przyczepkę. Natomiast bardzo dobrze że są dwa po bokach z przodu do stabilnego cumowania gumy w marinach czy holowania go za łodzią lub houseboatem- piszę o tym bo mam z tą konstrukcją do czynienia. Do tej pory nie brałem pod uwagę Mawerica bo wszystkie były dla mnie za wąskie w długościach do 4m, w rachubę wchodziła tylko Gala F390. Ale model 370C XL zupełnie zmienił mój pogląd.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych